Ranking: 10 επαγγέλματα που μπορείτε να κάνετε από το σπίτι

Ποια επαγγέλματα μπορούν να λειτουργήσουν εξίσου καλά με τηλεργασία 

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΑΝΝΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ


Η πανδημία του κορωνοϊού έχει φέρει τα πάνω κάτω στην καθημερινότητά μας. Είναι γεγονός ότι από τον Μάρτιο του 2020, όπου άρχισαν να σοβαρεύουν τα πράγματα όσο αφορά τα κρούσματα, η αβεβαιότητα ως προς την διαχείριση της πανδημίας τόσο στην Κύπρο, όσο και στον υπόλοιπο κόσμο, είχε «χτυπήσει» κόκκινο.   

Εκτός από μερικές εταιρίες που έλαβαν τα μέτρα τους για την προστασία της υγείας των υπαλλήλων τους εκ των προτέρων, συμβουλεύοντας τους να ξεκινήσουν να δουλεύουν από το σπίτι, οι πλείστες εταιρίες στην Κύπρο αναγκάστηκαν να προχωρήσουν στην εξ αποστάσεως εργασία/τηλεργασία, μετά την επιβολή των πρώτων αυστηρών μέτρων της Κυβέρνησης για την διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού, τα οποία και κράτησαν για περίπου 3 μήνες. Φυσικά αυτό ήταν μια μεγάλη αλλαγή όσον αφορά την Κύπρο, αφού ως χώρα δεν είχαμε αναπτύξει ή εφαρμόσει την εξ αποστάσεως εργασία τόσο όσο άλλες χώρες  της Ευρώπης.

>>>Διαβάστε ακόμη: Αυτά είναι τα 50 Ranking του 2020 <<<

Παρ’ όλα αυτά η τηλεργασία έχει γίνει πλέον κομμάτι της καθημερινότητας μας, μιας και αποδεικτικέ ένας «επαρκής» τρόπος εργασίας, ενώ ταυτόχρονα είναι ένας τρόπος εργασίας που θα μπορούσε να κρατήσει ακόμη και μετά το τέλος αυτής της πανδημίας. Φυσικά, σημαντικό είναι να αναφερθεί πως ενώ πολλά επαγγέλματα μπορούν να αξιοποιήσουν την τηλεργασία στο έπακρο, υπάρχουν επαγγέλματα τα οποία δεν μπορούν να γίνουν εξ αποστάσεως. 

Το εβδομαδιαίο Ranking της Brief λοιπόν, σας παρουσιάζει τα επαγγέλματα που μπορούν να γίνουν από το σπίτι μέσω τηλεργασίας. 

Ποια είναι τα 10 επαγγέλματα που μπορείτε να κάνετε από το σπίτι:
1/
Προσωπικός γυμναστής
2/ Αρθρογράφος/ Συγγραφέας
3/ Ψηφιακός Βοηθός/Γραμματέας
4/ Δάσκαλος / Καθηγητής (Tutor)
5/ Online Κατάστημα 
6/ Influencer
7/ Μεταφραστής
8/ Εκπρόσωπος Τηλεφωνικού Κέντρου
9/ Graphic Designer
10/ Ζαχαροπλαστική/Μαγειρική

>>> Διαβάστε όλα τα Ranking της Brief εδώ <<<

1/ Προσωπικός γυμναστής (Personal Trainer)
δ
Κι όμως! Με εργαλεία όπως το Skype ή το FaceTime ή το Zoom κ.ά, ένας προσωπικός γυμναστής μπορεί να επικοινωνεί εύκολα με τους πελάτες του, βοηθώντας τους να θέτουν στόχους φυσικής κατάστασης και βάζοντας τους πρόγραμμα προπόνησης, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να παρακολουθεί και την πρόοδό τους online

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Τα πιο περίεργα Χριστουγεννιάτικα έθιμα στην Ευρώπη <<<

Σίγουρα, έχουμε συνηθίσει να πηγαίνουμε στο γυμναστήριο για personal training, και ίσως πολλοί να το προτιμούν ακόμη, όμως σαν ιδέα μπορεί να λειτουργήσει αρκετά καλά αφού μπορεί κάποιος να γυμναστεί από την άνεση του σπιτιού του με μια μόνο βίντεο-κλίση. 

2/ Αρθρογράφος/ Συγγραφέας
δ
Ένα άλλο επάγγελμα που μπορεί να αξιοποιήσει την τηλεργασία, είναι το επάγγελμα του αρθρογράφου ή του συγγραφέα. Πολλές ιστοσελίδες που προωθούν τον τομέα της ενημέρωσης, δεν καθιστούν απαραίτητη την παρουσία του εργαζομένου στον εργασιακό χώρο.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Πόσοι ενοικιάζουν & πόσοι έχουν δικό τους σπίτι στην ΕΕ <<<

Στο κάτω-κάτω, με ένα καλό laptop ένας αρθρογράφος ή συγγραφέας μπορεί να εργαστεί από την άνεση της οικίας του. 

3/ Ψηφιακός Βοηθός/Γραμματέας
δ
Το επάγγελμα του ψηφιακού βοηθού είναι ακόμη ένα επάγγελμα που μπορεί να γίνει με τηλεργασία

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Τα οικιακά έξοδα ανά χώρα της ΕΕ <<<

Οι γραφειοκρατικές διατυπώσεις, τα emails, το κλείσιμο των ραντεβού, ο σχεδιασμός εγγράφων κ.τ.λ. μπορούν και πάλι να γίνουν από σπίτι χρησιμοποιώντας απλά ένα laptop και ένα εργασιακό τηλέφωνο.

4/ Δάσκαλος / Καθηγητής (Tutor)
δ
Μπορεί η τηλεκπαίδευση να χρησιμοποιήθηκε στην Κύπρο για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, όμως σε άλλες χώρες του εξωτερικού είναι κάτι που χρησιμοποιούν καθημερινά για διάφορα θέματα. 

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Ποιες χώρες της ΕΕ ανακοίνωσαν μέτρα ενόψει εορτών <<<

Εκτός από την εκπαίδευση από το σπίτι, πολλοί μαθητές, φοιτητές και άνθρωποι που απλά ενδιαφέρονται να μάθουν, χρησιμοποιούν την τηλεκπαίδευση ούτως ώστε να κάνουν μαθήματα online από την άνεση του σπιτιού τους με ένα δάσκαλο ή καθηγητή ο οποίος μπορεί να βρίσκεται χιλιάδες μίλια μακριά.  

5/ Online Κατάστημα 
δ
Ένας άλλος τομέας που άρχισε να αναπτύσσετε τα τελευταία χρόνια και στην Κύπρο είναι τα online καταστήματα. Λόγω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης πλέων η διαφήμιση προϊόντων σε ένα στοχευόμενο κοινό και μερικές καλές φωτογραφίες ή βίντεο μπορεί να κάνει μια μικρή επιχείρηση να ανθίσει.

Πολλά καταστήματα στράφηκαν στις Online πωλήσεις μετά το κλείσιμό τους λόγω των μέτρων για την αναχαίτιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Το να πουλήσει κάποιος τα προϊόντα του Online, δεν χρειάζεται παραπάνω από ένα smart phone και laptop για να μπορέσει να τα διαφημίσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Οι χώρες που διαχειρίστηκαν καλύτερα τον κορωνοϊό <<<

Σημαντικό είναι να αναφερθεί πως, κατά την περίοδο του πρώτου lockdown το Instagram προώθησε την εφαρμογή «support small business» όπου μικρές επιχειρήσεις μπορούσαν να προβληθούν περισσότερο στο ευρύτερο κοινό. 

6/ Influencer
δ
Το επάγγελμα του Influencer, έχει αρχίζει να ανθίζει όλο και περισσότερο στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια. Ένας Influencer, μπορεί να «επηρεάσει» το κοινό που τον ακολουθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να αγοράσουν ένα προϊόν που προωθεί μέσω του λογαριασμού του, δοκιμάζοντάς το «on camera» και σχολιάζοντας το θετικά. Πολλοί Influencer πληρώνονται για να διαφημίσουν διαφόρων ειδών προϊόντα  από εταιρίες ρούχων, καλλυντικών, υποδημάτων κ.ά.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Τα πιο «busy» αεροπορικά δρομολόγια εν καιρώ κορωνοϊού <<<

Αυτή η δουλεία φυσικά δεν χρειάζεται παραπάνω εξοπλισμό από ένα smart phone και ένα laptop. Γι' αυτό τον σκοπό το επάγγελμα του Influencer μπορεί κάλλιστα να πραγματοποιηθεί από την άνεση του σπιτιού. 

7/ Μεταφραστής
δ
Πολλές επιχειρήσεις κάποια στιγμή αναζητήσουν έναν γνώστη μιας ξένης γλώσσας για μεταφράσεις όταν εισέρχονται σε μια νέα αγορά εργασίας για μετάφραση δελτίων ή επιστολών. 

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Οι 10 πρώτες μάρκες αυτοκινήτων σε πωλήσεις στην Κύπρο <<<

Από μετάφραση κειμένων, οδηγιών χρήσης ηλεκτρονικών συσκευών ή και βιβλίων, είναι μερικά από αυτά που μπορεί να προσφέρει ένας μεταφραστής. Και πάλι, το επάγγελμα αυτό, είτε είναι υπάλληλος είτε είναι ελεύθερος επαγγελματίας, δεν χρειάζεται περισσότερο από έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή για να μπορέσει να δουλέψει εξ αποστάσεως.

8/ Εκπρόσωπος Τηλεφωνικού Κέντρου
δ
Πολλές επιχειρήσεις χρειάζονται εργαζόμενους που μπορούν να απαντήσουν στο τηλέφωνο σε όλες τις ώρες, να βοηθήσουν τους πελάτες και να επεξεργαστούν παραγγελίες ή να αντιμετωπίσουν επιστροφές

Δεδομένου ότι περισσότερες επιχειρήσεις λειτουργούν σε απευθείας σύνδεση, ένας αυξανόμενος αριθμός από αυτές τις θέσεις εργασίας πρόκειται για τους εργαζόμενους εξυπηρέτησης πελατών που εργάζονται στο σπίτι.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Η καθαρή αξία των 45 προέδρων των ΗΠΑ  <<<

Η ύπαρξη ενός τηλεφωνικού κέντρου στο σπίτι απαιτεί μόνο έναν υπολογιστή και μπορεί να απαιτεί συγκεκριμένο λογισμικό ή εξοπλισμό. Μια μεγάλη τηλεφωνική φωνή βοηθά επίσης, όπως και κάθε εμπειρία στην εξυπηρέτηση πελατών, την εισαγωγή δεδομένων, τις λιανικές πωλήσεις ή τη διαχείριση.

9/ Graphic Designer
δ

Το επάγγελμα του graphic designer είναι πολύ σημαντικό για μια εταιρία. Ένας graphic designer μπορεί να κάνει θαύματα με την βοήθεια ενός laptop και μερικών ειδικευμένων εργαλείων τεχνολογίας

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Πόσα θα πληρώσεις για ένα καφέ στην Κύπρο & πόσα στην ΕΕ <<<

Γι' αυτό τον σκοπό, το επάγγελμα του graphic designer μπορεί να αποδώσει εξίσου καλά εξ αποστάσεως είτε είναι μέλος εταιρίας είτε είναι freelancer. 

10/ Ζαχαροπλαστική/Μαγειρική
δ

Ίσως να σας φαίνεται παράξενο, όμως ισχύει. Ίσως στην Κύπρο να μην έχει χρησιμοποιηθεί τόσο, όμως πολλοί πολίτες από χώρες του εξωτερικού οι οποίες εφάρμοσαν αυστηρά lockdown, αξιοποίησαν τα social media, όπως Facebook, Instagram, Pinterest και TikTok, όπου δημοσίευαν φωτογραφίες, βίντεο και γενικά υλικό της μαγειρικής τους ή της ζαχαροπλαστικής τους και πουλούσαν στους ενδιαφερόμενους τις συνταγές τους, τις συμβουλές τους, τις ιδέες τους, τα βιβλία τους μέχρι και τα προϊόντα τους online χρησιμοποιώντας εταιρίες delivery για να αποστείλουν τις παραγγελίες τους.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Ποιες άλλες ευρωπαϊκές χώρες δίνουν Golden Visas <<<

Αν και το να έχεις δικό σου κατάστημα ή εστιατόριο για να πουλάς τα προϊόντα σου μπορεί να είναι ένα όνειρο ζωής, πολλοί άνθρωποι του συγκεκριμένου κλάδου βρήκαν αυτή την λύση πιο οικονομική και εύκολη. Ένα smart phone και ένα laptop μπορούν να φανούν πολύ χρήσιμα για να γίνει η σωστή προβολή των προϊόντων online. 

Άννη Χαραλάμπους