Τι θα επιδιώξει η Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για Τουρκία

Πιο απτή προοπτική κυρώσεων σε ισχυρό σχέδιο συμπερασμάτων, επιθυμεί η Ελλάδα, λέει διπλωματική πηγή

Ισχυρό σχέδιο συμπερασμάτων που να καθιστά την προοπτική των κυρώσεων πιο απτή, επιθυμεί η Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την Παρασκευή (16/10), σύμφωνα με διπλωματική πηγή που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες.

Η διπλωματική πηγή εξήγησε ωστόσο ότι δεν έχει καθοριστεί πώς ακριβώς θα γίνει αυτό και σημείωσε ότι το ίδιο ισχυρό μήνυμα θα μπορούσε να δοθεί και με δήλωση του Προέδρου Σαρλ Μισέλ, στο τέλος της Συνόδου.

Η ίδια πηγή χαρακτήρισε λυπηρό το ότι πάλι πρέπει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να ασχοληθεί με αυτό το ζήτημα λόγω των εξελίξεων. Σημείωσε ωστόσο ότι με μικρά βήματα επετεύχθη ήδη ο στόχος του να υπάρξει μια δαμόκλειος σπάθη. Ο ίδιος τόνισε ότι ήταν πάντα κατά του συσχετισμού των κυρώσεων της Τουρκίας και της Λευκορωσίας.

Η διπλωματική πηγή σημείωσε ότι οι τελευταίες εξελίξεις με το Ορούτς Ρέις έγιναν αντιληπτές ως «προσωπικό χαστούκι» στο Βερολίνο, αλλά προς το παρόν το Βερολίνο δεν έχει συμφωνήσει σε ενεργοποίηση κυρώσεων. 

Χαρακτήρισε δε τον ρόλο του Βερολίνου κρίσιμο στη μεσολάβηση και την εξομάλυνση της κατάστασης. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι προς το παρόν υπάρχει κατανοητή αμηχανία.

ΚΥΠΕ - Aθανάσιος Αθανασίου
 

 
15637
Thumbnail