Υπουργείο Εργασίας σε ΑΚΕΛ: Αυτά κάναμε για τους εργαζόμενους

Eίχαν δημιουργηθεί 72.118 νέες θέσεις εργασίας πριν την πανδημία - Ποιά σχέδια προώθησε το Υπουργείο Εργασίας

Προς απάντηση στις χθεσινές δηλώσεις τους Επαρχιακού Γραμματέα του ΑΚΕΛ για την ανάγκη για να υπάρξουν πολιτικές οι οποίες θα ενισχύουν τα εισοδήματα των εργαζομένων αλλά και πολιτικές οι οποίες θα στηρίξουν τον κοινωνικό τουρισμό δίνοντας τη δυνατότητα στο σύνολο των εργαζομένων αλλά και στο σύνολο του λαού να απολαμβάνουν το κοινωνικό αγαθό των διακοπών που ο κάθε άνθρωπος έχει ανάγκη, το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων υπενθυμίζει για ακόμα μια φορά ότι η Κυβέρνηση Αναστασιάδη, μέσα στις πρωτόγνωρες συνθήκες της πανδημίας του κορωνοϊού μπόρεσε να προσφέρει βοήθεια σε εργαζόμενους, στις ευπαθείς ομάδες και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ ταυτόχρονα προστάτευσε τις θέσεις εργασίας.

Η κρίση της νόσου COVID-19 σταμάτησε μια 5ετή πορεία εξαιρετικά θετικής προόδου στον τομέα της απασχόλησης.

Μεταξύ 2015 και 2019 είχαν δημιουργηθεί 72.118 νέες θέσεις εργασίας, μια καθαρή αύξηση της απασχόλησης της τάξης του 20,9%. Το ίδιο διάστημα, η ανεργία είχε μειωθεί από 16% στο 6,5% σημειώνοντας τη μεγαλύτερη μείωση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Για την επίτευξη του στόχου αυτού είχαν εφαρμοστεί σειρά πολιτικών, περιλαμβανομένων:

  • 25 συνολικά σχέδια επιδότησης της απασχόλησης και της κατάρτισης σε συνδυασμό με πρόσληψη, από τα οποία επωφελήθηκαν 25.000 άνεργοι
  • Ειδικά Σχέδια για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας από τα οποία έχουν στηριχθεί πέραν των 210.000 εργαζομένων, αυτοεργοδοτουμένων, ανέργων και εργοδοτών με δαπάνη πέραν των 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, επιτυγχάνοντας μία από τις μικρότερες αυξήσεις ανεργίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  • Εφαρμογή Ηλεκτρονικής Πλατφόρμας Εργασίας που διευκολύνει και απλοποιεί τη διαδικασία επιλογής και πρόσληψης προσωπικού,
  • Ενίσχυση της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης με 30 επιπρόσθετους εξειδικευμένους Σύμβουλους Απασχόλησης,
  • Σχέδιο Αντιμετώπισης της Εποχικότητας, βάσει του οποίου το επίδομα ανεργίας που λάμβαναν εργαζόμενοι μετατρέπεται σε επίδομα κατάρτισης και παραμένουν στην εργασία,
  • Σχέδια κατάρτισης και πλήρως επιδοτούμενης πρόσληψης φροντιστών για άτομα με αναπηρία.

Περαιτέρω, σε ότι αφορά τις προτάσεις του ΑΚΕΛ, όπως καταγράφονται στο δημοσίευμα, σημειώνονται τα ακόλουθα:

  • Εδώ και δεκαετίες, ο καθορισμός όρων εργοδότησης (μισθός και άλλα ωφελήματα) γίνεται μέσα από ελεύθερες Συλλογικές Διαπραγματεύσεις και στηρίζεται στην τριμερή συνεργασία. Ένα καθόλα επιτυχημένο σύστημα σύμφωνα με εμπειρογνώμονες του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας.
  • Καθορισμός όρων εργοδότησης μέσω Νομοθετικών ρυθμίσεων χωρίς τη συναίνεση των Κοινωνικών Εταίρων θα διαφοροποίηση τελικά το σύστημα Εργασιακών Σχέσεων.
  • Σε κλάδους όπως τη Ξενοδοχειακή και Οικοδομική Βιομηχανία, έχουν καθοριστεί όροι εργοδότησης σε Νομοθεσίες που έχουν συμφωνηθεί με τους Κοινωνικούς Εταίρους.

Να υπενθυμίσουμε πως στη δήλωση του Επαρχιακού Γραμματέα του ΑΚΕΛ Λευκωσίας – Κερύνειας, Βουλευτή Χρίστου Χριστοφίδη γινόταν λόγος για τα εισοδήματα των εργαζομένων

Αυτούσια η δήλωση του: 

Σύμφωνα με στοιχεία τις Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων(ETUC) ογδόντα δύο περίπου χιλιάδες εργαζομένων στην Κύπρο, δεν μπορούν οικονομικά να αντέξουν έστω και για ολιγοήμερες διακοπές. Η Κύπρος μάλιστα αποτελεί την 4η χειρότερη χώρα σε όλη την Ευρώπη σε σχέση με το δείκτη, με βάση τον οποίο αυτή η κατηγορία των εργαζομένων αποτελεί το 79,2% του συνόλου των εργαζομένων των οποίων οι απολαβές τους βρίσκονται στο όριο κινδύνου φτώχιας.

Αυτή η θλιβερή εικόνα, αποδεικνύει, για ακόμα μία φορά, την ανάγκη για να υπάρξουν πολιτικές οι οποίες θα ενισχύουν τα εισοδήματα των εργαζομένων αλλά και πολιτικές οι οποίες θα στηρίξουν τον κοινωνικό τουρισμό δίνοντας τη δυνατότητα στο σύνολο των εργαζομένων αλλά και στο σύνολο του λαού να απολαμβάνουν το κοινωνικό αγαθό των διακοπών που ο κάθε άνθρωπος έχει ανάγκη.

Το ΑΚΕΛ έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση όπως:

  • Να υπάρξει για όλους τους εργαζόμενους ρυθμισμένο πλαίσιο απασχόλησης. Στους κλάδους εργασίας όπου υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις να υπάρξουν νομοθετικές ρυθμίσεις που να αφορούν σε όλους τους εργαζόμενους
  • Για όσους εργαζόμενους δεν υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις να συμφωνηθεί ένας μηχανισμός για να κατοχυρωθούν τα μίνιμουμ δικαιώματα των εργαζομένων (13ος μισθός, υπερωρίες, άδειες κοκ).
  • Η ενίσχυση του κοινωνικού τουρισμού με τη διαμόρφωση μόνιμων σχεδίων που να καλύπτουν όλους τους εργαζόμενους. Χρειάζονται δηλαδή επιπρόσθετα σχέδια από τα σχέδια που καλύπτουν τους εργαζόμενους τους οποίους οι άδειες καλύπτονται από το ταμείο αδειών, ούτως ώστε το σύνολο των εργαζομένων να αποκτήσουν πρόσβαση σε φτηνές διακοπές.

Η υιοθέτηση αυτών των προτάσεων από την κυβέρνηση θα βοηθήσει σημαντικά στην άνοδο του βιοτικού επιπέδου των χαμηλόμισθων, χιλιάδων συμπολιτών μας που βρίσκονται στο όριο της φτώχιας αλλά και εργαζομένων οι οποίοι εργοδοτούνται σήμερα με απαράδεκτες μεθόδους εργοδότησης και χωρίς ουσιαστικά εργασιακά δικαιώματα.

Η έλλειψη πολιτικής βούλησης από πλευράς κυβέρνησης να στηρίξει τους εργαζόμενους έχει συνέπειες. Επηρεάζει αρνητικά το επίπεδο διαβίωσης χιλιάδων συνανθρώπων μας στην Κύπρο.