Τεστ σε όσους φτάνουν Κύπρο / Ποιός θα το πληρώνει

Όλες οι πληροφορίες για την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου / Τι θα ισχύει για όσους φθάνουν στην Κύπρο από το Σάββατο

Τον υποχρεωτικό αυτοπεριορισμό 72 ωρών και τη διενέργεια εργαστηριακού ελέγχου PCR 72 ώρες μετά την άφιξη σε όλους τους επιβάτες που αφικνούνται από χώρες των Κατηγοριών Α και Β, αποφάσισε σήμερα (3/2) το Υπουργικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με διευκρίνιση από το Υπουργείο Υγείας, το μέτρο θα τεθεί σε εφαρμογή από το Σάββατο, 6 Φεβρουαρίου 2021, και το κόστος για την εργαστηριακή εξέταση (PCR) 72 ώρες μετά την άφιξη θα το επωμίζεται ο πολίτης.

Υπενθυμίζεται πως, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα πρόταση που προβλέπει τον υποχρεωτικό αυτοπεριορισμό 72 ωρών και τη διενέργεια εργαστηριακού ελέγχου PCR 72 ώρες μετά την άφιξη σε όλους τους επιβάτες που αφικνούνται από χώρες των Κατηγοριών Α και Β, ενισχύοντας έτσι τα μέτρα που εφαρμόζονται στα Αεροδρόμια της Δημοκρατίας από την επαναλειτουργία τους το καλοκαίρι του 2020.

Τονίζεται ότι, η συγκεκριμένη απόφαση είναι επιπλέον των άλλων μέτρων που είναι σε ισχύ για τους αφικνούντες ανάλογα με τη χώρα προσέλευσης. Ως εκ τούτου, αναφέρει το Υπουργείο Υγείας, εξακολουθεί να ισχύει η υποχρέωση των επιβατών από χώρες της Κατηγορίας Β να προσκομίζουν αρνητικό αποτέλεσμα από εξέταση PCR 72 ωρών πριν την αναχώρηση, και παράλληλα συνεχίζονται οι δειγματοληπτικοί εργαστηριακοί έλεγχοι στα Αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου. 

Υπενθυμίζεται, δε, ότι όλοι οι επιβάτες, ανεξαρτήτου χώρας αναχώρησης, οφείλουν να συμπληρώνουν το Cyprus Flight Pass.

Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί πως, η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου έλαβε υπόψη τα μέχρι στιγμής δεδομένα από τη διεθνή βιβλιογραφία που κάνουν λόγο για αυξημένη μεταδοτικότητα και επιθετική εξάπλωση των νέων στελεχών του ιού SARS-CoV-2, αλλά και τις έντονες ανησυχίες που προκαλεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο η ανίχνευσή τους σε αρκετά κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Με τη σημερινή απόφαση, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ενισχύεται η προσπάθεια του Υπουργείου Υγείας, σύμφωνα και με τις συστάσεις του ECDC, για έλεγχο της διασποράς των νέων στελεχών στην κοινότητα, μέχρι να αξιολογηθούν επιστημονικά οι επιπτώσεις των μεταλλάξεων του ιού.

Υπενθυμίζεται ότι η Κύπρος από τις 21 Δεκεμβρίου 2020 εφαρμόζει επιπρόσθετα μέτρα για τους επιβάτες από το Ηνωμένο Βασίλειο, υιοθετώντας την πολιτική του υποχρεωτικού περιορισμού για περίοδο 7 ημερών σε ξενοδοχεία της Δημοκρατίας και την εργαστηριακή εξέταση κατά την άφιξη και την 7η ημέρα από την άφιξη.

Μέσω της πρακτικής αυτής, από τις 21 Δεκεμβρίου 2020, εξετάστηκαν πέραν των 15,000 επιβατών από το Ηνωμένο Βασίλειο και εντοπίστηκαν 133 κρούσματα (ποσοστό θετικότητας: 0,9%).
 

 
27347