Τι εισηγείται ο Οδυσσέας για το αλαλούμ των Βουλευτών

Oι προτάσεις του Γεν. Ελεγκτή για τη σύγκρουση προσωπικών συμφερόντων των βουλευτών

Εισηγήσεις για το μεγάλο μπέρδεμα που προέκυψε αναφορικά με τη σύγκρουση προσωπικών συμφερόντων των βουλευτών έκανε ο Γεν. Ελεγκτής  Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ο οποίος σε ανάρτηση του στο twitter αναφέρει ότι πρέπει να υπάρξει διεύρυνση του ορισμού «Προσωπικό Συμφέρον» και όσοι βουλευτές έχουν προσωπικό συμφέρον θα πρέπει να το αποκαλύπτουν.

Παράλληλα, οι βουλευτές που έχουν προσωπικό συμφέρον θα πρέπει να αποχωρούν από τις Κοιν. Επιτροπές αλλά θα μπορούν να παραμένουν και να ψηφίζουν στην Ολομέλεια.

Σε χθεσινή του ομιλία (14/03) για το ασυμβίβαστο των βουλευτών ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης τόνισε ότι "ασυμβίβαστο υπάρχει όταν το πρόσωπο, στην περίπτωση μας ο βουλευτής, έχει και κάποια άλλη ιδιότητα, θέση ή αξίωμα που θεωρείται ασυμβίβαστη με το αξίωμα του βουλευτή. Το ασυμβίβαστο θεραπεύεται μόνο με την παραίτηση από την ασυμβίβαστη ιδιότητα, θέση ή αξίωμα, πριν την ανάληψη των καθηκόντων του βουλευτή.

 

Αυτό που ο Γενικός Εισαγγελέας περιέγραψε ως σύμπτωση στο πρόσωπο του βουλευτή δύο ιδιοτήτων, αυτής του βουλευτή και μίας άλλης".

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Επίσης, σύγκρουση συμφερόντων υπάρχει όταν "ο βουλευτής, ασκώντας το λειτούργημα του, καλείται να αποφασίσει για μία υπόθεση, η έκβαση της οποίας μπορεί να επηρεάσει το προσωπικό του συμφέρον, και αυτό το προσωπικό συμφέρον επηρεάζει, ή φαινομενικά επηρεάζει, την αντικειμενική λήψη απόφασης εκ μέρους του Βουλευτή.

Η ευρύτητα του ορισμού «προσωπικό συμφέρον» μπορεί να ποικίλει, και να αφορά μόνο τον ίδιο, οι και
συγγενείς του, μέχρι κάποιου βαθμού. Σε περίπτωση που προκύπτει θέμα σύγκρουσης συμφερόντων, θα πρέπει να καθορίζεται ο αποδεκτός χειρισμός, πχ αποκάλυψη και αποχή από την απόφαση ως βουλευτής, ή από τη συμμετοχή στη συνεδρία της Επιτροπής, ή μόνο αποκάλυψη". 

Την ίδια στιγνή ξεκαθάρισε ότι για αυτό το θέμα, ο Κανονισμός της Βουλής προβλέπει στην παράγραφο 44 ότι:

 ΄Οταν ένα μέλος μιας Επιτροπής έχει άμεσο προσωπικό συμφέρον σε σχέση με το θέμα που η Επιτροπή του εξετάζει, οφείλει να το δηλώσει στον Πρόεδρο και σταμέλη της Επιτροπής κατά την έναρξη της συνεδρίας ή αμέσως μόλις διαφανεί από την τροπή της συζήτησης η ύπαρξη ενδιαφέροντος του μέλους.

Αυτούσια η ομιλία του