Η θέση της Κύπρου στο διεθνές σύστημα είναι γνωστή, λέει ο Πρόδρομος Προδρόμου

Λήξαν θεωρεί η Κυβέρνηση το θέμα που δημιουργήθηκε με τις δηλώσεις από ρωσικής πλευράς περί στρατιωτικοποίησης και ενίσχυση της παρουσία των ΗΠΑ στην Κύπρο.

Μιλώντας στο περιθώριο γεύματος της Επιτροπής Βοήθειας Παιδιών της Κύπρου, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου είπε ότι «εμείς θέλουμε να θεωρήσουμε το θέμα λήξαν. Πράγματι υπήρξαν κάποιες ατυχείς δηλώσεις, ωστόσο η Κυπριακή Δημοκρατία ως ανεξάρτητο κράτος μέλος της ΕΕ ακολουθεί τον προσανατολισμό της ΕΕ».
 
Συνέχισε, λέγοντας ότι η Λευκωσία, στα πλαίσια του βαθμού ελευθερίας που έχει, μπορεί να έχει και πάρα πολύ καλές σχέσεις με τρίτες χώρες, όπως είναι η Ρωσία.


>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<  


«Οι σχέσεις μας με τη Ρωσία είναι γνωστές αλλά και η θέση της Κύπρου στο διεθνές σύστημα είναι γνωστή», σημείωσε ο Εκπρόσωπος.
 
Όσον αφορά το θέμα της παροχής διευκολύνσεων, ο κ. Προδρόμου είπε ότι ο Υπουργός Εξωτερικών έχει ήδη δώσει στη δημοσιότητα τους αριθμούς. Παρέχονται πολύ συχνά διευκολύνσεις σε χώρες με τις οποίες μας συνδέουν στενές σχέσεις, είτε υπάρχουν μνημόνια συνεργασίας, κυρίως για ανθρωπιστικούς σκοπούς, συμπλήρωσε.
 
Μεταξύ αυτών των κρατών που τυγχάνουν διευκολύνσεων, πρόσθεσε, είναι και η ίδια η Ρωσική Ομοσπονδία σε ζητήματα ελλιμενισμού.
 
«Πραγματικά δεν επιθυμούμε τη στρατιωτικοποίηση των διεθνών σχέσεων, ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο. Άλλο κράτος είναι εκείνο που προσπαθεί να στρατιωτικοποιήσει τις διεθνείς σχέσεις, να επιβάλει τις απόψεις του. Είναι η ίδια η Τουρκία με τις παραβιάσεις που κάνει τόσο στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσο και γενικότερα» ανέφερε ο κ. Προδρόμου.
 
Είπε ακόμη ότι η συζήτηση αυτή πρέπει να σταματήσει εδώ, καθώς «η Κυπριακή Δημοκρατία ως ανεξάρτητο κράτος ξέρει να φροντίζει τις διεθνείς σχέσεις της».
 
Σε ερώτηση αναφορικά με την ένταση των ανακοινώσεων που έγιναν από ρωσικής πλευράς, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «οι απαντήσεις έχουν δοθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία, από την Κυβέρνηση».
 
«Ο Υπουργός Εξωτερικών έχει δει τόσο τον Πρέσβη της Ρωσίας εδώ στη Λευκωσία, ενώ είχε συνομιλία με τον Υπουργό Εξωτερικών» Σερκέι Λαβρόφ, συνέχισε.
 
«Δεν μας επηρεάζουν τέτοια σχόλια. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχοντας έντονη διπλωματική δραστηριότητα και διεθνείς σχέσεις οι οποίες αναβαθμίζονται συνεχώς, με το πλέγμα των τριμερών σχέσεων, με την ενεργό θέση της στο σύστημα της ΕΕ, δεν έχει να δώσει απαντήσεις για τίποτα», είπε.
 

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<


Ο κ. Προδρόμου ανέφερε εξάλλου ότι η Λευκωσία παραμένει επικεντρωμένη στο κυπριακό πρόβλημα πάντα. «Ο δικός μας προσανατολισμός είναι σχέσεις ειρήνης, συνεργασίας με όλα τα κράτη της περιοχής και βεβαίως πρώτα από όλα η αποστρατιωτικοποίηση που πρέπει να γίνει στην Κύπρο, με την έννοια της αποχώρησης του κατοχικού στρατού», είπε.
 
Σε ερώτηση αν πραγματοποιήθηκε τελικά η αποστολή Αμερικανών εμπειρογνωμόνων, ο κ. Προδρόμου απάντησε ότι «δεν χρειάζεται να σχολιάσουμε περαιτέρω όλα αυτά τα δημοσιεύματα».
 
Η Κυπριακή Δημοκρατία, δια μέσου της Κυβέρνησης, έχει φιλικές σχέσεις με πάρα πολλές χώρες και παρέχει διευκολύνσεις εκεί όπου μπορεί να είναι χρήσιμη, για ανθρωπιστικούς σκοπούς, έρευνας και διάσωσης, ανέφερε.
 
Σε ερώτηση αν αποκλείεται η παραχώρηση ειδικού χώρου για χρήση από αμερικανικά στρατεύματα, ο κ. Προδρόμου είπε καταληκτικά ότι «τα ίδια είχαμε ακούσει και με ένα δημοσίευμα στις ΗΠΑ για δήθεν αμερικανική βάση στην Κύπρο, η οποία μάλιστα υπήρχε για χρόνια και δεν το ξέραμε. Δεν θέλω να σχολιάσω περαιτέρω, δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα» κατέληξε.

ΚΥΠΕ/ Αντώνης Γκιλδάκης 

 
6444
Thumbnail

Την πρωτοβουλία «ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ», χαιρετίζει η ΑΣΔΥΚ και καλεί όλα τα μέλη της σε μονοώρη στάση εργασίας, έξω από τους χώρους εργασίας τους την Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020 ώρα 11 π.μ.
 
«Σας καλούμε να ενώσουμε τις φωνές μας με άλλα οργανωμένα σύνολα του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αξιώνοντας ουσιαστική ισότητα και σεβασμό της γυναίκας», αναφέρει η ΑΣΔΥΚ σε σημερινή της ανακοίνωση.

ad1mobile

>>> Όλη η σημερινή πολιτική επικαιρότητα <<<
 
Αναφέρει ότι «ενόψει των πρόσφατων περιστατικών ενδοοικογενειακής έμφυλης βίας σε βάρος γυναικών και αύξησης των γυναικοκτονιών, των σεξιστικών προσβλητικών επιθέσεων εναντίον γυναικών στην πολιτική και στο δημόσιο βίο, της άνισης αμοιβής και ευκαιριών στην εργασία, των άμεσων και έμμεσων  προσβλητικών μισογυνικών σχολίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ΜΜΕ, ήρθε ο καιρός να θέσουμε πραγματικές δομές φυλετικής κοινωνικής δικαιοσύνης».
 
Η ΑΣΔΥΚ απαιτεί πλήρη εφαρμογή του πλαισίου προστασίας της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, ολοκληρωμένο νομικό πλαίσιο για την πρόληψη όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών, την προστασία των θυμάτων έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, την εκπαίδευση αστυνομικών και φορέων δημόσιας εξουσίας σε ζητήματα έμφυλων διακρίσεων, ενίσχυση της κοινωνικής πρόνοιας και των κρατικών δομών με στόχο, όπως αναφέρει, «τη συμφιλίωση εργασιακής και οικογενειακής ζωής, μέτρα για αύξηση της συμμετοχής των γυναικών σε θέσεις εξουσίας και ισότιμη συμμετοχή στα κέντρα λήψης αποφάσεων».

article 1