Τι θα γίνει αν δεν ψηφιστεί ο Προυπολογισμός (δηλώσεις Νικόλα)

Πώς σχολιάζει ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ το ζήτημα σχετικά με τη ψήφιση ή μη του προϋπολογισμού αλλά και τι θα γίνει αν τελικά

Φιλοξενούμενος στην εκπομπή «Παρασκήνιο» της Digitaltv βρέθηκε το βράδυ της Τετάρτης (4/11) ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος.

Ο κ. Παπαδόπουλος ήταν φιλοξενούμενος του Διευθυντή Ειδήσεων DigitalTree (Offsite & Brief) Παναγιώτη Τσαγγάρη, με τον οποίο συζήτησαν τις πολιτικές εξελίξεις, το Κυπριακό αλλά και θέματα επικαιρότητας. 

Ανάμεσα σε άλλα συζητήθηκε και το θέμα της Διαφθοράς και των προτάσεων του ΔΗΚΟ για αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά και το ζήτημα που προκλήθηκε μετά τις ανακοινώσεις του ΔΗΚΟ σχετικά με την καταψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού, εάν δεν δοθούν οι φάκελοι των πολιτογραφήσεων για έλεγχο στον Γενικό Ελεγκτή. 

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Παπαδόπουλος, μετά από ερώτηση του Παναγιώτη Τσαγγάρη, σχετικά με το «κατά πόσον θα αφήσουν το κράτος χωρίς προϋπολογισμό», σημείωσε πως κάτι τέτοιο δεν είναι δική τους πρόθεση. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «είναι η κυβέρνηση που θα αφήσει το κράτος χωρίς προϋπολογισμό», σε περίπτωση που δεν υπερψηφιστεί από τη βουλή. 

Όσον αφορά το κατά πόσον η σύνδεση ελέγχου των πολιτογραφήσεων από τον Γενικό Ελεγκτή, με την υπερψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού, είναι σωστή και πολιτικά ορθή, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, τόνισε πως δεν μπορούν να ψηφίσουν κανένα προϋπολογισμό σε «ένα καθεστώς διαφθοράς, το οποίον συντηρεί η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ», καθώς όπως σημειώνει, στο ΔΗΚΟ, θεωρούν ότι η διαφθορά πλήττει τα συμφέροντα των φορολογούμενων

Μάλιστα, όπως τονίζει μόνο με τη διαφάνεια και την κάθαρση μπορεί να λειτουργήσει μια οικονομία σαν της Κύπρου που βασίζεται πάνω σε υπηρεσίες. «Για μας είναι κομβικό σημείο», σημείωσε, καλώντας παράλληλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ενώσουν τη φωνή τους μαζί με το ΔΗΚΟ ώστε να μην αποτραπεί ο έλεγχος των φακέλων των πολιτογραφήσεων από τον Γενικό Ελεγκτή. 

Τι θα συμβεί σε περίπτωση που δεν εγκριθεί ο προϋπολογισμός

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε πως σε περίπτωση που δεν εγκριθεί ο κρατικός προϋπολογισμός, τότε θα πάμε σε δωδεκατημόρια, επεξηγώντας πως αυτό σημαίνει πως η κυβέρνηση θα πρέπει να ακολουθήσει τον προϋπολογισμό του προηγούμενου έτους και θα εγκρίνει η βουλή ανά μήνα τις συμβάσεις και υποχρεώσεις που έχουν ήδη αναληφθεί από το κράτος προς τους πολίτες και προς τρίτους, αλλά όπως τονίζει αυτό μπορεί να πάει μέχρι τον Μάρτιο. Δεν μπορούν να εγκριθούν 12 δωδεκατημόρια. «Είχαμε και στο παρελθόν περιπτώσεις όπου ο προϋπολογισμός δεν εγκρίθηκε», συμπληρώνει ο κ. Παπαδόπουλος, ενώ παράλληλα σημειώνει πως σε μια τέτοια περίπτωση μετά τον Μάρτιο «θα πρέπει να δούμε κατά πόσον πάνω απ’ όλα, δηλαδή των ασθενών μας και τους εργαζομένους που θα μείνουν χωρίς μισθούς, βάζει ο ΔΗΣΥ τη συγκάλυψη του σκανδάλου που αφορά την ίδια, το Υπουργικό Συμβούλιο και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας». 

Διαβάστε αυτούσια τα όσα ανέφερε στο «Παρασκήνιο»: 

Ερώτηση: Θα αφήσετε το κράτος χωρίς προϋπολογισμό;

N. Παπαδόπουλος: «Αυτή δεν είναι δική μας πρόθεση να αφήσουμε το κράτος χωρίς προϋπολογισμό. Η κυβέρνηση θα αφήσει το κράτος χωρίς προϋπολογισμό εάν δεν αποδεχθεί την απαίτηση της κοινωνίας για διαφάνεια». 

Ερώτηση: Δηλαδή, θέσατε σαν όρο αν η κυβέρνηση δεν αποδεχθεί να ελέγξει τους φακέλους των πολιτογραφήσεων ο Γενικός Ελεγκτής θα καταψηφίσετε τον προϋπολογισμό. Πιστεύετε ότι είναι σωστό και πολιτικά ηθικό να διασυνδέετε αυτά τα δύο, καθώς στην ουσία δεν είναι οι πολίτες που τιμωρούνται; 

Ν. Παπαδόπουλος: «Πρώτον εμείς δεν έχουμε θέσει κανένα όρο. Εμείς είπαμε ότι δεν μπορούμε να ψηφίσουμε κανέναν προϋπολογισμό μέσα σε ένα καθεστώς διαφθοράς, το οποίο συντηρεί η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ, γιατί θεωρούμε ότι η διαφθορά πλήττει τα συμφέροντα των φορολογουμένων και της ίδιας της οικονομίας. Μόνο με τη διαφάνεια και την κάθαρση μπορεί να λειτουργήσει μια οικονομία σαν την δική μας που βασίζεται πάνω στις υπηρεσίες. Επομένως για εμάς είναι κομβικό σημείο. Αν άλλα κόμματα θέλουν να βοηθήσουν τον ΔΗΣΥ να συγκαλύψει αυτό το σκάνδαλο μπορούν να παν να ψηφίσουν τον προϋπολογισμό για να αποτραπεί ο έλεγχος των φακέλων από τον Γενικό Ελεγκτή. Είναι δικαίωμα τους. Εμείς καλούμε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ενώσουν τη φωνή τους μαζί μας». 

Ερώτηση: Σε περίπτωση που δεν εγκριθεί ο προϋπολογισμός τι γίνεται; 

Ν. Παπαδόπουλος: «Σε περίπτωση που δεν εγκριθεί ο προϋπολογισμός θα πάμε σε δωδεκατημόρια. Το οποίο σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να ακολουθήσει τον προϋπολογισμό του προηγούμενου έτους και θα εγκρίνει η βουλή ανά μήνα τις συμβάσεις και υποχρεώσεων που έχουν ήδη αναληφθεί από το κράτος προς τους πολίτες και προς τρίτους, αλλά αυτό μπορεί να πάει μέχρι τον Μάρτιο. Δεν μπορούν να εγκριθούν 12 δωδεκατημόρια. Είχαμε και στο παρελθόν περιπτώσεις όπου ο προϋπολογισμός δεν εγκρίθηκε»

Ερώτηση: Μετά τον Μάρτιο τι γίνεται; 

Ν. Παπαδόπουλος: «Θα πρέπει να δούμε κατά πόσον πάνω απ’ όλα, δηλαδή των ασθενών μας και τους εργαζομένους που θα μείνουν χωρίς μισθούς, βάζει ο ΔΗΣΥ τη συγκάλυψη του σκανδάλου που αφορά την ίδια, το Υπουργικό Συμβούλιο και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας». 

Δείτε τη συνέντευξη στο βίντεο: 

 

 

 


 

 
27800