Ξεκινούν εμβολιασμοί σε ευάλωτες ομάδες πολιτών / Οι κατηγορίες

Ποιοι ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού / Πώς θα γίνει η διαδικασία

Το Υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο της εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Εμβολιασμών για COVID-19, προχωρεί παράλληλα και με τον σχεδιασμό και τη διεκπεραίωση των εμβολιασμών συγκεκριμένων ομάδων πληθυσμού στη βάση νοσηρότητας σύμφωνα με τον δημοσιευμένο κατάλογο των ομάδων του πληθυσμού με αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσηση. (Δείτε πιο κάτω)

Οι ευάλωτες ομάδες πληθυσμού αφορούν σε:

-       Χρόνια Αναπνευστική Νόσος

-       Σοβαρή Χρόνια Νεφρική Ανεπάρκεια

-       Καρδιακή Ανεπάρκεια οποιασδήποτε αιτιολογίας (ισχαιμικής ή μη αιτιολογίας) σταδίου κατά ΝΥΗΑ ΙΙΙ ή IV

-       Καρδιαγγειακή Νόσος

-       Συγγενείς καρδιοπάθειες μετά από χειρουργική διόρθωση με σημαντική υπολειπόμενη βλάβη ή μη-διορθωμένες συγγενείς καρδιοπάθειες με σημαντική υπολειπόμενη βλάβη.

-       Ενεργός χρήση βιολογικών παραγόντων (π.χ. TNF αναστολείς, αναστολείς ιντερλευκίνης) ή άλλων ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων

-       Ασθενείς με αιμοσφαιρινοπάθεια

-       Ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη

-       Άτομα με σοβαρή παχυσαρκία

-       Ασθενείς με ιστορικό μεταμόσχευσης

-       Άτομα με ανοσοανεπάρκεια

-       Ασθενείς με Τετραπληγία – Νευρολογικές Νόσους με πνευμονολογικά

Για τον σκοπό αυτό έχει συσταθεί με Υπουργική Απόφαση Ad-Hoc Επιτροπή για την εκπόνηση Πλάνου Ιεράρχησης των Ομάδων Εμβολιασμού στη βάση Νοσηρότητας στη βάση συγκεκριμένης κατηγοριοποίησης.

Η Επιτροπή αυτή αποτελείται από την Αν. Διευθύντρια Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας και εκπροσώπους του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου και τη Λέκτορα Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κύπρου δρ Ειρήνη Χριστάκη, εκ μέρους της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής για τον κορωνοϊό.

Βάσει των εισηγήσεων της Ad-Hoc Επιτροπής, το Υπουργείο Υγείας θα ενημερώνει τις αντίστοιχες ομάδες ασθενών για τον τρόπο που θα μπορούν να περιληφθούν στις ομάδες προτεραιότητας για εμβολιασμό, τη διαδικασία με την οποία θα μπορούν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για εμβολιασμό, καθώς και τον προγραμματισμό του ραντεβού τους.

 

Επικαιροποιημένος κατάλογος με τις κατηγορίες πολιτών με παράγοντες κινδύνου για σοβαρή νόσηση από COVID-19:

Στη βάση του Διατάγματος του Υπουργού Υγείας, ημερομηνίας 4 Νοεμβρίου 2020, και κατόπιν εισηγήσεων της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής για τον κορωνοϊό, έχει επικαιροποιηθεί ο κατάλογος με τις κατηγορίες πολιτών με παράγοντες κινδύνου για σοβαρή νόσηση από COVID-19, με την προσθήκη της κατηγορίας 14 όπως αναγράφεται πιο κάτω.

Σημειώνεται ότι τα πρόσωπα που εμπίπτουν στις πιο κάτω κατηγορίες πολιτών με παράγοντες κινδύνου για σοβαρή νόσηση από COVID-19, και τα οποία δεν απασχολούνται σε ατομικούς εργασιακούς χώρους, αλλά είτε έρχονται σε επαφή με κοινό είτε εργάζονται σε κοινό χώρο εργασίας με άλλα πρόσωπα και δεν υπάρχει η δυνατότητα τήρησης των ενδεδειγμένων αποστάσεων, τότε το αρμόδιο Τμήμα/Υπηρεσία/Αρχή/Υπουργείο προβαίνει στις απαραίτητες εσωτερικές ρυθμίσεις ώστε τα πρόσωπα αυτά να είναι σε θέση να διεκπεραιώνουν την εργασία τους σε ατομικό εργασιακό χώρο.

  1. Προϋπάρχουσα Χρόνια Αναπνευστική Νόσος (π.χ. βρογχικό άσθμα σοβαρής βαρύτητας, ασθενής σε χρόνια οξυγονοθεραπεία ή σε μη-επεμβατικό αερισμό [CPAP ή ΒiPaP] κατ’ οίκον,  σοβαρή πνευμονική υπέρταση (NYHA III και IV), σοβαρή πνευμονική ίνωση, πνευμονεκτομή/λοβεκτομή).
  2. Σοβαρή Χρόνια Νεφρική Ανεπάρκεια (κάθαρση κρεατινίνης κάτω από 15 ml/min και αιμοκαθαρώμενοι).
  3. Καρδιακή αρρυθμία με μόνιμο απινιδιστή ή καρδιοπάθεια με μόνιμο απινιδιστή και αμφικοιλιακό βηματοδότη.
  4. Καρδιακή Ανεπάρκεια οποιασδήποτε αιτιολογίας (Ισχαιμικής ή μη αιτιολογίας) σταδίου κατά NYHA III ή IV.
  5. Καρδιαγγειακή νόσος:
  • Πρόσφατο οξύ στεφανιαίο σύνδρομο ή επέμβαση επαναγγείωσης: αγγειοπλαστική ή εμφύτευση stent τους τελευταίους 12 μήνες,
  • Αορτο-στεφανιαία παράκαμψη (CABG (bypass)) τους τελευταίους 12 μήνες, και
  • Πρόσφατο ΑΕΕ τους τελευταίους 12 μήνες ή με εγκατεστημένη νευρολογική σημειολογία.

        6. Μυοκαρδιοπάθειες (Ιστορικό τεκμηριωμένης μυοκαρδίτιδος, υπερτροφική, διατατική, διηθητική (αμυλοείδωση)).

        7. Συγγενείς καρδιοπάθειες μετά από χειρουργική διόρθωση με σημαντική υπολειπόμενη βλάβη ή μη-διορθωμένες συγγενείς καρδιοπάθειες με σημαντική υπολειπόμενη βλάβη.

         8. Ενεργός χρήση βιολογικών παραγόντων (π.χ. TNF αναστολείς, αναστολείς ιντερλευκίνης) ή άλλων ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων.

         9. Ενεργός χρόνια λήψη κορτικοειδών (≥20mg πρενδιζόνης ή ισοδύναμο της για ≥ 1 μήνες).

         10. Ασθενείς με ιστορικό μεταμόσχευσης συμπαγών οργάνων ή αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων.

         11. Ασθενείς με κακοήθεια συμπαγούς οργάνου ή αιματολογική, που λαμβάνουν χημειοθεραπεία ή ακτινοβολία ή ανοσοθεραπεία.

         12. Ασθενείς με HIV ή ασθενείς με αριθμό CD4 λεμφοκυττάρων < 200/mm3.

         13. Κληρονομικές ή επίκτητες ανοσοανεπάρκειες.

          14. Ασθενείς με αιμοσφαιρινοπάθειες που εμπίπτουν στην Κατηγορία Γ – Ασθενείς με Πολύ Υψηλό Κίνδυνο, σύμφωνα με τις συστάσεις της Διεθνής Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας[1].

Σημειώνεται ότι οι κατηγορίες έχουν επιλεγεί βάσει της υπάρχουσας διεθνούς βιβλιογραφίας και λαμβάνοντας υπόψιν τα μέχρι τώρα επιδημιολογικά δεδομένα της επιδημίας της νόσου COVID-19 στον διεθνή χώρο και στην Κυπριακή Δημοκρατία.