Τα κύρια θέματα των εφημερίδων

Οι ρωσικές προειδοποιήσεις για παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων στην Κύπρο στο επίκεντρο του Τύπου

Οι προειδοποιήσεις που διατύπωσε την Τετάρτη (5/12) η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα αναφορικά με την ενίσχυση των σχέσεων Κύπρου – ΗΠΑ, είναι το κύριο θέμα που προβάλλεται από τον κυπριακό Τύπο της Πέμπτης. Προβάλλεται επίσης στα πρωτοσέλιδα η απώλεια του εμπορικού σήματος του χαλλουμιού στη Βρετανία, οι δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ περί ετοιμότητας Τσαβούσογλου να συζητήσει κατάργηση εγγυήσεων, η σημερινή συνάντηση για το ΓΕΣΥ, οι επιπτώσεις από τις βροχές στην Κύπρο και η επίσκεψη στις βρετανικές βάσεις Ακρωτηρίου του δούκα και της δούκισσας του Κέιμπριτζ.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ρωσικές απειλές» γράφει ότι οι Ρώσοι βλέπουν αμερικανική στρατιωτική συγκέντρωση στην Κύπρος και μας προειδοποιούν με μέτρα, ενώ υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία Χριστοδουλίδη – Λαβρόφ και χαμηλών τόνων αντίδραση από την κυβέρνηση. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε αναστάτωση από την απώλεια, λόγω αμέλειας, του εμπορικού σήματος του χαλουμιού στη Βρετανία. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο γγ του ΑΚΕΛ υποστηρίζει τώρα ότι ο Τσαβούσογλου του είπε ότι θα συζητούσαν υπό κάποιους όρους και προϋποθέσεις κατάργηση των εγγυήσεων.

Ο «Πολίτης» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Ψυχροπολεμική απειλή εκτόξευσε το Κρεμλίνο», γράφει ότι ωμό εκβιασμό και ευθεία απειλή κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας διατύπωσε χθες η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, με αφορμή δήθεν πληροφορίες του κρατικού ρωσικού πρακτορείου ΤΑΣΣ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι άσπρος καπνός αναμένεται να βγει από τη σημερινή συνάντηση μεταξύ του Υπουργού Υγείας και του, του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) και του Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ). Αλλού γράφει ότι πειθαρχική έρευνα ανακοίνωσε ο Υπουργός Εμπορίου μετά την απώλεια της εμπορικής ονομασίας Halloumi.

Ο «Φιλελεύθερος» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Ψυχρός πόλεμος στη ράχη μας», γράφει ότι η Μόσχα κουνά το δάκτυλο στη Λευκωσία για την αναβάθμιση σχέσεων με την Ουάσινγκτον. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι κάτοικοι Αγλαντζιάς και επιχειρηματίες μετρούν ακόμη ζημιές μετά τις καταστροφές των τελευταίων πλημμυρών, τη στιγμή που καμιά υπηρεσία δεν αναλαμβάνει ευθύνη. Αλλού γράφει ότι με τροποποιητικό νομοσχέδιο ενισχύονται οι αρμοδιότητες της Αρχής Εποπτείας Καταδικασθέντων για αδικήματα σεξουαλικής φύσης κατά ανηλίκων και ενδυναμώνονται οι εξουσίες  των δικαστηρίων για να επιβάλλουν πιο αυστηρούς όρους στους παιδεραστές.

Η «Χαραυγή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Εμπλέκουν την Κύπρο σε πεδίο συγκρούσεων» γράφει ότι η περαιτέρω στρατιωτικοποίηση του νησιού και η εμπλοκή του στην εφαρμογή σχεδίων των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ θα έχει αναπόφευκτα επικίνδυνες αποσταθεροποιητικές συνέπειες για την ίδια την Κύπρο προειδοποίησε χθες η Μόσχα τη Λευκωσία. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το ενδεχόμενο κακοτεχνιών και αμέλειας αφέθηκε ορθάνοικτο από το γεγονός ότι καινούριος δρόμος στην περιοχή Πρωταρά καταστράφηκε από τις βροχές. Αλλού γράφει ότι σε κυκεώνα ξένων, αλλά και ντόπιων συμφερόντων βρίσκεται το χαλλούμι, με ορατό πλέον τον κίνδυνο να χαθούν όλα όσα έγιναν τα προηγούμενα χρόνια.

Η αγγλογλωσση “Cyprus Mail” στο κύριο της θέμα με τίτλο «Η Ρωσία απειλεί την Κύπρο για τις ΗΠΑ» γράφει ότι η Μόσχα ανέφερε ότι θα αντιδράσει σε οποιαδήποτε αμερικανική στρατιωτική συγκέντρωση στην Κύπρο και προειδοποιεί με επικίνδυνες επιπτώσεις. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην επίσκεψη του Δούκα και της Δούκισσας του Κέιμπριτζ στις βρετανικές βάσεις Ακρωτηρίου. Αλλού γράφει ότι η Κύπρος έχασε το εμπορικό σήμα του χαλλουμιού και το Υπουργείο Εμπορίου διέταξε έρευνα για τους λόγους σύμφωνα με τους οποίους ένα τμήμα του καθυστέρησε την νομική υπεράσπιση στο Ηνωμένο Βασίλειο.
 

 
2040
Thumbnail

Η Κύπρος δεν έχει την πολυτέλεια να επιστρέψει στην απομόνωση που μας οδηγούν οι ευρωσκεπτικιστές της Αριστεράς και οι λαϊκιστές, δήλωσε το βράδυ της Παρασκευής ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) Αβέρωφ Νεοφύτου σε ομιλία του στην Πανεπαρχιακή Συγκέντρωση Λευκωσίας του κόμματος προσθέτοντας ότι «το BREXIT είναι τρανό παράδειγμα της πολιτικής των δημαγωγών, που οδηγεί στο χάος».
 
Στην τελευταία προεκλογική συγκέντρωση του ΔΗΣΥ πριν τις Ευρωεκλογές της Κυριακής, στην παρουσία και του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, ο Πρόεδρος της παράταξης, είπε ότι «στις 26 του Μάη θα στείλουμε το μήνυμα ότι η κυπριακή κοινωνία δεν επιβραβεύει κόμματα και πολιτικές που είναι ενάντια στην Ευρώπη, αποδυναμώνοντας την Κύπρο».

ad1mobile

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

«Μόνο να φανταστεί μπορεί κανείς ποια θα ήταν η θέση της χώρας, αν δεν ήταν μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης» είπε ο κ. Νεοφύτου για να προσθέσει ότι «αυτό δεν το καταλαβαίνει η Αριστερά για την οποία μόνος υπεύθυνος για την εισβολή της Τουρκίας στην ΑΟΖ είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Μακάρι να είχαμε και από το ΑΚΕΛ την ίδια συμπαράσταση που έχουμε από την Ευρώπη», συνέχισε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.
 
Είπε ακόμη ότι αντί ενωμένοι, να αντιμετωπίζουμε την απειλή της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, αυτό που καταγράφεται είναι «από τη μια το ΑΚΕΛ να κατηγορεί τον πρόεδρο Αναστασιάδη ότι φταίει για τη μη επανέναρξη του διαλόγου και από την άλλη το κέντρο να λέει πως δώσαμε πολλά στην Τουρκία και αποθρασύνθηκε».

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου συνέχισε λέγοντας ότι για εμάς όπως το έχουμε επαναλάβει πολλές φορές «η πατρίδα μπαίνει πάνω από τα κόμματα, για να φτάσουμε ενωμένοι στην απαλλαγή από την κατοχή και τις αβάστακτες συνέπειες της παρουσίας της Τουρκίας στην Κύπρο».
 
Αναφερόμενος στις Ευρωεκλογές, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, είπε ότι «έχουν ειδικό βάρος για την Ευρώπη αλλά και για την Κύπρο με τους κινδύνους να είναι κοινοί : Η Ευρώπη κινδυνεύει από τους λαϊκιστές της Αριστεράς και των άκρων, δυνάμεις που εκφράζονται και στην Κύπρο, από την αντιευρωπαϊκή ατζέντα της Αριστεράς και των εθνικιστών ενώ αντίθετα ο ΔΗΣΥ με τη δράση του σε ευρωπαϊκό επίπεδο βάζει την Κύπρο στη θέση που της αξίζει, ως κράτος μέλος και ως αξιόπιστος εταίρος στην περιοχή».
 
Πρόσθεσε ότι «η Ευρώπη είναι η κληρονομιά μας, η μεγαλύτερη επιτυχία στην εξωτερική μας πολιτική, ήταν το όραμα του Γλαύκου Κληρίδη, του πατριάρχη της παράταξής μας και δεν θα τους κάνουμε τη χάρη, δεν θα τους αφήσουμε να οδηγήσουν την Κύπρο πίσω στην απομόνωση όπως θέλουν η Αριστερά και οι εθνικιστές και θα κρατήσουμε ζωντανό το ευρωπαϊκό όραμα για την Κύπρο».
 
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι «ειδικά σήμερα που η Κύπρος αντιμετωπίζει την εισβολή της Τουρκίας στην ΑΟΖ, βασικό μας στήριγμα είναι η ΕΕ» και διερωτήθηκε «τί μήνυμα λοιπόν θα πάει στην Ευρώπη, τώρα που ζητούμε τη στήριξη της, αν στείλουμε στην ευρωβουλή ενισχυμένους τους ευρωσκεπτικιστές του ΑΚΕΛ και τους ακραίους που την πολεμούν και θέλουν τη διάλυση της;».

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

ad2mobile

Απευθυνόμενος στον κάθε Κύπριο, ο κ. Νεοφύτου, είπε ότι «σίγουρα υπάρχουν πολλά που πρέπει να βελτιωθούν στην Κύπρο και στην Ευρώπη, τα οποία δεν θα τα πετύχουμε πολεμώντας την Ευρώπη, διότι δεν βελτιώνουμε το σπίτι μας γκρεμίζοντάς το».
 
Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, κάλεσε τους Κύπριους ψηφοφόρους «να μην υιοθετήσετε το μύθο των λιγότερο σημαντικών εκλογών γιατί αυτό βολεύει τις δυνάμεις που αντιμάχονται την Ευρώπη και κρατούν την κυπριακή κοινωνία κολλημένη στο παρελθόν. Την Κυριακή ψηφίζουμε και επιλέγουμε να προχωρήσουμε μαζί για ένα ασφαλές μέλλον», είπε κλείνοντας την ομιλία του.

ΚΥΠΕ

article 1