Τηλεδιασκέψεις ΥΠΑΜ με ομολόγους του για τουρκικές προκλήσεις

Επαναπρογραμματίστηκαν οι ασκήσεις που ακυρώθηκαν λόγω μέτρων κορωνοϊού

Οι τουρκικές παραβιάσεις στα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας, μετά και την πρόσφατη κάθοδο του πλωτού γεωτρύπανου «Γιαβούζ» στην κυπριακή ΑΟΖ, και ο επαναπρογραμματισμός πολυεθνικών στρατιωτικών ασκήσεων που αναβλήθησαν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού βρίσκονται στο επίκεντρο τηλεδιασκέψεων που ο Υπουργός Άμυνας, Σάββας Αγγελίδης, έχει με ομολόγους του άλλων χωρών.
 
Ο κ. Αγγελίδης δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως σήμερα 28/4 είχε τηλεδιάσκεψη με τον Υπουργό Άμυνας της Αιγύπτου ενώ επίκεινται τηλεδιασκέψεις και με τους ομολόγους του της Γαλλίας και της Ιταλίας. Θα ζητήσει, επίσης, να μιλήσει μέσω τηλεδιάσκεψης με τον Υπουργό Άμυνας του Ισραήλ μετά την ορκωμοσία της νέας Κυβέρνησης στη γειτονική χώρα, όπως είπε, σημειώνοντας παράλληλα πως βρίσκεται επίσης σε πολύ συχνή επαφή με τον Έλληνα ομόλογό του.
 
Κατά τις τηλεδιασκέψεις αυτές προβαίνω σε ενημέρωση σε σχέση με τις παραβιάσεις από πλευράς Τουρκίας, τις εξελίξεις σε σχέση με το «Γιαβούζ» ενώ γίνεται συζήτηση και για επαναπρογραμματισμό και επανακαθορισμό πολυεθνικών στρατιωτικών ασκήσεων, στο πλαίσιο της συνεργασίας που έχουμε με αυτές τις χώρες, είπε ο κ. Αγγελίδης, σημειώνοντας πως αυτές αναβλήθηκαν λόγω των μέτρων που λαμβάνονται από την κάθε χώρα για αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Λόγω της πανδημίας αναστάληκε η πραγματοποίηση των στρατιωτικών αυτών ασκήσεων, στις οποίες θα λάμβανε μέρος η Κύπρος και οι οποίες ήταν προγραμματισμένες για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο, είπε ο Υπουργός Άμυνας. Ανέφερε πως για παράδειγμα η Κύπρος θα λάμβανε μέρος σε πολυεθνική άσκηση την οποία, διοργάνωνε το Ισραήλ, και θα συμμετείχαν επίσης οι ΗΠΑ και η Ελλάδα, καθώς επίσης και στην άσκηση "Μέδουσα" που θα πραγματοποιείτο στα πλαίσια της τριμερούς συνεργασίας με Ελλάδα και Αίγυπτο.
 
Επίσης, σημείωσε, αναβλήθηκε η άσκηση «Αργοναύτης», που θα πραγματοποιείτο τον Μάιο, και στην οποία θα λάμβαναν επίσης μέρος η Ελλάδα, η Ιταλία, η Γαλλία, το Ισραήλ, η Βρετανία και οι ΗΠΑ. Ακόμη είχαμε κοινές εκπαιδεύσεις με το Ισραήλ που αναβλήθηκαν, ανέφερε.
 
Πρόσθεσε πως όλες αυτές οι δραστηριότητες θα μεταφερθούν το δεύτερο εξάμηνο του 2020.
 
Σε σχέση με το θέμα του «Γιαβούζ» ο κ. Αγγελίδης είπε πως «σε συνεργασία και σε συντονισμό με το Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Ενέργειας αξιολογούμε την κάθε κίνησή του και πράττουμε αναλόγως».

ΚΥΠΕ

 
14705
Thumbnail