Ranking: Οι 10 παλαιότερες σοκολάτες που δημιουργήθηκαν ποτέ

Σχεδόν όλες οι σοκολάτες σε αυτήν τη λίστα είναι ακόμα δημοφιλείς σήμερα

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΑΝΝΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ

Η ιστορία της σοκολάτας χρονολογείτε από το 1847
, όταν ο Joseph Fry δημιούργησε την πρώτη «κατάλληλη» σοκολάτα. 

Λίγο αργότερα, άλλοι κατασκευαστές σοκολάτας, συμπεριλαμβανομένης της Cadbury, ανέπτυξαν τις δικές τους εκδόσεις. Τις επόμενες δεκαετίες, αρκετά γνωστά ονόματα στη βιομηχανία της  σοκολάτας, όπως η Henri Nestlé, ανέπτυξαν διαδικασίες και συστατικά που θα έφεραν επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο κατασκευάστηκαν οι καραμέλες και οι σοκολάτες. 

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Οι 13 Ευρωπαϊκές χώρες που θα ανοίξουν το καλοκαίρι<<<

Οι περισσότερες από τις πιο εμβληματικές σοκολάτες στον κόσμο δημιουργήθηκαν στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα. 

Το εβδομαδιαίο Ranking της Brief λοιπόν σας παρουσιάζει την λίστα με τις 10 παλαιότερες σοκολάτες που δημιουργήθηκαν ποτέ. Σημαντικό είναι να αναφερθεί επίσης πως, σχεδόν όλες οι σοκολάτες σε αυτήν τη λίστα είναι ακόμα δημοφιλείς σήμερα και πωλούνται σε όλο τον κόσμο.

Οι 10 παλαιότερες σοκολάτες που δημιουργήθηκαν ποτέ
10/
Reese’s Peanut Butter Cups (1928)
9/ Oh Henry! (1920)
8/ Clark Bar (1917)
7/ Fry’s Turkish Delight (1914)
6/ Toblerone (1908)
5/ Cadbury Dairy Milk (1905)
4/ Hershey’s Milk Chocolate Bar (1900)
3/ Lindt Chocolate Bar (1879)
2/ Nestlé Milk Chocolate (1875) 
1/ Fry’s Chocolate Cream (1866)  s

10/ Reese’s Peanut Butter Cups h

 • Έτος δημιουργίας: 1928
 • Χώρα προέλευσης: Ηνωμένες Πολιτείες
 • Εταιρεία: H.B. Reese Candy Company (τώρα ανήκει στην «The Hershey Company»)

Η Reese’s Peanut Butter Cup είναι πιθανώς τα πιο αγαπημένα και εμβληματικά σοκολατάκια στην Αμερική. Τα σοκολατένια κυπελλάκια φυστικοβούτυρου της Reese’s δημιουργήθηκαν το 1922 από τον H. B. Reese και σήμερα ο συνδυασμός φυστικοβούτυρου και σοκολάτας είναι κλασικά αμερικανικός. 

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Οι 10 κορυφαίες θεωρίες συνωμοσίας για τον κορωνοϊό<<<

Ο Reese, ο οποίος είχε 16 παιδιά, εργάστηκε πολλές δουλειές για να συντηρήσει την οικογένειά του. Το 1917, άρχισε να εργάζεται σε μια γαλακτοκομική φάρμα που άνηκε στον Milton Hershey. Ο Reese εργάστηκε στο αγρόκτημα για πολλά χρόνια και τελικά άρχισε να εργάζεται στο εργοστάσιο σοκολάτας. 

Εμπνεύστηκε τόσο πολύ από τον Milton Hershey, που άρχισε να φτιάχνει τις δικές του σοκολάτες. Το 1928, ο Reese άρχισε να πωλεί σοκολάτες γεμιστές με φυστικοβούτυρο που ονόμαζε «Reese’s Peanut Butter Cup» . Στις αρχές της δεκαετίας του 1960, η εταιρεία Hershey εξαγόρασε την εταιρεία του Reese, μαζί με την ιδέα για τα σοκολατένια κυπελλάκια φυστικοβούτυρου.

9. Oh Henry! c

 • Έτος δημιουργίας: 1920
 •  Χώρα προέλευσης: Ηνωμένες Πολιτείες
 • Εταιρεία: Williamson Candy Company (τώρα ανήκει στη Nestlé)


Η σοκολάτα Oh Henry! δημιουργήθηκε από την εταιρεία «Williamson Candy Company» στο Σικάγοτου Ιλινόις το 1920

Η σοκολάτα είναι φτιαγμένη από φιστίκια, καραμέλα και φοντάν που είναι επικαλυμμένα με σοκολάτα γάλακτος. 

Σύμφωνα με το μύθο, η συγκεκριμένη σοκολάτα πήρε το όνομά της, το όνομα Henry, από έναν νεαρό άνδρα, ο οποίος συχνά ερχόταν στο εργοστάσιο του Williamson για να φλερτάρει με τις γυναίκες εργαζόμενες. Οι γυναίκες άρχισαν να ζητούν εύνοιες από τον Henry και συχνά αναφώνησαν «Oh Henry!, θα το κάνεις αυτό;», κλπ. Όταν ο κ. Williamson χρειαζόταν ένα όνομα για μια νέα δημιουργία, σκέφτηκε τον Henry.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Αυτές οι 5 χώρες σας πληρώνουν για να τις επισκεφθείτε<<<

Ενώ αυτή η ιστορία λέγεται ευρέως, μια πιο αξιόπιστη θεωρία λέει ότι η σοκολάτα αυτή πήρε το όνομά της από τον Tom Henry, τον αρχικό εφευρέτη της συγκεκριμένης σοκολάτας, ο οποίος πούλησε την αρχική συνταγή στην εταιρεία Williamson το 1920. 

Σήμερα, η σοκολάτα  Oh Henry! κατασκευάζεται από την Nestlé στις ΗΠΑ.

8. Clark Bar x

 • Έτος δημιουργίας: 1917
 •  Χώρα προέλευσης: Ηνωμένες Πολιτείες
 •  Εταιρεία: D. L. Clark Company (τώρα ανήκει στη NECCO)

Η σοκολάτα Clark Bar ήταν ένα από τις πρώτες σοκολάτες που έχουν παραχθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Η σοκολάτα αυτή είναι παρόμοια με το γνωστό «Butterfinger» και έχει ένα τραγανό κέντρο φυστικοβούτυρου που περιβάλλεται από σοκολάτα γάλακτος. 

Η σοκολάτα αυτή δημιουργήθηκε από τον David L. Clark, έναν ιρλανδό πωλητή ζαχαρωτών, το 1917. 

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Τα επίπεδα ρύπανσης πριν/μετά το Lockdown σε 6 πόλεις <<<

Ο Clark συνέχισε να ιδρύει την εταιρεία D. L. Clark για να δημιουργήσει και να κατασκευάσει τις δικές του καραμέλες. Εκτός από το Clark Bar, η εταιρεία δημιούργησε το Zagnut bar, ένα άλλο ρετρό αμερικανικό αγαπημένο ζαχαρωτό. 

Η εταιρεία Clark παρέμεινε οικογενειακή ιδιοκτησία μέχρι το 1955. Μετά από αυτό, μεταβιβάστηκε σε διάφορες εταιρείες πριν τελικά αποκτήσει η NECCO το 1999, η οποία συνεχίζει να παράγει την σοκολάτα Clark Bar μέχρι σήμερα.

7/ Fry’s Turkish Delight h

 • Έτος δημιουργίας: 1914  
 • Χώρα προέλευσης: Αγγλία  
 • Εταιρεία:  J. S. Fry & Sons (τώρα ανήκει στην Cadbury)


Το Fry’s Turkish Delight είναι ένα μοναδικό candy bar που δημιουργήθηκε από τον J. S. Fry & Sons το 1914. 

Το συγκεκριμένο ζαχαρωτό διαθέτει Turkish Delight με γεύση τριαντάφυλλου (ένα ζελέ που δημιουργήθηκε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία) που καλύπτεται από σοκολάτα γάλακτος. 

>>>Διαβάστε ακόμη:Ranking: Οι 5 πιο καταστροφικές οικονομικές κρίσεις & ο COVID-19<<<

Αφού η Cadbury απέκτησε την εταιρία J. S. Fry & Sons το 1919, συνέχισε να αποκαλεί το ζαχαρωτό «Fry's Turkish Delight», λόγω της ήδη καθιερωμένης αναγνώρισης του ονόματος. 

Σε ορισμένες διεθνείς αγορές, όπως η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία, υπάρχει μια σειρά από τουρκικά προϊόντα - Turkish Delight, όπως μίνι πασχαλινά αυγά, παγωτά και εκδόσεις μεγέθους δαγκωμάτων της καραμέλας που χρησιμοποιούνται σε κουτιά σοκολάτας. Το 2010, η Cadbury άρχισε να παράγει το τούρκικο γλυκό «Turkish Delight» χωρίς τεχνητά χρώματα, εκτός από τη Νέα Ζηλανδία.

6/ Toblerone s

 • Έτος δημιουργίας: 1908
 •  Χώρα προέλευσης: Ελβετία
 •  Εταιρεία: Berner Chocolade Fabrik Tobler & Co. AG (τώρα ανήκει στη Mondelēz International, Inc.)

Η πρώτη σοκολάτα Toblerone δημιουργήθηκε από τον Theodore Tobler το 1908, ο οποίος είχε κληρονομήσει την εταιρεία σοκολάτας της οικογένειας το 1900. Ο Tobler ανέπτυξε την σοκολάτα με τον ξάδελφό του, Emil Baumann, και οι δύο πρόσθεσαν στην συνταγή μαντολάτο, αμύγδαλα και μέλι στη σοκολάτα γάλακτος και το έφτιαξαν με ένα μοναδικό τριγωνικό σχήμα. 

Το όνομα της σοκολάτας είναι ένας συνδυασμός Tobler και torrone, ένα νότιο ευρωπαϊκό μαντολάτο φτιαγμένο με μέλι και αμύγδαλα.

>>>Διαβάστε ακόμη:Ranking: 8 χαρακτηριστικά τουριστικά μέρη πριν/μετά τον κορωνοϊό <<<

Πολλοί πιστεύουν ότι ο Tobler εμπνεύστηκε να διαμορφώσει τη σοκολάτα έτσι προς τιμήν του Matterhorn στις Ελβετικές Άλπεις. Ωστόσο, τα παιδιά του αποκάλυψαν ότι το σχήμα του τριγώνου ήταν από σχήμα πυραμίδας που οι χορευτές στο Folies Bergères δημιούργησαν ως το φινάλε μιας παράστασης που είδε.

5/ Cadbury Dairy Milk \

 • Έτος δημιουργίας: 1905
 •  Χώρα προέλευσης: Αγγλία
 •  Εταιρεία: Cadbury

Η σοκολάτα Cadbury Dairy Milk έκανε το ντεμπούτο του το 1905. 

Παρόλο που η Cadbury παρήγαγε σοκολάτες από το 1894, η σοκολάτα Dairy Milk ήταν φτιαγμένο με υψηλότερο ποσοστό γάλακτος από τα προηγούμενα σοκολατάκια της μάρκας. 

Η συγκεκριμένη σοκολάτα ήταν άμεση επιτυχία και μέσα σε μια δεκαετία, έγινε το προϊόν με τις καλύτερες πωλήσεις της Cadbury. 

>>>Διαβάστε ακόμη:Ranking: Οι 11 εταιρίες που προσλαμβάνουν εν καιρώ κορωνοϊού<<<

Ακολουθώντας την αρχική γραμμή γαλακτοκομικών προϊόντων, η Cadbury πρόσθεσε αρκετές γεύσεις στη γραμμή, συμπεριλαμβανομένων των φρούτων και των καρυδιών (με αμύγδαλα και σταφίδες) και ολόκληρο το καρύδι (με φουντούκια). 

Τα τελευταία χρόνια, η Cadbury κυκλοφόρησε πιο ενδιαφέρουσες γεύσεις όπως το Dairy Milk Ritz, το οποίο είναι φτιαγμένο με Ritz Crackers και μια σοκολάτα με γεύση Vegemite στην Αυστραλία, φτιαγμένη  με καραμέλα και επικάλυψη Vegemite.

4/ Hershey’s Milk Chocolate Bar a

 • Έτος δημιουργίας: 1900  
 • Χώρα προέλευσης: Ηνωμένες Πολιτείες  
 • Εταιρεία:  Hershey Company


Παρόλο που ο Nestlé έκανε το ντεμπούτο του στη σοκολάτα γάλακτος 25 χρόνια πριν από τον Milton S. Hershey, η σοκολάτα γάλακτος ήταν η πρώτη σοκολάτα μαζικής παραγωγής στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πριν από αυτό, οι περισσότερες σοκολάτες στον κόσμο κατασκευάζονταν  στην Ευρώπη, ιδίως στην Ελβετία. Η σοκολάτα Hersheys Milk Chocolate είναι το χαρακτηριστικό στοιχείο της εταιρείας και κατασκευάζεται ακόμα και σήμερα.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Οι 10 αεροπορικές εταιρίες που εξακολουθούν να πετούν<<<

Η συγκεκριμένη λιχουδιά φτιάχνεται με σοκολάτα από ντόπιους αγρότες στην Πενσυλβάνια, όπου εδρεύει η εταιρεία Hershey Company. Λόγω της μοναδικής διαδικασίας που χρησιμοποιείται για να φτιάξει το Hershey's Bar, η γεύση του είναι αυτό που οι Αμερικανοί συνδέουν με τη σοκολάτα. Ενώ η συγκεκριμένη σοκολάτα είναι πολύ δημοφιλής στις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν αναγνωρίζεται ευρέως διεθνώς.

3/ Lindt Chocolate Bar u

 • Έτος δημιουργίας: 1879  
 • Χώρα προέλευσης: Ελβετία  
 • Εταιρεία:   Chocoladefabriken Lindt & Sprüngli AG (Lindt)

Ο Rodolphe Lindt είναι ένας άλλος πρωτοπόρος της σοκολάτας του οποίου οι μέθοδοι εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται στη σημερινή βιομηχανία σοκολάτας και καραμελών.

Πριν από την ανακάλυψη του Lindt το 1879, οι σοκολάτες ήταν λαστιχωτές, δύσκολες στην επεξεργασία. Ο Lindt άρχισε να πειραματίζεται και να αναζητά τρόπους για να αναπτύξει ένα ανώτερο προϊόν σοκολάτας. Εφευρέθηκε ένα μηχάνημα που ονομάζεται «conche» και αποφάσισε να προσθέσει ξανά το βούτυρο κακάο στο μείγμα σοκολάτας.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Οι 10 χώρες με τα καλύτερα εκπαιδευτικά συστήματα <<<

Αρκετές από τις πρώτες δοκιμές του Lindt ήταν ανεπιτυχείς έως ότου ένας από τους εργάτες του άφησε ακούσια το «conche» να τρέχει για ένα ολόκληρο Σαββατοκύριακο. Την επόμενη Δευτέρα, ο Lindt ανακάλυψε ότι η πάστα είχε γίνει λεία και αρωματική, δημιουργώντας την πρώτη σοκολάτα που έλιωσε στο στόμα ενός ατόμου. Αυτή η διαδικασία, που ονομάζεται «conching», χρησιμοποιείται σήμερα για την ανάπτυξη λαμπερών, τραγανών, λείων, λιωμένων προϊόντων σοκολάτας.

2/ Nestlé Milk Chocolate s

 • Έτος δημιουργίας: 1875
 • Χώρα προέλευσης: Ελβετία
 • Εταιρεία:  Nestlé σε συνεργασία με τον Daniel Peter

Πριν συνεργαστεί με τον Daniel Peter, ο Henri Nestlé ανέπτυξε και παρήγαγε συμπυκνωμένο γάλα καθώς και γάλα σε σκόνη. Ο Daniel Peter είχε ήδη αναπτύξει έναν τρόπο για να φτιάξει σοκολάτα γάλακτος το 1857, αλλά δεν κατάλαβε πώς να αφαιρέσει με επιτυχία το νερό από το γάλα για να αποτρέψει τη δημιουργία μούχλας στη σοκολάτα. Έτσι λοιπόν συνεργάστηκε με τη Nestlé και πέρασε επτά χρόνια τελειοποιώντας τη διαδικασία της σοκολάτας γάλακτος. 

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Οι χώρες με το ταχύτερο internet στον κόσμο<<<

Η πρώτη τους σοκολάτα γάλακτος έκανε το ντεμπούτο της το 1875 και αρχικά ονομάστηκε «Gala Peter». Το 1879, η Nestlé και ο Peter ίδρυσαν επίσημα την εταιρεία Nestlé. Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, η σοκολάτα Nestlé Milk Chocolate κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ το 1919.

1/ Fry’s Chocolate Cream q

 • Έτος δημιουργίας: 1866  
 • Χώρα προέλευσης: Αγγλία  
 • Εταιρεία:   J. S. Fry & Sons (τώρα ανήκει στην Cadbury)

Η λιχουδιά Chocolate Cream που δημιουργήθηκε από τον Joseph Fry το 1866 είναι η παλαιότερη σοκολάτα στον κόσμο. 

Αν και ο Fry ήταν ο πρώτος που άρχισε να πιέζει τη σοκολάτα σε καλούπια ράβδων το 1847, η Chocolate Cream ήταν η πρώτη μαζική παραγωγή και ευρέως διαθέσιμη σε candy bar. 

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Οι 14 χειρότερες πανδημίες στην ιστορία και ο κορωνοϊός <<<

Η συγκεκριμένη σοκολάτα διαθέτει ένα αρωματικό κέντρο φοντάν με επένδυση από απλή σοκολάτα. Υπάρχουν δύο μόνιμες γεύσεις των συγκεκριμένων σοκολατιών: πρωτότυπη κρέμα σοκολάτας και κρέμα μέντας. 

Με την πάροδο των χρόνων έχουν προστεθεί και άλλες γεύσεις όπως, κρέμα φράουλας, κρέμα ανανά, κρέμα πορτοκαλιού (μία από τις αρχικές γεύσεις που διακόπηκε το 2015) και το Five Center (πορτοκάλι, βατόμουρο, ασβέστης, φράουλα και ανανά).
 

Άννη Χαραλάμπους