Υπό προστασία κτήρια & υπηρεσίες γαλλικών συμφερόντων στην Κύπρο

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις αλλά και η διαδήλωση έξω από την Γαλλική Πρεσβεία έθεσαν σε εγρήγορση και τη Λευκωσία

Υπό προστασία τέθηκαν κτήρια και υπηρεσίες γαλλικών συμφερόντων που βρίσκονται στην Κύπρο, μετά από τις τελευταίες τρομοκρατικές επιθέσεις σε Γαλλία, Σαουδική Αραβία, αλλά και λόγω της επεισοδιακής διαδήλωσης που σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης (27/10) έξω από τη Γαλλική Πρεσβεία στη Λευκωσία

Αρμόδια πηγή που μίλησε στην Brief ανέφερε πως για το όλο ζήτημα και τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, οι υπηρεσίες του κράτους βρίσκονται σε επιφυλακή, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία σε κτήρια και υπηρεσίες γαλλικών συμφερόντων που βρίσκονται στην Κύπρο

«Λαμβάνονται όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για την προστασία και ασφάλεια των Γάλλων υπηκόων που βρίσκονται στην Κύπρο», ήταν το σχόλιο από αρμόδια πηγή που μίλησε στην Brief, η οποία ωστόσο, δεν θέλησε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. 

Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί πως η Γαλλική Πρεσβεία στην Κύπρο, με ηλεκτρονικό μήνυμα στους υπηκόους της που βρίσκονται στην Κύπρο, τους ενημέρωνε για τη διαδήλωση που είχε πραγματοποιηθεί το βράδυ της Τρίτης στη Λευκωσία, σημειώνοντας παράλληλα πως οι κυπριακές αρχές έχουν δώσει διαβεβαιώσεις πως θα κάνουν ότι είναι δυνατόν για να διασφαλιστεί η ασφάλεια τους. Ωστόσο, ταυτόχρονα καλεί και τους ίδιους να βρίσκονται σε συνεχή επαγρύπνηση μετά και τις τελευταίες εξελίξεις.  

Τα πιο πάνω γεγονότα έρχονται να προστεθούν στην αντιπαράθεση του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν με τον Τούρκο ομόλογό του Ρεζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία δυναμίτισε το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών το τελευταίο διάστημα, προκαλώντας κύμα οργής στην Ευρώπη για τις δηλώσεις Ερντογάν εναντίον του Γάλλου Προέδρου. 

Αλληλεγγύη ΠτΔ σε Μακρόν: «Μοιραζόμαστε τον πόνο σας»

Αποτροπιασμό και λύπη για την τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Σε ανάρτησή του στα γαλλικά στο Twitter το μεσημέρι της Πέμπτης (29/10) μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις, σημείωσε πως, «εκφράζω τον αποτροπιασμό μου και τη λύπη μου για την τρομοκρατική επίθεση που έγινε στη Νίκαια σήμερα το πρωί»

«Πρόεδρε Μακρόν και φίλοι μας Γάλλοι μοιραζόμαστε τον πόνο σας και δείχνουμε την αλληλεγγύη μας. Είμαστε ενωμένοι ενάντια στο μίσος και την τρομοκρατία. Οι σκέψεις μας είναι στα θύματα και στα αγαπημένα τους πρόσωπα», όπως καταλήγει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην ανακοίνωση του.

Oι 27 της ΕΕ καταδικάζουν τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία

Κοινή δήλωση στήριξης στη Γαλλία μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις υιοθέτησαν και οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης (29/10). 

Συγκεκριμένα, στη γραπτή δήλωση που υιοθέτησαν οι 27 αναφέρουν: "Εμείς, Ευρωπαίοι ηγέτες, είμαστε σοκαρισμένοι και λυπημένοι για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία".

"Καταδικάζουμε με τον πιο δυνατό τρόπο αυτές τις επιθέσεις που αντιπροσωπεύουν επιθέσεις στις κοινές μας αξίες", τονίζουν.

 

"Στεκόμαστε ενωμένοι και σταθεροί στην αλληλεγγύη μας προς τη Γαλλία, με το γαλλικό λαό και την κυβέρνηση της Γαλλίας - στον κοινό και συνεχή αγώνα μας κατά της τρομοκρατίας και του βίαιου εξτρεμισμού", σημειώνουν.

"Καλούμε τους ηγέτες σε όλο τον κόσμο να εργαστούν για τον διάλογο και την κατανόηση μεταξύ κοινοτήτων και θρησκειών και όχι το διαχωρισμό", καταλήγουν.

 
27717