Τα μηνύματα συνεργασίας στην Τριμερή του Ισραήλ

H πρώτη συνάντηση των τριών χωρών σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών μετά την ανάληψη καθηκόντων της νέας Κυβέρνησης Iσραήλ

Ολοκληρώθηκε χθες (22/8) στο Ισραήλ η τριμερής συνάντηση Ισραήλ - Ελλάδας -Κύπρου με τον υπουργό Εξωτερικών να κάνει λόγο για ουσιαστικές και με προοπτική συζητήσεις στο Ισραήλ, τόσο σε τριμερές όσο και σε διμερές επίπεδο.

Συγκεκριμένα σε ανάρτησή του στο Twitter, o κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στην τριμερή συνάντηση με τους ομολόγους του από την Ελλάδα, Νίκο Δένδια και το Ισραήλ, Γιαΐρ Λαπίντ, καθώς και με την Υπουργό Ενέργειας του Ισραήλ Karine Elharrar, αλλά και στις διμερείς επαφές με τον Υπουργό Άμυνας του Ισραήλ, Μπένι Γκανζ, κάνοντας λόγο για «πολύ θετική συνάντηση».

Χριστοδουλίδης: Ουσιαστικές οι συζητήσεις στο Ισραήλ
Στο μεταξύ στην συνέντευξη τύπου που ακολούθησε της τριμερής συνάντησης οι 3 υπουργοί Εξωτερικών τόνισαν την ανάγκη για ενότητα για αντιμετώπιση των προκλήσεων των καιρών ενώ ταυτόχρονα κάλεσαν και άλλες χώρες που συμμερίζονται τις ίδιες αξίες και αρχές να συμμετέχουν στην συνεργασία για το καλό των χωρών τους.

Παράλληλα, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης με την ευκαιρία ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις παράνομες ενέργειες και προκλήσεις της Τουρκίας στην Κύπρο, λέγοντας πως η συμπεριφορά της Άγκυρας «αφορά όλους μας», ενώ κάλεσε την Τουρκία να πάψει να λειτουργεί ως ταραχοποιός στην περιοχή, και να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο.

Στις δικές του δηλώσεις ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σε χώρες που νοιάζονται και συνεργάζονται για την ενέργεια, για την καινοτομία, για το εμπόριο και την ανάπτυξη, για τον πολιτισμό και τον τουρισμό, λέγοντας πως «υποστηρίζουμε ο ένας τον άλλον σε περιόδους κρίσης, συνεργαζόμαστε στο μέτωπο του φυσικού αερίου, και το πιο σημαντικό έχουμε ένα κοινό όραμα για το μέλλον». Αυτός είναι ο δρόμος για να προχωρήσουμε, αυτός είναι ο δρόμος για τη Μεσόγειο, αυτός είναι ο δρόμος για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, ανέφερε καταληκτικά στέλνοντας μήνυμα προς την Τουρκία.

Σημειώνεται ότι ήταν η πρώτη συνάντηση των τριών χωρών σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών μετά την ανάληψη καθηκόντων της νέας Κυβέρνησης του Ισραήλ, η οποία επιβεβαιώνει την κοινή βούληση όλων των μερών για περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας τους και για διεύρυνση των περιφερειακών δικτύων συνεργασίας, στη βάση θετικής ατζέντας, προς ενίσχυση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.υ: Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2021.

offsite

 
27714