Τα νέα ερωτήματα που απαντάει το Υφ. Ερευνας για τις μετακινήσεις

Σε γενικά, ειδικά και για τα εξώδικα ερωτήματα δίνει απαντήσεις το Υφ. Ερευνας

Σε γενικά ερωτήματα που αφορούν τις μετακινήσεις πολιτών όσο διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα, όσο και σε ειδικά, αλλά και σε ερωτήματα που αφορούν την επιβολή εξώδικων για παραβιάσεις των διαταγμάτων, δίνει απαντήσεις το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής.

Το Υφυπουργείο σημειώνει ότι ο απόλυτος αποκλεισμός ως έσχατη επιλογή, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, «θα δημιουργήσει τεράστια κοινωνικά και οικονομικά  προβλήματα, επομένως η απόλυτη συμμόρφωση με τα υφιστάμενα μέτρα αποτελεί τη μοναδική επιλογή αποφυγής του».
 
Στο ερώτημα για το ενδεχόμενο λήψης πιο αυστηρών μέτρων στο άμεσο μέλλον το Υφυπουργείο απαντά πως «είναι ξεκάθαρο ότι η διάρκεια, καθώς και η φύση των μέτρων θα καθοριστούν από τη συμπεριφορά και τη συνεργασία του κάθε πολίτη ξεχωριστά, καθώς η κρισιμότητα της κατάστασης δεν επιτρέπει τις οποιεσδήποτε παραλήψεις και πειραματισμούς».
 
Αναφορικά με το εξώδικο πρόστιμο των 300 ευρώ το Υφυπουργείο αναφέρει ότι «θα εκδίδεται στις πλείστες των περιπτώσεων και σε όλους όσοι ενεργούν κατά παράβαση των διαταγμάτων του Υπουργού Υγείας, στη βάση του περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμου, είτε πρόκειται για απαγόρευση των αχρείαστων μετακινήσεων, είτε για οποιαδήποτε άλλη παράβαση».
 
Βεβαίως, προσθέτει, «υπάρχει πάντα η ευχέρεια να επιλεγεί η καταχώρηση ποινικής υπόθεσης στο δικαστήριο, το οποίο μπορεί να επιβάλει φυλάκιση μέχρι έξι μήνες και/ή πρόστιμο ύψους μέχρι 3.000 ευρώ, διαδικασία, η οποία επιλέγεται στις πιο σοβαρές περιπτώσεις».

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Στο ερώτημα για τις περιπτώσεις για τις οποίες θα επιβάλλεται το πρόστιμο των 3.000 ευρώ, το Υφυπουργείο Καινοτομίας διευκρινίζει πως πρόκειται για «σοβαρές παραβάσεις του νόμου, όπως μαζικές συνάξεις πέραν του αριθμού των ατόμων που προνοούνται στα διατάγματα του Υπουργού Υγείας, όπου υπάρχει πλήρης ευχέρεια στην Αστυνομία αντί να εκδώσει το εξώδικο πρόστιμο των 300 ευρώ, να προχωρήσει με καταχώρηση της υπόθεσης στο δικαστήριο».
 
Σε μια τέτοια περίπτωση, ο παραβάτης θα υπόκειται σε φυλάκιση, η οποία φθάνει τους 6 μήνες και/ή σε πρόστιμο μέχρι 3.000 ευρώ.
 
Στο ερώτημα εάν πολίτης μπορεί να οδηγηθεί και σε φυλάκιση σε περίπτωση παράβασης του διατάγματος απαγόρευσης των αχρείαστων μετακινήσεων το Υφυπουργείο απαντά θετικά, σημειώνοντας ότι «εάν η φύση της παράβασης είναι τέτοια που κατά την κρίση του Αστυνομικού ή του προσώπου που διενεργεί τον έλεγχο, άτομο βρεθεί ότι διαπράττει σοβαρή παράβαση και το πρόστιμο των 300 ευρώ κρίνεται ανεπαρκές, υπάρχει πλήρης ευχέρεια στην Αστυνομία να προχωρήσει με καταχώρηση της υπόθεσης στο ποινικό δικαστήριο».
 
«Σε μια τέτοια περίπτωση, ο παραβάτης θα υπόκειται σε φυλάκιση, η οποία φθάνει τους 6 μήνες και/ή σε πρόστιμο ύψους μέχρι 3.000 ευρώ», διευκρινίζει το Υφυπουργείο Ερευνας και Καινοτομίας.
 
Για το αν οι υποθέσεις παράβασης των διαταγμάτων, όπως μετακινήσεις πολιτών/συγκέντρωση πολιτών/λειτουργία υποστατικών δύναται να οδηγηθούν άμεσα στο δικαστήριο και πάλι η απάντηση είναι καταφατική με την επεξήγηση ότι «οι υποθέσεις που πηγάζουν από παραβάσεις του περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμου εμπίπτουν στις εξαιρέσεις των υποθέσεων που μπορούν και να καταχωρούνται και να εκδικάζονται από τα δικαστήρια παρά τον περιορισμό των υποθέσεων που τώρα εκδικάζονται λόγω των εκτάκτων μέτρων».
 
«Κατ’ επέκταση, η εκδίκαση αυτού του είδους των υποθέσεων μπορεί να γίνει από το δικαστήριο απρόσκοπτα, ακόμα και κατά τη διάρκεια ισχύος των μέτρων έκτακτης κατάστασης λόγω Covid-19», αναφέρει το Υφυπουργείο.
 
Προσθέτει πως «ενδεικτικό είναι ότι ήδη άρχισαν να επιβάλλονται ποινές από δικαστήρια για τέτοιες υποθέσεις που καταχωρήθηκαν μόλις πριν μερικές μέρες».

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Σύμφωνα με το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, υποθέσεις καταχωρήθηκαν και εκδικάστηκαν από το δικαστήριο, «με την επιβληθείσα ποινή να υπερβαίνει κατά πολύ το εξώδικο πρόστιμο των 300 ευρώ και μάλιστα σε περίοδο πριν τον τετραπλασιασμό του προστίμου από την Βουλή».

Στις ειδικές ερωτήσεις, το Υφυπουργείο απαντά σε πλειάδα ερωτημάτων που ενδεχομένως απασχολούν τους πολίτες. Για παράδειγμα, τι απαιτείται να έχουν μαζί τους οι διαζευγμένοι ή εν διαστάσει γονείς κατά τη διάρκεια των μετακινήσεων τους για μεταφορά των παιδιών τους; "Θα πρέπει να έχουν συμπληρωμένο το Έντυπο Β για κάθε διαδρομή συνοδευόμενο από τα απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία όπως διαζευκτήριο έγγραφο, έγγραφο δικαστηρίου για την επιμέλεια των παιδιών, άλλο αποδεικτικό στοιχείο από το δικαστήριο για το διαζύγιο, ή βεβαίωση δικηγόρου και υπεύθυνη δήλωση και των δυο γονέων σε περίπτωση που δεν υπάρχουν τα προηγούμενα", σημειώνεται.

Ενα άλλο ερώτημα που ενδεχομένως συνεχίζει να απασχολεί πολίτες είναι: Η σύζυγος/Ο σύζυγος μου εργάζεται αλλά δεν οδηγεί. Μπορώ να την/τον μεταφέρω στη δουλειά της/του; "Φυσικά, καθώς αλλιώς δεν θα μπορούσε να είναι εφικτή η μετάβαση του 2ουατόμου στον εργασιακό του χώρο. Διευκρινίζεται ωστόσο ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση και τα δύο άτομα που θα επιβαίνουν στο αυτοκίνητο θα πρέπει να έχουν ξεχωριστές βεβαιώσεις|, απαντά το Υφυπουργείο Ερευνας.

Στο εξοχικό όμως, που βρίσκεται σε άλλη επαρχία, η απάντηση είναι όχι, δεν μπορεί κάποιος να μεταβεί όσο είναι σε ισχύ τα μέτρα.

Μπορώ να μεταβώ στο σπίτι του/της συντρόφου μου; Το Υφυπουργείο απαντά και σε ένα τέτοιο ερώτημα: "Μπορείτε νοουμένου ότι θα χρησιμοποιήσετε την μια και μοναδική μετακίνηση που δικαιούστε την ημέρα. Ωστόσο θα πρέπει να επιστρέψετε στο σπίτι σας, χρησιμοποιώντας το Έντυπο Β πριν από τις 9:00 μ.μ. οπότε και αρχίζει η πλήρης απαγόρευση κυκλοφορίας".


Για τις γενικές ερωτήσεις πατήστε εδώ.
Για τις ειδικές ερωτήσεις πατήστε εδώ.
Για τα θέματα που αφορούν την επιβολή εξώδικου προστίμου πατήστε εδώ.