Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα είναι η αιτία του προβλήματος

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι όλες οι εκκλήσεις της Τουρκίας ήταν για να διαμοιραστεί δίκαια ο πλούτος στην Αν. Μεσόγειο

Η Ελλάδα είναι η αιτία του προβλήματος στην ανατολική Μεσόγειο υποστήριξε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ είπε ότι για τη διάσκεψη που προτείνει η Τουρκία για την ανατολική Μεσόγειο εισηγούνται τη συμμετοχή όχι μόνο των χωρών της ανατολικής Μεσογείου αλλά και των χωρών που έχουν εταιρείες στην ανατολική Μεσόγειο. 

Σε ομιλία του στο εργαστήρι Ανατολικής Μεσογείου που διοργάνωσαν το Διεθνές Συμβούλιο Πανεπιστημίων και το Πανεπιστήμιο Μεσογείου, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι όλες οι εκκλήσεις της Τουρκίας ήταν για να διαμοιραστεί δίκαια ο πλούτος στην ανατολική Μεσόγειο και να διασφαλιστεί η ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία στην περιοχή. Υποστήριξε ότι παρά τις εκκλήσεις της Τουρκίας, συνεχίστηκαν οι μονομερείς εργασίες. “Το 2011 υπογράψαμε συμφωνία με την ‘τδβκ’, μετά συνεχίσαμε τις δικές μας δραστηριότητες. Μόλις ξεκινήσαμε τις γεωτρήσεις στις περιοχές που μας αδειοδότησε η ΄τδβκ’-ψευδοκράτος- και το 2018 με το δικό μας γεωτρύπανο, χάλασε ο κόσμος. Δημιούργησαν την εντύπωση ότι ‘η Τουρκία μέσα σε μια μέρα έφερε τα πλοία της και ξεκίνησε το πρόβλημα’. Στην πραγματικότητα όμως δεν είναι έτσι. Ποια είναι η αιτία αυτού του προβλήματος; Η Ελλάδα”, είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σύμφωνα με τον Τούρκο Υπουργό, οι αξιώσεις της Ελλάδας για την υφαλοκρηπίδα είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο. “Η Ελλάδα θέλει υφαλοκρηπίδα 40 χιλιάδων χλμ για ένα νησάκι 10 τ. χλμ. το Καστελόριζο, που βρίσκεται κάτω από τη μύτη μας απέναντι από το Κας. Αυτό σε ποιο διεθνές δίκαιο υπάρχει; Όταν το λέμε αυτό στους Έλληνες λένε ‘ας ξεκινήσουμε από κάπου και μετά βρισκόμαστε στη μέση’. Που θα βρεθείς μετά από ένα τέτοιο μαξιμαλιστικό βήμα; Όπως έχει πει ο Πρόεδρός μας πρέπει να δει κανείς ότι δεν ωφελούν οι χάρτες και οι εργασίες που προσπαθούν να φυλακίσουν την Τουρκία στον κόλπο της Αττάλειας”, ανέφερε.

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι “παρόλο που έχουμε αλλάξει τις ισορροπίες και στην Κύπρο, στο ζήτημα του Αζερμπαϊτζάν και στη Λιβύη, λέμε ελάτε να βρούμε λύση μαζί. Αν υπάρχει πλούτος να τον διαμοιραστούμε. Να λύσουμε τα προβλήματα δια της διπλωματίας, με πολιτικές μεθόδους”. Ισχυρίστηκε ότι αυτός είναι ο λόγος που ο Τούρκος Πρόεδρος πρότεινε στην ΕΕ την διοργάνωση κοινής διάσκεψης. “Εμείς προτείναμε τη συμμετοχή όχι μόνο των χωρών της ανατολικής Μεσογείου, όχι μόνο των χωρών με ακτογραμμές γύρω από όλη την Μεσόγειο, αλλά και τις χώρες που έχουν εταιρείες σε αυτή την περιοχή. Τώρα εργαζόμαστε με την ΕΕ γι αυτή τη διαδικασία. Σε τελική ανάλυση εμείς ξέρουμε να βαδίζουμε σε κάθε οδό, είμαστε ισχυροί και στο πεδίο της δράσης και στο τραπέζι. Και λέγοντας ότι είμαστε πολύ ισχυροί στο πεδίο της δράσης και στο τραπέζι και στην Λιβύη και στην ανατολική Μεσόγειο, δεν είμαστε της προσέγγισης τα θέλουμε όλα εμείς. Δεν έχουμε βλέψεις στα εδάφη της Αρμενίας. Θα ωφελήσει και τον λαό της Αρμενίας. Επομένως εμείς είμαστε υπέρ του δίκαιου διαμοιρασμού”, ισχυρίστηκε  ο Τούρκος Υπουργός.
 

ΚΥΠΕ

 
27640