Θάνος Ντόκος: Η Τουρκία είναι απομονωμένη λόγω επιθετικότητας

Όσα ανέφερε ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Μητσοτάκη στο Economist

Τη θέση ότι η Τουρκία βρίσκεται απομονωμένη στην περιοχή λόγω των επιθετικών ενεργειών της εις βάρος μιας σειράς περιφερειακών κρατών, υπογράμμισε ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Έλληνα Πρωθυπουργού, Θάνος Ντόκος, κατά την τοποθέτησή του στην «16η Διάσκεψη για την Κύπρο» του περιοδικού Economist.

Μιλώντας στη θεματική του συνεδρίου «Προσπάθειες για ειρήνη και σταθερότητα στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων», ο κ. Ντόκος υποστήριξε ότι στους ισχυρισμούς της η Τουρκία έχει αντιστρέψει τη «σχέση αιτίας-αποτελέσματος», διατυπώνοντας αιτιάσεις ότι βρίσκεται αποκλεισμένη από προοπτικές συνεργασίας. «Η Τουρκία έχει απομονωθεί ακριβώς επειδή συμπεριφέρεται επιθετικά», επισήμανε ο κ. Ντόκος.

Όπως σημείωσε ο ίδιος, η Τουρκία είναι μια σημαντική χώρα στην περιοχή και υπάρχουν πολλά σημεία κοινού ενδιαφέροντος. «Η Τουρκία θα ήταν ευπρόσδεκτη αν δεχτεί να λειτουργήσει με βάση τους κανόνες της διεθνούς νομιμότητας και να αλλάξει την επιθετική της συμπεριφορά», επισήμανε, προσθέτοντας ότι μολονότι ακόμα δεν υπάρχουν σημάδια μιας τέτοιας αλλαγής στη στάση της Άγκυρας, ο ίδιος παραμένει αισιόδοξος.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Ερωτηθείς κατά πόσο η Τουρκία θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος του “East Med Gas Forum”, o κ. Ντόκος εκτίμησε ότι η διατάραξη των σχέσεων της Τουρκίας με μια σειρά χωρών που μετέχουν σε αυτό το εγχείρημα –μεταξύ των οποίων η Αίγυπτος και το Ισραήλ– καθιστούν αυτή τη στιγμή εξαιρετικά δυσχερή αυτή την προοπτική, η οποία όμως δεν θα ήταν αδύνατη αν η Τουρκία τροποποιούσε τη συμπεριφορά της.

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Έλληνα Πρωθυπουργού σημείωσε ότι η Ανατολική Μεσόγειος είναι μια περίπλοκη και ασταθής περιοχή, όπου κατά το τελευταίο διάστημα παραδοσιακές δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ και η Ευρώπη έχουν αποσυρθεί, ενώ νέες ή ανακάμπτουσες δυνάμεις, όπως η Ρωσία και η Κίνα, διεκδικούν να διαδραματίσουν ρόλο.

Όπως εκτίμησε ο ίδιος, στην περιοχή λείπει μια συγκεκριμένη «αρχιτεκτονική περιφερειακής ασφάλειας», με τα μόνα παραδείγματα που υπάρχουν σε μια τέτοια κατεύθυνση να είναι οι τριμερείς και πολυμερείς συνεργασίες. Αυτές οι πρωτοβουλίες συνεργασίας θα πρέπει να αποτελέσουν πυρήνα για την οικοδόμηση μιας «αρχιτεκτονικής ασφάλειας» για την περιοχή, επισήμανε ο κ. Ντόκος, ξεκαθαρίζοντας ότι η Τουρκία θα μπορούσε να μετάσχει σε αυτά εφόσον ακολουθήσει τους κανόνες της διεθνούς νομιμότητας.

ΚΥΠΕ Αδάμος Ζαχαριάδης 
 

 
27751