Τα συν και τα πλην της Γενεύης

Πενταμερής: Δεν πέτυχε το 1ο καλύτερο, αλλά ούτε και το χειρότερο - Οδηγούμαστε σε νέα τους επόμενους μήνες

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ

Ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης 29/4 στην Γενεύη η Άτυπη Πενταμερής διάσκεψη για το Κυπριακό με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες να αναφέρει ότι δεν υπήρξε αρκετό κοινό έδαφος για την επανάληψη των συνομιλιών επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν εγκαταλείπει την προσπάθεια εξαγγέλοντας ότι θα συγκαλέσει νέα άτυπη συνάντηση σε περίοδο 2-3 μηνών.

>>> Διαβάστε επίσης: Πενταμερής Γενεύη - Το χρονικό του αδιεξόδου <<<

To νέο αδιέξοδο στο Κυπριακό ήρθε μετά και την επιμονή της Τουρκίας για λύση δύο κρατών με τον Ερσίν Τατάρ να καταθέτει στην Ολομέλεια της Τετάρτης Οδικό Χάρτη 6 σημείων για την λύση δύο Κρατών και την αναγνώριση Κυριαρχίας στους Τουρκοκύπριους.

Να σημειώσουμε ότι μετά και τις εξελίξεις της Τετάρτης και την κατάθεση για πρώτη φοράς επίσημης θέσης στο τραπέζι από πλευράς Τουρκίας στο τραπέζι για τελευταία μέρα της διάσκεψης υπήρχαν 3 σενάρια.

>>> Διαβάστε επίσης: Τι έγινε στην σύσκεψη στη Γενεύη / Το αδιέξοδο & η νέα Πενταμερής <<<

Συγκεκριμένα το πρώτο σενάριο ήταν τα μέρη να δεχτούν την πρόταση του Αντόνιο Γκουτέρες για διορισμό Ειδικού Αντιπροσώπου για το Κυπριακό με τον Ερσίν Τατάρ να ζητά ωστόσο ο Αντιπρόσωπος αυτός να έχει διαφορετικούς όρους εντολής και συγκεκριμένα να συζητήσει για το θέμα της κυριαρχίας των Τουρκοκυπρίων κάτι το οποίο δεν έγινε αποδεκτό.

Το δεύτερο σενάριο ήταν να συνέλθει ξανά η Πενταμερής τους επόμενους μήνες κάτι το οποίο τελικά ο Γενικός Γραμματέας αποφάσισε για μείνει ανοιχτή η διαδικασία. Τέλος το τρίτο σενάριο ήταν ο ΓΓ να παραδώσει τους όρους εντολής του στο ΣΑ των Ηνωμένων Εθνών και να ζητήσει νέα εντολή για τα επόμενα βήματα.

Οι αναφορές Γκουτέρες

Μετά και την λήξη της Άτυπης Πενταμερούς σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας θα υπάρξουν διαβουλεύσεις πριν την επόμενη συνάντηση, αναφέροντας πως θα προσπαθήσει να δημιουργήσει όσο περισσότερο γίνεται τις συνθήκες για να είναι επιτυχημένη η επόμενη συνάντηση.

Να αναφέρουμε ότι σε δηλώσεις τους στους δημοσιογράφους μετά την λήξη της Άτυπης Πενταμερούς έκανε λόγο για επιτυχή διαχείριση από πλευράς του ΓΓ του ΟΗΕ αλλά και της ε/κ πλευράς.

Εξήρε την στάση Γκουτέρες ο Αναστασιάδης

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε ικανοποίηση γιατί ο ΓΓ του ΟΗΕ τήρησε, όπως είπε, μια άψογη στάση και ήταν σαφέστατος προς την τ/κ κοινότητα και στην Τουρκία ότι η επιζητούμενη από αυτές λύση δεν υπάρχει περίπτωση να αναγνωριστεί είτε από τα ΗΕ είτε από την ΕΕ.

Παράλληλα διαβεβαίωσε πως η ε/κ πλευρά θα συνεχίσει να εργάζεται με την ίδια συνέπεια για να εξευρεθεί μια λύση που να επανενώνει την Κύπρο, στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, που θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα του συνόλου του λαού και δεν θα αγνοεί ότι η Κύπρος είναι και θα παραμείνει μέλος της ΕΕ.

Στέλιος Στυλιανού
 
27357