Υποστήριξη στη ΔΔΟ από την Λίντα Τόμας – Γκρίνφιλντ

Υποστήριξη σε λύση ΔΔΟ εξέφρασε η υποψήφια για τη θέση της Μονίμου Αντιπροσώπου των ΗΠΑ στον ΟΗΕ

Υποστήριξη σε λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και στις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ να συγκαλέσει την συνάντηση 5+1 για την Κύπρο, εξέφρασε η υποψήφια για τη θέση της Μονίμου Αντιπροσώπου των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Λίντα Τόμας – Γκρίνφιλντ. Απαντώντας σε σειρά γραπτών ερωτήσεων του προέδρου της Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, η κ. Τόμας – Γκρίνφιλντ, εξέφρασε επίσης την υποστήριξή της στην παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και την βαθιά της ανησυχία για τις τουρκικές ενέργειες στα Βαρώσια.
 
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν μια κυπριακής ηγεσίας συνολική διευθέτηση για την επανένωση του νησιού ως διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, η οποία θα ωφελήσει όλους τους Κύπριους, καθώς και την ευρύτερη περιοχή», αναφέρει η υποψήφια Μόνιμη Αντιπρόσωπος.

«Χαιρετίζουμε και είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τη σύγκληση μιας άτυπης συνάντησης 5 + 1 το συντομότερο δυνατό», σημειώνει «και να διευκολύνουμε την επανέναρξη των πολιτικών συζητήσεων μετά από χρόνια στασιμότητας».

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

«Ελπίζουμε ότι όλοι οι συμμετέχοντες θα προσεγγίσουν τη συνάντηση 5 + 1 με πνεύμα ανοιχτό, ευελιξίας και συμβιβασμού. Η ευθύνη για την εξεύρεση λύσης εναπόκειται πρωτίστως στους Κυπρίους», προσθέτει.
 
Αναφορικά με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, η κ. Γκρίνφιλντ – Τόμας δηλώνει ικανοποιημένη για την ομόφωνη υιοθέτηση του ψηφίσματος για την ανανέωση για έξι μήνες της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, την περασμένη Παρασκευή, χαρακτηρίζοντας «σημαντικό» το έργο της Δύναμης «στην πρόληψη της αναζωπύρωσης των εχθροπραξιών μεταξύ της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής κοινότητας, επιβλέποντας τις γραμμές εκεχειρίας, διατηρώντας την ουδέτερη ζώνη και υποστηρίζοντας την αποστολή των καλών υπηρεσιών του ΓΓ».
 
Η κ. Τόμας – Γρκίνφιλντ επαναβεβαιώνει και τις αμερικανικές θέσεις σχετικά με τις τουρκικές ενέργειες στα Βαρώσια, αλλά και τις εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τη μονομερή απόφαση των Τουρκοκυπρίων, με την υποστήριξη της Τουρκίας, να ανοίξουν εκ νέου τα Βαρώσια και προτρέπουν την αντιστροφή αυτής της απόφασης».
 
Η υποψήφια πρέσβυς στον ΟΗΕ υπενθυμίζει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν την προεδρική  δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ η οποία εγκρίθηκε ομόφωνα τον Οκτώβριο του 2020.
 
«Θεωρούμε ότι το εκ νέου άνοιγμα των Βαρωσίων είναι ασυμβίβαστο με τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, προκλητικό και αντιπαραγωγικό για την επανάληψη των συνομιλιών για τη διευθέτηση».
 
Τέλος υπογραμμίζει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν προσπάθειες για την αποκλιμάκωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και ζητούν διάλογο και σεβασμό του διεθνούς δικαίου.

(ΚΥΠΕ)

 
20241