Τη συνδεσιμότητα των αεροπορικών μεταφορών, ήγειρε ο Καρούσος

Συμμετοχή του Υπουργού Μεταφορών στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Μεταφορών στη Σλοβενία

Το θέμα της συνδεσιμότητας στον τομέα των αεροπορικών μεταφορών, ήγειρε ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννης Καρούσος, στο πλαίσιο των εργασιών του Άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Σλοβενία από τις 21 μέχρι 23 Σεπτεμβρίου 2021.
 
Ταυτόχρονα, ο κ. Καρούσος κάλεσε τους συναδέλφους του να συνυπογράψουν την Διακήρυξη για την αεροπορική συνδεσιμότητα που έγινε κατόπιν πρωτοβουλίας της Κύπρου και υποστηρίζεται ήδη από 8 κράτη μέλη της ΕΕ - την Κύπρο, την Ελλάδα, τη Σλοβακία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Λιθουανία, την Εσθονία και τη Ρουμανία, ενώ πρότεινε τη σύσταση ομάδας εμπειρογνωμόνων, σχετικά με την αεροπορική συνδεσιμότητα, με στόχο την κατάρτιση ενός εγγράφου εργασίας με συγκεκριμένα μέτρα σε επίπεδο ΕΕ για την αεροπορική συνδεσιμότητα.
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Μεταφορών, κατόπιν πρωτοβουλίας της Κύπρου, στο πλαίσιο των εργασιών του Συμβουλίου Μεταφορών της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο στις 3 Ιουνίου 2021, ετοιμάστηκε και κατατέθηκε από κοινού από 8 κράτη μέλη της ΕΕ - την Κύπρο, την Ελλάδα, τη Σλοβακία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Λιθουανία, την Εσθονία και τη Ρουμανία, Διακήρυξη για την αεροπορική συνδεσιμότητα, η οποία αποσκοπεί στην παράταση πέραν του 2021, του προσωρινού καθεστώτος υποστήριξης του τομέα των αερομεταφορών σε σχέση με τη συνδεσιμότητα. 
 
Λαμβάνοντας υπόψη ότι η πανδημία έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα σε νησιώτικα και περιφερειακά κράτη μέλη της Ένωσης σε σχέση με την συνδεσιμότητα τους, η Διακήρυξη αναδεικνύει, παράλληλα, σύμφωνα με το Υπουργείο Μεταφορών, την ανάγκη διαμόρφωσης ενός συνολικού σχεδίου δράσης σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αυτό στη μετά-πανδημία εποχή.
 
Σε παρέμβασή του, ο Υπουργός Μεταφορών, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι για τους περισσότερους από τους Υπουργούς που ταξίδεψαν με αεροπλάνο, χρειάστηκε περισσότερος χρόνος για να φτάσουν στη Σλοβενία και πρόσθεσε ότι το ταξίδι του για να φθάσει στη Σλοβενία διήρκησε 8 ώρες για μια πτήση που έπρεπε να διαρκέσει δυόμισι ώρες.

«Κατά μέσο όρο, σε επίπεδο ΕΕ, τα στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα από το Eurocontrol, δείχνουν μείωση κατά 30% των εμπορικών πτήσεων για τον Αύγουστο του 2021 σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2019, ενώ μόνο δύο χώρες της ΕΕ είναι κάτω του 20% και δέκα  χώρες είναι άνω του 40%», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «από τις δέκα χώρες οι πέντε έχουν μείωση πέραν του 50%».  
 
«Προχωρώντας στη χειμερινή περίοδο, τα στοιχεία αυτά αναμένεται να γίνουν ακόμη χειρότερα» τόνισε ο κ. Καρούσος.
 
Ο Υπουργός Μεταφορών τόνισε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να διασφαλιστεί ότι οι αεροπορικές μεταφορές θα παραμείνουν ένα προσιτό μέσο μεταφοράς για τους πολίτες της ΕΕ, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τις αυξανόμενες προκλήσεις βιωσιμότητας. 
 
Ο κ. Καρούσος ευχαρίστησε τις άλλες επτά χώρες που ένωσαν τις δυνάμεις τους για αυτήν την πρωτοβουλία και εξέφρασε την ετοιμότητα για την διοργάνωση συνεδρίου στην Κύπρο για περαιτέρω συζήτηση του θέματος και εξεύρεσης πρακτικών λύσεων σε σχέση με την συνδεσιμότητα. Η πρόταση του κ. Υπουργού, έτυχε θερμής υποδοχής από αρκετό αριθμό χωρών μελών της ΕΕ. 
 
Στο πλαίσιο των εργασιών του Άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Μεταφορών, ο κ. Καρούσος είχε διάφορες διμερείς συζητήσεις και επαφές με τους Ευρωπαίους ομολόγους τους, καθώς επίσης με τον Υπουργό Μεταφορών της Σλοβενίας, η χώρα του οποίου είχε και την Προεδρία του Άτυπου Συμβουλίου των Υπουργών Μεταφορών.
 
(ΚΥΠΕ)

 
25700