Ranking: Οι 10 κορυφαίες θεωρίες συνωμοσίας για τον κορωνοϊό

Αυτές είναι οι 10 κορυφαίες θεωρίες συνωμοσίας που λέχθηκαν για την «δημιουργία» του κορωνοϊού

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΑΝΝΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ

Θεωρίες συνομωσίας; Θεωρίες βασισμένες σε γεγονότα ή παραμύθια με δράκους και κακούς ήρωες για μικρά παιδία ή ιστορίες για αγρίους… Είτε ισχύουν, είτε όχι εξαρτάται από τον καθένα πως θα τις ερμηνεύσει και αν θα τις πιστέψει.  

Ένα είναι το σίγουρο, ότι οι θεωρίες συνωμοσίας δίνουν και παίρνουν με θέμα την κρίση του COVID-19 που καθήλωσε το παγκόσμιο.

Και καθώς το «ράλι» για εξεύρεση θεραπείας του κορωνοϊού συνεχίζεται, ο κόσμος αντιμετωπίζει μια παγκόσμια πανδημία παραπληροφόρησης (συν των άλλων…).

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Τα επίπεδα ρύπανσης πριν/μετά το Lockdown σε 6 πόλεις <<<

Οι θεωρίες συνωμοσίας που συμπεριφέρονται όπως ο ίδιος ο κορωνοϊός… εξαπλώνονται εξίσου γρήγορα στο διαδίκτυο. 

Το εβδομαδιαίο Ranking της Brief λοιπόν σας παρουσιάζει τις 10 κορυφαίες και πιο πολυσυζητημένες θεωρίες συνωμοσίας που κάνουν τον γύρο του κόσμου.

Οι 10 κορυφαίες θεωρίες συνωμοσίας για τον κορωνοϊό
1/
Κατηγορώντας το 5G – Αυτό φταίει!
2/ Ο Μπιλ Γκέιτς προκάλεσε τον κορωνοϊό σκόπιμα
3/ Ο ιός διέφυγε από ένα κινεζικό εργαστήριο
4/ Ο COVID-19 δημιουργήθηκε ως βιολογικό όπλο
5/ Ο στρατός των ΗΠΑ εισήγαγε τον COVID-19 στην Κίνα
6/ Κατά κάποιο τρόπο φταίνε οι GMO
7/ Ο COVID-19 δεν υπάρχει στην πραγματικότητα
8/ Η πανδημία χειραγωγείται από τη «βαθιά κατάσταση»
9/ Ο COVID-19 είναι μια πλοκή της Big Pharma
10/ Τα ποσοστά θανάτου από COVID-19 είναι διογκωμένα φ

1/ Κατηγορώντας  το 5G – Αυτό φταίει! d

Αυτή η θεωρία συνωμοσίας είναι εύκολο να ξεκαθαριστεί: είναι βιολογικά αδύνατο να εξαπλωθούν οι ιοί χρησιμοποιώντας το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα. 

Τα τελευταία είναι κύματα / φωτόνια, ενώ τα πρώτα είναι βιολογικά σωματίδια που αποτελούνται από πρωτεΐνες και νουκλεϊκά οξέα. Αλλά αυτό δεν είναι πραγματικά το σημείο - οι θεωρίες συνωμοσίας είναι δελεαστικές επειδή συχνά συνδέουν δύο πράγματα που στην αρχή φαίνεται να σχετίζονται.

 Σε αυτήν την περίπτωση, η ταχεία ανάπτυξη δικτύων 5G έλαβε χώρο ταυτόχρονα όταν η πανδημία έπληξε τον κόσμο. 

Αξίζει να επαναληφθεί, όπως επισημαίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), ότι οι ιοί δεν μπορούν να ταξιδέψουν σε δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και ότι το COVID-19 εξαπλώνεται γρήγορα σε πολλές χώρες που δεν διαθέτουν δίκτυα 5G. Ακόμα κι έτσι, αυτή η θεωρία συνωμοσίας - αφού διαδόθηκε από διασημότητες με μεγάλα κοινωνικά μέσα - έχει οδηγήσει στο κάψιμο πύργων κινητής τηλεφωνίας σε πολλές χώρες του πλανήτη.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Οι 5 πιο καταστροφικές οικονομικές κρίσεις & ο COVID-19<<<

2/ Ο Μπιλ Γκέιτς προκάλεσε τον κορωνοϊό σκόπιμα c

Οι περισσότερες θεωρίες συνωμοσίας, όπως οι ιοί που μοιάζουν μεταξύ τους, μεταλλάσσονται συνεχώς και κυκλοφορούν πολλές παραλλαγές ανά πάσα στιγμή. Ο Μπιλ Γκέιτς, έγινε στόχος παραπληροφόρησης αφού επέκρινε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. 

Σύμφωνα με τους New York Times, τα μέλη της QAnon έχουν καταλάβει ένα βίντεο από μια ομιλία Ted του 2015 που έδωσε ο Γκέιτς, όπου συζήτησε για το ξέσπασμα του ιού «Έμπολα» και προειδοποίησε για μια νέα πανδημία.  Η θεωρεία συνομωσίας θέλει τον Μπιλ Γκέιτς ισχυρίζεται ότι είχε πρόγνωση για την πανδημία του COVID-19 ή ότι την προκάλεσε σκόπιμα.

Μια πρόσφατη παραλλαγή αυτής της θεωρίας συνωμοσίας, ιδιαίτερα αγαπητή από τους ακτιβιστές κατά του εμβολιασμού, είναι η ιδέα ότι ο COVID-19 είναι μέρος μιας επικίνδυνης υπόθεσης υπό τον Γκέιτς για εμβολιασμό του παγκόσμιου πληθυσμού. 

Υπάρχει κάποια αλήθεια σε αυτό, φυσικά: ο εμβολιασμός μεγάλου μέρους του παγκόσμιου πληθυσμού μπορεί να είναι ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί ενδεχόμενος αριθμός θανάτων σε δεκάδες εκατομμύρια. Όμως, οι ακτιβιστές κατά του εμβολιασμού δεν πιστεύουν ότι τα εμβόλια λειτουργούν. Αντ' αυτού, μερικοί έχουν διαδώσει το μύθο ότι ο Γκέιτς θέλει να χρησιμοποιήσει ένα πρόγραμμα εμβολιασμού για την εμφύτευση ψηφιακών μικροτσίπ που θα παρακολουθούν και θα ελέγχουν με κάποιον τρόπο τους ανθρώπους. 

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: 8 χαρακτηριστικά τουριστικά μέρη πριν/μετά τον κορωνοϊό <<<

3/ Ο ιός διέφυγε από ένα κινεζικό εργαστήριο c

Αυτό τουλάχιστον έχει το πλεονέκτημα ότι είναι εύλογο. Είναι αλήθεια ότι το αρχικό επίκεντρο της επιδημίας, η κινεζική πόλη Wuhan, φιλοξενεί επίσης ένα ιολογικό ινστιτούτο, όπου οι ερευνητές μελετούν εδώ και πολύ καιρό διάφορες μεταλλάξεις του κορωνοϊού. 

Ένας από αυτούς τους ερευνητές, ο Shi Zhengli, ένας εξέχων ιολόγος που πέρασε χρόνια συλλέγοντας δείγματα κοπριάς σε σπηλιές και ήταν επικεφαλής εμπειρογνώμονας για το προηγούμενο ξέσπασμα του SARS, ανησυχούσε αρκετά για την προοπτική ότι πέρασε μέρες με περιέργεια να ελέγξει τα εργαστηριακά αρχεία για να δει αν κάτι είχε πάει στραβά. 

Παραδέχτηκε ότι ένιωσε μεγάλη ανακούφιση όταν η γενετική αλληλουχία έδειξε ότι ο νέος κορωνοϊός «SARS-CoV-2» δεν ταίριαζε με κανέναν από τους ιούς που μελέτησαν στο Ινστιτούτο ιολογίας στην Wuhan.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Οι 10 χώρες με τον περισσότερο ιατρικό εξοπλισμό<<<

4/ Ο COVID-19 δημιουργήθηκε ως βιολογικό όπλο k

Μια πιο πικρή παραλλαγή για την ιστορία του κορωνοϊού είναι ότι ο COVID-19 όχι μόνο δραπέτευσε από ένα εργαστήριο, αλλά δημιουργήθηκε σκόπιμα από Κινέζους επιστήμονες ως όπλο βιολογικού πολέμου. 

Σύμφωνα με την Pew Research, «σχεδόν 3 στους 10 Αμερικανούς πιστεύουν ότι το COVID-19 κατασκευάστηκε σε εργαστήριο», είτε σκόπιμα είτε κατά λάθος (το πρώτο είναι πιο δημοφιλές: συγκεκριμένα, το 23% πιστεύει ότι αναπτύχθηκε σκόπιμα, με μόνο το 6% πιστεύοντας ότι ήταν ατύχημα). 

Αυτή η θεωρία, ότι οι Κινέζοι κατά κάποιο τρόπο δημιούργησαν τον ιό, είναι ιδιαίτερα δημοφιλής και στα πολιτικά των ΗΠΑ, αφού  χάρη στον αμερικανό γερουσιαστή Tom Cotton (Ρεπουμπλικανός) που ενίσχυσε τις θεωρίες που προβλήθηκαν για πρώτη φορά στο Washington Examiner (ένα εξαιρετικά συντηρητικό μέσο ενημέρωσης) ότι το Ινστιτούτο ιολογίας του Γουχάν «συνδέεται με το κρυφό πρόγραμμα βιο-όπλων του Πεκίνου».

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Οι 11 εταιρίες που προσλαμβάνουν εν καιρώ κορωνοϊού<<<

5/ Ο στρατός των ΗΠΑ εισήγαγε τον COVID-19 στην Κίνα h

Η κινεζική κυβέρνηση ανταποκρίθηκε στις θεωρίες που τους ενοχοποιούν, με μια δική της θεωρία συνωμοσίας που επιδιώκει να επιστρέψει την ευθύνη στις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Αυτή η ιδέα διαδόθηκε αρχικά από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Ζάο Λιτζιάν, ο οποίος δημοσίευσε στο Tweet «είναι πιθανό ο αμερικανικός στρατός να φέρει τον ιό στην Wuhan». 

Αυτά τα σχόλια, σύμφωνα με τις ειδήσεις της Voice of America, «απηχούν μια φημολογημένη συνωμοσία, που κυκλοφόρησε ευρέως στην Κίνα, ότι το αμερικανικό στρατιωτικό προσωπικό είχε φέρει τον ιό στην Κίνα κατά τη συμμετοχή τους στους Παγκόσμιους Στρατιωτικούς Αγώνες του 2019 στην Wuhan τον περασμένο Οκτώβριο». 

Για την Κίνα, όπως ανέφερε ο Atlantic, αυτή η θεωρία συνωμοσίας και μια συνοδευτική προσπάθεια μετονομασίας του COVID-19 ως «ιός των ΗΠΑ», ήταν μια διαφανής «γεωπολιτική τέχνη» - χρήσιμη για την εγχώρια προπαγάνδα, αλλά δεν πιστεύεται ευρέως διεθνώς.

>>>Διαβάστε ακόμη:Ranking: Οι χώρες με το ταχύτερο internet στον κόσμο <<<

6/ Κατά κάποιο τρόπο φταίνε οι GMO rf

Οι GMO (Genetically Modified Organism) αποτελούν στόχο θεωριών συνωμοσίας εδώ και πάρα πολλά χρόνια, οπότε ήταν επόμενο να κατηγορούνται στα πρώτα στάδια της πανδημίας COVID-19. 

Στις αρχές Μαρτίου, ο Ιταλός δικηγόρος Francesco Billota έγραψε ένα παράξενο άρθρο για το Il Manifesto, υποστηρίζοντας ψευδώς ότι οι GMO προκαλούν γενετική ρύπανση που επιτρέπει στους ιούς να πολλαπλασιαστούν λόγω της περιβαλλοντικής «ανισορροπίας» που προκύπτει.

Οι ακτιβιστές κατά των GMO έχουν επίσης προσπαθήσει να κατηγορήσουν τη σύγχρονη γεωργία, η οποία είναι περίεργη, καθώς η γνωστή πορεία του ιού στον ανθρώπινο πληθυσμό - όπως με τον ιό Έμπολα, τον ιό HIV και πολλούς άλλους - ήταν μέσω της πολύ αρχαίας πρακτικής των ανθρώπων που σκοτώνουν άγρια ζώα. 

Κατά ειρωνικό τρόπο, οι GMO σχεδόν σίγουρα θα αποτελούν μέρος οποιασδήποτε λύσης εμβολίου. Εάν κάποιο από τα τρέχοντα 70 προγράμματα εμβολίων λειτουργήσει (κάτι που είναι μεγάλο «εάν»), θα ήταν σχεδόν ο μόνος εγγυημένος τρόπος με τον οποίο ο κόσμος μπορεί να βγει από το χάος του COVID-19. 

Τα εμβόλια θα μπορούσαν να βασίζονται είτε σε γενετικά τροποποιημένους ιούς είτε σε αντιγόνα που παράγονται σε κυτταρικές σειρές ή φυτά. Εάν οι GMO βοηθήσουν στη σωτηρία του κόσμου από την «κατάρα» του COVID-19, ίσως τότε να σταματήσουν να είναι στο επίκεντρο για το φταίξιμο όλων τον ιών που δημιουργούνται.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Οι 10 χώρες με τους μεγαλύτερους Προϋπολογισμούς Άμυνας<<<

7/ Ο COVID-19 δεν υπάρχει στην πραγματικότητα s

Σύμφωνα με επαγγελματίες θεωρητικούς συνωμοσίας, όπως ο David Icke και ο Alex Jones του InfoWars, το COVID-19 δεν υπάρχει στην πραγματικότητα, αλλά είναι μια συνωμοσία της παγκοσμιοποιημένης ελίτ για να αφαιρέσει τις ελευθερίες μας. 

Οι πρώιμες πιο αδύναμες εκδοχές αυτής της θεωρίας ήταν διαδεδομένες στο πολιτικό δικαίωμα με την έννοια ότι ο νέος κορωνοϊός δεν θα ήταν «χειρότερος από τη γρίπη» και οι νεότερες εκδόσεις επηρεάζουν τώρα τις διαμαρτυρίες κατά του αποκλεισμού σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ. 

Επειδή οι πλείστοι αρνούνται όλο και περισσότερο να ακολουθήσουν τα μέτρα κοινωνικής απόστασης, θα μπορούσαν άμεσα να βοηθήσουν να εξαπλωθεί περαιτέρω η επιδημία στις περιοχές τους και να αυξηθεί το ποσοστό θανάτου που προκύπτει.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Τα 15 καλύτερα αεροδρόμια στον κόσμο<<<

8/ Η πανδημία χειραγωγείται από τη «βαθιά κατάσταση»  d

Μερικοί πιστεύουν ότι ένα «βαθύ κράτος» της ελίτ της Αμερικής σχεδιάζει να υπονομεύσει τον πρόεδρο - και ότι ο Δρ Anthony Fauci, μέλος της ομάδας επιδημιολογικής επιτήρησης των ΗΠΑ - είναι μυστικό μέλος αυτής της οργάνωσης. 

Η έκφραση δυσπιστίας του Fauci όταν ρωτήθηκε συγκεκριμένα για αυτό κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, υποτίθεται ότι έδωσε αρκετά ικανοποιητικές απαντήσεις για να διαψεύσει αυτή την θεωρία.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Οι 14 χειρότερες πανδημίες στην ιστορία και ο κορωνοϊός <<<

9/ Ο COVID-19 είναι μια πλοκή της Big Pharma  j

Πολλοί υποστηρικτές της θεωρίας συνωμοσίας είναι στην πραγματικότητα «έξυπνοι ηθοποιοί», που προσπαθούν να πουλήσουν προϊόντα. Ο Άλεξ Τζόουνς για παράδειγμα, προτρέπει τους θεατές να αγοράσουν ακριβά χάπια που, όπως ισχυρίζεται, μπορούν να θεραπεύσουν όλες τις γνωστές ασθένειες. 

Ο Δρ Mercola, ένας φαρμακοποιός εναντίον του εμβολιασμού και των GMO, που έχει απαγορευτεί από την Google για λόγους παραπληροφόρησης, ισχυρίζεται ότι οι βιταμίνες (και πολλά άλλα προϊόντα που πωλεί) μπορούν να θεραπεύσουν ή να αποτρέψουν το COVID-19. 

Το NaturalNews, ένας άλλος ιστότοπος που μιλάει για θεωρίες συνωμοσίας, πουλάει κάθε είδους χάπια, φίλτρα και εργαλεία προετοιμασίας. Αυτοί οι συνωμοτιστές εξαρτώνται από την αγορά τους από το να ωθήσουν τους ανθρώπους να πιστέψουν ότι η τεκμηριωμένη (δηλαδή συμβατική) ιατρική δεν λειτουργεί και είναι μια συνωμοσία μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών για να μας κάνουν να αρρωστήσουμε. Οι συνωμοσίες της Big Pharma είναι βασικές αφηγήσεις κατά του εμβολιασμού, επομένως δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι έχουν μετατραπεί στην εποχή του κορωνοϊού.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Οι 10 αεροπορικές εταιρίες που εξακολουθούν να πετούν<<<

10/ Τα ποσοστά θανάτου από COVID-19 είναι διογκωμένα d

Μια άλλη θεωρία συνωμοσίας υποστηρίζει ότι τα ποσοστά θνησιμότητας από COVID-19 αυξάνονται επίτηδες (είναι πειραγμένα) και επομένως δεν υπάρχει λόγος να τηρούνται οι κανονισμοί του Lockdown ή άλλα μέτρα κοινωνικής απόστασης. 

Σημαντικός λόγος της «δημιουργίας» αυτής της θεωρίας συνομωσίας ήταν η Δρ Annie Bukacek, η οποία σε ομιλία της προειδοποίησε ότι οι κυβερνήσεις "χειρίζονται" τα πιστοποιητικά θανάτου από τον COVID-19. Η ομιλία της έχει προβληθεί πάνω από το ένα τέταρτο του εκατομμυρίου φορές στο YouTube. Η Δρ Bukacek εμφανίζεται στο συγκεκριμένο βίντεο με ένα λευκό παλτό εργαστηρίου και με ένα στηθοσκόπιο γύρω από το λαιμό της, κάνοντάς την να μοιάζει με μια έγκυρη ιατρική πηγή. 

Ωστόσο το περιοδικό Rolling Stone, έψαξε για την συγκεκριμένη δόκτωρ και όπως αποδεικτικέ, η Δρ Annie Bukacek είναι ακτιβίστρια κατά του εμβολιασμού και κατά των αμβλώσεων, η οποία προηγουμένως σημείωσε ότι έφερε μικροσκοπικά πλαστικά έμβρυα στον κρατικό νομοθέτη της Μοντάνα. Παρ’ όλα αυτά, η επιμονή της ότι τα ποσοστά θανάτου από τον COVID-19 «διογκώνονται», φυσικά δεν έχει καμία βάση στην πραγματικότητα. Πιθανότατα ο τρέχων αριθμός θανάτων που οφείλονται στον κορωνοϊό, είναι μια σοβαρή υποεκτίμηση.


 

Άννη Χαραλάμπους