Τι είπαν Ακιντζί, Τατάρ,Ερχιουρμάν & Ντενκτάς για δηλώσεις ΓΓ ΟΗΕ

Θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα να επιδεικνύουμε την βούλησή μας για λύση, είπε ο Ακιντζί 

«Θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα να επιδεικνύουμε την βούλησή μας για λύση» αναφέρει ο Τ/κ ηγέτης και υποψήφιος «πρόεδρος», Μουσταφά Ακιντζί σχολιάζοντας την δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ για επανέναρξη της διαδικασίας μετά τις «εκλογές» της 11ης Οκτωβρίου.
 
Στην ανάρτησή του που συνοδεύεται με φωτογραφία του με τον κ. Γκουτέρες κάνοντας χειραψία και το σύνθημα «απάντηση (είναι) η αποφασιστικότητα» που είναι το κύριο προεκλογικό του σύνθημα, ο κ. Ακιντζί γράφει ότι όπως τονίζει επανειλημμένα,  στο πλαίσιο της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν στις 25 Νοεμβρίου 2019 στο Βερολίνο, ο ΓΓ θα προβεί σε ενέργειες για μια ανεπίσημη πενταμερή διάσκεψη μετά τις «εκλογές» της 11ης Οκτωβρίου. Και προσθέτει ότι «συνεχίζουμε με αποφασιστικότητα να επιδεικνύουμε την βούλησή μας για λύση».

Για προσπάθεια να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι η δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ έγινε προς υποστήριξη του Μουσταφά Ακιντζί, έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΚΕΕ και υποψήφιος «πρόεδρος», Ερσίν Τατάρ.

>>> Όλη η σημερινή πολιτική επικαιρότητα <<<
 
Μιλώντας σε διαδικτυακή εκπομπή τ/κ ΜΜΕ, ο κ. Τατάρ είπε ότι η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών συγκαλείται κάθε χρόνο αυτή την περίοδο και ένα από τα 3-5 θέματα που συζητήθηκαν προηγουμένως είναι και το Κυπριακό. «Αυτή η δήλωση γίνεται σε αυτό το πλαίσιο».
 
Ο κ. Τατάρ είπε ότι ο κ. Ακιντζί, ο οποίος είχε πει ότι θα έλυνε το Κυπριακό σε 3 μήνες και δεν μπόρεσε να το κάνει, έκανε σοβαρές υποχωρήσεις και στο Κραν Μοντάνα έδωσε χάρτη που η «βουλή» και ο «λαός» δεν γνώριζε, προσθέτοντας ότι ο ίδιος (ο Ερσίν Τατάρ) δεν θα αποδεχθεί αυτόν τον χάρτη. Ανέφερε δε ότι αυτός ο «λαός» - εννοώντας την τ/κ κοινότητα – δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τις εγγυήσεις της Τουρκίας και είπε ότι παρά τις υποχωρήσεις του κ. Ακιντζί «δεν μπόρεσε να πάρει την εκ περιτροπής προεδρία. Το ομοσπονδιακό μοντέλο λύσης δεν πρέπει να είναι το δικό μας μοντέλο λύσης».
 
Σε ανάρτησή του στα ΜΚΔ ο πρόεδρος του ΡΤΚ και υποψήφιος «πρόεδρος», Τουφάν Ερχιουρμάν ανάφερε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό ο ΓΓ του ΟΗΕ να επαναλάβει την πενταμερή διάσκεψη μετά τις εκλογές προκειμένου να βρεθεί λύση στο Κυπριακό στο πλαίσιο των παραμέτρων των ΗΕ.
 
«Με αυτή την ευκαιρία, θεωρώ χρήσιμο να ανακοινώσω σε όλα τα μέρη ότι ολόκληρη η ομάδα με όραμα την λύση από τα μέσα Οκτωβρίου θα είμαστε έτοιμοι για την έναρξη μιας διαδικασίας διαπραγματεύσεων προσανατολισμένης σε ένα αποτέλεσμα» πρόσθεσε.
 
«Εμείς θα πάμε στο τραπέζι των συνομιλιών, αλλά θέλουμε να ξέρουμε για τί και πώς θα πάμε», ανάφερε σε δική του ανάρτηση στα ΜΚΔ ο ανεξάρτητος υποψήφιος «πρόεδρος», Σερντάρ Ντενκτάς σχολιάζοντας την δήλωση Γκουτέρες, που, όπως είπε, δείχνει για ακόμη μια φορά πόσο σημαντικές είναι οι «εκλογές» της 11ης Οκτωβρίου.
 
>>> Όλη η σημερινή πολιτική επικαιρότητα <<<

Στη δήλωσή του, ο κ. Γκουτέρες επεσήμανε τη σημασία των ΜΟΕ προβαίνοντας σε μια προειδοποιηση που πρέπει να αξιολογήσουμε για τις αδέξιες δηλώσεις που κάνουν κάποιοι δικοί μας πολιτικοί για το Βαρώσι και τις ενέργειες της ε/κ πλευράς στο θέμα των υδρογονανθράκων, πρόσθεσε ο κ. Ντενκτάς, λέγοντας ότι ο ΓΓ απηύθυνε έκκληση να μην γίνουν μονομερή βήματα που θα καταστρέψουν την διαπραγματευτική διαδικασία.
 
«Χαιρετίζοντας αυτή την έκκληση του κ. Γκουτέρες, είναι ξεκάθαρο ότι αυτή η σύσκεψη για τελευταία φορά, μπορεί να γίνει μόνο με συναίνεση από όλες τις πλευρές» είπε.
 
Εάν εκλεγεί «πρόεδρος», συνέχισε, θα ανταποκριθεί θετικά σε αυτή την πρόσκληση, υπό τους όρους που ανέφερε πιο πάνω και σε επικοινωνία με την Τουρκία για «ένα μοντέλο λύσης μιας ομοσπονδίας, διζωνικής, δικοινοτικής, που θα βασίζεται σε δύο ενισχυμένες συνιστώσες πολιτείες με ένα αδύναμο κέντρο».
 
Οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να ανατεθούν σε εκείνους που, λόγω των πολιτικών τους φιλοδοξιών, έχουν την ικανότητα να κάνουν λάθη και αδεξιότητες
, κατέληξε ο κ. Ντενκτάς.

(ΚΥΠΕ)

 
20103