Ranking: Οι 10+1 πιο επικίνδυνες χώρες να ταξιδέψεις το 2020

Δείτε ποιες είναι οι πιο επικίνδυνες χώρες να ταξιδέψετε το 2020 και γιατί;

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΑΝΝΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ


Ένα ταξίδι μπορεί να σου προσφέρει τις πιο μοναδικές εμπειρίες καθώς και τις καλύτερες αναμνήσεις. Παρ’ όλα αυτά, δυστυχώς, δεν είναι όλες οι χώρες ασφαλείς για τους τουρίστες να απολαύσουν ανέμελα τις διακοπές τους, ιδίως σε μια εποχή που τα τρομοκρατικά χτυπήματα και τα έντονα κρούσματα βίας έχουν καθιερωθεί ως συχνά φαινόμενα σε χώρες σε όλο τον πλανήτη.

Η Brief έχει συλλέξει στοιχεία για τις 10 πιο επικίνδυνες χώρες για να ταξιδέψεις το 2020 (σε περίπτωση που ήταν μέσα στην λίστα επιλογών σας). Μέσα στις 10 πιο επικίνδυνες χώρες η Brief έχει προσθέσει και το Ιράν λόγω των τελευταίων γεγονότων που φαίνεται να πλήττουν την χώρα.
 

10. Μάλι: Έγκλημα, τρομοκρατία και απαγωγή

Το βίαιο έγκλημα, οι απαγωγές και οι ένοπλες ληστείες, είναι σύνηθες στο Μάλι. Το βίαιο έγκλημα αποτελεί ιδιαίτερη ανησυχία κατά τη διάρκεια των τοπικών εορτών και των εποχικών γεγονότων στο Μπαμάκο, στα προάστια του και στις νότιες περιοχές του Μάλι. 

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Οι τρομοκρατικές και ένοπλες ομάδες πραγματοποιούν πολύ συχνά απαγωγές και επιθέσεις. Μπορεί να επιτεθούν με λίγη ή καθόλου προειδοποίηση, στοχεύοντας νυχτερινά κλαμπ, ξενοδοχεία, εστιατόρια, χώρους λατρείας, δυτικές διπλωματικές αποστολές και άλλες τοποθεσίες που συχνάζουν κυρίως τουρίστες.
 

9. Ανατολική Ουκρανία: Έγκλημα, πολιτικές αναταραχές και εκλογές. Ορισμένες περιοχές έχουν αυξημένο κίνδυνο

Τα ανατολικά τμήματα του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ βρίσκονται κοντά, ειδικά στις μη κυβερνητικές περιοχές, λόγω ένοπλης σύγκρουσης.

Η εγκληματικότητα που στοχεύει τουρίστες είναι ένα σύνηθες φαινόμενο στην Ουκρανία. 

Επίσης, οι διαδηλώσεις, οι οποίες περιστασιακά έχουν γίνει βίαιες, πραγματοποιούνται τακτικά σε ολόκληρη την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου του Κιέβου, ενώ έγιναν πολλές φορές   δολοφονίες πολιτικών και βομβιστικές επιθέσεις. Υπάρχουν αναφορές βίας από ακραίες εθνικιστικές ομάδες.
 

8. Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό: Η "καρδιά του σκότους"


Το βίαιο έγκλημα, όπως η ένοπλη ληστεία, η ένοπλη εισβολή σε σπίτια και οι επιθέσεις, είναι κοινό φαινόμενο και η τοπική αστυνομία δεν μπορεί να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στο σοβαρό έγκλημα. Οι δράστες μπορούν να παρουσιάζονται ως αστυνομικοί ή πράκτορες ασφαλείας.

Επίσης, οι διαδηλώσεις είναι κοινές σε πολλές πόλεις και κάποιες καταλήγουν να γίνονται βίαιες. Κατά καιρούς, η αστυνομία έχει αποκριθεί με αυστηρές τακτικές που είχαν ως αποτέλεσμα θύματα αμάχων και συλλήψεις.
 

6. Νότιο Σουδάν: Υψηλά επίπεδα βίας

Τα επίπεδα της διακοινοτικής βίας παραμένουν υψηλά σε ολόκληρη τη χώρα, και υπάρχουν αναφορές για συγκρούσεις μεταξύ ενόπλων ομάδων σε ορισμένες περιοχές.  Υπάρχουν επίσης τακτικές αναφορές για σοβαρή εγκληματικότητα στην Τζούμπα, ιδιαίτερα κατά τις βραδινές ώρες. Επίσης, οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Νότιο Σουδάν είναι επικίνδυνες καθώς και συχνό φαινόμενο για την χώρα.
 

5. Σομαλία: Υψηλός κίνδυνος τρομοκρατικής επίθεσης, απαγωγής, ένοπλης σύγκρουσης και βίαιου εγκλήματος

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις είναι δυστυχώς συχνό φαινόμενο στη Σομαλία. Οι πιθανοί στόχοι τρομοκρατικών επιθέσεων περιλαμβάνουν; το Διεθνές Αεροδρόμιο του Μογκαντίσου, Κυβερνητικοί Αξιωματούχοι, κτίρια της κυβέρνησης, ξενοδοχεία, εστιατόρια, τουρίστες και εργαζόμενοι του ΟΗΕ.

Ο κίνδυνος απαγωγής είναι πολύ υψηλός σε όλα τα μέρη της Σομαλίας! Αυτό περιλαμβάνει τις πόλεις Puntland και Σομαλιλάνδη. Επίσης, κατοικημένες περιοχές και λαϊκές αγορές στη νοτιοκεντρική Σομαλία έχουν υποστεί επιθέσεις με πυροβολισμούς και χειροβομβίδες πάρα πολλές φορές, τραυματίζοντας αθώους/άμαχους πολίτες . 

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<  

Σημαντίκό είναι να αναφερθεί ακόμη πως, η Σομαλία δεν έχει αποτελεσματική αστυνομική δύναμη. Ο νόμος και η τάξη έχουν καταρρεύσει εδώ και πολλή καιρό, ενώ η ξηρασία, οι ελλείψεις τροφίμων και οι στρατιωτικές επιθέσεις έχουν επιδεινώσει την ασταθή κατάσταση ασφαλείας και της χώρας γεννικότερα.

Επίσης, η Σομαλία έχει ακραίες καιρικές συνθήκες που είναι δύσκολο να τις αντέξει ένας τουρίστας ο οποίος είναι συνηθισμένος σε διαφορετικό τύπο κλίματος. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ξηρασίας, καύσωνες και πλημμύρες πλήττουν συνεχώς την χώρα. Είναι επίσης επιρρεπής σε τσουνάμι. Κατά τη διάρκεια μιας φυσικής καταστροφής, τα πλήγματα είναι σοβαρά.
 

4. Υεμένη: Τρομοκρατία, πολιτικές αναταραχές, κίνδυνοι για την υγεία, απαγωγές, ένοπλες συγκρούσεις και νάρκες ξηράς.
 

Οι τρομοκρατικές ομάδες εξακολουθούν να σχεδιάζουν και να διεξάγουν επιθέσεις στην Υεμένη. Οι τρομοκράτες επιτίθονται με μικρή ή καθόλου προειδοποίηση, στοχεύοντας σε δημόσιους χώρους, κομβικά σημεία μεταφορών, εμπορικά κέντρα και εγκαταστάσεις της τοπικής κυβέρνησης. Επιπλέον, υπάρχει συνεχής απειλή απαγωγής/κράτησης από τρομοκράτες, εγκληματικά στοιχεία και/ή μη κυβερνητικούς παράγοντες. 
 

3. Ιράκ: Η κατάσταση στην Βαγδάτη είναι πολύ ασταθής

Τα προβλήματα στο Ιράκ υπήρχαν από πριν θα έλεγε κανείς, ιδίως μετά τον θάνατο του Σαντάμ Χουσέιν. Παρ΄ όλα αυτά η κατάσταση έχει αποκλιματοθεί  μετά τις ενέργειες των Ιρακινών πολιτών έξω από την Αμερικανική πρεσβεία. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε το Ιράν ότι κρύβετε πίσω από τις επιθέσεις στην πρεσβεία και γι’ αυτό λίγες μέρες μετά έδωσε την διαταγή για τον θάνατο του Κασέμ Σουλεϊμανί, ο ανώτερος διοικητής του Ιράν. Η κατάσταση από εκείνη την μέρα και μετά είναι ασταθής θα έλεγε κανείς στην χώρα μιας και ένας πύραυλος έπληξε την αμερικανική βάση Taji, στο Ιράκ στις 17 Ιανουαρίου. Η στρατιωτική βάση βρισκόταν βόρεια της Βαγδάτης στο Ιράκ και φιλοξενούσε αμερικανικά στρατεύματα και δυνάμεις του διεθνούς συνασπισμού. Ευτυχώς οι στρατιώτες σώθηκαν επειδή κρύφτηκαν σε κρησφύγετα που ανήκαν κάποτε στον Σαντάμ Χουσέιν. 

Η κατάσταση δυστυχώς αυτή την στιγμή στην Βαγδάτη είναι πολύ ασταθής και θα ήταν καλύτερα να αποφύγετε να επισκεφτείτε την συγκεκριμένη χώρα.


2. Συρία: Η κατάσταση της ασφάλειας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής είναι απρόβλεπτη και ενδέχεται να συνεχίσει να είναι ασταθής.


Μην ταξιδέψετε στη Συρία λόγω της εξαιρετικά επικίνδυνης κατάστασης ασφαλείας. Οι ένοπλες συγκρούσεις βρίσκονται σε εξέλιξη υπό καθημερινής βάσεως. Οι αεροπορικές επιθέσεις, οι απαγωγές και οι τρομοκρατικές επιθέσεις είναι κοινές και συχνό φαινόμενο.  

Η  κατάσταση ασφαλείας στη Συρία είναι εξαιρετικά επικίνδυνη λόγω στρατιωτικών συγκρούσεων, συμπεριλαμβανομένων των αεροπορικών επιθέσεων, και πολύ υψηλών επιπέδων βίας, τρομοκρατίας και απαγωγών. Τα χημικά όπλα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε συγκρούσεις. Πολλοί αλλοδαποί, ειδικά εργαζόμενοι ανθρωπιστικής βοήθειας και δημοσιογράφοι, έχουν απαχθεί από στρατιώτες του Ισλαμικού Κράτους.

Οι διαδηλώσεις μπορούν να γίνουν βίαιες. Οι αρχές έχουν συλλάβει ανθρώπους κοντά σε διαδηλώσεις, ανεξάρτητα από την υπηκοότητά τους. Στην Συρία πρέπει να αποφεύγονται οι μεγάλες δημόσιες συγκεντρώσεις. Αυτό περιλαμβάνει κηδείες και διασκευές πένθους ή ακόμη περιοχές όπου ο κόσμος συναθροίζεται μετά τις προσευχές της Παρασκευής.

>>> ΌΛΕΣ ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΕΙΔΗΣΕΙΣ <<<

Το έγκλημα έχει δυστυχώς αυξηθεί, συμπεριλαμβανομένων των βίαιων ληστειών, των απαγωγών και των κλοπών. Οι πόρτες του αυτοκινήτου πρέπει να είναι πάντα κλειδωμένες και τα παράθυρα ψηλά.

Επίσης, οι περισσότερες εμπορικές αεροπορικές εταιρείες έχουν σταματήσει να πετούν στη Συρία. Άλλες εμπορικές αεροπορικές υπηρεσίες και αεροδρόμια θα μπορούσαν να δεχθούν επιθέσεις ή να σταματήσουν να λειτουργούν οποιαδήποτε στιγμή. Οι δρόμοι και οι συνοριακές διελεύσεις ενδέχεται να μπλοκαριστούν χωρίς προειδοποίηση. Σχεδιάστε προσεκτικά την έξοδό σας για να ελαχιστοποιήσετε τους κινδύνους ασφαλείας. Η είσοδος στο Λίβανο από τη Συρία, ή το αντίθετο είναι περιορισμένη.

Το τοπικό νόμισμα είναι η Συριακή Λίρα (SYP). Είναι παράνομο να αλλάζεις χρήματα στους δρόμους. Ορισμένοι οικονομικοί οργανισμοί έχουν σταματήσει να συνεργάζονται με συριακές εταιρείες λόγω κυρώσεων. Οι πιστωτικές κάρτες και οι κάρτες ATM ενδέχεται να μην λειτουργούν λόγω της κατάστασης. 


1. Λιβύη: Δεν είναι ασφαλής ιδικά μετά τα πρόσφατα συμβάντα
 



Πολλές κυβερνήσεις συμβουλεύουν τους πολίτες τους να μην ταξιδέψουν στη Λιβύη λόγω της τρέχουσας σύγκρουσης και του εμφυλίου που πλήττει την χώρα. Ενώ η χώρα είναι μοιρασμένη στα δύο, μεταξύ των υποστηριχτών του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ και του Φαγιέζ Αλ Σάρατζ. Οι υπόλιπες χώρες του πλανήτη έχουν διαλέξει επίσης  την πλευρά που υποστηρίζουν, καθιστώντας την τρέχουσα κατάσταση ακόμη πιο «εύφλεκτη». Την Κυριακή 19 Ιανουαρίου, θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο Διάσκεψη για την Λιβύη, μετά από πρόσκληση της Γερμανίδας Καγκελάριου, Άγκελα Μέρκελ.

Γενικά όμως, η κατάσταση και πριν τις πρόσφατες εξελίξεις δεν ήταν πολύ καλύτερη. Ο εμφύλιος άρχισε  μετά τον αιματηρό πόλεμο για να ανατρέψουν τη δικτατορία του Καντάφι

>>> ΌΛΕΣ ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΕΙΔΗΣΕΙΣ <<<

Βίαιες αντιπαραθέσεις όπως οι ληστείες και οι ληστείες αυξάνονται τελευταία, γι' αυτό συνιστάται να προσέχετε περισσότερο τους δρόμους της Λιβύης, να αποφεύγετε τους σκοτεινούς δρόμους και τις ερημωμένες περιοχές σε περίπτωση που σκέπτεστε. Λάβετε υπόψη ότι οι κίνδυνοι αυξάνονται ακόμη παραπάνω όταν σκοτεινιάζει.

Οι τρομοκράτες είναι πολύ πιθανό να επιχειρήσουν να πραγματοποιήσουν επιθέσεις στη Λιβύη. Η μεγαλύτερη απειλή προέρχεται από τις εξτρεμιστικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένου του Daesh, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την πλειονότητα των επιθέσεων.

Η Λιβύη δεν ήταν ούτε και πριν ασφαλής για τους τουρίστες.

Στην πραγματικότητα, πολλές κυβερνήσεις είναι σαφείς στο να συμβουλεύουν τους ταξιδιώτες ενάντια σε όλα τα ταξίδια στη Λιβύη λόγω σοβαρής πολιτικής και κοινωνικής αναταραχής και αστάθειας που προκλήθηκε από τον συνεχιζόμενο εμφύλιο πόλεμο μετά την ανατροπή του προέδρου τους.

Ένοπλες ομάδες πολιτοφυλακής εξακολουθούν να βρίσκονται σε πολλές πόλεις και περιοχές, οι οποίες συχνά είναι θανατηφόρες.
 

10+1. Ιράν:  Επικρατεί εκρηκτική κατάσταση 

Λόγω των τελευταίων γεγονότων αποφασίσαμε να προσθέσουν ακόμα μια χώρα στην λίστα με τις πιο επικίνδυνες χώρες. Όλα τα προβλήματα όμως ξεκίνησαν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς όταν οι ΗΠΑ κατηγόρησαν το Ιράν για τις επιθέσεις στην Αμερικάνικη πρεσβεία στην Βαγδάτη. Από εκείνο το σημείο και μετά ξεκίνησαν όλα να παίρνουν τον κάτω δρόμο. Στις 4 Ιανουαρίου, μια αμερικανική αεροπορική επίθεση κοντά στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Βαγδάτης σκότωσε έναν Ιρανό ανώτερο διοικητή, τον Κασέμ Σουλεϊμανί, καθώς και άλλους Ιρακινούς παραστρατιωτικούς ηγέτες. Αυτό το περιστατικό προκάλεσε το υπέρτατο ξέσπασμα στην Μέση Ανατολή, βάζοντας λάδι στην φωτιά σε ένα καζάνι που ήταν ήδη προ πολλού έτοιμο να εκραγεί σαν ηφαίστειο.  Μετά, η ρήξη του Ουκρανικού Boeing στις 8 Ιανουαρίου. Οργισμένοι διαδηλωτές φωνάζουν στους δρόμους τις Τεχεράνης για το έγκλημα που διαπράχθηκε, ενώ ο στρατός και η κυβέρνηση ρίχνουν το φταίξιμο ο ένας στον άλλο σαν μπαλάκι του ping pong. Ενώ ο στρατός παραδέχτηκε ότι αυτό ευθύνεται για την ρήξη του αεροσκάφους, λένε πως η κυβέρνηση το γνώριζε ενώ πολλά βίντεο έχουν βγει στην φόρα δείχνοντας δύο πυραύλους να χτυπάνε το άτυχο αεροσκάφος αντί για ένα όπως είχαν ισχυρισθεί πρώτιστος.  

Εν κατά κλείδι, αυτές ήταν λοιπόν οι πιο επικίνδυνες χώρες για να ταξιδέψετε τουλάχιστον το 2020, σύμφωνα με στοιχεία από την International SOS. Σε περίπτωση που κάποια από τις παραπάνω χώρες ήταν μέσα στην λίστα των επίλογών σας για ένα ταξιδιωτικό ταξίδι, θα ήταν καλή ιδέα, προς το παρών τουλάχιστον, να αναβάλετε το ταξίδι για κάποια άλλη μια φορά, όπου οι καταστάσεις θα είναι πιο ευνοϊκές. 

Άννη Χαραλάμπους