Τα πολιτικά κόμματα για την δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής

«Σήμερα ο λαός θυμάται ξανά»

Τα πολιτικά κόμματα έχουν εκδώσει ανακοινώσεις καταδίκης για την 47η επέτειο της δεύτερης φάσης της τουρκικής εισβολής, κάνοντας αναφορές στις εξελίξεις για το θέμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου.

Αυτούσιες οι ανακοινώσεις από ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ και Κίνημα Οικολόγων Συνεργασία Πολιτων:

  • Ανακοίνωση ΑΚΕΛ για την επέτειο της δεύτερης φάσης της τουρκικής εισβολής

«Σήμερα, ο λαός μας θυμάται ξανά τη 14η Αυγούστου του 1974 που σηματοδότησε την έναρξη της δεύτερης φάσης της εισβολής με την οποία η Τουρκία ολοκλήρωσε τη ντε φάκτο διχοτόμησή της πατρίδας μας, καταλαμβάνοντας το 37% του εδάφους. Η Τουρκία εκμεταλλευόμενη την προδοσία του πραξικοπήματος της 15ης του Ιούλη, την αποδιοργάνωση του στρατού και την ανοικτή κάλυψη που της παρείχαν οι ΑμερικανοΝΑΤΟϊκοί και ο διαβόητος Κίσινγκερ, οδήγησε τη Διάσκεψη της Γενεύης σε κατάρρευση και εξαπέλυσε νέα επίθεση, σπέρνοντας την προσφυγιά, τον θάνατο και τον όλεθρο.
 
Το ΑΚΕΛ τιμά τη θυσία των εκατοντάδων παιδιών της Κύπρου που υπερασπίστηκαν την ελευθερία της πατρίδας μας. Τιμά και συμπαραστέκεται στους εγκλωβισμένους, στους τραυματίες και τους ανάπηρους, στους συγγενείς των πεσόντων και των αγνοουμένων, στον προσφυγικό κόσμο.
 
Σήμερα, ο λαός μας θυμάται ότι εκείνες τις μέρες οι υπαίτιοι της τραγωδίας -χουντικοί και εοκαβητατζήδες- αντί να αντισταθούν στον Αττίλα που οι ίδιοι έφεραν, κρύφτηκαν στα μετόπισθεν και επιδόθηκαν σε σφαγές Τουρκοκυπρίων γυναικόπαιδων και αμάχων. Ειδικότερα ο κόσμος της Αμμοχώστου, δεν ξεχνά αυτές τις μέρες ότι η Αμμόχωστος δεν …«χάθηκε», αλλά προδόθηκε και παραδόθηκε από τους πραξικοπηματίες στον τουρκικό στρατό που προέλαυνε, παρόλο που δεν ήταν στα σχέδια του. Θυμάται ακόμα το άλλο έγκλημα των πραξικοπηματιών, οι οποίοι, αφότου η πόλη καταλήφθηκε από τους εισβολείς, εκείνοι μετέδιδαν ανυπόστατες ειδήσεις καλώντας τους Αμμοχωστιανούς να επιστρέψουν στην πόλη. Εκατοντάδες έπεσαν, με αυτό τον τρόπο, στα χέρια του Αττίλα και πολλοί από αυτούς δολοφονήθηκαν στο περιβόλι της Πέρτζαινας.
 
Η φετινή μαύρη επέτειος της δεύτερης φάσης της τουρκικής εισβολής του 1974 βρίσκει την πατρίδα μας ενώπιον δραματικών εξελίξεων. Ο οριστικός διαμελισμός της Κύπρου και ο εποικισμός του Βαρωσιού είναι πιο ορατός από ποτέ στην Ιστορία. Το ΑΚΕΛ απευθύνει σε όλο τον κυπριακό λαό μήνυμα ενότητας και πάλης για τη λευτεριά και την επανένωση της πατρίδας μας, για να ακυρωθούν τα διχοτομικά σχέδια του διδύμου Ερντογάν-Τατάρ. Μήνυμα ελπίδας και αγώνα ενάντια στην απογοήτευση και στον συμβιβασμό με το στάτους-κβο. Μήνυμα υπέρ της λύσης του Κυπριακού στη συμφωνημένη βάση και πλαίσιο.
 
Το ΑΚΕΛ πραγματοποιεί συμβολική εκδήλωση καταδίκης της επετείου, το Σάββατο, 14 Αυγούστου 2021, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αμμοχώστου στη Δερύνεια και ακολούθως, θα πραγματοποιήσει κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων και Αγνοούμενων».

  • Η Διακήρυξη της ΕΔΕΚ για τη μαύρη επέτειο της δεύτερης εισβολής

«Η μαύρη επέτειος της δεύτερης εισβολής και οι πρόσφατες εξελίξεις γύρω από τον εποικισμό της Αμμοχώστου επιβάλλουν την λήψη πολιτικών και οικονομικών μέτρων σε βάρος του κατοχικού καθεστώτος
 
Η μαύρη επέτειος της δεύτερης εισβολής επιβάλλει να θυμίσουμε πως η πόλη της Αμμοχώστου εγκαταλείφθηκε και παραδόθηκε αμαχητί στον Τούρκο εισβολέα ως αποτέλεσμα της εγκληματικής απουσίας οργάνωσης και οχύρωσης. Έκτοτε παραμένει ακατοίκητη, δίνοντας πολλές φορές στην Τουρκία και στο κατοχικό καθεστώτος την ευκαιρία να χρησιμοποιεί το θέμα της Αμμοχώστου με τρόπο ώστε να υποχρεώσει τη δική μας πλευρά να προβεί σε υποχωρήσεις ζωτικής σημασίας αναφορικά με την επίλυση του κυπριακού.

Οι πρόσφατες εξελίξεις γύρω από τον εποικισμό της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου επιβάλλουν την λήψη πολιτικών και οικονομικών μέτρων σε βάρος του κατοχικού καθεστώτος που θα αναχαιτίζουν τους τουρκικούς σχεδιασμούς. Τα μέτρα που η ΕΔΕΚ εισηγήθηκε στην κυβέρνηση περιλαμβάνουν:
Οριστικό κλείσιμο όλων των οδοφραγμάτων. Να επιτρέπεται μόνο η διακίνηση των Τ/Κυπρίων κατόχων ταυτότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας και των εγκλωβισμένων ή στενών συγγενικών τους προσώπων. Να μην επιτρέπεται η διακίνηση Ε/Κυπρίων και υπηκόων τρίτων χωρών, συμπεριλαμβανομένων και όσων προέρχονται από τα κράτη μέλη της Ε.Ε.
Αυστηρή εφαρμογή του κανονισμού της «πράσινης γραμμής».
Κήρυξη ως παράνομου του αεροδρομίου Τύμπου και προειδοποίηση των αεροπορικών εταιριών που θα το χρησιμοποιούν για λήψη δικαστικών ή/και άλλων μέτρων σε βάρος τους.
Κατάθεση αιτήματος στην Ε.Ε. για τερματισμό παραχώρησης οποιασδήποτε οικονομικής βοήθειας στο κατοχικό καθεστώς. Σε αντίθετη περίπτωση πρόταξη βέτο σε όλες τις περιπτώσεις χρηματοδότησης ή/και αναβάθμισης οποιασδήποτε εμπορικής ή οικονομικής συμφωνίας με την Τουρκία.
Επιμονή για υλοποίηση από την Τουρκία των κυπρογενών υποχρεώσεων που ανέλαβε έναντι της Ε.Ε. το Σεπτέμβριο του 2005.
Αντικατάσταση των Διαβατηρίων και των Ταυτοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στην αίτηση παραλαβής να περιλαμβάνεται πρόνοια  καταδίκης και αποχής από ενέργειες υπονόμευσης ή/και απόσχισης. Η πρόνοια  θα  αφορά το σύνολο του λαού Ε/Κύπριους και Τ/Κύπριους.
 Άμεση προικοδότηση του Ειδικού Ταμείου ενίσχυσης των προσφύγων που ψήφισε πρόσφατα η Βουλή, ώστε οι Ε/Κύπριοι πρόσφυγες να καταφεύγουν στο Ταμείο και όχι στην Επιτροπή Αποζημιώσεων στα κατεχόμενα για να σταματήσει η τουρκοποίηση ελληνοκυπριακών περιουσιών.
 
Μαζί με τα πιο πάνω, είναι επιβεβλημένη η διεκδίκηση της εφαρμογής όσων προνοούν η Συμφωνία Κυπριανού - Nτενκτάς του 1979 και το ψήφισμα 550 και 789 για άμεση επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της.

Η εφαρμογή των πιο πάνω αποτελεί τη μόνη λύση για να «οχυρωθεί» το θέμα της Αμμοχώστου».

  • Κίνημα Οικολόγων Συνεργασία Πολιτων: Σαράντα επτά χρόνια από τη δεύτερη τουρκική εισβολή

 «Έχουν περάσει 47 χρόνια από τις 14 Αυγούστου 1974, την ημέρα όπου ξεκίνησε η δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής. Με την δεύτερη αυτή φάση το έγκλημα κατά της Κύπρου ολοκληρώθηκε. Η Αμμόχωστος, η Καρπασία και η Μόρφου έπεσαν στα χέρια του Αττίλα.
 
Το 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας παραμένει υπό κατοχή, χιλιάδες πρόσφυγες στερούνται του δικαιώματος της επιστροφής στις πατρογονικές τους εστίες, ενώ αδιευκρίνιστη παραμένει η τύχη εκατοντάδων αγνοούμενων.
 
Έχουμε υποχρέωση να μην αποδεχτούμε τα σχέδια των Τούρκων, να μην υποχωρήσουμε εκεί που δεν υποχώρησαν οι ηρωικοί υπερασπιστές της Κύπρου το 1974. Επιβάλλεται να ζητήσουμε άμεση εφαρμογή των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και της συμφωνίας Κυπριανού – Ντενκτάς, ώστε να επιστρέψουν άμεσα και χωρίς όρους οι νόμιμοι κάτοικοι της Αμμοχώστου στην πόλη τους.
Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, που προϋποθέτει την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων, την πλήρη εφαρμογή των ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων για όλους τους Κύπριους. Μια λύση που θα στηρίζεται στην ενιαία προστασία και διαχείριση του κοινωνικού, πολιτισμικού και φυσικού περιβάλλοντος του νησιού. Μια λύση χωρίς ξένες εγγυήσεις και βάσεις, επεμβατικά δικαιώματα και εποίκους».

 
27708