Τι δήλωσαν οι Αρχηγοί μετά το Εθνικό Συμβούλιο

Σύμφωνα με τις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών, υπήρξε ομόφωνη καταδίκη των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας

Πραγματοποιήθηκε σήμερα (4/10) η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου λίγο πριν τη 1 το μεσημέρι, την οποία συγκάλεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδη, ώστε να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς της Κυπρου για την επισκεψη του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη, την περασμένη εβδομάδα, καθώς και τις εξελίξεις για το Κυπριακό.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων με τα πολιτικά κόμματα ήταν οι παραβιάσεις της Κυπριακής ΑΟΖ από την Τουρκια. Σύμφωνα με τις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών, υπήρξε ομόφωνη καταδίκη των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας. 

>>>Διαβάστε επίσης - Εκπρόσωπος: Συνεχίζουμε για όρους αναφοράς παρά τις προκλήσεις<<<

Αβέρωφ Νεοφύτου - Πρόεδρος ΔΗΣΥ
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου καταδίκασε έντονα τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας ιδιαίτερα την πρόθεσή της να διενεργήσει γεώτρηση σε αδειοδοτημένο οικόπεδο εντός της ΑΟΖ της Κύπρου, παραβιάζοντας για ακόμη μια φορά τα κυριαρχικά δικαιώματα της ΚΔ. Την ίδια ώρα , σε δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Νεοφύτου επανέλαβε τη θέση για επανάληψη του διαλόγου στη βάση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.
 
«Καταγράφουμε το οριακό των συνθηκών για το Κυπριακό και το μέλλον του κυπριακού ελληνισμού και ήταν και παραμένει ξεκάθαρη η θέση μας για επανέναρξη του διαλόγου το συντομότερο δυνατό,  να καρποφορήσουν οι προσπάθειες και οι ενέργειες του Προέδρου της Δημοκρατίας για επανέναρξη με ξεκαθαρισμένη τη βάση λύσης του Κυπριακού της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και με βάση τις έξι παραμέτρους του Γενικού Γραμματέα», ανέφερε.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

A. Κυπριανού - ΓΓ ΑΚΕΛ
Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Κυπριανού είπε ότι το παρατεταμένο αδιέξοδο, το οποίο έχει προκύψει μετά από τις συνομιλίες του Κραν Μοντάνα έχει δημιουργήσει τέτοια δεδομένα τα οποία δυσκολεύουν και δυσχεραίνουν την προσπάθεια επανέναρξης των διαπραγματεύσεων και από την άλλη επιχειρούν να αλλοιώσουν το συμφωνημένο πλαίσιο της λύσης.
 
Ο κ. Κυπριανού κατήγγειλε «με όλη τη δύναμη της ψυχής μας», όπως είπε, «τις νέες τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ της Δημοκρατίας. Αυτές οι ενέργειες είναι πάρα πολύ προκλητικές, δείχνουν την επιθετικότητα της Τουρκίας και προκαλούν τεράστια προβλήματα σε ό,τι αφορά την προσπάθεια επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων με στόχο τη λύση στο Κυπριακό».
 
Δεν σας κρύβω ότι ανησυχούμε ακόμα περισσότερο από το πώς εξελίσσονται τα πράγματα το τελευταίο διάστημα, είπε ο κ. Κυπριανού, προσθέτοντας ότι το παρατεταμένο αδιέξοδο το οποίο έχει προκύψει μετά από το Κραν Μοντάνα έχει δημιουργήσει δεδομένα τέτοια τα οποία από τη μια δυσκολεύουν και δυσχεραίνουν την προσπάθεια επανέναρξης των διαπραγματεύσεων και από την άλλη επιχειρούν να αλλοιώσουν του συμφωνημένο πλαίσιο της λύσης.

Νικόλας Παπαδόπουλος - Πρόεδρος ΔΗΚΟ
Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει είτε να υπάρξουν επαφές, είτε να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις κάτω από την απειλή της βίας, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

Είπε ακόμη πως "θα πρέπει σε ευρωπαϊκό επίπεδο να διεκδικήσουμε μέτρα κατά της Τουρκίας και θα πρέπει να προωθήσουμε περιφερειακές συμμαχίες που να μας βοηθήσουν να ενισχύσουμε και να θωρακίσουμε τα στρατηγικά μας συμφέροντα, αλλά και να συνεχίσουμε το ενεργειακό μας πρόγραμμα".

Επεσήμανε πως η σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού γίνεται κάτω από τη σκιά των νέων παραβιάσεων της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

>>> ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ & ΕΡΕΥΝΕΣ BRIEF <<<
Μαρίνος Σιζόπουλος - Πρόεδρος ΕΔΕΚ
Αυτό που χρειάζεται είναι ότι θα πρέπει ουσιαστικά να στηριχτούμε στα διπλωματικά και στα πολιτικά όπλα, τα οποία διαθέτει η Κυπριακή Δημοκρατία και με συγκεκριμένες δράσεις και εντός των Ηνωμένων Εθνών αλλά και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα μπορέσουν να υλοποιηθούν οι τουρκικοί στόχοι, είπε ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος.
 
Σε δηλώσεις του μετά την συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, είπε πως αυτό που θα πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι οι συνεχείς υποχωρήσεις σε ένα τέτοιο διάλογο όχι μόνο δεν πρόκειται να οδηγήσουν σε μια δημοκρατική και βιώσιμη λύση, αλλά αντίθετα υπάρχει ο κίνδυνος να οδηγήσουν σε νομιμοποίηση της διχοτόμησης και πολύ περισσότερο φέρνουν την Τουρκία ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίηση των στρατηγικών της στόχων που είναι ξεκάθαροι - είναι ο στόχος του ελέγχου της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής και πολύ περισσότερο της συνολικής ενσωμάτωσης της Κύπρου στην τουρκική επικράτεια.
 
Ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε ότι ήταν ομόφωνη η τοποθέτηση του Εθνικού Συμβουλίου για καταδίκη των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και για τα καινούργια δεδομένα που επιχειρεί η Τουρκία αυτή την στιγμή να προκαλέσει.

>>> ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ <<<

 Γιώργος Λιλλήκας - Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών
Οι διαφορετικές αντιλήψεις και εκτιμήσεις δεν επέτρεψαν την έκδοση ενός κοινού ανακοινωθέντος, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας αμέσως μετά το πέρας της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου.

Ο κ. Λιλλήκας είπε ότι «είναι θετικό το γεγονός ότι σήμερα τουλάχιστον στο ζήτημα που αφορά την καταδίκη των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ υπήρξε ομοφωνία. Και θεωρώ ότι ομοφωνία υπήρξε και στην εκτίμηση ότι αυτές οι έκνομες ενέργειες της Τουρκίας υποσκάπτουν και τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα για τη δημιουργία κλίματος επανάληψης των συνομιλιών για την οριστική λύση του Κυπριακού».

«Είναι λυπηρό το γεγονός ότι δεν διαμορφώθηκε και δεν υπήρξε ενότητα ως προς τις εκτιμήσεις αναφορικά με τους στόχους της Τουρκίας αλλά και κυρίως ως προς τις εκτιμήσεις και τις προτάσεις για τον τρόπο που η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να αντιδράσει, να αποκρούσει και να ανατρέψει τους τουρκικούς σχεδιασμούς», πρόσθεσε.

Πόλυς Παλλήκαρος - Αναπληρωτής Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη 
Το Κίνημα Αλληλεγγύη, ανέφερε, «καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τη νέα εισβολή της Τουρκίας όχι επί του εδάφους αλλά επί της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας».

«Σημαντικό είναι το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή οι κανονιοφόροι και το ερευνητικό πλοίο της Τουρκίας βρίσκεται εντός οικοπέδου που έχει αδειοδοτηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία. Εκείνο το οποίο εισηγηθήκαμε είναι να ζητήσουμε, τουλάχιστον από την ΕΕ και τους εταίρους μας, όχι μόνο την καταδίκη αλλά και τη λήψη μέτρων ούτως ώστε η Τουρκία να καταλάβει ότι η ΕΕ είναι ενωμένη και μπορεί να αντιδρά όταν μια χώρα εισβάλλει σε μέλος της», πρόσθεσε.

>>> ΕΙΔΗΣΕΙΣ - ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑ BRIEF <<< 

Γιώργος Περδίκης - Πρόεδρος των Οικολόγων 
Ο Πρόεδρος των Οικολόγων, ανέφερε ότι το κόμμα του σήμερα εξέφρασε την διάθεση να βοηθήσει όπου του ζητηθεί για αντιμετώπιση των τουρκικών σχεδιασμών στην ΑΟΖ και στην Αμμόχωστο,  "και αναμένουμε να υπάρξει ένας σχεδιασμός στον οποίο να εμπλακεί και η κοινωνία των πολιτών, ο Δήμος Αμμοχώστου, οι απόδημοι μας, να γίνει ένας σχεδιασμός και να ενεργοποιηθούν όλες οι δυνάμεις του κυπριακού λαού στην Κύπρο και το εξωτερικό για να αντιμετωπιστούν οι νέες επιθετικές ενέργειες".

Σε ερώτηση αν οι κινήσεις της Λευκωσίας κινούνται στην ορθή κατεύθυνση απάντησε ότι σε γενικές γραμμές κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά όπως είπε "χρειάζεται περισσότερη ενεργοποίηση για να είναι αποτελεσματικές".

Μάριος Καρογιάν - Πρόεδρος της Δημοκρατικής Παράταξης 
Με όλα αυτά που συμβαίνουν, δεν μπορεί κάποιος να έχει την ψευδαίσθηση ότι τα πράγματα κυλούν ομαλά ή εύκολα, είναι δύσκολη η συγκυρία και κρίσιμες οι στιγμές και τα παθήματα του παρελθόντος πρέπει να γίνουν διδάγματα, δήλωσε μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Παράταξης Μάριος Καρογιάν, απευθύνοντας έκκληση για ενότητα ,  αλληλοστήριξη και ενίσχυση των προσπαθειών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 Χρίστος Χρίστου - Πρόεδρος Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.)
«Οι ενέργειες της Τουρκίας για ακόμα μια φορά στις κυπριακές θάλασσες είναι προκλητικές, ως εκ τούτου τις καταδικάζουμε απερίφραστα» δήλωσε ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ.
 
Ως Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) έχουμε προτείνει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συγκεκριμένα μέτρα τα οποία θεωρούμε ότι μπορούν να αναχαιτήσουν την τουρκική επιθετικότητα. Πρέπει να αντιληφθούμε, ως Κυπριακή Δημοκρατία, ότι αν δεν έχουμε το πολιτικό σθένος να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για να ανατρέψουμε τα δεδομένα θα παγιωθούν τα τετελεσμένα, πρόσθεσε.
 
Έχουμε, λοιπόν, προτείνει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ότι σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να κινηθούμε διπλωματικά και να ζητήσουμε την εφαρμογή εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία, καθώς επίσης και διπλωματικές κυρώσεις, συμπλήρωσε.

Πάραυτα μέχρι στιγμής δεν έχει βγεί κοινό ανακοινωθέν.
 

 
22369