Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους - Πρόστιμο €300

Όσοι παραβιάζουν το μέτρο θα τιμωρούνται με πρόστιμο 300 ευρώ

Την υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας σε κλειστούς χώρους από τα μεσάνυχτα, ανακοίνωσε σήμερα (31/7) ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Δείτε ΕΔΩ όλα όσα είπε ο Υπ. Υγείας για τα νέα μέτρα

Όπως ανακοίνωσε πως πλέον θα είναι υποχρεωτική η χρήση προστατευτικής μάσκας σε όλους τους χώρους που εξυπηρετούν το κοινό, όπως υπεραγορές, φούρνους, εμπορικά κέντρα και πολυκαταστήματα, σημειώνοντας πως, όσοι παραβιάζουν το μέτρο θα τιμωρούνται με πρόστιμο 300 ευρώ.

Παράλληλα, ο Υπουργός Υγείας ανακοίνωσε πως έδωσε αυστηρές οδηγίες για εντατικοποίηση των ελέγχων και αυστηρή τήρηση των περιοριστικών μέτρων, στέλνοντας το μήνυμα ότι «ο εφησυχασμός είναι ο μεγαλύτερος μας εχθρός».

>>>Διαβάστε ακόμη: Τα 4 μέτρα που θα ισχύουν μόνο στη Λεμεσό <<<

Αναλυτικά τα μέτρα:

1/ Καθίσταται υποχρεωτική η χρήση μάσκας από τον γενικό πληθυσμό σε κλειστούς πολυσύχναστους χώρους (π.χ. εμπορικά κέντρα, τράπεζες, υπεραγορές, νοσηλευτήρια, εκκλησίες, κοκ) με ποινή €300. 

2/ Αυξάνονται οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα αεροδρόμια από 600 την ημέρα σε 1,000, με έμφαση σε Κύπριους που επιστρέφουν από ταξίδια αναψυχής (διακοπές), αφού έχει διαφανεί ότι μεγάλο ποσοστό των κρουσμάτων προέρχεται από Κύπριους με ταξιδιωτικό ιστορικό.

3/ Συστήνεται στα νοσηλευτήρια, ιδιωτικά και δημόσια, και στους οίκους ευγηρίας η αυστηρή τήρηση των επισκεπτηρίων και εάν είναι εφικτό ο περιορισμός τους στο ελάχιστο δυνατό.

4/ Εντατικοποιείται ο έλεγχος από την Αστυνομία των ατόμων που οφείλουν να τίθενται σε αυτοπεριορισμό όταν έρχονται από χώρες της Κατηγορίας Γ, ή όταν είναι στενές επαφές κρουσμάτων. Σε συνεννόηση με τις αρμόδιες Αρχές θα πραγματοποιείται καθημερινά έλεγχος συμμόρφωσης στα άτομα αυτά.

5/ Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι και η επιτήρηση σε επιχειρήσεις, χώρους εστίασης και άλλα υποστατικά από τις αρμόδιες Αρχές με ρητές οδηγίες για μηδενική ανοχή.

>>> Όλη η σημερινή πολιτική επικαιρότητα <<<

Επιπρόσθετα των πιο πάνω, και σε ό,τι αφορά στην Λεμεσό και μετά από τις τελευταίες εξελίξεις, στην προσπάθεια περιορισμού των εστιών και διάσπασης των αλυσίδων μετάδοσης που εντοπίστηκαν, αποφασίστηκαν και τίθενται σε ισχύ από σήμερα τα μεσάνυχτα και τα ακόλουθα μέτρα:

1/ Επαναφορά του περιορισμού του μέγιστου αριθμού ατόμων των 10 ατόμων σε κοινωνικές συναθροίσεις.

2/ Επαναφορά του περιορισμού του μέγιστου αριθμού ατόμων στα υποστατικά εστίασης σε 75 πρόσωπα σε εσωτερικούς χώρους και 150 άτομα σε εξωτερικούς χώρους, ανεξαρτήτως των τετραγωνικών μέτρων.

3/ Στις εκκλησίες καθορίζεται η παρουσία ατόμων στη βάση των τετραγωνικών μέτρων ανάλογα με το πρωτόκολλο, η οποία ανεξαρτήτως αυτού δεν θα υπερβαίνει τα 75 άτομα. 

4/ Επαναφέρεται ο περιορισμός της πληρότητας στο 50% στα Μέσα Μαζικών Μεταφορών (λεωφορεία).

Όλα τα πιο πάνω μέτρα όσον αφορά στην Λεμεσό θα έχουν ισχύ τρεις εβδομάδες.
 

 
26049