Θετικοί σε συνένωση Αγ. Νάπα-Σωτήρα-Λιοπέτρι - Είδαν Οικολόγους

Αγία Νάπα-Σωτήρα και Λιοπέτρι ενημέρωσαν Οικολόγους για απόφαση συνένωση τους

Ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας Γιάννης Καρούσος, ο Δήμαρχος Σωτήρας Γιώργος Τάκκας και ο κοινοτάρχης Λιοπετρίου Κυριάκος Τρισόκκας ενημέρωσαν σήμερα (12/11) τον Πρόεδρο του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών Γιώργο Περδίκη, για την απόφαση συνένωσης Αγίας Νάπας-Σωτήρας και Λιοπετρίου στα πλαίσια της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης, η οποία έχει εγκριθεί ομόφωνα και από τα τρία Συμβούλια.
 
Όπως είπε ο κ. Καρούσος, επαφές θα υπάρξουν με όλους τους αρχηγούς κομμάτων.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 
 
Μας παρουσίασαν, είπε ο κ. Περδίκης, την πρόταση τους για συνένωση αυτών των τριών μονάδων τοπικής αυτοδιοίκησης σε μια νέα μονάδα τοπικής αυτοδιοίκησης μέσα στα πλαίσια της προσπάθειας που γίνεται για την μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης.
 
«Εμείς θεωρούμε ότι χρειάζεται μεταρρύθμιση η τοπική αυτοδιοίκηση, χρειάζονται ενίσχυση οι τοπικές αρχές, χρειαζόμαστε πιο μεγάλους δήμους, με σεβασμό όμως των ιδιαίτερων οντοτήτων μέσα στους δήμους. Δεν μπορούμε να αντιληφθούμε την λογική της διάλυσης ή της κατάργησης αλλά μπορούμε να συζητήσουμε την λογική της σύνθεσης με στόχο την μεταφορά αρμοδιοτήτων από την κεντρική κυβέρνηση προς τις μονάδες της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι οποίες να είναι πιο διευρυμένες, πιο δυνατές», σημείωσε.
 
Πρέπει να πω, συνέχισε ο κ. Περδίκης, ότι έχουν πάρα πολλά επιχειρήματα για να υποστηρίξουν την πρόταση τους οι δύο δήμαρχοι και ο κοινοτάρχης και για μένα προσωπικά το πιο σημαντικό τους επιχείρημα είναι ότι αυτή η πρόταση τυγχάνει της λαϊκής αποδοχής στο επίπεδο των κοινοτήτων και των δήμων τους.

>>> ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ & ΕΡΕΥΝΕΣ BRIEF <<<
 
«Ως Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών έχουμε καταθέσει από καιρό πρόταση νόμου, όπου όλες οι σημαντικές αποφάσεις σε επίπεδο δήμων πρέπει να λαμβάνονται μέσα από δημοψηφίσματα. Υποστηρίζουμε την άμεση δημοκρατία σε επίπεδο μονάδας της τοπικής αυτοδιοίκησης. Πρέπει να σας ομολογήσω ότι και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έθεσα την επιφύλαξη μας ότι εμείς δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι θα επιβληθεί δια νόμου και χωρίς την συναίνεση των ιδίων των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών ακόμη κι αυτό το θετικό μέτρο της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης. Αυτή είναι η έννοια της δημοκρατίας και τα καλά πρέπει να περνούν μέσα από την λαϊκή επιβεβαίωση διαφορετικά θα οδηγηθούμε σε δύσκολους και σκοτεινούς ατραπούς», πρόσθεσε.
 
Σίγουρα συμφωνούμε, συμπλήρωσε, με τους δύο δημάρχους και τον κοινοτάρχη ότι η όποια λύση βρεθεί στο θέμα της τοπικής μεταρρύθμισης στην επαρχία της Αμμοχώστου να τυγχάνει της συναίνεσης και της επιβεβαίωσης με την λαϊκή ψήφο μέσα από ένα δημοψήφισμα.
 
Ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας Γιάννης Καρούσος, αναφερόμενος στην απόφαση για συνένωση Δήμου Αγίας Νάπας-Σωτήρας και Λιοπετρίου είπε πως «με αυτό τον τρόπο δημιουργούμε ένα δήμο, ο οποίος απολαμβάνει όλα τα οφέλη του τουρισμού και της οικονομικής δύναμης που έχει σήμερα η Αγία Νάπα αλλά και τα οφέλη τα οποία έχει σήμερα η ενδοχώρα ιδιαίτερα ο δήμος Σωτήρας και η κοινότητα Λιοπετρίου αλλά και το κοινό παραλιακό μέτωπο το οποίο θα δημιουργηθεί από τον Κόννο μέχρι και τον ποταμό Λιοπετρίου».

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 
 
Τα επιχειρήματα μας, σημείωσε, είναι και τεχνοκρατικά, είναι και οικονομικά και επιβεβαιώνονται και από αρκετές μελέτες και κατ΄ αρχήν από την μελέτη που είχε εκπονήσει η ίδια η Ένωση Δήμων όπου αναφέρει σε περίπτωση δημιουργίας δύο δήμων στην επαρχία Αμμοχώστου πρέπει να δημιουργηθεί ένας δήμος με βάση την Αγία Νάπα και ένας άλλος με βάση το Παραλίμνι.
 
Επίσης, σημείωσε ότι βάση μελέτης την οποία έχουν εκπονήσει με τον ανεξάρτητο διεθνές ελεγκτικό οίκο Ernest Young, αυτή επιβεβαιώνει ουσιαστικά ότι η συνένωση Αγίας Νάπας-Σωτήρας και Λιοπετρίου είναι ότι καλύτερο για την περιοχή και ιδιαίτερα για τους κατοίκους αυτών των τριών οντοτήτων αλλά επιβεβαιώνεται επίσης και από σχετική έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εδαφικής συνεργασίας, όπου αποδεικνύεται ότι η Αγία Νάπα αποτελεί το κέντρο εργασίας για την Σωτήρα και το Λιοπέτρι».
 
«Έχουμε αρκετά επιχειρήματα. Το μεγαλύτερο και πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι υπάρχει συναίνεση κάτι το οποίο πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη και ενημερώνουμε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς γιατί πραγματικά πιστεύουμε ότι πρέπει να περάσει αυτή η πρόταση και αναμένουμε και από την Βουλή όταν θα έρθει η ώρα να την εγκρίνει», συμπλήρωσε.
 
 
(ΚΥΠΕ)

 
14267
Thumbnail