Τα έξι σημεία της Δήλωσης Γκουτέρες (αυτούσιο κείμενο)

Οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν στο Βερολίνο τη δέσμευσή τους στην Κοινή Διακήρυξη της 11ης Φεβρουαρίου 2014

Τη δέσμευσή του να διερευνήσει μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και τις εγγυήτριες δυνάμεις τη δυνατότητα να συγκαλέσει μια άτυπη πενταμερή συνάντηση σε κατάλληλο στάδιο εκφράζει ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Σύμφωνα με τον ΓΓ του ΟΗΕ,  οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν στο Βερολίνο τη δέσμευσή τους στην Κοινή Διακήρυξη της 11ης Φεβρουαρίου 2014, τις προηγούμενες συγκλίσεις και στο πλαίσιο έξι σημείων που παρουσίασε ο ΓΓ του ΟΗΕ στις 30 Ιουνίου 2017 με στόχο την επίτευξη στρατηγικής συμφωνίας που θα ανοίξει το δρόμο για μια συνολική διευθέτηση.

LIVE: Ολοκληρώθηκε το δείπνο της Τριμερούς στο Βερολίνο
 
Η δήλωση εκδόθηκε αμέσως μετά την ολοκλήρωση του δείπνου, διάρκειας 2,5 ωρών περίπου, που παρέθεσε ο κ. Γκουτέρες στο Βερολίνο στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, όπου ανασκοπήθηκαν οι προσπάθειες για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού. Όπως αναφέρεται στη δήλωση, «οι συζητήσεις μας ήταν εστιασμένες και ειλικρινείς».
 
Σε δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ αναφέρεται ότι οι δύο ηγέτες χαιρέτισαν την εμπλοκή του κ. Γκουτέρες και επαναβεβαίωσαν στον ίδιο τη δέσμευσή τους και την αποφασιστικότητά τους να επιτύχουν μια λύση στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα όπως προβλέπεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, περιλαμβανομένης της παραγράφου 4 του ψηφίσματος 716 του 1991.
 
Ο Τ/κ ηγέτης και ο Ε/κ ηγέτης, παρακινούμενοι από μια αίσθηση του κατεπείγοντος συμφώνησαν ότι η επίτευξη μιας συνολικής και διαρκούς λύσης του Κυπριακού σε ένα προβλεπόμενο χρονικό ορίζοντα είναι ύψιστης σημασίας για τη ευημερία και των δύο κοινοτήτων στο μέλλον και ότι το στάτους κβο δεν είναι βιώσιμο.

>>> Διαβάστε εδώ το αυτούσιο κείμενο της Δήλωσης ΓΓ ΟΗΕ στην Αγγλική <<<
 
Επίσης λέει ότι οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους στην Κοινή Διακήρυξη της 11ης Φεβρουαρίου 2014, τις προηγούμενες συγκλίσεις και στο πλαίσιο έξι σημείων που παρουσίασε ο ΓΓ του ΟΗΕ στις 30 Ιουνίου 2017 με στόχο την επίτευξη στρατηγικής συμφωνίας που θα ανοίξει το δρόμο για μια συνολική διευθέτηση.
 
Ενόψει αυτών των συζητήσεων, δεσμεύτηκα να επεκτείνω τις προσπάθειές μου για την επίτευξη των όρων αναφοράς που θα χρησιμεύσουν ως σημείο εκκίνησης συναίνεσης για σταδιακές, ουσιαστικές και προσανατολισμένες στην επίτευξη αποτελεσμάτων διαπραγματεύσεις, το συντομότερο δυνατόν.
 
Από αυτή την άποψη, συνεχίζει η δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ, δεσμεύτηκα να διερευνήσω μαζί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη και τον Ελληνοκύπριο ηγέτη και με τις εγγυήτριες δυνάμεις τη δυνατότητα να συγκαλέσω μια άτυπη συνάντηση με τη συμμετοχή των πέντε μερών συν τα Ηνωμένα Έθνη σε κατάλληλη στιγμή. «Αναγνωρίζεται ότι αυτή τη φορά πρέπει να είναι διαφορετικά» καταλήγει ο ΓΓ.
 
Καταληκτικά ο κ. Γκουτέρες ευχαριστεί την γερμανική Κυβέρνηση για την υποστήριξή της στη διευκόλυνση της συνάντησης.

ΓΓ ΟΗΕ- Ανεπίσημη μετάφραση δήλωσης του για το δείπνο στο Βερολίνο

Δήλωση του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ για την Κύπρο

Ο ΓΓ των ΗΕ κ. Αντόνιο Γκουτέρες εξέδωσε απόψε την ακόλουθη δήλωση μετά το δείπνο στο οποίο παρακάθισε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Μουσταφά Ακκιντζί, στο Βερολίνο:

Απόψε είχα άτυπη συνάντηση με τον ηγέτη της ελληνοκυπριακής κοινότητας κ. Νίκο Αναστασιάδη και με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Μουσταφά Ακκιντζί για να εξετάσουμε τις προσπάθειες για επίτευξη μιας συνολικής λύσης του κυπριακού προβλήματος. Οι συζητήσεις μας ήταν επικεντρωμένες και ειλικρινείς.

Και οι δύο ηγέτες χαιρέτισαν την εμπλοκή μου και μου επαναβεβαίωσαν την προσήλωση και την αποφασιστικότητα τους να πετύχουν μια λύση στη βάση μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως προνοείται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας περιλαμβανομένης της παραγράφου 4 του ψηφίσματος 716 του 1991.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης και ο Ελληνοκύπριος ηγέτης με κίνητρο την αίσθηση του κατεπείγοντος, συμφώνησαν ότι η επίτευξη μιας συνολικής και διαρκούς λύσης του κυπριακού προβλήματος εντός του προβλεπτού ορίζοντα είναι ύψιστης σημασίας για τη μελλοντική ευημερία των δύο κοινοτήτων και ότι το στάτους κβο είναι μη βιώσιμο.

Ο Ελληνοκύπριος ηγέτης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης βεβαίωσαν για την προσήλωση τους στην Κοινή Διακήρυξη της 11ης Φεβρουαρίου του 2014, σε προηγούμενες συγκλίσεις και στο πλαίσιο των έξι σημείων που παρουσίασα στις 30 Ιουνίου του 2017 με στόχο την επίτευξη μιας στρατηγικής συμφωνίας που θα ανοίξει τον δρόμο για μια συνολική διευθέτηση.

Υπό το φως αυτών των συζητήσεων έχω συμφωνήσει να συνεχίσω τις προσπάθειες μου για να επιτύχουμε όρους αναφοράς που θα λειτουργήσουν ως ένα εναρκτήριο σημείο συναίνεσης για διαπραγματεύσεις σταδιακές, ουσιαστικές και στοχοπροσηλωμένες σε αποτέλεσμα, με τη συντομότερη δυνατή ευκαιρία. Προς αυτό τον σκοπό δεσμεύτηκα να διερευνήσω με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη και τον Ελληνοκύπριο ηγέτη και με τις εγγυήτριες δυνάμεις τη δυνατότητα να συγκληθεί μια άτυπη πενταμερής συν τα ΗΕ, συνάντηση στο κατάλληλο στάδιο. Γίνεται αντιληπτό ότι αυτή τη φορά πρέπει να είναι διαφορετική.

Επιθυμώ να εκφράσω της ευχαριστίες μου στην Κυβέρνησης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας για τη στήριξη της στη παροχή διευκολύνσεων για τη διεξαγωγή της συνάντησης αυτής.