Υπουργοί Εξωτερικών ΕΕ: Συζητούν τις διεθνείς εξελίξεις

Οι Υπουργοί θα έχουν την πρώτη ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις με τον νέο υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ

Μιανμάρ, Ρωσία, Χονγκ Κονγκ και ανταλλαγή απόψεων με ΥΠΕΞ ΗΠΑ στο επίκεντρο του ΣΕΥ
Με αντικείμενο τις τελευταίες διεθνείς εξελίξεις, την Μιανμάρ, τη σύνοδο κορυφής του G5 Sahel, την Αιθιοπία, τη Λευκορωσία, τη Ρωσία, τη Στρατηγική Πυξίδα και το Χονγκ Κονγκ, συνέρχεται υπό την Προεδρία Ζοζέπ Μπορέλ, στις 09:15 τοπική ώρα Βρυξέλλών, το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Το απόγευμα αναμένεται να συμμετάσχει στο ΣΕΥ με τηλεδιάσκεψη και ο Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Antony Blinken για ανταλλαγή απόψεων στις σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ.

Αναλυτικά, το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων θα ξεκινήσει με μια συζήτηση για τις τρέχουσες υποθέσεις, κατά την οποία οι Υπουργοί θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος θα αναφερθεί πρώτα στην κατάσταση στη Μιανμάρ μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα, με έμφαση στην αντίδραση της ΕΕ στις ενέργειες του στρατού, καθώς και στην προσέγγιση της ΕΕ με τους περιφερειακούς και διεθνείς εταίρους. Οι Υπουργοί θα συζητήσουν την εμπλοκή της ΕΕ με τη χώρα με σκοπό τον καθορισμό μιας πιθανής δέσμης δράσεων, με στόχο την αλλαγή της συμπεριφοράς των βασικών παραγόντων, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τον αρνητικό αντίκτυπο στον γενικό πληθυσμό και στους πιο ευάλωτους. Το Συμβούλιο αναμένεται να εγκρίνει συμπεράσματα σχετικά με αυτό το θέμα.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας θα ενημερώσει στη συνέχεια το Συμβούλιο για την επίσκεψή του στο Σουδάν και την Αιθιοπία εξ ονόματος του Ύπατου Εκπροσώπου στις 7-10 Φεβρουαρίου. Στόχος της επίσκεψης ήταν να συνεργαστεί με τις αιθιοπικές αρχές σχετικά με την κρίση στο Τιγκράι και να αντιμετωπίσει περιφερειακά ζητήματα για την αποφυγή περαιτέρω αποσταθεροποίησης σε μια ήδη εύθραυστη περιοχή. Με βάση τις παρατηρήσεις και τις συστάσεις του, οι 27 θα μελετήσουν ποια μέτρα μπορεί να λάβει η ΕΕ με άλλους διεθνείς και περιφερειακούς εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της Αφρικανικής Ένωσης, για να αντιμετωπίσει την ανησυχητική ανθρωπιστική κατάσταση και να υποστηρίξει την αποκλιμάκωση των συγκρούσεων και τις ειρηνευτικές προσπάθειες.

Στη συνέχεια, ο Ύπατος Εκπρόσωπος θα ενημερώσει το Συμβούλιο σχετικά με τη Σύνοδο Κορυφής της G5 Sahel που πραγματοποιήθηκε στο Τσαντ στις 16 Φεβρουαρίου, στην οποία συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη μαζί με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος θα αναφερθεί εν συντομία στην κοινή ανακοίνωση για την «Ανανεωμένη εταιρική σχέση με τη Νότια Γειτονιά», ενόψει της συζήτησης Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Παρασκευή. Επιπλέον, ο Ύπατος Εκπρόσωπος θα αναφέρει την έγκριση στις 17 Φεβρουαρίου της κοινής ανακοίνωσης με τίτλο "Ενίσχυση της συμβολής της ΕΕ στην πολυμερή προσέγγιση βάσει κανόνων", η οποία εκθέτει τις προσδοκίες και τις φιλοδοξίες της ΕΕ για το πολυμερές σύστημα. Τέλος, ο Ύπατος Εκπρόσωπος θα θέσει το ζήτημα της περαιτέρω επιδείνωσης της κατάστασης στη Λευκορωσία και της συνεχιζόμενης καταστολής κατά των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της κοινωνίας των πολιτών και των δημοσιογράφων.

Ακολούθως, μετά την πρόσφατη επίσκεψη του Ύπατου Εκπροσώπου στη Μόσχα στις 4-6 Φεβρουαρίου 2021, το Συμβούλιο θα πραγματοποιήσει μια ολοκληρωμένη και στρατηγική συζήτηση για τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας.

Η συζήτηση αναμένεται να επικεντρωθεί στην απάντηση της ΕΕ στην καταδίκη του Alexei Navalny και στην καταστολή χιλιάδων ειρηνικών διαδηλωτών σε ολόκληρη τη Ρωσία, καθώς και στον τρόπο παροχής περαιτέρω υποστήριξης στην ανεξάρτητη ρωσική κοινωνία των πολιτών και στην ενίσχυση των επαφών μεταξύ των ανθρώπων. Οι Υπουργοί θα κληθούν ιδίως να επεξεργαστούν πώς η ΕΕ μπορεί να χρησιμοποιήσει καλύτερα το πολιτικό της κεφάλαιο - συμπεριλαμβανομένων και των εταίρων της - για να υπερασπιστεί και να επιδιώξει σταθερά τις αξίες, τα συμφέροντα και τους στόχους της σε όλο το φάσμα των σχέσεών της με τη Ρωσία, σύμφωνα με τις πέντε κατευθυντήριες γραμμές αρχές.

Οι 27 θα επικεντρωθούν επίσης στα συγκεκριμένα βήματα (κυρώσεις κατά προσώπων) που θα μπορούσαν να προβλεφθούν ως απάντηση στο συνεχιζόμενο μοτίβο των αρνητικών ρωσικών ενεργειών και της εσωτερικής καταστολής από τη ρωσική κυβέρνηση, και πώς η ΕΕ μπορεί να ενισχύσει την υποστήριξή της στα ανθρώπινα δικαιώματα, τη ρωσική κοινωνία των πολιτών και τους πιο ευάλωτους ομάδες.

Τέλος, οι Υπουργοί θα μελετήσουν πώς να διατηρήσουν χώρο για συνεργασία, όπου αυτό είναι προς το συμφέρον της ΕΕ. Η υπουργική συζήτηση για τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας στοχεύει στην ενημέρωση της στρατηγικής συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου.

Σε συνέχεια της τηλεδιάσκεψης των Υπουργών Άμυνας της 20ής Νοεμβρίου 2020, και πριν από τη συζήτηση των ηγετών για την ασφάλεια και την άμυνα κατά την άτυπη τηλεδιάσκεψη των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 26 Φεβρουαρίου, το Συμβούλιο θα ανταλλάξει απόψεις σχετικά με τη στρατηγική πυξίδα της ΕΕ. Η στρατηγική πυξίδα στοχεύει να δώσει στην ΕΕ μια κοινή στρατηγική κατεύθυνση στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας και θα πρέπει να ενισχύσει την εφαρμογή του επιπέδου φιλοδοξίας της ΕΕ σε αυτόν τον τομέα.

Στις αρχές Νοεμβρίου 2020, η ΕΕ ολοκλήρωσε την πρώτη της ανάλυση απειλών. Η άσκηση βασίστηκε σε στοιχεία που παρείχαν πολιτικές και στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών των κρατών μελών της ΕΕ και διεξήχθη από το EU INTCEN και τη Διεύθυνση Πληροφοριών του Στρατιωτικού Επιτελείου της ΕΕ. Ακολουθώντας τα αποτελέσματα της ανάλυσης απειλών, οι 27 θα κληθούν να προβληματιστούν σχετικά με τον τρόπο ενίσχυσης των πολιτικών ασφάλειας και άμυνας της ΕΕ ως απάντηση στην μεταβαλλόμενη κατάσταση ασφάλειας και στο στρατηγικό πλαίσιο. Θα επικεντρωθούν ιδίως στο πώς η ΕΕ μπορεί να ενισχύσει την ικανότητά της να ενεργεί αυτόνομα όταν χρειάζεται, να προστατεύεται καλύτερα από απειλές, να αυξάνει την ανθεκτικότητά της, σε στενή συνεργασία με το ΝΑΤΟ και στην ενισχυμένη συνεργασία με τον ΟΗΕ και τους βασικούς περιφερειακούς εταίρους.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος θα ενημερώσει τους Υπουργούς για τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στο Χονγκ Κονγκ. Στη συνέχεια, το Συμβούλιο θα ανταλλάξει απόψεις για άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της επιδεινούμενης κατάστασης, καθώς και για πιθανές πρόσθετες μεσοπρόθεσμες δράσεις, εάν οι αρχές του Πεκίνου λάβουν περαιτέρω μέτρα για τον περιορισμό του δημοκρατικού χώρου ή τον περιορισμό της ανεξαρτησίας της δικαστικής εξουσίας. Θα εξεταστεί επίσης ο συντονισμός με χώρες που έχουν παρόμοια στάση.

Στις 30 Ιουνίου 2020 η Κίνα επέβαλε το Νόμο περί Εθνικής Ασφάλειας (NSL) στο Χονγκ Κονγκ, που δεν είναι σύμφωνος με τις διεθνείς δεσμεύσεις της Κίνας βάσει της Σινο-Βρετανικής Κοινής Διακήρυξης του 1984 ή με τον Βασικό Νόμο του Χονγκ Κονγκ. Το Συμβούλιο απάντησε με συμπεράσματα που καθορίζουν μια δέσμη μέτρων που πρέπει να ληφθούν τόσο σε εθνικό όσο και σε επίπεδο ΕΕ. Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της 7ης Δεκεμβρίου 2020, οι Υπουργοί εξέτασαν τη δυνατότητα να επιταχύνουν την εφαρμογή των μέτρων που περιλαμβάνονται στα συμπεράσματα του Συμβουλίου και να λάβουν πρόσθετα μέτρα σε περίπτωση περαιτέρω επιδείνωσης. Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της 25ης Ιανουαρίου 2021 επιβεβαίωσε αυτήν την προσέγγιση. Η ΕΕ αντέδρασε δημοσίως στην επιδεινούμενη πολιτική κατάσταση και εξέφρασε τις ανησυχίες της απευθείας με την κινεζική ηγεσία στη Σύνοδο Κορυφής τον Ιούνιο του 2020 και τις συναντήσεις των ηγετών που πραγματοποιήθηκαν τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2020.

Επιπλέον οι Υπουργοί θα έχουν την πρώτη ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις με τον νέο υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ για την ουσιαστική ατζέντα συνεργασίας ΕΕ-ΗΠΑ σε βασικά παγκόσμια, εξωτερικά και θέματα ασφάλειας θέματα. Η συζήτηση αναμένεται να επικεντρωθεί στην ενίσχυση της πολυμερούς προσέγγισης για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων, της αντιμετώπισης και της ανάκαμψης της COVID-19, της κλιματικής αλλαγής και της ενίσχυσης της δημοκρατίας στον κόσμο. Η συζήτηση θα επικεντρωθεί επίσης στο πώς η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να συνεργαστούν καλύτερα σε ορισμένες βασικές προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας.

Το Συμβούλιο αναμένεται να εγκρίνει συμπεράσματα σχετικά με τη Μιανμάρ, την ανάκαμψη με βάση τα ανθρώπινα δικαιώματα μετά την COVID-19 και τις προτεραιότητες της ΕΕ στα fora του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα το 2021.

ΚΥΠΕ