Τύπος: Η συνάντηση της 9ης Αυγούστου, o Μπόρις και οι εκποιήσεις

Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου Τετάρτη 24/07/2019

Η συνάντηση της 9ης Αυγούστου μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, οι προσπάθειες για την εξεύρεση μιας προσωπικότητας κοινής αποδοχής ως νέου Δημάρχου Αμμοχώστου, η μείωση στην αξία των κρατικών ακινήτων, οι νόμοι για τις εκποιήσεις και η εκλογή Μπόρις Τζόνσον ως νέου Πρωθυπουργού της Βρετανίας, είναι μερικά από τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 
 
Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Και το Φ.Α. στη συνάντηση» γράφει ότι ο εκπρόσωπος του Μουσταφά Ακιντζί, διαμηνύει ότι παρά την απόρριψη από την Ε/κ πλευρά της πρότασης του για τους υδρογονάνθρακες, ο Τ/κ ηγέτης θα την επαναφέρει στη συνάντηση της 9ης Αυγούστου, αφού θεωρεί ότι μέχρι την επίτευξη μιας συνολικής λύσης δεν τίθεται θέμα η «ε/κ διοίκηση της νότιας Κύπρου» να έχει μονομερώς τη διαχείριση του φυσικού πλούτου γύρω από το νησί. Αλλού γράφει ότι ΔΗΣΥ αλλά και ΑΚΕΛ φαίνεται να προκρίνουν την εξεύρεση μιας προσωπικότητας κοινής αποδοχής για την ανάδειξη νέου Δημάρχου Αμμοχώστου. Σε άλλο θέμα γράφει για την πρόταση ιδιωτών νοσηλευτηρίων και ειδικών γιατρών για ένταξη στο ΓεΣΥ.
 
Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «΄Βουτιά΄ στις τιμές κρατικών ακινήτων» γράφει ότι από την ανάλυση των στοιχείων της τελευταίας επανεκτίμησης των αξιών των ακινήτων με βάση το 2018 προκύπτει ότι ενώ οι γενικές αξίες έχουν μειωθεί κατά μέσο όρο 15% σε επτά δήμους και τρεις κοινότητες της Λευκωσίας και ενώ οι αξίες των ιδιωτικών ακινήτων έπεσαν κατά 12%, οι αξίες των κρατικών ακινήτων μειώθηκαν κατακόρυφα κατά μέσο όρο 60%-70%. Αλλού γράφει ότι την ελάχιστη βάση εισαγωγής στα πανεπιστήμια αλλά και τον τερματισμό των αιώνιων φοιτητών ανακοίνωσε στην Βουλή η Ελληνίδα υπουργός Παιδεία Νικη Κεραμέως. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε «Φθινόπωρο εξελίξεων στο Κυπριακό» κι ότι «επιδιώκουν πενταμερή τον Σεπτέμβριο».
 
«Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Κίνηση ματ από το Προεδρικό» γράφει ότι το σκηνικό σε σχέση με τους νόμους για τις εκποιήσεις αλλάζει η Κυβέρνηση, βάζοντας μάλιστα περισσότερη πίεση στα κόμματα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με δύο επιστολές προς τη Βουλή θέτει θέματα αντισυνταγματικότητας και στην ουσία βάζει τα κόμματα ενώπιον πολιτικών αδιεξόδων. Αλλού γράφει ότι για εκμετάλλευση κάνουν λόγο οι μεταφορείς σκιπ που βλέπουν το κόστος μεταφοράς των αποβλήτων να εκτοξεύεται στα ύψη μετά την απόφαση του Τμήματος Περιβάλλοντος να προχωρήσει στην αναστολή του λατομείου, που τα παραλάμβανε μέχρι σήμερα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι για μια δεκαετία, και φαίνεται πως θα υπάρχει και συνέχεια, εταιρεία ακινήτων προσφεύγει στην Δικαιοσύνη και επιτυγχάνει ακυρώσεις των προνοιών του τοπικού σχεδίου Τσερίου, αναφορικά με την περιουσία της που επηρεάζεται.
 
Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Τα ΄άγια΄ τρακτέρ θάβουν αρχαιότητες 4.000 χρόνων» γράφει ότι σε συμφωνία με τον Αρχιεπίσκοπο έχει καταλήξει πρόσφατα το Τμήμα Αρχαιοτήτων για να συνεχίσουν οι μπουλντόζες την ανέγερση των πύργων και των πολυτελών ξενοδοχείων, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα τις σημαντικές αρχαιολογικές ανακαλύψεις (ιερό ελληνιστικού τύπου, άλσος, υδραγωγείο, κήποι κ.ά.). Αλλού γράφει ότι 19 κοινωνικές οργανώσεις έχουν συνασπιστεί κάτω από την πλατφόρμα διεκδίκησης «Στέγη για όλους» με στόχο την διεκδίκηση του δικαιώματος της στέγης προτείνοντας μια σειρά από μέτρα και κινητοποίηση της κοινωνίας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι τροποποιήσεις της κυβέρνησης αφήνουν τους δανειολήπτες εντελώς απροστάτευτους στις όποιες αυθαιρεσίες των τραπεζών.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<
 
Η αγγλόφωνη εφημερίδα “Cyprus Mail” υπό τον τίτλο «Τζόνσον: Θα υλοποιήσουμε το Brexit” αναφέρεται στην εκλογή του Μπόρις Τζόνσον ως νέου Πρωθυπουργού της Βρετανίας, ο οποίος στις πρώτες δηλώσεις του είπε ότι έχει ως στόχο, μεταξύ άλλων, να υλοποιήσει το Brexit. Ο Αμερικανός Πρόεδρος είπε ότι ο Τζόνσον είναι «ο Τραμπ της Βρετανίας». Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε την Βουλή ότι οι δύο νομοθεσίες για εκποιήσεις είναι αντισυνταγματικές. Σε άλλο θέμα γράφει ότι υπάρχουν πληροφορίες ότι τα υψηλά ενοίκια φαίνεται πως σπρώχνουν φοιτητές να αναζητούν στέγη στα κατεχόμενα.

 
26132
Thumbnail