Ranking: Οι 20 δουλειές με τις υψηλότερες αποδοχές στον κόσμο 

Ποια καριέρα έχει τις υψηλότερες αποδοχές και ποιος είναι ο μέσος μισθός;

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΑΝΝΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ


Πολλοί εργαζόμενοι του 21ου αιώνα, έρχονται αντιμέτωποι με μια πρωταρχική σύγκρουση στην επαγγελματική τους ζωή. Το ερώτημα έχει ως εξής: «Να κάνω αυτό που αγαπώ ή να αγαπήσω αυτό που κάνω;». Αυτό είναι ένα ερώτημα που δεν διχάζει, όχι μόνο αυτούς που βρίσκονται ήδη στην αγορά εργασίας, αλλά και τους νέους που προσπαθούν να καταλήξουν σε μια επαγγελματική κατεύθυνση η οποία και θα «χαράξει» την πορεία τους στην ζωή.

Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι είναι ικανοποιημένοι με την επαγγελματική κατεύθυνση/εργασία που έχουν επιλέξει για να ακολουθήσουν, υπάρχουν όμως κι άλλοι που δεν είναι. 

Είναι γνωστό ότι μερικά επαγγέλματα πληρώνουν «καλύτερα» σε σύγκριση με άλλα. Οι περισσότεροι άνθρωποι, στερεοτυπικά, πιστεύουν ότι εργασίες όπως διευθύνοντες σύμβουλοι (CEOs), διευθυντές, επιχειρηματίες, πιλότοι, γιατροί, δικηγόροι κ.τ.λ. είναι οι μόνοι κλάδοι που πληρώνουν καλά… Ίσως γι' αυτό και οι γονείς μας θέλουν να μας δουν σε αυτά τα συγκεκριμένα επαγγέλματα... Αλλά θα εκπλαγείτε μαθαίνοντας ότι τα προαναφερθέντα επαγγέλματα δεν είναι τα μόνα που πληρώνουν καλά στο τέλος του μήνα. 

Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι, οποιαδήποτε δουλεία μπορεί να αποφέρει ισχυρά κέρδη, αρκεί να γίνεται με αγάπη. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που ο Κινέζος φιλόσοφος Κομφούκιος είπε κάποτε: «Διάλεξε μια δουλειά που αγαπάς και δεν θα χρειαστεί να δουλέψεις ούτε μία ημέρα στη ζωή σου».

Το εβδομαδιαίο Ranking της Brief λοιπόν σας παρουσιάζει τις 20 δουλειές με τις υψηλότερες αποδοχές στον κόσμο το 2020, βασισμένο σε στοιχεία από το Business Insider & το Career Addict.

>>> Διαβάστε όλα τα Ranking της Brief εδώ <<<

Αυτές είναι τα 20 επαγγέλματα με τις υψηλότερες αποδοχές στον κόσμο:
1/
Νευροχειρουργός
2/ Αναισθησιολόγος
3/ Χειρουργός
4/ Στοματικός & Γναθοπροσωπικός Χειρουργός
5/ Γυναικολόγος
6/ Ορθοδοντικός 
7/ Ψυχίατρος
8/ Γενικός Ιατρός (GP)
9/ Διευθύνων Σύμβουλος
10/ Παθολόγος
11/ Προσθοδοντικός 
12/ Παιδίατρος
13/ Οδοντίατρος
14/ Αναισθησιολόγος Νοσηλευτής
15/ Πιλότος και Συγκυβερνήτης 
16/ Διευθυντής πληροφορικής
17/ Μηχανικός πετρελαίου
18/ Ποδίατρος
19/ Διευθυντής μάρκετινγκ
20/ Δικηγόρος
  σ

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Αυτές είναι οι 10 πλουσιότερες χώρες στον κόσμο το 2020 <<<

20/ Δικηγόρος
δ

 • Μέσος μισθός το χρόνο: $141,890

Ενίσταμαι κύριε πρόεδρε! Κι όμως, ένας δικηγόρος στο εξωτερικό μπορεί να αγγίξει το ποσό των $141.890 τον χρόνο. 

Για να κερδίσει κάποιος μεγάλα ποσά σε αυτό το επάγγελμα, πρέπει να σπουδάσει για αρκετά χρόνια, να περάσει πολλές εξετάσεις και, φυσικά, ένα «barrister» θα βοηθούσε περαιτέρω την κατάσταση!

Ένας δικηγόρος θα πρέπει να εκπροσωπεί και να υπερασπίζεται τους πελάτες του στην δίκη, να συντάξει όλα τα απαραίτητα νομικά έγγραφα και να αφιερώσει πολύ χρόνο συμβουλεύοντας τους πελάτες του για τυχόν νομικές στρατηγικές.

Αυτό το επάγγελμα είναι γνωστό ότι περιλαμβάνει πολλές ώρες και υπερωρίες, ωστόσο, οι κόποι για όλη αυτή τη σκληρή δουλειά μπορούν να προσφέρουν αρκετά, με τη μορφή ενός άνετου μισθού, επιλογών μετοχών και μπόνους κ.τ.λ. Επίσης, μια νίκη στο δικαστήριο θα κάνει όλους τους κόπους και την σκληρή δουλειά να αξίζουν!

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Αυτά είναι τα 10 πιο «luxury» café στον κόσμο <<<

19/ Διευθυντής μάρκετινγκ
δ

 • Μέσος μισθός το χρόνο: $145.620 

Ένας διευθυντής μάρκετινγκ είναι υπεύθυνος για το σχεδιασμό, την εκτέλεση και την παράδοση σε εταιρείες εμπορικών πολιτικών και σχεδίων.

Εκτός από ένα ωραίο ετήσιο πακέτο μισθών και παροχών, οι καλοί διαχειριστές μάρκετινγκ μπορούν επίσης να λαμβάνουν προμήθειες και μπόνους με βάση τους στόχους πωλήσεων ή τα έσοδα της εταιρείας στην οποία εργάζονται.

Ωστόσο, τα $145.620 είναι ένας μέσος όρος, οπότε ανάλογα με την εμπειρία και τα προηγούμενα αποτελέσματα, αυτός ο αριθμός θα μπορούσε να διαφέρει σημαντικά έως ότου να αποδείξει την αξία του.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Τα 20 πλουσιότερα μοντέλα στον κόσμο το 2020 <<<

18/ Ποδίατρος
δ

 • Μέσος μισθός το χρόνο: $148.470

Ένας ποδίατρος, ειδικεύεται στη διάγνωση και τη θεραπεία θεμάτων, παραμορφώσεων και ασθενειών που σχετίζονται με τα πόδια.

Πλατυποδία, εσωτερικά νύχια και κατάγματα είναι μόνο τα συνηθισμένα στην καθημερινή εργασία ενός ποδίατρου. Ο ποδίατρος-ποδολόγος μπορεί να εντοπίσει και να αξιολογήσει διάφορα προβλήματα στα πόδια και έχει τόσο προληπτικό, όσο και θεραπευτικό, όπου είναι δυνατόν, ρόλο.

Για να γίνει κάποιος ποδίατρος, θα πρέπει να κάνει ειδίκευση στην ποδιατρική για περίπου 4 χρόνια.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Οι 20 μεγαλύτερες ανακαλύψεις πετρελαίου στον κόσμο  <<<

17/ Μηχανικός πετρελαίου (Petroleum Engineer)
δ

 • Μέσος μισθός το χρόνο: $154.780

Εάν σας ενδιαφέρει το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο, τότε πρέπει να γίνετε Μηχανικός Πετρελαίου.

Ένας μηχανικός πετρελαίου ειδικεύεται στην αναζήτηση μεθόδων για την ενίσχυση της εξόρυξης και παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Συνήθως, αυτό γίνεται με την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών που μπορούν να εξαγάγουν αυτούς τους φυσικούς πόρους με ασφαλή και φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο.

Η ισχυρή κατανόηση των μαθηματικών και της επιστήμης θα ήταν πολύ επωφελής για μια καριέρα στον τομέα της μηχανικής και ανάλογα με το πού ζείτε, ορισμένες κυβερνήσεις θα πληρώσουν ακόμη και για τις σπουδές σας εάν θέλετε να ακολουθήσετε μια καριέρα σε αυτόν τον κλάδο.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Οι 20 πιο ακριβοπληρωμένοι αθλητές στον κόσμο το 2020 <<<

16/ Διαχειριστής πληροφορικής
δ

 • Μέσος μισθός το χρόνο: $142.530

Υπεύθυνοι για την προστασία και την ασφάλεια μιας εταιρικής υποδομής και δικτύων πληροφορικής, από διάφορες απειλές όπως ένα κακόβουλο λογισμικό ή επίθεση από χάκερ, οι διαχειριστές πληροφορικής έχουν συνήθως μια ευρεία κατανόηση της πληροφορικής καθώς και μια συγκεκριμένη ειδικότητα.

Στους καθημερινούς ρόλους τους, εποπτεύουν επίσης τυχόν αναβαθμίσεις λογισμικού ή υλικού, καθώς και την αντιμετώπιση τυχόν τεχνικών ζητημάτων.

Οι διαχειριστές IT πληρώνονται καλά επειδή έχουν μεγάλη ζήτηση. Η τεχνολογία κινείται τόσο γρήγορα με αποτέλεσμα οι εταιρείες να χρειάζονται εξειδικευμένους επαγγελματίες για να διαχειριστούν αυτές τις διαδικασίες και να βεβαιωθούν ότι όλα πάνε καλά.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Τα 10 πιο ακριβά χαρμάνια καφέ στον κόσμο <<< 

15/ Πιλότος και Συγκυβερνήτης 
δ

 • Μέσος μισθός το χρόνο: $161,280 

Εάν φοβάστε τα ύψη, τους κλειστούς χώρους  και γενικά τα αεροπλάνα, τότε σίγουρα μια καριέρα ως πιλότος δεν είναι η κατάλληλη.

Ωστόσο, αν σας αρέσουν τα αεροπλάνα, τα ταξίδια και να πετάτε ψηλά στο ουρανό, τότε το να γίνετε πιλότος ή συγκυβερνήτης μιας αεροπορικής εταιρείας είναι το επάγγελμα που σας ταιριάζει.

Είναι μια από τις καριέρες με τις υψηλότερες αποδοχές στον κόσμο, με πολλά προνόμια.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Οι 10 φθηνότερες χώρες να ζει κανείς παγκοσμίως  <<<

14/ Αναισθησιολόγος Νοσηλευτής
δ

 • Μέσος μισθός το χρόνο: $169.450

Στη δέκατη τέταρτη θέση, με μέσο όρο $169.450 ετησίως, είναι το επάγγελμα του αναισθησιολόγου Νοσηλευτή.

Ο ρόλος του/της νοσηλευτή/τριας γενικά, είναι μοναδικός και αναντικατάστατος, καθώς αποτελεί το μεγαλύτερο ποσοστό του ανθρώπινο δυναμικού, έχει την πρωταρχική ευθύνη για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και αποτελεί βασικό και αναπόσπαστο κρίκο στην λειτουργία ενός σύγχρονου νοσοκομείου.

Οι αναισθησιολόγοι νοσηλευτές είναι υπεύθυνοι για τη χορήγηση αναισθησίας, την παρακολούθηση της ανάρρωσης των ασθενών και την παρακολούθηση της λειτουργίας των ζωτικών τους οργάνων.

Εάν σας αρέσει να βοηθάτε τους ανθρώπους, τότε αυτό το επάγγελμα θα μπορούσε να είναι μια καλή επιλογή για εσάς.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Οι 21 πλουσιότεροι ηθοποιοί στον κόσμο το 2020 <<<

13/ Οδοντίατρος
δ

 • Μέσος μισθός το χρόνο: $174,110 

Όλοι έχουμε πάει στον οδοντίατρο κάποια στιγμή στη ζωή μας. Είναι ο φόβος και ο τρόμος για τους πλείστους! 

Οι οδοντίατροι είναι υπεύθυνοι για την εξέταση, τη διάγνωση και τη θεραπεία τυχόν προβλημάτων που σχετίζονται με τα δόντια και τα ούλοι.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Οι 25 παλαιότερες πόλεις στην Ευρώπη  <<<

12/ Παιδίατρος
δ

 • Μέσος μισθός το χρόνο: $183.240

Εάν έχετε έντονο ενδιαφέρον για τα παιδιά και μπορείτε να βλέπετε τον εαυτό σας να τα φροντίζει σε καθημερινή βάση, τότε μην κοιτάξετε άλλο, να γίνετε παιδίατρος.

Οι κύριες ευθύνες ενός παιδίατρου είναι η διάγνωση, η πρόληψη και η θεραπεία ασθενειών και τραυματισμών σε παιδιά

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Οι 9 παλαιότερες εταιρείες αυτοκινήτων στον κόσμο <<<

11/ Προσθοδοντικός
δ

 • Μέσος μισθός το χρόνο: $196.960 

Ελαφρώς διαφορετικό από τον οδοντίατρο, οι Προσθοδοντικοί είναι υπεύθυνοι για την κατασκευή και τοποθέτηση εμφυτευμάτων προς αντικατάσταση των δοντιών που λείπουν ή οποιωνδήποτε άλλων στοματικών παραμορφώσεων.

Αν αυτό ακούγεται σαν μια ενδιαφέρουσα πορεία σταδιοδρομίας για εσάς, τότε θα πρέπει να αποκτήσετε πτυχίο οδοντιατρικής χειρουργικής (DDS) για να πληροίτε τις προϋποθέσεις για να το ασκείτε. 

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Οι 10 παλαιότερες αεροπορικές εταιρείες που λειτουργούν <<<

10/ Παθολόγος
δ

 • Μέσος μισθός το χρόνο: $198.370

Μερικές φορές στη ζωή, μπορεί να είναι δύσκολο να προσδιοριστεί τι προκαλεί πόνο στο σώμα μας, ειδικά εάν δεν είναι άμεσα εμφανές εξωτερικά.

Ένας παθολόγος φροντίζει τους ασθενείς που υποφέρουν από παθολογικές, αυτοάνοσες, αλλεργικές, γαστροεντερικές, και ρευματολογικές διαταραχές, και όλα τα άλλα θέματα της γενικής ιατρικής που δεν απαιτούν ιατρική προσέγγιση.

Ο γιατρός αξιολογεί την κατάσταση της υγείας του ασθενή έχοντας υπόψιν του τόσο τις φυσικές αλλά και τις ψυχολογικές πτυχές, αναλύοντας τα συμπτώματα και τα σημάδια που υπάρχουν σε όλα τα όργανα. Ο γιατρός τότε συνταγογραφεί κάθε ανάλυση ή θεραπεία με πολλαπλά φάρμακα για να θεραπεύσει τις διαφορετικές ασθένειες, ή αν χρειάζεται, κατευθύνει τον ασθενή σε ένα πιο κατάλληλο ειδικό.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Οι 30 πιο ακριβές χώρες να ζει κανείς το 2020 <<<

9/ Διευθύνων Σύμβουλος
δ

 • Μέσος μισθός το χρόνο: $200,140

Για να προσληφθείτε ως Διευθύνων Σύμβουλος (CEO) από μια εταιρεία, θα πρέπει να έχετε αποκτήσει μεγάλη εμπειρία σε διευθυντικές θέσεις μιας επιχείρησης καθώς και ηγετικές ικανότητες.

Ο διευθύνων σύμβουλος είναι το πιο ισχυρό πρόσωπο σε μια επιχείρηση, καθώς ελέγχει την κατανομή των πόρων για τη δημιουργία αξίας, ενώ μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα μιας επιχείρησης και τη λήψη αποφάσεων.

Χρειάζονται συχνά, πολλά χρόνια σχετικής εργασιακής εμπειρίας και αποδεδειγμένο ιστορικό επιτυχίας προτού ένα άτομο θεωρηθεί ότι είναι έτοιμο να γίνει CEO.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Οι 20 πλουσιότεροι πολιτικοί στον κόσμο το 2020 <<<

8/ Γενικός ιατρός (GP)
δ

 • Μέσος μισθός το χρόνο: $208.560

Το πρώτο σημείο επαφής για όποιον πάσχει από οποιοδήποτε είδος πόνου ή ασθένειας είναι συνήθως ένας γενικός ιατρός.

Ο γενικός γιατρός θα συμβουλεύσει, διαγνώσει και θεραπεύσει ζητήματα που σχετίζονται με την υγεία του ασθενή, ή θα προτείνει/παραπέμψει σε έναν ειδικό ιατρό ανάλογα με τα συμπτώματά που υπάρχουν.

Για να γίνετε γενικός ιατρός, θα πρέπει να περάσετε περίπου επτά έως δέκα χρόνια κατάρτισης και εκπαίδευσης.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Οι 25 πλουσιότεροι τραγουδιστές στον κόσμο το 2020 <<<

7/ Ψυχίατρος
δ

 • Μέσος μισθός το χρόνο: $216.090

Η επόμενη καριέρα με τις υψηλότερες αποδοχές στον κόσμο είναι αυτή του Ψυχίατρου.

Οι ψυχίατροι είναι γιατροί ειδικευμένοι στην ψυχιατρική. Ένας ψυχίατρος ειδικεύεται στη διάγνωση και τη θεραπεία των ψυχικών διαταραχών.

Αντικείμενο τους είναι η αντιμετώπιση νοητικών ή συναισθηματικών διαταραχών όπως για παράδειγμα η σχιζοφρένεια, η διπολική διαταραχή, η κατάθλιψη, οι αγχώδεις διαταραχές ή οι διαταραχές πρόσληψης τροφής. Μπορεί να χρησιμοποιούν ψυχοθεραπεία, όπως και οι (εκπαιδευμένοι) κλινικοί ψυχολόγοι ή άλλοι, επίσης εκπαιδευμένοι, επαγγελματίες ψυχικής υγείας, έχουν όμως επιπλέον ιατρική ιδιότητα και μόνο αυτοί, από τους τρεις κλάδους, δύνανται να χορηγούν φάρμακα.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Τα 10 πιο ακριβά ουίσκι στον κόσμο <<<

6/ Ορθοδοντικός
σ

 • Μέσος μισθός το χρόνο: $228.500

Το νούμερο έξι είναι το τρίτο επάγγελμα στον οδοντιατρικό τομέα στη λίστα μας.

Οι ορθοδοντικοί είναι υπεύθυνοι για την εξέταση, διάγνωση και διόρθωση τυχόν οδοντικών ανωμαλιών που σχετίζονται με τη θέση της γνάθου και των δοντιών.

Για να γίνει κάποιος ορθοδοντικός, θα πρέπει πρώτα να ολοκληρώσει ένα πτυχίο οδοντιατρικής και, στη συνέχεια, να ολοκληρώσει ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα στην Ορθοδοντική.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Τα 10 πιο ισχυρά brands πολυτελείας το 2019 <<<

5/ Γυναικολόγος
σ

 • Μέσος μισθός το χρόνο: $235.240

Στην πέμπτη θέση, έχουμε έναν γιατρό που ειδικεύεται στην ιατρική περίθαλψη που σχετίζεται με την εγκυμοσύνη και τον τοκετό, καθώς και τη διάγνωση, τη θεραπεία και την πρόληψη ασθενειών της γυναίκας.

Ένας γυναικολόγος βοηθά στη διατήρηση του αναπαραγωγικού συστήματος της γυναίκας και τα καθήκοντά του μπορεί να ποικίλλουν.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Οι 10 παλαιότερες σοκολάτες που δημιουργήθηκαν ποτέ <<<

4/ Στοματικός & Γναθοπροσωπικός Χειρουργός
δ

 • Μέσος μισθός το χρόνο: $243.500

Οι στοματικοί και γναθοπροσωπικοί χειρουργοί διαφέρουν από τους φυσιολογικούς οδοντιάτρους, καθώς εκτελούν χειρουργικές επεμβάσεις στο πρόσωπο, το στόμα και τη γνάθο, που εστιάζουν κυρίως σε σκληρούς και μαλακούς ιστούς.

Για να έχετε καριέρα σε αυτόν τον τομέα, θα πρέπει να σπουδάσετε για τέσσερα επιπλέον χρόνια μετά την ολοκλήρωση του πτυχίου οδοντιατρικής.

Όμως, με μέσο μισθό κοντά στα $250.000 το χρόνο, αυτά τα τέσσερα επιπλέον χρόνια αξίζουν σίγουρα τον κόπο.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Αυτές οι 5 χώρες σας πληρώνουν για να τις επισκεφθείτε <<<

3/ Χειρουργός
σ

 • Μέσος μισθός  το χρόνο: $251.000

Οι χειρουργοί είναι μια από τις υψηλότερα αμειβόμενες καριέρες στον κόσμο.

Είναι πολύ εύκολο να δικαιολογήσει κάποιος τον μέσο ετήσιο μισθό τους, καθώς πραγματικά σώζουν ζωές και βελτιώνουν τη γενική ευημερία των ανθρώπων.

Για να γίνει κάποιος χειρουργός, ανάλογα με την ειδικότητα που θα επιλέξει, απαιτεί πολλά χρόνια επιπλέον μελέτης αφού γίνει ειδικευμένος γιατρός.

Θα χρειαστεί να επιλέξει μια ειδικότητα για να ειδικευτεί και στη συνέχεια να κάνει την απαιτούμενη εργασία για να είναι σε θέση να εξασκήσει το επάγγελμα.

Όσο περισσότερη εμπειρία έχει και όσο πιο σπάνιος είναι ο τομέας εξειδίκευσής του, τόσο περισσότερα χρήματα μπορεί να κερδίσει.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Οι 10 κορυφαίες θεωρίες συνωμοσίας για τον κορωνοϊό <<<

2/ Αναισθησιολόγος
δ

 • Μέσος μισθός το χρόνο: $265.000 

Οι αναισθησιολόγοι είναι γιατροί που είναι υπεύθυνοι για τη χορήγηση αναισθητικών πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά τη χειρουργική επέμβαση.

Έχουν επίσης μια σειρά από άλλες ευθύνες, όπως η αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, παροχής συμβουλών για τη διαχείριση του πόνου και διενέργεια αξιολογήσεων σε μονάδες κρίσιμης φροντίδας.

Για να γίνει κάποιος αναισθησιολόγος πρέπει πρώτα να γίνει γιατρός, ύστερα θα χρειαστεί να ολοκληρώσει ένα περαιτέρω 4ετές πρόγραμμα αναισθησιολογίας.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Τα επίπεδα ρύπανσης πριν/μετά το Lockdown σε 6 πόλεις  <<<

1/ Νευροχειρουργός
δ

 • Μέσος μισθός το χρόνο: $381.500 

Η καριέρα με τις υψηλότερες αποδοχές στον κόσμο είναι του Νευροχειρούργου.

Η νευροχειρουργική είναι ένα από τα πιο απαιτητικά ιατρικά επαγγέλματα. Για να γίνει κάποιος νευροχειρουργός, θα χρειαστεί να ολοκληρώσει οκτώ χρόνια διδακτορικής εκπαίδευσης, ένα χρόνο πρακτικής άσκησης στη γενική χειρουργική και περίπου πέντε έως επτά χρόνια σε πρόγραμμα νευροχειρουργικής.

Στη συνέχεια, μπορεί αν θέλει να ολοκληρώσει μια υποτροφία για εξειδίκευση σε έναν συγκεκριμένο τομέα της νευροχειρουργικής.
 

Άννη Χαραλάμπους