Τι προβάλλει στα κύρια θέματά του ο κυπριακός Τύπος

Η πρόταση του Προέδρου του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, για αυτοδιάλυση της Βουλής και οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, οι προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό που καταβάλλει η Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, το έλλειμμα τριών εκατομμυρίων στους Δήμους της επαρχίας Λευκωσίας για τη διαχείριση σκυβάλων και η τριμερής συνάντηση Κύπρου, Ελλάδας και Ιορδανίας είναι μερικά από τα κύρια θέματα που προβάλει ο σημερινός (15/4) κυπριακός Τύπος.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<
 
Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Μάγκες μόνο για σόου» γράφει ότι υψηλοί τόνοι με φόντο την πρόταση του Αβέρωφ Νεοφύτου για αυτοδιάλυση της Βουλής, με την αντιπολίτευση να απορρίπτει την πρόταση του Προέδρου του ΔΗΣΥ για πρόωρες βουλευτικές εκλογές γιατί δεν την ευνοούν οι δημοσκοπήσεις. Αλλού αναφέρεται στη νέα σύσκεψη στο Προεδρικό για το θέμα με τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και γράφει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας θα αναλύσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στα κόμματα τη νομική πτυχή του θέματος και τα βήματα που πρέπει να γίνουν. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην τριμερή σύνοδο κορυφής Κύπρου, Ελλάδας και Ιορδανίας και γράφει ότι αποφασίστηκε η δημιουργία Μόνιμης Γραμματείας στη Λευκωσία που θα εδραιώνει και θα διευκολύνει την τριμερή συνεργασία.
 
Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Έλλειμμα 3 εκατομμυρίων στη διαχείριση σκυβάλων» γράφει ότι σε δεινή κατάσταση βρίσκονται οι δήμοι και οι κοινότητες της επαρχίας Λευκωσίας λόγω της πίεσης που υφίστανται από την τρύπα 3 εκ. ευρώ που προκύπτει από την αύξηση κατά 800% του κόστους διαχείρισης σκυβάλων εξαιτίας του κλεισίματος του Κοτσιάτη τέλη Φεβρουαρίου και της μετάβασης στην περιβαλλοντική διαχείριση της Κόσης. Αλλού γράφει ότι είναι σημαντικά τα αποτελέσματα της τριμερούς Συνόδου Κορυφής στο Αμμάν της Ιορδανίας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι επταπλάσια θέλουν οι δήμοι ενώ αύριο θα γίνει η έκτακτη γενική συνέλευση της Ένωσης Δήμων για λήψη αποφάσεων.
 
«Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Εκτός συμμαχίες, εντός κόντρες» γράφει ότι το πλέγμα των συνεργασιών της Κύπρου όπως δείχνουν τα αποτελέσματα, πάει από το καλό στο καλύτερο, αλλά δεν μπορεί να λεχθεί το ίδιο για την κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό, όπου οι αντιπαραθέσεις οξύνονται όλο και περισσότερο με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να παίζει σημαντικό ρόλο και στις δύο περιπτώσεις. Αλλού γράφει ότι εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Προεδρικό για την απόφαση της πολιτείας να συγκατατεθεί στη δημιουργία εργοστασίου ανακύκλωσης και παραγωγής ασφαλτικού σκυροδέματος στην περιοχή Σταυροβουνίου πραγματοποίησαν χθες η Ομάδα Πρωτοβουλίας Πυργών – Κόρνου και η ομάδα Φίλοι της Ιεράς Μονής Σταυροβουνίου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Βουλή εξετάζει σήμερα αίτημα αποδέσμευσης κονδυλίου 1 εκ. ευρώ για εφαρμογή δράσεων από την Αρχή Στοιχημάτων για τους εθισμένους στον τζόγο.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<
 
Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Κάλεσμα ΟΗΕ για όρους αναφοράς» γράφει ότι στο ακουστικό βρίσκεται η μοιρασμένη Λευκωσία για το αποτέλεσμα της προσπάθειας που καταβάλλει η ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ και η οποία συμπίπτει με την υποβολή έκθεσης του ΓΓ του ΟΗΕ στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Αλλού γράφει ότι στην καταγγελία – σοκ ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιχείρησε να εξαγοράσει τη σιωπή ή την ανοχή των μοναχών Σταυροβουνίων στην αδειοδότηση της ασφαλτικής μονάδας στην περιοχή έναντι χρημάτων προέβη χθες έξω από το Προεδρικό ο πάτερ Σάββας. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΑΚΕΛ Γιώργου Λουκαϊδη ο οποίος κάλεσε τους κυβερνώντες να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τον Συνεργατισμό.

ΚΥΠΕ – Κώστας Σταυρινός

 
2307
Thumbnail

Οι Υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των κρατών-μελών της ΕΕ αναμένεται σήμερα (18/6) να εξετάσουν το ενδεχόμενο να αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με δύο υποψήφιες χώρες της Βαλκανικής, την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, όμως τα χέρια τους θεωρείται πως πρακτικά είναι δεμένα, διότι — μεταξύ άλλων — το Βερολίνο δεν έχει ακόμη εξασφαλίσει το πράσινο φως από το γερμανικό κοινοβούλιο ώστε να ταχθεί υπέρ μιας τέτοιας απόφασης.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η πολιτική που εφαρμόζεται ως προς τη διεύρυνσή της έχει σκοπό κυρίως να ενθαρρύνει τα υποψήφια προς ένταξη κράτη να εφαρμόζουν δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.

ad1mobile

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Τον περασμένο μήνα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε να αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια και με τα Τίρανα, προειδοποιώντας ότι εάν δεν προχωρήσει σε αυτή την κίνηση, η ΕΕ διατρέχει τον κίνδυνο να υπονομεύσει η ίδια την αξιοπιστία της.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας, Μίροσλαβ Λάιτσακ, επιχειρηματολόγησε χθες Δευτέρα ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις πρέπει να αρχίσουν τώρα, «αν θέλουμε να διατηρήσουμε την επιρροή μας, αν θέλουμε να δείξουμε ότι ενδιαφερόμαστε αληθινά, ότι είμαστε παράγοντας στο παγκόσμιο σκηνικό».

Στη Γερμανία όμως η συντηρητική παράταξη υπό την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ πατάει φρένο. Το θέμα πρέπει πρώτα να συζητηθεί στο γερμανικό κοινοβούλιο, εξηγούν στελέχη της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU). Ορισμένες άλλες πρωτεύουσες διατηρούν επίσης επιφυλάξεις.

«Η κατάσταση ενέχει προκλήσεις», εξηγούσε ευρωπαίος διπλωμάτης την περασμένη εβδομάδα, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Αξιωματούχοι της ΕΕ τονίζουν ότι η Βόρεια Μακεδονία πρέπει να επιβραβευθεί για την τεράστια πρόοδο που κατέγραψε και την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της στις διαπραγματεύσεις που διεξήγαγε με την Ελλάδα.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση της Αλβανίας έθεσε σε εφαρμογή μείζονες μεταρρυθμίσεις στο σύστημα δικαιοσύνης της χώρας, αλλά σε αυτή την περίπτωση την πρόοδο επισκιάζει η πολιτική κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η διπλωματική πηγή υποβάθμισε την περασμένη εβδομάδα το σενάριο που προβλέπει την αποσύνδεση των δύο υποψηφιοτήτων και την επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας.

«Η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων δεν είναι το ίδιο πράγμα με την ολοκλήρωσή τους», σημείωσε ο Λάιτσακ, εξηγώντας πως ακόμη κι αν οι συνομιλίες με τα Σκόπια και με τα Τίρανα αρχίσουν ταυτόχρονα, αυτό δεν σημαίνει απαραιτήτως πως η διαδικασία θα αποπερατωθεί μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Το βέτο της Κύπρου
Κατά μία ευρωπαϊκή πηγή εξάλλου, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει προειδοποιήσει ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να προβάλει βέτο στη λήψη αποφάσεων εάν η ΕΕ δεν σκληρύνει τη στάση της μπροστά στις τουρκικές κινήσεις, ιδίως τη γεώτρηση που φέρεται να έκανε τουρκικό πλοίο-γεωτρύπανο στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ. 

Κύπρος και Ελλάδα ζητούν να επιβληθούν κυρώσεις από την ΕΕ στην Τουρκία, ωστόσο δεν αναμένεται να αναληφθεί δράση προς το παρόν, κατά πηγές του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς. Ωστόσο, αναμένεται να διατυπωθεί μια προειδοποίηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προς την Άγκυρα στην ανακοίνωση που θα δημοσιοποιηθεί μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής (Πέμπτη και Παρασκευή).

Η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία απετράπη πέρυσι από Γαλλία και Ολλανδία, που επισήμως αξίωναν περισσότερες μεταρρυθμίσεις, αλλά η στάση τους μάλλον οφειλόταν περισσότερο σε εσωτερικές πολιτικές πιέσεις.

Ως προς την ανακοίνωση των υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, το τρέχον προσχέδιο αναφέρει πως η Τουρκία «συνεχίζει να απομακρύνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση» και καλεί την Τουρκία να σταματήσει τις «παράνομες γεωτρήσεις» της.

ad2mobile

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Διπλωμάτες σημείωναν πως η Κύπρος επιδιώκει να υπάρξει πολύ πιο αυστηρή προειδοποίηση, ότι δηλαδή εάν η Τουρκία δεν αλλάξει πορεία, θα τερματιστούν επίσημα οι συνομιλίες για την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης και την κατάργηση των θεωρήσεων διαβατηρίου για τους Τούρκους που κινούνται προς και από κράτη-μέλη της ΕΕ, καθώς και ότι θα διακοπεί η χρηματοδότηση εντός των ορίων διαφόρων προγραμμάτων.

Για το ζήτημα της διεύρυνσης, το πιο πρόσφατο προσχέδιο της ανακοίνωσης των υπουργών, που περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς αλλά ακόμη τελεί υπό συζήτηση αναβάλει τη λήψη απόφασης για τον Οκτώβριο, αφού εξεταστεί το ζήτημα στην Μπούντεσταγκ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

article 1