Θα κάνουμε κάθε χρόνο εμβόλιο κατά covid; Απαντά ο Δρ Πέτρου

Θα είναι αναγκαίο κάθε χρόνο να κάνουμε το εμβόλιο για να είμαστε απόλυτα προστατευμένοι από τον κορωνοϊό;

Απαντήσεις σε μία σειρά από «καυτά» ερωτήματα σε σχέση με τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, έδωσε σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ο Επιστημονικός Σύμβουλος στο Υπουργείο Υγείας για τον Εμβολιασμό, Αν. Καθηγητής στο Πρόγραμμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Δρ Χρίστος Πέτρου.

>>> Διαβάστε ακόμη: Πότε θα αρθούν πλήρως τα περιοριστικά μέτρα/Τι λέει ο Δρ. Πέτρου <<<

Ανάμεσα σε άλλα απάντησε και στο εάν θα είναι αναγκαίο κάθε χρόνο να κάνουμε το εμβόλιο για να είμαστε απόλυτα προστατευμένοι από τον κορωνοϊό.

Όπως είπε, «προς το παρόν οι ειδικοί δεν γνωρίζουν πόσο διαρκεί η ανοσία που παράγεται από τον εμβολιασμό. Αυτό θα μπορεί να γίνει όταν συμπληρωθεί ο κατάλληλος χρόνος από τότε που πήραν οι πρώτοι εθελοντές το εμβόλιο. Αυτοί, συνεχίζουν να παρακολουθούνται για 2 χρόνια για να συλλεχθούν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διάρκεια της προστασίας». 

Σε κάθε περίπτωση όμως, συνέχισε, η προστασία που παρέχει συνήθως ο εμβολιασμός είναι μεγαλύτερη και χρονικά από ό,τι η φυσική λοίμωξη, υπογραμμίζοντας ότι «δεν αποκλείεται να εμβολιαζόμαστε κατά της Covid κάθε χρόνο».
 
Θα έχουμε νέας γενιάς εμβόλια;
Ερωτηθείς, εξάλλου, εάν θα έχουμε νέας γενιάς εμβόλια κατά της covid, ο Δρ Πέτρου υπέδειξε πως, «αυτό να το θεωρούμε δεδομένο». 

«Τα εμβόλια που έχουμε τώρα χαρακτηρίζονται ως εμβόλια ‘πρώτης γενιάς’. Θα ακολουθήσουν εμβόλια που θα έχουν σίγουρα βελτιωμένες τις φαρμακοτεχνικές τους μορφές, πχ θα μπορούν να μεταφέρονται και να αποθηκεύονται πιο εύκολα, να υπάρχουν προγεμισμένες σύριγγες μιας δόσης, και που θα είναι βελτιωμένα ως προς την ικανότητά τους να αντιμετωπίζουν παραλλαγές ή μεταλλάξεις του ιού», εξήγησε.

Η επιστημονική κοινότητα, πρόσθεσε, συμφωνεί ότι ο συγκεκριμένος κορωνοϊός θα είναι μαζί μας, δυστυχώς για αρκετό καιρό ή χρόνια, θα αποκτήσει μια ενδημικότητα και θεωρώ δεδομένο ότι σε κάποια φάση στο μέλλον ο εμβολιασμός θα αποκτήσει εποχικότητα, όπως και τα εμβόλια της εποχικής γρίπης. 

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

«Είναι πιθανόν να χρησιμοποιηθούν και τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται στη γρίπη, με την ανάπτυξη «εμβολίων μακέτας», όπου κάθε χρόνο αλλάζουν κάποια στελέχη και προστίθενται αυτά που είναι δυνατόν να επικρατήσουν σε μια περιοχή», συμπλήρωσε.

Αυτές οι διαδικασίες, εξήγησε, «σίγουρα δεν θα είναι χρονοβόρες και η έγκριση αυτών νέων εμβολίων θα γίνεται σύντομα, όπως και με την γρίπη», υποδεικνύοντας, παράλληλα, ότι «αναμένουμε επίσης, τα αποτελέσματα κλινικών μελετών για την χρήση εμβολίων σε παιδιατρικούς πληθυσμούς, αλλά και στην εγκυμοσύνη. Τρέχουν διάφορες σχετικές μελέτες».

Ολόκληρη η συνέντευξη του Δρ Χρίστου Πέτρου ΕΔΩ.

(ΚΥΠΕ)