Συστάσεις λειτουργίας ιατρείων περίθαλψης έστειλε το ΔΣ σε ΠΕΚ

Σύμφωνα με ΠΕΚ, οι συστάσεις μεταξύ άλλων συνάδουν με την αξιολόγηση της τρέχουσας κατάστασης με την πανδημία

Επικαιροποιημένες συστάσεις προς άμεση εφαρμογή, που αφορούν τόσο το τρόπο λειτουργίας των ιατρείων πρωτοβάθμιας περίθαλψης όσο και της διαχείρισης των περιστατικών που θα αντιμετωπίζουν στο προσεχές διάστημα, αποφάσισε να αποστείλει σήμερα (26/3) στα μέλη της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου (ΠΕΚ), το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας.
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΕΚ, οι παρούσες συστάσεις συνάδουν με την αξιολόγηση της τρέχουσας κατάστασης με την πανδημία COVID-19 αλλά και με τις νέες αποφάσεις και κατευθυντήριες οδηγίες που έχουν εκδοθεί τόσο από το Υπουργείο Υγείας όσο και από τους αρμόδιους διεθνείς υγειονομικούς φορείς.

>>> Όλη η σημερινή πολιτική επικαιρότητα <<<
 
Σύμφωνα με τις εισηγήσεις αυτές, για το χρονικό διάστημα μέχρι της 13ης Απριλίου 2020 και λαμβανομένων υπόψιν των διαταγμάτων του Υπουργού Υγείας ημερομηνίας 15, 19 και 23 Μαρτίου 2020 συνιστάται όπως οι επισκέψεις για μη οξέα περιστατικά και οι επισκέψεις ρουτίνας πχ για εμβόλια του τακτικού σχήματος, αναβληθούν.
             
Κατά την διαδικασία τηλεφωνικού αιτήματος για ραντεβού στο ιατρείο θα διερευνάται το ιστορικό του παιδιού μέσω απλού ερωτηματολογίου που θα απευθύνει είτε ο παιδίατρος είτε το γραμματειακό προσωπικό, προκειμένου να διαπιστωθεί η αναγκαιότητα μετάβασης στο ιατρείο.
 
Ιδιαίτερη έμφαση θα δίνεται στο ιστορικό πιθανής επαφής με περιστατικό νόσου COVID-19 καθώς και στην αναφορά συμπτωμάτων λοίμωξης του αναπνευστικού.
 
Η ΠΕΚ προτρέπει τους γονείς όπως μη μεταβαίνουν στα ιατρεία χωρίς προηγουμένως να έχουν ενημερώσει και χωρίς να τους έχει δοθεί συγκεκριμένο ραντεβού.
 
Σε περίπτωση διαπίστωσης ύποπτου περιστατικού για λοίμωξη από κορωνοϊό θα δίδονται σαφείς οδηγίες ως προς την περαιτέρω αντιμετώπιση του, σύμφωνα και με τις αποφάσεις που έχουν προσφάτως ληφθεί από το Υπουργείο Υγείας. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει οι γονείς να απευθύνονται στα Ιατρεία Δημόσιας Υγείας απευθείας καθώς η πρόσβαση σε αυτά είναι εφικτή μόνον κατόπιν ραντεβού που διευθετεί ο προσωπικός ιατρός.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<
 
Η ΠΕΚ υπενθυμίζει ότι θα αποφεύγεται επιμελώς ο συγχρωτισμός στους χώρους αναμονής των ιατρείων και θα τηρούνται σχολαστικά οι κανόνες υγιεινής, ενώ σε κάθε περίπτωση συνιστάται όπως αποφεύγεται η συνοδεία παιδιού στο ιατρείο από πέραν του ενός ατόμου.
 
Η Εταιρεία τονίζει την αναγκαιότητα της αυστηρής συμμόρφωσης προς τις οδηγίες και της πειθαρχίας που όλοι οφείλουμε να επιδείξουμε ως ύψιστη έκφραση υπευθυνότητας και αλληλεγγύης.
 
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής στο σπίτι όπως ο επιμελής καθαρισμός των χεριών και των επιφανειών, ο επαρκής αερισμός, η χρήση αντισηπτικών διαλυμάτων και η αποφυγή της στενής επαφής και του συγχρωτισμού είναι ζωτικής σημασίας.
 
ΚΥΠΕ

 
8223
Thumbnail
ad2mobile

Με σημερινή (9/4) του δήλωση ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού σχετικά με τα νέα μέτρα της Κυβέρνησης ανέφερε πως, «τα μέτρα θα τα δούμε με πολλή προσοχή και θα τα κρίνουμε κατά τρόπο πάρα πολύ συγκεκριμένο» ενώ ταυτόχρονα πρόσθεσε πως, από την αρχή είχαν πει ότι τα προβλήματα στην οικονομία πρέπει να αντιμετωπιστούν με  μια συγκεκριμένη φιλοσοφία.

ad1mobile

Ακολουθεί η δήλωση του Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ, Άντρου Κυπριανού για τα νέα μέτρα της κυβέρνησης:
 
Για να κρίνουμε τα μέτρα της κυβέρνησης είναι σημαντικό να δούμε τι υποστηρίζαμε όλες τις τελευταίες μέρες εμείς, τι έλεγε ο Υπουργός Οικονομικών και τι το κυβερνών κόμμα και που στρέφονται οι εξαγγελίες της κυβέρνησης.
 
Εμείς από την αρχή είπαμε ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στην οικονομία με  μια συγκεκριμένη φιλοσοφία. 
 
Προτείναμε την έκδοση ομολόγου από το οποίο θα αντλούσαμε λεφτά για να υπάρξει η απαραίτητη ρευστότητα που θα χρησιμοποιείτο για τη στήριξη των εργαζομένων, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των αυτοεργοδοτουμένων και των μεγάλων επιχειρήσεων. 

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<
 
Προτείναμε την περίοδο που θα ισχύσουν τα αυστηράπεριοριστικά μέτρα από την πλευρά της κυβέρνησης να στηριχθούν οι εργαζόμενοι, οι αυτοεργοδοτούμενοι, οι μικρομεσαίες και γενικότερα οι επιχειρήσεις από το ίδιο το κράτος, από την ίδια την κυβέρνηση. Ταυτόχρονα, προτείναμε για τη δεύτερη  περίοδο οπότε θα ξεκινούσε η επανεκκίνηση της οικονομίας να στηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι επιχειρήσεις γενικότερα με δανειοδότηση με χαμηλό επιτόκιο, επιτόκιο το οποίο θα τους επέτρεπε να εξοφλήσουν τα δάνεια αυτά σε έξι χρόνια. 
 
Όλο αυτό το χρονικό διάστημα και μέχρι χθες ο Υπουργός Οικονομικών μας κατηγορούσε για αυτές τις προτάσεις, λέγοντας ότι θα έθεταν σε κίνδυνο την ίδια την οικονομία. Και ο ΔΗΣΥ μάς κατηγορούσε για δογματισμό, για αδιαφορία συνεργασίας με στόχο την επίλυση προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο τόπος.
 
Είδαμε ψες, τα μέτρα που εξαγγέλλει η κυβέρνηση, τουλάχιστον σε ότι αφορά το πρώτο σκέλος, να έχουν την φιλοσοφία την οποία προτείναμε, δηλαδή έκδοση ομολόγου, στήριξη των εργαζομένων, των αυτοεργοδοτουμένων, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των επιχειρήσεων για την περίοδο που ισχύουν τα αυστηράπεριοριστικά μέτρα και μέτρα τα οποία στοχεύουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας.
 
Τα μέτρα θα τα δούμε με πολλή προσοχή και θα τα κρίνουμε κατά τρόπο πάρα πολύ συγκεκριμένο. Θέλω να πω όμως ότι η φιλοσοφία, τουλάχιστον στο πρώτο σκέλος, όπως την έχει καταθέσει η κυβέρνηση είναι εκείνη την οποία δαιμονοποιούσαν όλη την προηγούμενη περίοδο, εκείνη την οποία εμείς είχαμε προτείνει. 
 
Εμείς ως κόμμα της αντιπολίτευσης συμπεριφερθήκαμε υπεύθυνα. Όλη αυτή την περίοδο που διαρκεί η κρίση καταθέσαμε κατ’ επανάληψη προτάσεις για τα ζητήματα της Υγείας, των εργαζομένων, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, για την Παιδεία, τον Πολιτισμό και θα συνεχίσουμε και με προτάσεις για άλλα ζητήματα. 

Όλη αυτή την περίοδο το κυβερνών κόμμα το μόνο το οποίο έκανε ήταν να ενδιαφέρεται για την επικοινωνιακή του εικόνα. Ενώ για ολόκληρες μέρες μας κατηγορούσε ως δογματικούς, ως Κόμμα το οποίο δεν ενδιαφερόταν να συνεργαστεί, τώρα που η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει στην φιλοσοφία τις δικές μας προτάσεις, τις δικές μας προσεγγίσεις επιχειρεί και πάλι κάνοντας μια στροφή 180° να κεφαλαιοποιήσει αυτά τα οποία εξαγγέλλονται και να μας κατηγορήσει ως αντιπολίτευση. Εμείς τους αφήνουμε στην κρίση του λαού.
Είπα και προηγουμένως ότι θα μελετήσουμε με πάρα πολύ προσοχή το δεύτερο σκέλος των μέτρων τα οποία προτείνει η κυβέρνηση. 

>>> Όλη η σημερινή πολιτική επικαιρότητα <<<
 
Την ίδια στιγμή θέλω να επαναλάβω κάποια ζητήματα τα οποία είχαμε θέσει και στο παρελθόν και τα οποία δεν έχουμε δει να υιοθετούνται μέχρι στιγμής από την κυβέρνηση.
•    Επιμένουμε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει τρόπο να ρυθμίσει το ζήτημα των ενοικίων. Με τρόπο που θα συνεισφέρει το κράτος, θα συνεισφέρει και ο ενοικιαστής και ο ιδιοκτήτης.
•    Επιμένουμε ότι θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να στηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Πέραν από τα ενοίκια να στηριχθούν και σε ό,τι αφορά την δανειοδότηση τους. Υπήρχε στο παρελθόν η σκέψη για δημιουργία ενός οργανισμού εργοδοτικού για τις επιχειρήσεις, αυτό το θέμα θα πρέπει να μας απασχολήσει ξανά.
•    Θέλουμε να επιλυθεί το θέμα των μεταχρονολογημένων επιταγών.
•    Θέλουμε να υπάρξει μια ρύθμιση για τα ζητήματα των ασφαλιστικών εταιρειών, των δόσεων για τις ασφαλιστικές εταιρείες.
•    Και πάνω από όλα θέλουμε να στηριχθούν οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής. Οι άνθρωποι που εργάζονται στους φούρνους, στα φαρμακεία στις υπεραγορές. Άνθρωποι οι οποίοι εργάζονται για να προσφέρουν σε ολόκληρη την κοινωνία. Αυτούς τους ανθρώπους θα πρέπει να τους προσέξουμε και θα πρέπει να τους προστατεύσουμε.
Επαναλαμβάνω ότι θεωρούμε ότι οι στιγμές οι οποίες διέρχεται ο τόπος μας είναι πολύ κρίσιμες, ο κάθε ένας από εμάς έχει να διαδραματίσει το δικό του ρόλο στην αντιμετώπιση των προβλημάτων και το ΑΚΕΛ πάντοτε εποικοδομητικά, πάντοτε θετικά, με συγκεκριμένες προτάσεις θα επιχειρήσει να επηρεάζει τις αποφάσεις τις οποίες λαμβάνονται από την κυβέρνηση.
 

article 1