ΥΠΕΞ: Ανάγκη ολιστικής προσέγγισης για την Α.Μεσόγειο

Είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ και η ΕΕ να ενισχύσουν την προσπάθεια συνεργασίας που αναπτύσσεται στην Α. Μεσόγειο

Την ανάγκη μιας ολιστικής προσέγγισης από όσους επιδεικνύουν ενδιαφέρον για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας ότι παρόλη τη δέσμευση ΗΠΑ και ΕΕ στις ενεργειακές προοπτικές της περιοχής δεν παρατηρείται μια ολιστική και στρατηγική προσέγγιση.
 
>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

 Κατά τη διάρκεια συζήτησης στο 15ο Συνέδριο του Economist στη Λευκωσία, ανέφερε ότι δεν μπορεί να υπάρχει ενδιαφέρον για τα ενεργειακά της Α. Μεσογείου, αλλά την ίδια στιγμή να μην υπάρχει ενδιαφέρον για τα οικονομικά δεδομένα ή για τις εξελίξεις στη Συρία. Όπως είπε, στην περιοχή μας δεν μπορείς να απομονώσεις ένα θέμα, αφού για παράδειγμα το τί γίνεται στη Λιβύη επηρεάζει τις ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, οι κλιματικές αλλαγές στην περιοχή επηρεάζουν το μεταναστευτικό, επηρεάζουν την πολιτική σταθερότητα στις χώρες του Κόλπου, επηρεάζουν τις εκλογές σε ένα ευρωπαϊκό κράτος – μέλος κ.α.
 
«Χρειάζεται μια ολιστική προσέγγιση αν πραγματικά υπάρχει ενδιαφέρον για την Α. Μεσόγειο», είπε.

>>> ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΥΠΡΟΣ - ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF <<< 
 
Στην ομιλία, ο κ. Χριστοδουλίδης εξέφρασε την άποψη ότι είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ και η ΕΕ να ενισχύσουν την προσπάθεια συνεργασίας που αναπτύσσεται στην Α. Μεσόγειο. Όπως είπε, η παρουσία ευρωπαϊκών και αμερικανικών ενεργειακών κολοσσών στην Α. Μεσόγειο, η στήριξή τους στη σύσταση του ενεργειακού φόρουμ αλλά και γενικότερα στις ενεργειακές προοπτικές της περιοχής και στις δυνατότητες να συμβάλουν στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, επιτρέπει το συμπέρασμα ότι Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον έχουν κοινές σε μεγάλο βαθμό ενεργειακές επιδιώξεις και στόχους στην Α. Μεσόγειο.
 
«Παρόλη όμως την ξεκάθαρη δέσμευση και στήριξη των δύο στις ενεργειακές προοπτικές στην περιοχή, δεν παρατηρείται τουλάχιστον μέχρι στιγμής, μια ολιστική και στρατηγική προσέγγιση για την περιοχή, κάτι που στέλνει πολλές φορές και συγκεχυμένα μηνύματα ή και δημιουργεί και ένα κενό που αξιοποιούν και άλλοι ισχυροί δρώντες του διεθνούς συστήματος που λόγω της σημασίας αλλά και των προοπτικών της περιοχής, εκδηλώνουν αυτό που χαρακτηρίζω ολιστική στρατηγική προσέγγιση», ανέφερε.

>>> ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ <<<

 Η Κύπρος όπως είπε, ως μέλος της ΕΕ, θα συνεχίσει να εργάζεται συστηματικά για να αναδείξει την ανάγκη για περαιτέρω και πιο ουσιαστική εμπλοκή της ΕΕ στην περιοχή, θα συνεχίσει να αναδεικνύει την ανάγκη για έναν ενισχυμένο στοχευμένο και πιο ουσιαστικό ρόλο από πλευράς ΕΕ στην περιοχή. «Ως ένα κράτος με άριστες σχέσεις με όλα τα γειτονικά κράτα εκφράζουμε την ετοιμότητά μας να διαδραματίσουμε καταλυτικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση», είπε.
 
Πρόσθεσε ότι αν η ΕΕ επιθυμεί να εκπληρώσει τους στόχους που έχει θέσει μέσα από την παγκόσμιά της στρατηγική, οφείλει να είναι πρωταγωνιστής και ενεργός δρώντας μέσα από μια εξωστρεφή προσέγγιση, σε περιόδους σημαντικών προκλήσεων που η πολυμέρεια, η διεθνής έννομη τάξη και το διεθνές δίκαιο τίθενται υπό αμφισβήτηση.
Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι η εξεύρεση κοινών προσεγγίσεων μεταξύ των κρατών σε διάφορους τομείς δύναται να αποτελέσει καταλύτη συνεννόησης και συνεργασίας, κάτι που αποτελεί βασική συνισταμένη των συνεργασιών που η Κύπρος έχει εγκαθιδρύσει στην περιοχή.

>>> ΕΙΔΗΣΕΙΣ - ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑ BRIEF <<< 

 Αναφερόμενος στον τομέα της ενέργειας είπε ότι ήταν ο παράγοντας που έφερε κοντά τις χώρες της περιοχής με αποτέλεσμα μιας διπλωματική διεργασίας που οδήγησε σε μηχανισμούς τριμερούς συνεργασίας και συντονισμού με τα κράτη της περιοχής, με μια θετική ατζέντα που διέπονται από πολυμέρεια, της αρχή της συμπερίληψης, χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς να στρέφονται ενάντια σε οποιοδήποτε τρίτο κράτος. Οι υδρογονάνθρακες στην περιοχή της Α. Μεσογείου, είπε, λειτούργησαν σε μια εμβρυακή μορφή όπως ακριβώς ο άνθρακας και ο χάλυβας για την ευρωπαϊκή ήπειρο στο τέλος του Β’ παγκοσμίου πολέμου ως κίνητρο για έναρξη περιφερειακής συνεργασίας.
 
«Στόχος μας είναι να θεσμοθετήσουμε αυτή την πολυθεματική συνεργασία όταν και εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν με την μετεξέλιξή του σε έναν περιφερειακό οργανισμό ασφάλειας και συνεργασίας, σε έναν μεσογειακό ΟΑΣΕ», ανέφερε. Είπε ότι η σύσταση στην Κύπρο της γραμματείας τριμερών συνεργασιών θα παρακολουθεί την πορεία εφαρμογής των συμφωνηθέντων και θα εισηγείται νέα πεδία συνεργασίας.

ΚΥΠΕ Θάλεια Νεοφύτου