Τύπος - Επισκόπηση: Τι γράφουν τα σημερινά πρωτοσέλιδα

Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου 13/12/2019

Τα μηνύματα που έστειλε ο Υπουργός Υγείας για τη λειτουργία του ΓΕΣΥ τους πρώτους έξι μήνες, η σημερινή στάση εργασίας των γιατρών του Δημοσίου, η αποκοπή του κονδυλίου από τη Βουλή που αφορούσε στην Ενιαία Υπηρεσία Επιθεώρησης Εργασίας, η μεταφορά του προϋπολογισμού του Ιδρύματος Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου από το Υπουργείο Παιδείας στο Οικονομικών και οι εκλογές στη Βρετανία, είναι τα κυριότερα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες στα πρωτοσέλιδα τους.
 
Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Τσιμεντωμένο ΓΕΣΥ», γράφει στο κύριο της θέμα για μήνυμα Υπουργού Υγείας προς κινδυνολόγους να σταματήσουν το παραμύθι της ιδιωτικοποίησης των δημόσιων νοσοκομείων. Αλλού, γράφει για ξεκάθαρη αποδοκιμασία της τουρκολυβικής συμφωνίας και της προκλητικότητας Ερντογάν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Σε άλλο της θέμα γράφει για τις εκλογές στη Βρετανία και για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος του Μπόρις Τζόνσον παρέα με το σκυλάκι του.

BRIEF: Τα κύρια θέματα σήμερα του ηλεκτρονικού πολιτικο-οικονομικού πόρταλ Brief είναιΚαμιά υποχρέωση για καταβολή 13ου μισθού στους εργαζόμενουςΛεμεσιανό επιχειρείν: Οι προθέσεις για επενδύσεις και προσλήψειςΠλησιάζουν τις 1.600 οι αιτήσεις για το Σχέδιο «ΕΣΤΙΑ»ΣΠΟΔ: Ο δείκτης που θα προβλέπει τις τάσεις της οικονομίαςΠόσοι Κύπριοι κάνουν e-shopping και τι προϊόντα αγοράζουν
 
Ο «Πολίτης» κάτω από τον τίτλο «Στο Υπ. Οικονομικών εν χορδαίς και οργάνοις», γράφει στο κύριο του θέμα για παρασκηνιακές επαφές ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ που οδήγησαν σε υπερψήφιση τροπολογίας με βάση την  οποία ο προϋπολογισμός του Ιδρύματος Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου μετακομίζει από το Υπουργείο Παιδείας στο Οικονομικών. Αλλού, γράφει για τα προβλήματα που δημιούργησαν οι βροχοπτώσεις σε Λάρνακα και Αμμόχωστο. Σε άλλο του θέμα γράφει πως εκτός απροόπτου σήμερα θα υπογραφεί η συμφωνία της ΔΕΦΑ για τις υποδομές υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Βασιλικό.
 
«Ο Φιλελεύθερος» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Πυρ και μανία με βουλευτές», γράφει ότι η αποκοπή του κονδυλίου από τη Βουλή που αφορούσε στην Ενιαία Υπηρεσία Επιθεώρησης Εργασίας, έχει δημιουργήσει αναστάτωση σε Υπουργείο Εργασίας και συντεχνίες που φωνάζουν ότι επιβραβεύουν τους κακούς εργοδότες. Αλλού, γράφει για αναμονή μέχρι τον Ιούνιο για τα παιδικά εμβόλια, τα οποία θα διανεμηθούν στους παιδίατρους του ΓΕΣΥ από το Υπουργείο. Σε άλλο του θέμα γράφει για τη σημερινή τρίωρη στάση εργασίας των γιατρών του Δημοσίου, οι οποίοι είναι έξω φρενών με τον ΟΚΥπΥ.
 
Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Ναυάγησε ο διάλογος ιατρών – ΟΚΥπΥ», γράφει στο κύριο της θέμα ότι η πρόταση του ΟΚΥπΥ για τα κίνητρα των ειδικών γιατρών χαρακτηρίζεται από τις συντεχνίες των γιατρών ως πισωγύρισμα και σήμερα προχωρούν σε 3ωρη στάση εργασίας. Αλλού, γράφει για θύελλα αντιδράσεων για την παράνομη εργοδότηση και κάνει λόγο για πλάτες από τα κόμματα ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Αλληλεγγύη και ΕΛΑΜ σε εργοδότες που παρανομούν και βολεύονται με φθηνή εργατική δύναμη. Σε άλλο της θέμα γράφει για τα σοβαρά προβλήματα που δημιούργησε η έντονη βροχόπτωση στις περιοχές των Κοκκινοχωριών.

OFFSITE: Τα κύρια θέμα σήμερα του ηλεκτρονικού ειδησεογραφικού πόρταλ Offsite είναι: Λεμεσός: Νομικά σκέφτεται να κινηθεί η τραυματισμένη νοσηλεύτριαΤόμπολα-ΚΙΝΟ-ΛΟΤΤΟ και άλλα παιχνιδια ΟΠΑΠ ρυθμίζονται το 2020,Τους ψάχνουν με το κερί... στην Πολιτική Άμυνα - Αλλαγή δεδομένων,Τι κάνουν περισσότερο οι Κύπριοι όταν σερφάρουν στο διαδίκτυο
 
Η αγγλόφωνη εφημερίδα «Cyprus Mail», κάτω από τον τίτλο «Έξι μήνες ΓΕΣΥ: Ήρθε για να μείνει», γράφει στο κύριο της θέμα για τη χθεσινή διάσκεψη του Υπουργού Υγείας για τη λειτουργία του ΓΕΣΥ τους πρώτους έξι μήνες και το μήνυμα του προς τους επικριτές ότι αυτό ήρθε για να μείνει. Αλλού, γράφει για τις Βρετανικές εκλογές, σημειώνοντας πως οι Βρετανοί καλούνται στις κάλπες για Τρίτη φορά σε πέντε χρόνια. Σε άλλο της θέμα γράφει για τη δίκη για τον κατ΄ ισχυρισμό βιασμό Βρετανίδας στην Αγία Νάπα,  πως η υπεράσπιση καταθέτει τα καταληκτικά της σχόλια. 

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Γνώμη» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Στρατοκρατία», γράφει πως ανασφάλεια προκαλούν στους πολίτες οι στρατιώτες που βρίσκονται με το δάκτυλο στη σκανδάλη και περιφέρονται στην πόλη της Λευκωσίας κυνηγώντας οικονομικούς μετανάστες, και κάνει λόγο η εφημερίδα για κυνήγι μαγισσών. Αλλού, γράφει πως ο κυβερνητικός ανασχηματισμός προϊδεάζει για ακόμα πιο αντιλαϊκή πορεία. Σε άλλο της θέμα γράφει για κυβέρνηση της ψευτιάς και της ασυδοσίας, καθώς οι κυβερνώντες λένε πως για τις ευάλωτες ομάδες δεν υπάρχουν χρήματα.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το κυπριακό ποντίκι» κάτω από τον τίτλο «Η Μάχη του FIR Λευκωσίας με την Τουρκία», γράφει στο κύριο του θέμα ότι του γκριζαρίσματος από την Τουρκία των θαλασσών της ΑΟΖ της Κύπρου προηγήθηκε προσπάθεια της Άγκυρας να γκριζάρει και του FIR Λευκωσίας. Αλλού, γράφει για τις εκλογές της Ένωσης Συντακτών Κύπρου, πως με βάση το αποτέλεσμα «ακελοκρατείται πλέον» η ΕΣΚ. Σε άλλο του θέμα γράφει για ανάγκη για καταρτισμένους, φιλόπονους δασκάλους, ελκυστικά αλλά και πειθαρχημένα σχολεία, εμπλουτισμένα αναλυτικά προγράμματα και αποδοτικές μεθόδους διδασκαλίας.

(ΚΥΠΕ)
 

 
27784