Ranking: Αυτές είναι οι 10 πλουσιότερες χώρες στον κόσμο το 2020

Πολλές από τις χώρες της λίστας είναι επίσης οι μικρότερες στον κόσμο - Σε ποία θέση βρίσκονται Κύπρος και Ελλάδα;

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΑΝΝΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ


Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που σας έρχεται στο μυαλό όταν σκέφτεστε ποιες μπορεί να είναι οι πλουσιότερες χώρες στον κόσμο; Το πιο πιθανόν, σκέφτεστε χώρες με δύναμη και prestige, με διεθνώς γνωστούς πολιτικούς ηγέτες κ.λπ. Από την άλλη, τι σας έρχεται στο μυαλό όταν σκέφτεστε μικρότερα έθνη του κόσμου; Οι ρόλοι αντιστρέφονται! Ίσως εκπλαγείτε όταν ανακαλύψετε, ότι τα πλουσιότερα έθνη είναι επίσης μεταξύ των πιο μικρών του κόσμου. 

Πώς ορίζεται πραγματικά μια πλούσια χώρα; Ο πιο ασφαλής τρόπος για να μετρήσει κανείς το πόσο πλούσια είναι μία χώρα είναι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ προσαρμοσμένο στην ισοτιμία αγοραστικής δύναμης (ΙΑΔ).

Για παράδειγμα, η Ασία, η Κίνα, η Ινδία και η Ιαπωνία δεν κατατάσσονται στις 10 πρώτες της λίστας. Από την άλλη, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, δεν πλησιάζουν καν την πλουσιότερη χώρα με βάση το κατά κεφαλήν ΑΕΠ.

Από την άλλη, πολύ μικρές και πολύ πλούσιες χώρες, όπως το Λουξεμβούργο, η Σιγκαπούρη, η Ελβετία και η Ιρλανδία, επωφελούνται από την ύπαρξη εξελιγμένων χρηματοοικονομικών τομέων και φορολογικών καθεστώτων που βοηθούν στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Άλλα έθνη, όπως το Κατάρ, το Μπρουνέι και το Κουβέιτ έχουν μεγάλα αποθέματα υδρογονανθράκων ή άλλους προσοδοφόρους φυσικούς πόρους.

Το εβδομαδιαίο Ranking της Brief σας παρουσιάζει τις πλουσιότερες χώρες στον κόσμο το 2020, βασισμένο σε στοιχεία από την έκθεση του Διεθνές Νομισματικού Ταμείου, μαζί με μια σύντομη περιγραφή για τις πρώτες 10. 

Οι 10 πιο πλούσιες χώρες στον κόσμο, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, είναι:

1/
Κατάρ
2/ Μακάο
3/ Λουξεμβούργο
4/ Σιγκαπούρη
5/ Ιρλανδία
6/ Μπρουνέι Νταρουσάλαμ
7/ Νορβηγία
8/ Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
9/ Κουβέιτ
10/ Ελβετία

Σε ποια θέση, όμως, κατατάσσονται Ελλάδα και Κύπρος και ποια από τις δύο κατέχει υψηλότερη θέση στην παγκόσμια κατάταξη; 

Η θέση της Κύπρου

  • Κατά κεφαλήν ΑΕΠ/ΙΑΔ: $41,407

Η Κύπρος, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, κατατάσσεται στην 34η θέση με τις πλουσιότερες χώρες στον κόσμο.

H οικονομία της Κύπρου μπορεί γενικά να χαρακτηριστεί ως μικρή, ανοικτή και δυναμική, με τους τομείς του τουρισμού και των υπηρεσιών να αποτελούν την κινητήρια δύναμή της. 

Σύμφωνα, πάντως, με την έκθεση του ΔΝΤ, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ προσαρμοσμένο στην ισοτιμία αγοραστικής δύναμης στην Κύπρο ανέρχεται στις $41,407.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Αυτά είναι τα 10 πιο «luxury» café στον κόσμο <<<


Η θέση της Ελλάδας

  • Κατά κεφαλήν ΑΕΠ/ΙΑΔ: $30,252

Η Ελλάδα, βάση της έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, κατατάσσεται στην 54η θέση.

Οι κύριες βιομηχανίες της Ελλάδας είναι ο τουρισμός, η ναυτιλία, τα βιομηχανικά προϊόντα, η επεξεργασία τροφίμων και καπνού, τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, τα χημικά, τα μεταλλικά προϊόντα, η εξόρυξη και το πετρέλαιο. Η αύξηση του ΑΕΠ της Ελλάδας επίσης, κατά μέσο όρο, από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 ήταν υψηλότερη από τον μέσο όρο της ΕΕ.

Ωστόσο, η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προβλήματα, όπως υψηλά επίπεδα ανεργίας, αναποτελεσματική γραφειοκρατία του δημόσιου τομέα, φοροδιαφυγή, διαφθορά και χαμηλή παγκόσμια ανταγωνιστικότητα.

>>> Διαβάστε όλα τα Ranking της Brief εδώ <<<

Αναλυτικά οι 10 πλουσιότερες χώρες στον κόσμο, σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ με βάση το κατά κεφαλήν ΑΕΠ προσαρμοσμένο στην ισοτιμία αγοραστικής δύναμης (ΙΑΔ):

10/ Ελβετία

  • Κατά κεφαλήν ΑΕΠ/ΙΑΔ: $66,196

Σοκολάτα, ρολόγια Rolex, ηλεκτρονικά είδη, ο διάσημος κόκκινος ελβετικός σουγιάς και πολλά άλλα, είναι μόνο μερικές από τις εφευρέσεις που η Ελβετία έχει συνεισφέρει στον κόσμο. 

Με ένα ζωντανό εργατικό δυναμικό, το έθνος ωφελείται από την οικονομία παραγωγής και την προσανατολισμένη σε επενδύσεις οικονομία, σε συνδυασμό με τις εξαγωγές και τον τομέα των υπηρεσιών. Το κέντρο της βιομηχανίας βρίσκεται στην Ζυρίχη η οποία συγκεντρώνει περίπου 150.000 εταιρείες.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Τα 20 πλουσιότερα μοντέλα στον κόσμο το 2020 <<<

Ταυτόχρονα, η Ελβετία είναι εξίσου γνωστή και για τις τράπεζές της και τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες που προσφέρει. Αυτός ο κλάδος άλλωστε, είναι και ο κλάδος με τη μεγαλύτερη συνεισφορά στο ΑΕΠ της χώρας. 

9/ Κουβέιτ

  • Κατά κεφαλήν ΑΕΠ/ΙΑΔ: $66,387

Το Κουβέιτ, αν και μικρό έθνος, εντούτοις διαθέτει μία οικονομία του σημειώνει αξιέπαινη ανάπτυξη, ενώ χρόνο με τον χρόνο τα αποτελέσματα είναι καλύτερα από τον προηγούμενο, χάρη και στα υψηλά αποθέματα πετρελαίου που κατέχει.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Οι 20 μεγαλύτερες ανακαλύψεις πετρελαίου στον κόσμο  <<<

Ακόμη, σημαντικό είναι να γνωρίζετε ότι από όλες τις Αραβικές χώρες, το Κουβέιτ είναι το πρώτο που ξεκίνησε την διαφοροποίηση της οικονομίας στην Μέση Ανατολή και καταγράφεται σαν ένα από τα πιο επιτυχημένα επενδυτικά αραβικά έθνη. Ταυτόχρονα, εκτός από το πετρέλαιο, το Κουβέιτ έχει μεγάλη και ισχυρή παράδοση στην γεωργία, τον τουρισμό, την ναυτιλία και τις τραπεζικές υπηρεσίες

8/ Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

  • Κατά κεφαλήν ΑΕΠ/ΙΑΔ: $69,435

Όπως και το Κουβέιτ, ο πλούτος των ΗΑΕ προέρχεται κυρίως από το πετρέλαιο, όμως τα τελευταία χρόνια ο τουρισμός έχει ανέβει πάρα πολύ εξίσου. 

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Οι 20 πιο ακριβοπληρωμένοι αθλητές στον κόσμο το 2020 <<<

Το πλεόνασμα που προκύπτει από την αγορά πετρελαίου διοχετεύεται στο σύστημα υγείας, το εκπαιδευτικό σύστημα και στον στρατό με αποτέλεσμα, οι κάτοικοι να μην καταβάλουν φόρο εισοδήματος.

7/ Νορβηγία

  • Κατά κεφαλήν ΑΕΠ/ΙΑΔ: 76,684

Η Νορβηγία είναι μια από τις χώρες που τείνουν να παρουσιάζονται συχνά-πυκνά σε διάφορα άρθρα που αφορούν τις καλύτερες χώρες για να ζήσει κανείς. Η αλήθεια είναι ότι προσφέρει πολλά θετικά.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Τα 10 πιο ακριβά χαρμάνια καφέ στον κόσμο <<< 

Με συνολικό προσδόκιμο ζωής τα 82 χρόνια, η χώρα έχει μεγάλη οικονομική δραστηριότητα και έχει παράδοση στην παραγωγή πετρελαίου και τις εξαγωγές. Επίσης, σαν χώρα διαθέτει πλούσια αποθέματα φυσικού αερίου και υδροηλεκτρικής ενέργειας.

6/ Μπρουνέι Νταρουσάλαμ

  • Κατά κεφαλήν ΑΕΠ/ΙΑΔ: $80,384

Είναι πολλοί οι λόγοι που το Μπρουνέι βρίσκεται τόσο ψηλά σε αυτή τη λίστα. Πρόκειται για μια χώρα η οποία δεν επιβάλλει ούτε φόρο εισοδήματος, ούτε φόρο στις πωλήσεις. 

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Οι 10 φθηνότερες χώρες να ζει κανείς παγκοσμίως  <<<

Το Μπρουνέι διαθέτει μια μικρή πλούσια και διαφοροποιημένη οικονομία, η οποία στηρίζεται στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, τις εισαγωγές και τις εξαγωγές, τη γεωργία και την αλιεία. Η χώρα υποστηρίζει αρκετά επίσης τις τοπικές αλλά και τις ξένες επενδύσεις. Μετά την Σιγκαπούρη, το Μπρουνέι θεωρείται το δεύτερο πιο ανεπτυγμένο έθνος στην Νοτιοανατολική Ασία.

5/ Ιρλανδία

  • Κατά κεφαλήν ΑΕΠ/ΙΑΔ: $83,399

Η νησιωτική χώρα που έχει γίνει το μήλο της Έριδας στο Brexit, είναι στις 5 πλουσιότερες του κόσμου.

Η Ιρλανδική οικονομία έχει αναπτυχθεί ταχύτατα τις τελευταίες δεκαετίες ενώ παράλληλα διαθέτει ένα από τα υψηλότερα κατά κεφαλήν ΑΕΠ στον κόσμο.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Οι 21 πλουσιότεροι ηθοποιοί στον κόσμο το 2020 <<<

Σύμφωνα με τις εκθέσεις του ΔΝΤ, οι δαπάνες, οι επενδύσεις και οι κατασκευές οδήγησαν στην αύξηση του ΑΕΠ της χώρας.

4/ Σιγκαπούρη

  • Κατά κεφαλήν ΑΕΠ/ΙΑΔ: $103,181

Η Σιγκαπούρη θεωρείται ως ο «top» προορισμός για μια ζωντανή, επιτυχημένη και πλούσια οικονομία.
Η Σιγκαπούρη είναι μια από τις πιο πολυπληθείς χώρες στον κόσμο και το μεγαλύτερο ποσοστό του ΑΕΠ της χώρας προέρχεται από τον μεταποιητικό τομέα.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Οι 25 παλαιότερες πόλεις στην Ευρώπη  <<<

Ως πλούσιο έθνος, η Σιγκαπούρη είναι γνωστή για τις εφικτές κοινωνικές της πολιτικές, το εξειδικευμένο εργατικό της δυναμικό, τους χαμηλούς φορολογικούς της συντελεστές, τις προηγμένες υποδομές της και το χωρίς διαφθορά και σταθερό πολιτικό της περιβάλλον. Όλα αυτά την έφεραν στην κορυφή του κόσμου από την Παγκόσμια Τράπεζα στην επιχειρηματική δραστηριότητα.

3/ Λουξεμβούργο

  • Κατά κεφαλήν ΑΕΠ/ΙΑΔ: $108,951

Το Λουξεμβούργο είναι γνωστός φορολογικός παράδεισος

Ο τραπεζικός τομέας είναι ο μεγαλύτερος τομέας της οικονομίας της χώρας, και έπονται η παραγωγή χάλυβα, οι τηλεπικοινωνίες, ο τουρισμός και η γεωργία. Το Λουξεμβούργο είναι ένα παγκόσμιας φήμης κέντρο επενδύσεων.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Οι 9 παλαιότερες εταιρείες αυτοκινήτων στον κόσμο <<<

2/ Μακάο

  • Κατά κεφαλήν ΑΕΠ/ΙΑΔ: $114,363

Το Μακάο είναι μια μικρή αυτόνομη περιοχή όπου οι πλούσιοι της Ασίας πηγαίνουν να στοιχηματίσουν, εξού και είναι γνωστό παγκοσμίως ως «η πρωτεύουσα του τζόγου της Ασίας». Πολλοί στοιχηματίζουν ότι το Μακάο θα ανέβει στην πρώτη θέση της κατάταξης του πλουσιότερου έθνους πολύ σύντομα. 

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Οι 10 παλαιότερες αεροπορικές εταιρείες που λειτουργούν <<<

Με πληθυσμό πάνω από 600.000 και περισσότερα από 40 καζίνο απλωμένα σε μια περιοχή περίπου 30 τετραγωνικών χιλιομέτρων, το Μακάο είναι σχεδόν κυριολεκτικά, «μια μηχανή δημιουργίας χρημάτων».

1/ Κατάρ

  • Κατά κεφαλήν ΑΕΠ/ΙΑΔ: $132,886

Το Κατάρ βρίσκεται στην πρώτη θέση των πλουσιότερων χωρών του κόσμου, κυρίως χάρη στο πετρέλαιο. Επί του παρόντος, η οικονομία του ενισχύεται από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, ενώ διαθέτει το 3ο μεγαλύτερο απόθεμα στον κόσμο. Επίσης στηρίζεται οικονομικά σε βιομηχανίες, χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και τον τουρισμό.

Πριν από την έκρηξη του πετρελαίου το 1940, η οικονομία του στηριζόταν κυρίως στο ψάρεμα και την αλιεία μαργαριταριών. 

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Οι 30 πιο ακριβές χώρες να ζει κανείς το 2020 <<<

Το Κατάρ είναι το κορυφαίο από τα Αραβικά Έθνη και το πρώτο που θα φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο το 2022.

Άννη Χαραλάμπους