Ranking: Η χρήση έξυπνων συσκευών σε κάθε χώρα της ΕΕ

Πόσο διαδικτυομένες είναι πλέον οι ευρωπαϊκές χώρες-Έχουμε γίνει τελικά όλοι Generation Z και δεν το καταλάβαμε;

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΑΝΝΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ


Το διαδίκτυο φαίνεται να έχει μπει για τα καλά στην καθημερινότητά μας. Με το πέρασμα του χρόνου, όσο εξελίσσεται η τεχνολογία, τόσο πιο πολύ  «internet dependent» γινόμαστε κι εμείς, ανεξαρτήτως ηλικίας!

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Ποιες χώρες της ΕΕ έκαναν αγορές οnline στην πανδημία <<<

Εκτός από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που αποτέλεσαν τεχνολογική εξέλιξη το 2004, και αργότερα με τα «smart phones» περίπου το 2007, από ένα σημείο και μετά βλέπουμε κι άλλες συσκευές να εξελίσσονται σε «internet dependent» προϊόντα, αν υπολογίσουμε ότι εκτός από τα «smart watches», τα «fitness bands» κ.τ.λ., τα πλυντήρια, οι καφετιέρες και τα συστήματα ασφαλείας είναι μόνο μερικά από τα είδη που η χρήση τους μπορεί να γίνει και μέσω διαδικτύου. Μην ξεχνάμε επίσης, ότι πολλοί είναι αυτοί που προτιμούν τα «έξυπνα» σπίτια, όπου με μία λέξη μπορείς να κλείσεις ή να χαμηλώσεις τα φώτα, να βάλεις μουσική ή ακόμη και να βάλεις τις οικιακές συσκευές σε λειτουργία, και όλα αυτά  με ένα διαδικτιωμένο «έξυπνο» σύστημα. Cool right?

Μήπως έχουμε γίνει τελικά όλοι «Generation Z» και δεν το καταλάβαμε ή μήπως το διαδίκτυο απλά δεν κάνει διακρίσεις;
Αδιαμφισβήτητα, το 2020 εκτός από χρονιά της πανδημίας, ήταν η χρονιά της αλλαγής, και όταν λέμε αλλαγής, εννοούμε της  διαδικτύωσης. Προφανώς!  Κατά την διάρκεια των μέτρων που επιβλήθηκαν για την αναχαίτιση της πανδημίας του κορωνοϊού, η μόνη μας επαφή με τον έξω κόσμο ήταν μέσω διαδικτύου. Όπως έχουμε αναλύσει και σε προηγούμενα Ranking κατά την πανδημία, οι πλείστες αγορές γίνονταν online, και οι μοναδικές επαφές με τους φίλους και συγγενείς που στερηθήκαμε, γίνονταν με βιντεοκλήσεις. 

Όπως αναφέρει η Eurostat, το 2020 σχεδόν το ένα πέμπτο, ή πιο συγκεκριμένα το 19%, των ατόμων ηλικίας 16-74 ετών στην ΕΕ είχε χρησιμοποιήσει έξυπνα ρολόγια, ζώνες γυμναστικής, γυαλιά ή ακουστικά, ρούχα ή παπούτσια και άλλα αξεσουάρ που συνδέονται με το διαδίκτυο. Συγκεκριμένα, οι νεότεροι ηλικίας 16-24 ετών, χρησιμοποίησαν αυτά τα έξυπνα φορετά είδη σε μεγαλύτερο βαθμό κατά 28%, από τα άτομα ηλικίας 25-54 ετών κατά 23%, ακολουθούμενα από άτομα ηλικίας 55-64 ετών με 11%. Μόνο το 5% των ατόμων ηλικίας 65-74 ετών χρησιμοποίησε τέτοια έξυπνα φορετά είδη.

δ
Οι εικονικοί βοηθοί με τη μορφή ενός έξυπνου ομιλητή ή μιας εφαρμογής φαίνεται είναι επίσης δημοφιλείς στην ΕΕ, αφού το 11% των ατόμων ηλικίας 16-74 ετών τους είχε χρησιμοποιήσει. Οι λύσεις που συνδέονται με το διαδίκτυο για τη διαχείριση της ενέργειας, όπως οι συνδεδεμένοι θερμοστάτες, οι μετρητές χρησιμότητας, τα φώτα ή οι προσθήκες, χρησιμοποιήθηκαν από το 10% των ατόμων ηλικίας 16-74 ετών.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Πόσες γυναίκες επιστήμονες & μηχανικοί υπάρχουν στην ΕΕ <<<

Όσων αφορά τις ευρωπαϊκές χώρες, το 2020, περίπου το ένα τρίτο των ανθρώπων στην Τσεχία, τη Φινλανδία και την Εσθονία είχαν χρησιμοποιήσει έξυπνο ρολόι, ζώνη γυμναστικής ή άλλο αξεσουάρ συνδεδεμένο στο διαδίκτυο. Αντίθετα, λιγότερο από το 10% των ανθρώπων στην Ελλάδα, τη Ρουμανία και την Κύπρο χρησιμοποίησαν φορητά είδη που συνδέονται με το διαδίκτυο κατά την περίοδο του 2020.

Μιας και που το διαδίκτυο φαίνεται να έχει την τιμητική του από τούδε και στο εξής, το εβδομαδιαίο Ranking της Brief σας παρουσιάζει πόσο διαδικτυομένες, η αλλιώς πόσο «internet dependent» είναι πλέον οι ευρωπαϊκές χώρες. Να σημειώσουμε πως, η Γαλλία, η Ιταλία και το Βέλγιο δεν έχουν περιληφθεί στην έρευνα της Eurostat.

>>> Διαβάστε όλα τα Ranking της Brief εδώ <<<

Πόσο διαδικτυομένες είναι πλέον οι ευρωπαϊκές χώρες:
1/
Τσεχία 
2/ Φινλανδία
3/ Εσθονία
4/ Σλοβενία
5/ Λουξεμβούργο
6/ Σλοβακία
7/ Δανία
8/ Σουηδία
9/ Ισπανία
10/ Γερμανία
11/ Ιρλανδία
12/ Πορτογαλία
13/ Κάτω Χώρες
14/ Αυστρία
15/ Μάλτα
16/ Κροατία
17/ Λεττονία
18/ Πολωνία
19/ Λιθουανία
20/ Βουλγαρία
21/ Ουγγαρία
22/ Κύπρος
23/ Ρουμανία
24/ Ελλάδα

δ

24/ Ελλάδα

Στην  Ελλάδα το 7% των ατόμων ηλικίας 16-74 ετών, είχε χρησιμοποιήσει έξυπνες συσκευές και άλλα αξεσουάρ που συνδέονται με το διαδίκτυο.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Ποιες χώρες της ΕΕ έκαναν βιντεοκλήσεις στην πανδημία <<<

23/ Ρουμανία
Στη Ρουμανία το 8% των ατόμων ηλικίας 16-74 ετών, είχε χρησιμοποιήσει έξυπνες συσκευές και άλλα αξεσουάρ που συνδέονται με το διαδίκτυο.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Σε ποιά κράτη της ΕΕ οι πολίτες δεν έχουν € για θέρμανση <<<

22/ Κύπρος
Στην  Κύπρο το 9% των ατόμων ηλικίας 16-74 ετών, είχε χρησιμοποιήσει έξυπνες συσκευές και άλλα αξεσουάρ που συνδέονται με το διαδίκτυο.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: 10 επαγγέλματα που μπορείτε να κάνετε από το σπίτι <<<

21/ Ουγγαρία
Στην  Ουγγαρία το 10% των ατόμων ηλικίας 16-74 ετών, είχε χρησιμοποιήσει έξυπνες συσκευές και άλλα αξεσουάρ που συνδέονται με το διαδίκτυο.

>>>Διαβάστε ακόμη: Αυτά είναι τα 50 Ranking του 2020 <<<

20/ Βουλγαρία 
Στη  Βουλγαρία το 10% των ατόμων ηλικίας 16-74 ετών, είχε χρησιμοποιήσει έξυπνες συσκευές και άλλα αξεσουάρ που συνδέονται με το διαδίκτυο.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Τα πιο περίεργα Χριστουγεννιάτικα έθιμα στην Ευρώπη <<<

19/ Λιθουανία
Στη  Λιθουανία το 12% των ατόμων ηλικίας 16-74 ετών, είχε χρησιμοποιήσει έξυπνες συσκευές και άλλα αξεσουάρ που συνδέονται με το διαδίκτυο.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Πόσοι ενοικιάζουν & πόσοι έχουν δικό τους σπίτι στην ΕΕ <<<

18/ Πολωνία
Στην  Πολωνία το 13% των ατόμων ηλικίας 16-74 ετών, είχε χρησιμοποιήσει έξυπνες συσκευές και άλλα αξεσουάρ που συνδέονται με το διαδίκτυο.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Τα οικιακά έξοδα ανά χώρα της ΕΕ <<<

17/ Λεττονία
Στη  Λεττονία το 14% των ατόμων ηλικίας 16-74 ετών, είχε χρησιμοποιήσει έξυπνες συσκευές και άλλα αξεσουάρ που συνδέονται με το διαδίκτυο.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Ποιες χώρες της ΕΕ ανακοίνωσαν μέτρα ενόψει εορτών <<<

16/ Κροατία
Στην  Κροατία το 14% των ατόμων ηλικίας 16-74 ετών, είχε χρησιμοποιήσει έξυπνες συσκευές και άλλα αξεσουάρ που συνδέονται με το διαδίκτυο.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Οι χώρες που διαχειρίστηκαν καλύτερα τον κορωνοϊό <<<

15/ Μάλτα
Στη  Μάλτα το 16% των ατόμων ηλικίας 16-74 ετών, είχε χρησιμοποιήσει έξυπνες συσκευές και άλλα αξεσουάρ που συνδέονται με το διαδίκτυο.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Τα πιο «busy» αεροπορικά δρομολόγια εν καιρώ κορωνοϊού <<<

14/ Αυστρία
Στην  Αυστρία το 17% των ατόμων ηλικίας 16-74 ετών, είχε χρησιμοποιήσει έξυπνες συσκευές και άλλα αξεσουάρ που συνδέονται με το διαδίκτυο.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Οι 10 πρώτες μάρκες αυτοκινήτων σε πωλήσεις στην Κύπρο <<<

13/ Κάτω Χώρες
Στις Κάτω Χώρες το 18% των ατόμων ηλικίας 16-74 ετών, είχε χρησιμοποιήσει έξυπνες συσκευές και άλλα αξεσουάρ που συνδέονται με το διαδίκτυο.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Η καθαρή αξία των 45 προέδρων των ΗΠΑ  <<<

12/ Πορτογαλία
Στην  Πορτογαλία το 19% των ατόμων ηλικίας 16-74 ετών, είχε χρησιμοποιήσει έξυπνες συσκευές και άλλα αξεσουάρ που συνδέονται με το διαδίκτυο.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Πόσα θα πληρώσεις για ένα καφέ στην Κύπρο & πόσα στην ΕΕ <<<

11/ Ιρλανδία
Στην  Ιρλανδία το 21% των ατόμων ηλικίας 16-74 ετών, είχε χρησιμοποιήσει έξυπνες συσκευές και άλλα αξεσουάρ που συνδέονται με το διαδίκτυο.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Ποιες άλλες ευρωπαϊκές χώρες δίνουν Golden Visas <<<

10/ Γερμανία
Στη  Γερμανία το 22% των ατόμων ηλικίας 16-74 ετών, είχε χρησιμοποιήσει έξυπνες συσκευές και άλλα αξεσουάρ που συνδέονται με το διαδίκτυο.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Οι 20 πλουσιότεροι DJ στον κόσμο το 2020 <<<

9/ Ισπανία
Στην  Ισπανία το 23% των ατόμων ηλικίας 16-74 ετών, είχε χρησιμοποιήσει έξυπνες συσκευές και άλλα αξεσουάρ που συνδέονται με το διαδίκτυο.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Τα 15 πιο ακριβά φαγητά που μπορείτε να αγοράσετε <<<

8/ Σουηδία
Στην  Σουηδία το 24% των ατόμων ηλικίας 16-74 ετών, είχε χρησιμοποιήσει έξυπνες συσκευές και άλλα αξεσουάρ που συνδέονται με το διαδίκτυο.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Οι 20 δουλειές με τις υψηλότερες αποδοχές στον κόσμο <<<

7/ Δανία
Στη Δανία το 24% των ατόμων ηλικίας 16-74 ετών, είχε χρησιμοποιήσει έξυπνες συσκευές και άλλα αξεσουάρ που συνδέονται με το διαδίκτυο.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Αυτές είναι οι 10 πλουσιότερες χώρες στον κόσμο το 2020 <<<

6/ Σλοβακία
Στη  Σλοβακία το 25% των ατόμων ηλικίας 16-74 ετών, είχε χρησιμοποιήσει έξυπνες συσκευές και άλλα αξεσουάρ που συνδέονται με το διαδίκτυο.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Αυτά είναι τα 10 πιο «luxury» café στον κόσμο <<<

5/ Λουξεμβούργο
Στο  Λουξεμβούργο το 25% των ατόμων ηλικίας 16-74 ετών, είχε χρησιμοποιήσει έξυπνες συσκευές και άλλα αξεσουάρ που συνδέονται με το διαδίκτυο.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Τα 20 πλουσιότερα μοντέλα στον κόσμο το 2020 <<<

4/ Σλοβενία
Στη  Σλοβενία το 26% των ατόμων ηλικίας 16-74 ετών, είχε χρησιμοποιήσει έξυπνες συσκευές και άλλα αξεσουάρ που συνδέονται με το διαδίκτυο.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Οι 20 μεγαλύτερες ανακαλύψεις πετρελαίου στον κόσμο  <<<

3/ Εσθονία
Στην  Εσθονία το 31% των ατόμων ηλικίας 16-74 ετών, είχε χρησιμοποιήσει έξυπνες συσκευές και άλλα αξεσουάρ που συνδέονται με το διαδίκτυο.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Οι 20 πιο ακριβοπληρωμένοι αθλητές στον κόσμο το 2020 <<<

2/ Φινλανδία
Στη  Φινλανδία το 33% των ατόμων ηλικίας 16-74 ετών, είχε χρησιμοποιήσει έξυπνες συσκευές και άλλα αξεσουάρ που συνδέονται με το διαδίκτυο.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Τα 10 πιο ακριβά χαρμάνια καφέ στον κόσμο <<<

1/ Τσεχία
Στην  Τσεχία το 35% των ατόμων ηλικίας 16-74 ετών, είχε χρησιμοποιήσει έξυπνες συσκευές και άλλα αξεσουάρ που συνδέονται με το διαδίκτυο.

Άννη Χαραλάμπους