Ranking: Οι 10 παλαιότερες αεροπορικές εταιρείες που λειτουργούν

Όλες οι αεροπορικές εταιρείες αυτής της λίστας χρονολογούνται από τις αρχές του 20ού αιώνα και λειτουργούν ακόμη σήμερα

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΑΝΝΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ

Πριν από τη πανδημία του COVID-19 ο κόσμος ταξίδευε πάρα πολύ. Συμφωνά με στατιστικά στοιχεία για τα αεροπορικά ταξίδια παγκοσμίως το 2019, είχαν ταξιδέψει πάνω από 4,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι, είτε για δουλειές ή είτε για ευχαρίστηση.

Όσον αφορά τα ταξιδιωτικά στοιχεία για το 2020… Από τις αρχές του 2020, όλο και περισσότερες χώρες σε όλο τον κόσμο έκλειναν τα σύνορα και περιόριζαν τα εγχώρια ταξίδια σε μια προσπάθεια να μειώσουν όσο παραπάνω μπορούσαν την εξάπλωση του κορωνοϊού, ενώ μετά το lockdown, οι πτήσεις γίνονταν μόνο σε εξαιρετικά αναγκαίες περιπτώσεις; παραπάνω για επαναπατρισμό πολιτών στις πατρίδες τους από διάφορα μέρη του πλανήτη. Οι ακυρώσεις των προγραμματισμένων πτήσεων κατά την περίοδο του κορωνοϊού, έχει επηρεάσει ολόκληρη την αεροπορική βιομηχανία παγκοσμίως, ενώ ακόμη ο τομέας προσπαθεί να ανακάμψει.

>>> Διαβάστε ακόμη: Ranking: Οι 30 πιο ακριβές χώρες να ζει κανείς το 2020 <<<

Τα τελευταία χρόνια, τα αεροπορικά ταξίδια είχαν αυξηθεί σημαντικά, ασχέτως του γεγονότος ότι το κόστος των πτήσεων αυξήθηκε εξίσου. Και καθώς ο κόσμος γινόταν όλο και πιο κινητός χρόνο με το χρόνο, περισσότερες αεροπορικές εταιρείες «ξεπήδησαν» για να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση του κοινού.

Ωστόσο, ορισμένες αεροπορικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων από τις μεγαλύτερες και πιο γνωστές στον κόσμο, υπήρχαν από τις πρώτες μέρες της εμπορικής αεροπορίας. Όλες οι αεροπορικές εταιρείες αυτής της λίστας χρονολογούνται από τις αρχές του 20ού αιώνα και λειτουργούν ακόμη σήμερα.

Το Ranking της Brief λοιπόν, αυτή την εβδομάδα θα σας παρουσιάσει τις 10 παλαιότερες αεροπορικές εταιρείες στον κόσμο που εξακολουθούν να λειτουργούν.

>>> Διαβάστε όλα τα Ranking της Brief εδώ <<<

Οι 10 παλαιότερες αεροπορικές εταιρείες που λειτουργούν:
1.
KLM Royal Dutch Airlines
2. Avianca
3. Qantas
4. Aeroflot
5. Czech Airlines
6. Finnair
7. Delta Air Lines
8. American Airlines 
9. Grand Canyon Airlines
10. Air Serbia
σ

10. Air Serbia
δ

 • Ημερομηνία ίδρυσης: 17 Ιουνίου 1927
 • Έδρα: Βελιγράδι, Σερβία
 • Πρωταρχικοί κόμβοι: Αεροδρόμιο Νίκολα Τέσλα Βελιγράδι/ Αεροδρόμιο Μοράβα / Niš Constantine the Great Airport
 • Μέγεθος στόλου: 21
 • Προορισμοί: 63

Η Air Serbia ξεκίνησε το 1927 όταν ιδρύθηκε η Aeroput ως αερομεταφορέας της Γιουγκοσλαβίας. Η Aeroput ήταν σε λειτουργία μέχρι το 1947. Εκείνη τη χρονιά, η αεροπορική εταιρεία μετονομάστηκε σε Jugoslovenski Aerotransport («Γιουγκοσλαβικές αεροπορικές μεταφορές») ή Jat Airways. 

>>> Διαβάστε ακόμη: Ranking: Οι 20 πλουσιότεροι πολιτικοί στον κόσμο το 2020 <<<

Ακόμα και μετά που η Γιουγκοσλαβία έγινε Σερβία, το εμπορικό σήμα της Jat Airways έμεινε περίπου μέχρι και το 2013, όταν το όνομά του άλλαξε τελικά σε Air Serbia. Παρόλο που η Air Serbia είναι μια αρκετά μικρή αεροπορική εταιρεία, εξυπηρετεί περισσότερους από 60 προορισμούς σε 32 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Αιγύπτου, του Ηνωμένου Βασιλείου και πολλών άλλων.

-> Το ήξερες ότι: Το 1967 η Air Serbia (ως Jat Airways) ξεκίνησε τη δική της υπηρεσία τροφοδοσίας που αργότερα χρησιμοποιήθηκε και από την Air France; Κι όμως!

9. Grand Canyon Airlines
δ

 • Ημερομηνία ίδρυσης: 1927
 • Έδρα: Τουσαγιαν, Αριζόνα, ΗΠΑ
 • Πρωταρχικοί κόμβοι: Αεροδρόμιο National Canyon National Park, Αεροδρόμιο Boulder City και Δημοτικός Αερολιμένας Παϊτζ
 • Μέγεθος στόλου: 21
 • Προορισμοί: 3

Η Grand Canyon Airlines ιδρύθηκε ως μικρή υπηρεσία ναύλωσης το 1927 από τον J. Parker Van Zandt στο Grand Canyon της Αριζόνα. Αρχικά, η εταιρεία ονομαζόταν Scenic Airways, αλλά άλλαξε το όνομά της σε Grand Canyon Airlines το 1930. 

Όπως υποδηλώνει το όνομα της αεροπορικής εταιρείας, η Grand Canyon Airlines εξυπηρετεί κυρίως την περιοχή Grand Canyon, προσφέροντας περιηγήσεις στα αξιοθέατα καθώς και βασικές υπηρεσίες. 

>>> Διαβάστε ακόμη: Ranking: Οι 25 πλουσιότεροι τραγουδιστές στον κόσμο το 2020 <<<

Σύμφωνα με την Grand Canyon Airlines, είναι πλέον η μεγαλύτερη και πιο μακροχρόνια αεροπορική υπηρεσία στον κόσμο.

-> Το ήξερες ότι: Για να γιορτάσει το άνοιγμα του θρυλικού ξενοδοχείου Arizona Biltmore στις 23 Φεβρουαρίου 1929, η Grand Canyon Airlines έριξε ένα ξύλινο κλειδί στην οροφή της αίθουσας χορού του ξενοδοχείου; Αυτό το ξύλινο κλειδί εξακολουθεί να εμφανίζεται πάνω από το τζάκι του Biltmore History Room.

8. American Airlines
δ

 • Ημερομηνία ίδρυσης: 15 Απριλίου 1926
 • Έδρα: Φορτ Γουόρθ, Τέξας, ΗΠΑ
 • Πρωταρχικοί κόμβοι: Σαρλότ, Σικάγο / O'Hare, Ντάλας / Φορτ Γουόρθ, Λος Άντζελες/ Μιάμι;/Νέα Υόρκη / JFK, Νέα Υόρκη/ La Guardia, Φιλαδέλφεια
 • Μέγεθος στόλου: 871
 • Προορισμοί: 350

Αν και η American Airlines δεν σχηματίστηκε επίσημα μέχρι και το 1930 από μια ομάδα 82 μικρών αεροπορικών εταιρειών, η ιστορία της ξεκίνησε, σύμφωνα με την εταιρεία, στις 15 Απριλίου 1926. Εκείνη την ημέρα ο Charles Lindbergh, ως πιλότος της Robertson Aircraft Corporation, έκανε αυτό που η American Airlines θεωρεί ότι ως την πρώτη πτήση της εταιρείας που μετέφερε ταχυδρομείο από το Σεντ Λούις στο Μιζούρι, προς το Σικάγο και το Ιλινόις. 

Η Robertson Aircraft Corporation τελικά συγχωνεύτηκε με την Colonial Air Transport και στη συνέχεια απέκτησε πολλές άλλες μικρές αεροπορικές εταιρείες. 

>>> Διαβάστε ακόμη: Ranking: Τα 10 πιο ακριβά ουίσκι στον κόσμο <<<

Σήμερα, η American Airlines έχει εξελιχθεί σε μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία στον κόσμο, όταν μετράται από το μέγεθος του στόλου, τους προγραμματισμένους επιβάτες που μεταφέρονται και τα εισιτήρια επιβατών.

-> Το ήξερες ότι: Το 1964, η American Airlines έγινε η πρώτη μεγάλη αεροπορική εταιρεία επιβατών που προσέλαβε έναν Μαύρο πιλότο; Ήταν ο Ντέιβ Χάρις, ο οποίος δεν αποχώρησε από την πιλοτική μέχρι και το 1994.

7. Delta Air Lines
σ

 • Ημερομηνία ίδρυσης: 2 Μαΐου 1925
 • Έδρα: Ατλάντα, Γεωργία, ΗΠΑ
 • Πρωταρχικοί κόμβοι: Ατλάντα Βοστώνη Ντιτρόιτ/ Λος Άντζελες/ Μινεάπολις / Αγ. Παύλος/Νέα Υόρκη / JFK Νέα Υόρκη - La Guardia/ Σολτ Λέικ Σίτι/ Σιάτλ / Τακόμα
 • Μέγεθος στόλου: 840
 • Προορισμοί: 325

Η Delta Air Lines είναι η παλαιότερη αεροπορική εταιρεία από τις Ηνωμένες Πολιτείες που βρίσκεται ακόμη σε λειτουργία. Η Delta ιδρύθηκε το 1925 ως το πρώτο αεροσκάφος στον κόσμο που ονομάζεται Huff Daland Dusters, Inc. Ο Huff Daland απέκτησε γρήγορα περισσότερα από 18 αεροπλάνα και έγινε ο μεγαλύτερος ιδιωτικός στόλος στον κόσμο εκείνη την εποχή. 

>>> Διαβάστε ακόμη: Ranking: Τα 10 πιο ισχυρά brands πολυτελείας το 2019 <<<

Το 1928, η εταιρεία άλλαξε το όνομά της σε Delta μετά την περιοχή του Μισισιπή Δέλτα. Ένα χρόνο αργότερα, η Delta ξεκίνησε τη λειτουργία των επιβατών. Έκτοτε, η Delta έχει εξελιχθεί στη δεύτερη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία στον κόσμο από τον αριθμό των προγραμματισμένων επιβατών που μεταφέρθηκαν, τα εισιτήρια των επιβατών-χιλιομέτρων και το μέγεθος του στόλου. 

-> Το ήξερες ότι: Κατά τη διάρκεια της 95χρονης ιστορίας της, η Delta Air Lines ήταν η πρώτη που: προσέφερε εκπαίδευση με αεροπλάνο στο προσωπικό της το 1957, προσέφερε δωρεάν γεύματα σε πτήσεις με πούλμαν με έκπτωση το 1959 και το 2006 έγινε η πρώτη μεγάλη αεροπορική εταιρεία με ταινίες, παιχνίδια και ζωντανές τηλεοπτικές εκπομπές κατά παραγγελία, σε μεγάλο μέρος του εγχώριου στόλου της.

6. Finnair
σ

 • Ημερομηνία ίδρυσης: 1 Νοεμβρίου 1923
 • Έδρα: Βάνταα, Φινλανδία
 • Πρωταρχικός κόμβος: Αεροδρόμιο Ελσίνκι
 • Μέγεθος στόλου: 84
 • Προορισμοί: 132

Η Finnair είναι ο «εθνικός» αερομεταφορέας και η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Φινλανδίας και μια ακόμη παλιά αεροπορική εταιρεία από την Ευρώπη. 

>>> Διαβάστε ακόμη: Ranking: Οι 10 παλαιότερες σοκολάτες που δημιουργήθηκαν ποτέ <<<

Αρχικά γνωστή ως Aero, η Finnair ιδρύθηκε το 1923 από τον πρόξενο Bruno Lucander. Ο Lucander είχε προηγουμένως διευθύνει τις φινλανδικές επιχειρήσεις της αεροπορικής εταιρείας της Εσθονίας, Aeronaut.

Μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, το φινλανδικό κράτος απέκτησε πλειοψηφική συμμετοχή στη Finnair και η φινλανδική κυβέρνηση παραμένει ο κύριος μέτοχος της αεροπορικής εταιρείας.

-> Το ήξερες ότι: Η Finnair έχει τη φήμη ότι είναι μία από τις ασφαλέστερες αεροπορικές εταιρείες στον κόσμο και δεν είχε θανατηφόρα ή απώλεια ή ατύχημα από το 1963.

5. Czech Airlines
σ

 • Ημερομηνία ίδρυσης: 6 Οκτωβρίου 1923
 • Έδρα: Βόκοβιτς, Πράγα, Τσεχία
 • Πρωταρχικός κόμβς: Αεροδρόμιο Václav Havel στην Πράγα
 • Μέγεθος στόλου: 14
 • Προορισμοί: 25

Σε σύγκριση με πολλές άλλες αεροπορικές εταιρείες αυτής της λίστας, η Czech Airlines είναι αρκετά μικρή με μόνο 14 αεροσκάφη στο στόλο της που εξυπηρετούν 25 προορισμούς. 

Ωστόσο, η Czech Airlines είναι μια από τις παλαιότερες αεροπορικές εταιρείες που λειτουργούν στον κόσμο και ιδρύθηκε το 1923 ως Τσεχοσλοβακική κρατική αεροπορική εταιρεία (CSA). Αρχικά, η Czech Airlines πετούσε μόνο εσωτερικά, αλλά πρόσθεσε το πρώτο της διεθνές δρομολόγιο το 1930 από την Πράγα στην Μπρατισλάβα της Κροατίας. 

>>> Διαβάστε ακόμη: Ranking: Οι 10 κορυφαίες θεωρίες συνωμοσίας για τον κορωνοϊό <<<

Μετά τη διάσπαση της Τσεχοσλοβακικής Ομοσπονδίας στη δεκαετία του 1990, η Czech Airlines μετονομάστηκε στο σημερινό της όνομα, «Czech Airlines», το 1995.

-> Το ήξερες ότι: Η Czech Airlines ήταν η πρώτη αεροπορική εταιρεία στον κόσμο που πραγματοποίησε τακτικές πτήσεις με αεροπλάνα μεταξύ Πράγας και Μόσχας.

4. Aeroflot
δ

 • Ημερομηνία ίδρυσης: 3 Φεβρουαρίου 1923
 • Έδρα: Μόσχα, Ρωσία
 • Πρωταρχικός κόμβος: Διεθνές αεροδρόμιο Sheremetyevo
 • Μέγεθος στόλου: 247
 • Προορισμοί: 146

Η Aeroflot είναι ο «εθνικός» αερομεταφορέας και η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία στη Ρωσία. Είναι επίσης η παλαιότερη αεροπορική εταιρεία στην Ανατολική Ευρώπη, που χρονολογείται από τις αρχές του 1923. 

Αρχικά, η αεροπορική εταιρεία ονομάστηκε DOBOROLET ή The Russian Society for Voluntary Air Fleet. Ενώ η Aeroflot λειτούργησε από την ΕΣΣΔ, ήταν η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία στον κόσμο, με στόλο πάνω από πέντε χιλιάδες αεροσκάφη εσωτερικού και επεκτάθηκε για τη λειτουργία ενός εσωτερικού και διεθνούς δικτύου πτήσεων με περισσότερους από τρεις χιλιάδες προορισμούς σε ολόκληρη τη Σοβιετική Ένωση και τον κόσμο. 

>>> Διαβάστε ακόμη: Ranking: Τα επίπεδα ρύπανσης πριν/μετά το Lockdown σε 6 πόλεις <<<

Ωστόσο, αυτό δεν ήταν βιώσιμο και η Aeroflot είχε πολλά ατυχήματα. Μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ, η Aeroflot συρρικνώθηκε σημαντικά, αλλά παραμένει ως μία από τις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες μέχρι και σήμερα.

-> Το ήξερες ότι: Από τον Ιούλιο του 2013, η Aeroflot είναι ο επίσημος μεταφορέας του Manchester United Football Club και είναι η πρώτη χορηγία που έχει υπογράψει η Manchester United με μια ρωσική εταιρεία.

3. Qantas
δ

 • Ημερομηνία ίδρυσης: 16 Νοεμβρίου 1920
 • Έδρα: Μασκοτ, Σίδνεϊ, Αυστραλία
 • Πρωταρχικός κόμβος: Αεροδρόμιο Μπρίσμπεϊν/ Αεροδρόμιο Μελβούρνης/ Αεροδρόμιο Σίδνεϊ
 • Μέγεθος στόλου: 130
 • Προορισμοί: 85

Η Qantas είναι η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Αυστραλίας και η τρίτη εταιρεία που λειτουργεί συνεχώς στον κόσμο. Αυτή η εμβληματική αεροπορική εταιρεία της Αυστραλίας ιδρύθηκε από τους βετεράνους του Παγκοσμίου Πολέμου Paul McGinness και Hudson Fysh, οι οποίοι ήθελαν να συνδέσουν την Αυστραλία με τον υπόλοιπο κόσμο. 

Αρχικά, η Qantas μετέφερε επιβάτες από το δυτικό Queensland σε άλλα μέρη της Αυστραλίας. Η Qantas δημιούργησε το πρώτο της διεθνές δρομολόγιο πτήσεων το 1935 συνδέοντας τη Σιγκαπούρη. Σήμερα, η Qantas φτάνει σε περισσότερους από 85 προορισμούς τόσο εσωτερικά όσο και διεθνώς.

>>> Διαβάστε ακόμη: Ranking: Οι 5 πιο καταστροφικές οικονομικές κρίσεις & ο COVID-19 <<<

-> Το ήξερες ότι: Το Qantas είναι ένα αρκτικόλεξο για το αρχικό όνομα της αεροπορικής εταιρείας, “Queensland and Northern Territory Aerial Services”.

2. Avianca
σ

 • Ημερομηνία ίδρυσης: 5 Δεκεμβρίου 1919
 • Έδρα: Μπογκοτά, Κολομβία
 • Πρωταρχικοί κόμβοι: Διεθνές αεροδρόμιο El Dorado και Διεθνές Αεροδρόμιο San Óscar Arnulfo Romero (Avianca El Salvador)
 • Μέγεθος στόλου: 102
 • Προορισμοί: 114

Η Avianca γιόρτασε την 100ή επέτειό της στις 5 Δεκεμβρίου 2019. Η αεροπορική εταιρεία καταγράφει την ιστορία της με την ίδρυση της Sociedad Colombo-Alemana de Transportes Aéreos ή της SCADTA στα τέλη του 1919. 

Η SCADTA λειτούργησε ως ανεξάρτητη αεροπορική εταιρεία για τις επόμενες δεκαετίες, μεταφέροντας επιβάτες και φορτία σε κοντινές χώρες και στις ΗΠΑ.

>>> Διαβάστε ακόμη: Ranking: 8 χαρακτηριστικά τουριστικά μέρη πριν/μετά τον κορωνοϊό  <<<

Στη συνέχεια, το 1940, η SCADTA συγχωνεύτηκε με την περιφερειακή κολομβιανή αεροπορική εταιρεία SACO (αρκτικόλεξο του Servicio Aéreo Colombiano), σχηματίζοντας τη νέα Aerovías Nacionales de Colombia S.A. ή Avianca. 

Μετά από αυτό, η Avianca έγινε η εθνική αεροπορική εταιρεία της Κολομβίας.

-> Το ήξερες ότι: Αν και η Avianca εξακολουθεί να λειτουργεί τεχνικά, τον Μάιο του 2020, η Avianca υπέβαλε πτώχευση στο Κεφάλαιο 11 και είναι μία από τις πολλές μεγάλες αεροπορικές εταιρείες που πλήττονται σοβαρά από τη πανδημική κρίση του COVID-19.

1. KLM Royal Dutch Airlines
σ

 • Ημερομηνία ίδρυσης: 7 Οκτωβρίου 1919
 • Έδρα: Amstelveen, Βόρεια Ολλανδία, Ολλανδία
 • Πρωταρχικοί κόμβοι: Amstelveen, Βόρεια Ολλανδία
 • Μέγεθος στόλου: 116
 • Προορισμοί: 145

Η KLM Royal Dutch Airlines ιδρύθηκε στις 7 Οκτωβρίου 1919, καθιστώντας την, την παλαιότερη αεροπορική εταιρεία σε συνεχή λειτουργία στον κόσμο. Η KLM (Koninklijke Luchtvaart Maatschappij) ιδρύθηκε από οκτώ ολλανδούς επιχειρηματίες, συμπεριλαμβανομένου του Frits Fentener van Vlissingen, ως μια από τις πρώτες εμπορικές αεροπορικές εταιρείες στον κόσμο. 

>>> Διαβάστε ακόμη: Ranking: Οι 14 χειρότερες πανδημίες στην ιστορία και ο κορωνοϊός  <<<

Ένας υπολοχαγός αεροπόρος με το όνομα Albert Plesman, ο οποίος χρηματοδότησε την Πρώτη Έκθεση Αεροπορίας Άμστερνταμ (ELTA) νωρίτερα το 1919, διορίστηκε ως ο πρώτος διαχειριστής και διευθυντής της KLM. 

Η πρώτη πτήση της KLM πραγματοποιήθηκε στις 17 Μαΐου 1920. Έκτοτε, η KLM Royal Dutch Airlines έχει εξελιχθεί σε στόλο 116 αεροσκαφών, εξυπηρετώντας περισσότερους από 145 προορισμούς.

-> Το ήξερες ότι: Η τελευταία φορά που η KLM Royal Dutch Airlines είχε εμπλακεί σε μια μεγάλη καταστροφή ήταν το 1977, όταν 583 άτομα πέθαναν όταν ένα από τα αεροπλάνα της KLM επιχείρησε να απογειωθεί χωρίς άδεια, και συγκρούστηκε με ένα αεροπλάνο? Αυτό είναι γνωστό ως καταστροφή της Τενερίφης και παραμένει γνωστό ως το ατύχημα με τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων επιβατών στην ιστορία.
 

Άννη Χαραλάμπους