Ranking: Οι 10 χώρες με τους μεγαλύτερους Προϋπολογισμούς Άμυνας

Ποιες χώρες επενδύουν μεγάλα ποσά για την Άμυνά τους -

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΑΝΝΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ


Μεγάλα ποσά που αγγίζουν έως και τα 717 δισεκατομμύρια δολάρια επενδύουν αρκετές χώρες για την Άμυνα τους, με στόχο την αμυντική θωράκισή τους και την ανάπτυξη οπλικών συστημάτων.

Σύμφωνα με την κατάταξη του Army-technology, οι δέκα πρώτες χώρες με τους μεγαλύτερους στρατιωτικούς προϋπολογισμούς το 2019, βάσει των κονδυλίων είναι οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ινδία, η Γερμανία, η Σαουδική Αραβία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Ιαπωνία, η Ρωσία και η Νότια Κορέα. 

Βάσει των στοιχείων οι ΗΠΑ είναι με μεγάλη διαφορά η «πρωταθλήτρια» χώρα στις αμυντικές δαπάνες, επενδύοντας 17πλάσια ποσά από την δέκατη Νότια Κορέα, η οποία δαπάνησε το 2019 42 δισεκατομμύρια ευρώ για την Άμυνά της.

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

Οι χώρες με τους μεγαλύτερους αμυντικούς προϋπολογισμούς για το 2019 διαμορφώθηκαν ως εξής: 

10/ Νότια Κορέα - 42 δισεκατομμύρια δολάρια
9/ Ρωσία - 46,4 δισεκατομμύρια δολάρια
8/ Ιαπωνία - 47 δισεκατομμύρια δολάρια
7/ Γαλλία - 48 δισεκατομμύρια δολάρια
6/ Ηνωμένο Βασίλειο - 49 δισεκατομμύρια δολάρια
5/ Σαουδική Αραβία - 51 δισεκατομμύρια δολάρια
4/ Γερμανία - 53 δισεκατομμύρια δολάρια
3/ Ινδία - 60,9 δισεκατομμύρια δολάρια
2/ Κίνα - 177 δισεκατομμύρια δολάρια
1/ Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής - 717 δισεκατομμύρια δολάρια

10. Νότια Κορέα - 42 δισεκατομμύρια δολάρια

Η Νότια Κορέα βρίσκεται στην 10η θέση της κατάταξης. Ο αμυντικός προϋπολογισμός της για το 2019, βάσει στοιχείων, αυξήθηκε κατά 8,2% στα 42 δις δολάρια, καταγράφοντας την υψηλότερη ετήσια αύξηση από το 2008. Πάνω από το 65% του προϋπολογισμού προορίζεται για τη συντήρηση στρατευμάτων και στρατιωτικού εξοπλισμού.

Οι αμυντικές δαπάνες της Νότιας Κορέας επικεντρώνονται κυρίως στην ανάπτυξη και τη βελτίωση των αμυντικών ικανοτήτων για την αντιμετώπιση πιθανών απειλών από την αντίπαλό της, Βόρεια Κορέα.

Τα αμυντικά κονδύλια στηρίζουν επίσης πιθανά προγράμματα όπως συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου με αεροπλάνο (AEW&C), αντι-υποβρύχια ελικόπτερα, ελικόπτερα επίθεσης, συστήματα μάχης της Αιγής και αναχαιτιστές βαλλιστικών πυραύλων SM-3.

9. Ρωσία - 46,4 δισεκατομμύρια δολάρια



Η Ρωσία βρίσκεται στην θέση 9. Η Ρωσία διέθεσε $46,4 δισεκατομμύρια δολάρια για τον αμυντικό προϋπολογισμό της, το οποίο αποκλείει εκχωρήσεις στην Εθνοφρουρά, την Υπηρεσία Συνοριοφυλάκων και άλλα εμπιστευτικά στοιχεία γραμμής.

Το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας σκοπεύει να αναβαθμίσει τα στρατηγικά πυρηνικά περιουσιακά στοιχεία, τα υποβρύχια και τα πλοία επιφανείας, τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα, καθώς επίσης τις αεροπορικές ικανότητές του μέσω της εισαγωγής νέων μαχητών.

Τα αμυντικά κονδύλια θα στηρίξουν τα σημαντικά προγράμματα απόκτησης της Ρωσίας, όπως τα υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων (SSBN) κλάσης Borei και τα υποβρύχια επίθεσης κλάσης Yasen, τα μαχητικά αεροσκάφη SU-57 και τα εκσυγχρονισμένα στρατηγικά βομβαρδιστικά TU-160.

8. Ιαπωνία - 47 δισεκατομμύρια δολάρια

Η Ιαπωνία βρίσκεται στην θέση νούμερο 8. Η ιαπωνική κυβέρνηση δαπάνησε 47 δισεκατομμύρια δολάρια για την άμυνα το 2019, πράγμα που επιτρέπει στο έθνος να ενισχύσει τις αμυντικές του δυνατότητες για την αντιμετώπιση πιθανών απειλών από τα πυραυλικά συστήματα της Βόρειας Κορέας και στρατηγικές προκλήσεις από την Κίνα.

Η Ιαπωνία αναμένεται να αναπτύξει ικανότητες στο διάστημα, τον κυβερνοχώρο και τα ηλεκτρομαγνητικά φάσματα, ενώ συνεχίζει να προμηθεύεται μαχητικά αεροσκάφη F-35A και να εκσυγχρονίζει μαχητικά αεροσκάφη F-15 για τη μεταφορά νέων ηλεκτρονικών συσκευών πολέμου.

Τα κονδύλια του προϋπολογισμού θα στηρίξουν επίσης την κατασκευή υποβρυχίου και δυο αντιτορπιλικών, καθώς επίσης την προμήθεια εννέα αερομεταφερόμενων αεροσκαφών έγκαιρης προειδοποίησης, SM-3 Block IIA και πυραύλους SM-3 Block IB για την άμυνα βαλλιστικών πυραύλων

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

7. Γαλλία - 48 δισεκατομμύρια δολάρια

Η Γαλλία βρίσκεται στην θέση νούμερο 7. Το 2019, η Γαλλία διέθεσε για την άμυνα προϋπολογισμό ύψους 35,9 δισεκατομμυρίων ευρώ (48 δισεκατομμύρια δολάρια), γεγονός που αντιπροσωπεύει αύξηση 4,7% σε σχέση με το 2018. Ο τρέχων αμυντικός προϋπολογισμός του έτους αντιπροσωπεύει το 1,82% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) της χώρας.

Ο προϋπολογισμός της γαλλικής άμυνας κατευθύνεται κυρίως από τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων, τις αντιτρομοκρατικές προσπάθειες και την ενεργό συμμετοχή σε αποστολές του ΝΑΤΟ και διεθνείς ειρηνευτικές επιχειρήσεις.

Η τελευταία κατανομή θα στηρίξει τις παραδόσεις αλεξίσφαιρων γιλέκων, τεθωρακισμένων οχημάτων Griffon, τυφέκια επίθεσης HK416, ελικόπτερα NH 90, μια φρεγάτα πολλαπλών αποστολών, ένα περιπολικό, ένα κτίριο πολλαπλών αποστολών (B2M), κηφήνες Repers, A400M, C130J αεροσκάφη και αεροσκάφη MRTT.

6. Ηνωμένο Βασίλειο - 49 δισεκατομμύρια δολάρια

Το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται στην θέση νούμερο 6. Η κυβέρνηση του ΗΒ σχεδιάζει να διαθέσει 49 δισεκατομμύρια δολάρια για την άμυνα το 2019-20, που αντιστοιχεί στο 2% του ετήσιου ΑΕΠ της. Πάνω από το 90% του προϋπολογισμού διατίθεται για δαπάνες αμυντικών δυνατοτήτων, οι οποίες καθοδηγούνται από προγράμματα προμηθειών και βελτίωση των αμυντικών υποδομών.

Η προμήθεια υποβρυχίων, πολεμικών πλοίων, μαχητικών αεροσκαφών, πυραύλων, μεταφορικών αεροσκαφών και χερσαίου εξοπλισμού και συστημάτων αναμένεται να αποτελέσει σημαντικό μέρος των κονδυλίων του αμυντικού προϋπολογισμού του ΗΒ.

Ο νέος προϋπολογισμός θα στηρίξει τα σημαντικά προγράμματα προμηθειών, όπως τα αεροσκάφη κλάσης Queen Elizabeth, τα υποβρύχια κλάσης Astute, τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 και τα τεθωρακισμένα οχήματα Ajax (Scout SV).

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

5. Σαουδική Αραβία - 51 δισεκατομμύρια δολάρια

Η Σαουδική Αραβία βρίσκεται στην θέση νούμερο 5. Η αστάθεια στις παγκόσμιες τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου ανάγκασε τη Σαουδική Αραβία να μειώσει τις αμυντικές της πιστώσεις κατά 9% από έτος σε έτος το 2019.

Ο τελευταίος προϋπολογισμός ενισχύει τις αμυντικές ικανότητες μέσω της απόκτησης μαχητικών αεροσκαφών, ελικόπτερα χρησιμότητας μεσαίου ανελκυστήρα, ελικόπτερα επιθέσεων, μαχητικά αεροσκάφη, τεθωρακισμένα οχήματα, κοινά όπλα και πυραύλους.

Η Σαουδική Αραβία σκοπεύει επίσης να εκσυγχρονίσει τις δυνατότητες αντιβαλλιστικής παρακολούθησης ως απάντηση στην ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς από το Ιράν.

4. Γερμανία - 53 δισεκατομμύρια δολάρια

Η Γερμανία βρίσκεται στην θέση νούμερο 4. Το 2019, η Γερμανία διέθεσε για την άμυνα προϋπολογισμό 47,32 δισεκατομμυρίων ευρώ (53 δισεκατομμύρια δολάρια), καταγράφοντας τη μεγαλύτερη αύξηση από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Το έθνος, ωστόσο, δεν κατάφερε να εκπληρώσει το στόχο του ΝΑΤΟ για δαπάνη τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ στην άμυνα.

Η αύξηση των αμυντικών δαπανών θα στηρίξει την αγορά νέου και εκσυγχρονισμένου εξοπλισμού, καθώς ο Γερμανικός στρατός πάσχει επί του παρόντος από έλλειψη βαρέος εξοπλισμού, όπως άρματα μάχης, αεροσκάφη και υποβρύχια.

Το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης διατίθεται για την προμήθεια αεροσκαφών στρατιωτικών μεταφορών, ελικοπτέρων, πυραυλικών συστημάτων πολλαπλής εκτόξευσης (MLRS) και UAV.

3. Ινδία - 60,9 δισεκατομμύρια δολάρια

Η Ινδία βρίσκεται στην θέση νούμερο 3. Ο ινδικός αμυντικός προϋπολογισμός σημείωσε ετήσια αύξηση 8% το 2019, καθοδηγούμενος από αντιτρομοκρατικά μέτρα και εδαφικές εντάσεις με το Πακιστάν και την Κίνα.

Τα κονδύλια για την χρηματοδότηση κεφαλαίων και εσόδων αντιστοιχούν στο 34% και το 66% του συνολικού αμυντικού προϋπολογισμού, αντίστοιχα. Ο Ινδικός Στρατός κατέχει το 56% των πιο πρόσφατων αμυντικών κονδυλίων, ενώ ακολουθεί η Πολεμική Αεροπορία (23%), το Ναυτικό (15%) και η DRDO (6%).

Τα τελευταία κονδύλια του προϋπολογισμού θα επιτρέψουν στο Ινδικό Υπουργείο Άμυνας (MoD) να προμηθεύσει μαχητικά αεροσκάφη, αεροσκάφη ναυτικής περιπολίας, ελικόπτερα επιθέσεων, πυραύλους, πολεμικά πλοία, υποβρύχια, βασικά άρματα μάχης (MBT) και UAV.

2. Κίνα - 177 δισεκατομμύρια δολάρια

Η Κίνα βρίσκεται στην θέση νούμερο 2. Οι εδαφικές διαφωνίες με τις γειτονικές χώρες και η κούρσα εξοπλισμών με τις ΗΠΑ εξακολουθούν να προωθούν την ανάπτυξη του κινεζικού στρατιωτικού προϋπολογισμού το 2019.

Οι τελευταίες αμυντικές χορηγίες θα επιτρέψουν στον Κόκκινο Δράκο να ενισχύσει τις στρατιωτικές του δυνατότητες μέσω προγραμμάτων εκσυγχρονισμού και επαγωγής των αυθαίρετα κατασκευασμένων μαχητών της μυστικότητας, των αεροπλανοφόρων και των αντιδορυφορικών πυραύλων.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Μεγάλα αμυντικά προγράμματα, όπως τα μαχητικά αεροσκάφη Shenyang J-31 και Chengdu J-20, οι πύραυλοι εδάφους-αέρος, τα μεταφορικά αεροσκάφη, τα ελικόπτερα πολλαπλών αποστολών και τα πολεμικά πλοία αναμένεται να λάβουν μεγαλύτερες χορηγίες.

1. Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής - 717 δισεκατομμύρια δολάρια

Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται στην θέση νούμερο 1. Ο αμυντικός προϋπολογισμός των ΗΠΑ για το 2019 αυξήθηκε κατά 4,9%, καθώς η κυβέρνηση συνεχίζει τις προσπάθειές της για τον εκσυγχρονισμό των δυνατοτήτων στον τομέα του αέρα, της ναυτιλίας και της γης.

Οι ΗΠΑ έχουν ξεκινήσει στρατιωτικό εκσυγχρονισμό για να διατηρήσουν τη θέση τους ως στρατιωτική υπερδύναμη του κόσμου. Χορηγήθηκαν πιστώσεις για την υποστήριξη της ανάληψης προγραμμάτων πυρηνικής άμυνας και πυραυλικής άμυνας.

Το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης διατίθεται σε προγράμματα προμηθειών όπως δεξαμενές M1 Abrams, αμυντικά συστήματα βαλλιστικών πυραύλων, μαχητές F-35, ελικόπτερα AH-64E και ελικόπτερα UH-60 Blackhawk, κοινά ελαφρά οχήματα τακτικής (JLTV) και προηγμένα συστήματα εξαιρετικά υψηλής συχνότητας (AEHF).

45. Ελλάδα



Αξίζει να σημειωθεί επίσης, πως η Ελλάδα έχει καταταχθεί στο 45ο σκαλί της βαθμίδας, μιας και ο προϋπολογισμός της αγγίζει τα 4,844,000,000 δολάρια, ενώ εχτενή στοιχεία ως προς την κατανομή των κονδυλίων για ανάπτυξη προγραμμάτων αμυντικής θωράκισης ή αμυντικών συστημάτων  δεν παρατίθενται.

Άννη Χαραλάμπους