ΥΠΕΣ: Ο ΠτΔ θα συνεχίσει να εργάζεται για λειτουργική επανένωση

Παρά τους τακτικισμούς της Αγκύρας το πρόβλημα της Κύπρου είναι πρόβλημα παράνομης εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής, προς άρση της οποίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα συνεχίσει να εργάζεται με γνώμονα τη δίκαιη και λειτουργική επανένωση της πατρίδας μας, διεκδικώντας την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, δήλωσε την Κυριακή ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής.

Σε επιμνημόσυνο λόγο του στο εθνικό μνημόσυνο των ηρώων του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959 Μιχαλάκη Καραολή και Ανδρέα Δημητρίου που πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό Παναγίας Χρυσοπαντάνασσας, στο Παλαιχώρι, ο κ. Νουρής είπε ότι μνημονεύουμε τους ήρωες που προσέφεραν τον εαυτό τους ως θυσία στο βωμό της λευτεριάς της Κύπρου μας.

"Μνημονεύουμε τους ακατάβλητους και απαράμιλλους αγωνιστές της θρυλικής ΕΟΚΑ Μιχαλάκη Καραολή και Ανδρέα Δημητρίου που με την θυσία τους λάμπρυναν το Πάνθεο των Αθανάτων Αγωνιστών του Έθνους μας, τιμώντας την πατρίδα. Συνείδηση εθνικής ευθύνης και συναίσθηση ιστορικού χρέους μας οδήγησαν σ’ αυτή την μυσταγωγία", είπε.

Η μνήμη και η τιμή προς τους αθάνατους ήρωες μας, συμπλήρωσε, είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής σ’ αυτούς, που έδωσαν την ζωή τους για το υπέρτατο αγαθό της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας.

Αναφερόμενος στη γενιά του '55, ο κ. Νουρής είπε ότι έγραψε σελίδες άφθαστου ηρωισμού, αυτοθυσίας και εθνικού μεγαλείου ενώ με τον  απελευθερωτικό αγώνα, ο ελληνισμός της Κύπρου ορθώνει το ανάστημά του μπροστά στον Άγγλο κατακτητή, με μια λαχτάρα για λευτεριά και δικαίωση.

Ο κ. Νουρής είπε ότι ο τετραετής αντιαποικιακός αγώνας του Κυπριακού Ελληνισμού, δυστυχώς δεν υπήρξε ο τελευταίος αγώνας της πατρίδας μας.  Εξήντα-έξι χρόνια από τη θυσία τους, συνεχίζουμε να πορευόμαστε στο διεθνή στίβο, διεκδικώντας τα νόμιμα και διεθνώς κατοχυρωμένα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Παρά τους τακτικισμούς της Αγκύρας, είπε, "επαναλαμβάνουμε προς πάσα κατεύθυνση, ότι το πρόβλημα της Κύπρου είναι πρόβλημα παράνομης εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής, προς άρση της οποίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα συνεχίσει να εργάζεται με γνώμονα τη δίκαιη και λειτουργική επανένωση της πατρίδας μας, διεκδικώντας την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων".

Η κατοχική Τουρκία φαίνεται ξεκάθαρα ότι επιδιώκει την ντε φάκτο διχοτόμηση και ενσωμάτωση της μισής μας πατρίδας, υποσκάπτοντας τις προσπάθειες για δίκαιη λύση του Κυπριακού ζητήματος.

Ακόμη όμως και μέσα σ’ αυτό το δυσμενές περιβάλλον, σημείωσε, "δηλώνουμε έτοιμοι για την ανάληψη πολιτικών πρωτοβουλιών προς την κατεύθυνση της επανέναρξης των συνομιλιών για επίλυση του κυπριακού προβλήματος προτείνοντας Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης".

Παραμένουμε αταλάντευτα προσηλωμένοι για μια δίκαιη λύση, στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και στις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είπε ο ΥΠΕΣ.

Για την πρόσφατη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είπε ότι η Κύπρος, η οποία εξακολουθεί να βιώνει τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής του 74, δεν μπορεί παρά να εμμένει σταθερά στις αρχές του διεθνούς δικαίου καταδικάζοντας απερίφραστα την εισβολή της Ρωσίας. "Αυτή η βάρβαρη πολεμική πράξη καταστρατηγεί κάθε έννοια δημοκρατίας, κυριαρχίας αλλά και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας", πρόσθεσε.

Για την Παγκόσμια Ημέρα της Μάνας, ο κ. Νουρής εξέφρασε την εκτίμηση της πολιτείας προς όλες τις μανάδες της Κύπρου και την αναγνώριση της τεράστιας συνεισφοράς τους στην κοινωνία και την πατρίδα.

Το άγαλμα σύμβολο στην κορυφή της Παπούτσας, συμπλήρωσε, αποτελεί έκφραση απέραντου σεβασμού και εκτίμησης προς όλες τις μανάδες της Κύπρου για την επίμοχθη και ανιδιοτελή προσφορά τους και στον απελευθερωτικό μας αγώνα του 55-59.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 
27784