ΥΠΕΞ: Στρατηγικός ο προσανατολισμός της Tετραμερούς συνάντησης

Ο ΥΠΕΞ υπογράμμισε ότι οι τέσσερις χώρες αντιμετωπίζουν «κοινές προκλήσεις, αλλά και ένα κοινό όραμα»

Τον στρατηγικό προσανατολισμό της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου και Γαλλίας, ανέδειξε ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τις κοινές του δηλώσεις με τους ομολόγους του, μετά το πέρας της τετραμερούς συνάντησης σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών, που διεξήχθη σήμερα στην Αθήνα.

Ο κ. Χριστοδουλίδης υπογράμμισε ότι οι τέσσερις χώρες αντιμετωπίζουν «κοινές προκλήσεις, αλλά και ένα κοινό όραμα», που αφορά τη «δημιουργία συνθηκών ειρήνης, ασφάλειας και συνεργασίας στην περιοχή».

Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε τη σημασία της ενεργού συμμετοχής των τεσσάρων χωρών στους υπό διαμόρφωση ενεργειακούς σχεδιασμούς στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και τη βούλησή τους να μετάσχουν στην προσπάθεια διαμόρφωσης ενός «εναλλακτικού ενεργειακού διαδρόμου για την Ευρώπη».

Όπως ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, στις εργασίες της τετραμερούς ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας τόσο στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, όσο και στην κυπριακή ΑΟΖ, οι οποίες, όπως είπε, εντάσσονται στο πλαίσιο της «αναθεωρητικής πολιτικής της Τουρκίας στην περιοχή».

Επιπλέον, ο κ. Χριστοδουλίδης ενημέρωσε τους ομολόγους του και για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, υπογραμμίζοντας την ανάγκη «η διεθνής κοινότητα να αποστείλει τα ορθά μηνύματα όσον αφορά την ανάγκη επανέναρξης των διαπραγματεύσεων στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου».

Παράλληλα, επανέλαβε ότι η τετραμερής συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου και Γαλλίας δεν «έχει χαρακτήρα παιγνίου μηδενικού αθροίσματος ούτε στοχεύει στον αποκλεισμό καμίας χώρας».

Ακόμα, ο κ. Χριστοδουλίδης έκανε ειδική αναφορά στο μεταναστευτικό ζήτημα, το οποίο συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της τετραμερούς, σημειώνοντας ότι η Κύπρος αποτελεί για μια ακόμη χρονιά το κράτος μέλος της ΕΕ με τις περισσότερες αιτήσεις ασύλου κατά αναλογία πληθυσμού, με τον αριθμό των αιτητών ασύλου να αγγίζει το 4% του πληθυσμού.

Ως προς το ζήτημα αυτό, ο κ. Χριστοδουλίδης συνεχάρη την Αίγυπτο για «τον πολύ υπεύθυνο τρόπο», όπως είπε, που διαχειρίζεται τη μεγάλη πίεση που δέχεται στα σύνορά της, «σε αντίθεση με άλλες χώρες που επιλέγουν να εργαλειοποιούν τον ανθρώπινο πόνο».

Τέλος ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια της τετραμερούς συζητήθηκαν και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, τη Συρία, το Λίβανο και το Σαχέλ, καθώς και τα αποτελέσματα της Διάσκεψης των Παρισίων για τη Λιβύη για τη διοργάνωση της οποίας συνεχάρη τη Γαλλία.

(ΚΥΠΕ)