Τα σενάρια στο τραπέζι της τελευταίας μέρας της Πενταμερούς

Τα 3 σενάρια του Γκουτέρες - Εναντικές διαβουλεύσεις κατά την διάρκεια της χθεσινής μέρας - Τι αναμένεται σήμερα

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗ ΓΕΝΕΥΗ: ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ

Εντατικές διαβουλεύσεις που διήρκησαν πέραν των 12 ωρών είχαμε χθες Τετάρτη (28/4) στην Γενεύη της Ελβετίας όπου ολοκληρώνεται σήμερα (29/4) η Άτυπη Πενταμερής διάσκεψη για το Κυπριακό. 

Η χθεσινή  μέρα ξεκίνησε με την Ολομέλεια της Πενταμερούς Διάσκεψης όπου Ερσίν Τατάρ και Νίκος Αναστασιάδης ανάπτυχθαν τις θέσεις τους για την μετέπειτα πορεία του Κυπριακού. 

Συγκεκριμένα ο Ερσίν Τατάρ έκανε πράξη τα όσα έλεγε το προηγούμενο διάστημα καταθέτοντας στην Ολομέλεια της διάσκεψης έγγραφο δύο σελίδων μέσα από το οποίο επαναβεβαιώνει τη θέση της για λύση δύο κρατών. 

Στο έγγραφο του ο Ερσίν Τατάρ διατυπώνεται η θέση πως πρέπει να υπάρξει μια συνεταιρική σχέση, η οποία να βασίζεται στην κυριαρχική ισότητα των δύο πλευρών. 

Αναλυτικά τα 6 σημεία:

  • Ο Γενικός Γραμματέας να αναλάβει μια πρωτοβουλία έτσι ώστε το Συμβούλιο Ασφαλείας να εγκρίνει ένα ψήφισμα στο οποίο θα διασφαλιστεί το ισότιμο διεθνές καθεστώς και η κυριαρχική ισότητα των δύο πλευρών. Ένα τέτοιο ψήφισμα θα αποτελέσει τη νέα βάση για την επόμενη δημιουργία σχέσης συνεργασίας μεταξύ των δύο υφιστάμενων κρατών.
  • Μόλις εξασφαλιστεί το ισότιμο διεθνές καθεστώς και η κυριαρχική ισότητα των δύο πλευρών μέσω της προαναφερθείσας ρύθμισης, θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις οι οποίες θα έχουν χρονοδιάγραμμα, σε αυτήν τη νέα βάση και υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την καθιέρωση μιας αμοιβαία αποδεκτής συμφωνίας συνεργασίας.
  • Οι διαπραγματεύσεις θα επικεντρωθούν στη μελλοντική σχέση μεταξύ των δύο ανεξάρτητων κρατών. Το περιουσιακό, την ασφάλεια, την αναπροσαρμογή των συνόρων, καθώς και στις σχέσεις με την ΕΕ.
  • Οι διαπραγματεύσεις θα υποστηριχθούν από την Τουρκία, την Ελλάδα και τη Μεγάλη Βρετανία ενώ όπου ενδείκνυται, θα συμμετέχει και η ΕΕ ως παρατηρητής.
  • Στο πλαίσιο οποιασδήποτε συμφωνίας, τα δύο κράτη θα αναγνωρίσουν αμοιβαία το ένα το άλλο και οι τρεις εγγυήτριες χώρες θα τα υποστηρίξουν
  • Οποιαδήποτε συμφωνία θα επιτευχθεί ως αποτέλεσμα αυτών των διαπραγματεύσεων, θα υποβληθεί για έγκριση σε ξεχωριστά ταυτόχρονα δημοψηφίσματα και στα δύο κράτη.

Από την πλευρά του ο Νίκος Αναστασιάδης ενώπιον της Ολομέλειας ανέφερε ότι εφόσον  μπούμε σε διαπραγμάτευση θα μπορούσε να συζητηθεί η ιδέα της αποκεντρωμένης ομοσπονδίας, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στην έκτασης 13 σελίδων παρέμβασή του το πρωί κατά τη σύνοδο της ολομέλειας των συμμετεχόντων στην άτυπη διάσκεψη για το Κυπριακό στη Γενεύη.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στις συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις και στις εκκρεμότητες που υφίστανται. Σε ό,τι αφορά τις εκκρεμότητες αναφέρθηκε στη εκ περιτροπής προεδρία και στην επιμονή της τ/κ πλευράς για ύπαρξη θετικής ψήφου σε όλα τα επίπεδα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης περιλαμβανομένου του Υπουργικού Συμβουλίου. Σημείωσε πως δεν αρνήθηκε να υπάρχει τέτοια διάταξη σε οποιαδήποτε θέματα που θα αφορούσαν αποφάσεις που θα επηρέαζαν καθ` οιονδήποτε τρόπον την τ/κ κοινότητα.

Αναφέρθηκε εκτενώς στις συγκλίσεις με βάση τις οποίες η πλευρά μας θεωρεί ότι θα ικανοποιούνταν οι απαιτήσεις της τ/κ πλευράς και σε πρόνοιες που θα διασκέδαζαν τις ανησυχίες της άλλης πλευράς όπως για παράδειγμα ότι απαγορεύεται η ένωση με οποιαδήποτε άλλη χώρα, η διχοτόμηση, η απόσχιση και οι δυο συνιστώσες πολιτείες θα έχουν ισότιμο πολιτικό καθεστώς με καθορισμένα διοικητικά όρια όπου θα ασκούν εξουσία. Τόνισε πως τα προβλήματα που παρουσιάζονται μπορούν να ξεπεραστούν μέσα από τις συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί.

Υπογράμμισε πως η διατήρηση τους στάτους κβο δεν είναι προς όφελος κανενός και δεν είναι σίγουρα προς όφελος οποιασδήποτε από τις δύο κοινότητες, και αναφέρθηκε στην πρότασή του για τα ΜΟΕ. Αναφέρθηκε ακόμη στις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, παρά τους χάρτες για εδαφικές αναπροσαρμογές που κατατέθηκαν το 2017 στη Γενεύη. Παράλληλα αναφέρθηκε και στο πλαίσιο των έξι σημείων του ΓΓ του ΟΗΕ και είπε πως οι προτάσεις της Ελληνοκυπριακής πλευράς επί των έξι σημείων, όπως είχαν υποβληθεί στο Κραν Μοντανά, στις 5-6 Ιουλίου παραμένουν σε ισχύ. Υπογράμμισε, παράλληλα, πως τα έξι σημεία πρέπει να συζητηθούν αλληλοεξαρτώμενα και όχι το κάθε ένα ξεχωριστά ή α λα καρτ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε τη θέση για επανέναρξη των συνομιλιών που να βασιστεί στις υφιστάμενες συγκλίσεις και υπογράμμισε την ανάγκη για μια διαρκή διευθέτηση σύμφωνα με τις παραμέτρους του ΟΗΕ όπως καθορίζονται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Διαβεβαίωσε για την προθυμία της ε/κ πλευράς να συμμετάσχει σε συνομιλίες επί της ουσίας του Κυπριακού για μια λύση προς όφελος και των δυο κοινοτήτων.

Τα σενάρια της τελευταίας μέρας…
Σημειώνεται ότι στην Ολομέλεια το βράδυ της Τετάρτης ο ΓΓ ζήτησε από τα μέρη να προβληματιστουν και να πάνε σε νέα ολομέλεια σήμερα στις 11:00  για να ακούσει ποιες είναι οι τελικές τους θέσεις για να γνωρίζει/αποφασίσει πως θα διαχειριστεί το θέμα. Μάλιστα ο Αντόνιο Γκουτέρες προχώρησε και σε ακύρωση των διμερών συναντήσεων που βρίσκονταν στο σημερινό πρόγραμμα.

Μάλιστα το απόγευμα της Τετάρτης ο ΓΓ του ΟΗΕ προχώρησε σε εισήγηση αναφέροντας ότι αποφάσισε να διορίσει ειδικό απεσταλμένο για το Κυπριακό (σε αυτό το ενδεχόμενο αναμένεται να είναι η Τζέιμς Χολ Λουτ) για να προετοιμάσει το έδαφος με επαφές έτσι ώστε να ξεκινήσουν ουσιαστικές  διαπραγματεύσεις σε 3-4 μήνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο ΓΓ του ΟΗΕ επισήμανε στα μέρη ότι οι όροι εντολής του είναι καθορισμένοι αναφέροντας ότι θα πρέπει στην σημερινή Ολομέλεια της Διάσκεψης να απαντήσουν στην πρόταση του. Στην σημερινή Ολομέλεια αναμένεται να διαφανεί εάν υπάρχει μετακίνηση από την Τουρκική θέση με τα σενάρια να είναι 3.

Συγκεκριμένα πρώτο τα μέρη να δεχτούν την πρόταση του Αντόνιο Γκουτέρες για διορισμό Ειδικού Αντιπροσώπου με όρο εντολής την διαβούλευση μεταξύ των μερών ώστε να επαναρχίσουν οι συνομιλίες σε ορίζοντα ενός 3μηνου / 4μήνου. το δεύτερο σενάριο είναι ο ΓΓ να παραδώσει τους όρους εντολής του στο ΣΑ των Ηνωμένων Εθνών και να ζητήσει νέα εντολή για τα επόμενα βήματα.  Το τρίτο σενάριο είναι να συνέλθει ξανά η Πενταμερής σε δύο μήνες.