Ranking: Οι 20 πλουσιότεροι πολιτικοί στον κόσμο το 2020

Αναρωτηθήκατε ποτέ πόσο αξίζουν οι κορυφαίοι ηγέτες;

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΑΝΝΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ

>>> Αν έχετε πρόβλημα και δεν βλέπετε φωτογραφίες, έγγραφα, πίνακες στο θέμα μπορείτε να πατήσετε εδώ <<<

Οι περισσότεροι πολιτικοί έχουν ανέβει στην κορυφή των κομμάτων τους επειδή έχουν την οικονομική υποστήριξη για να μπορέσουν να φτάσουν εκεί που έφτασαν. Αναρωτηθήκατε ποτέ πόσο αξίζουν οι κορυφαίοι ηγέτες;

Ενώ υπάρχει γενικά ένας μεγάλος μισθός, μαζί με μεγάλα οφέλη για τη θητεία τους στο δημόσιο αξίωμα, η πλειονότητα αυτών των πολιτικών, είτε προέρχονται από πάμπλουτες οικογένειες, είτε έχουν πραγματοποιήσει άλλες επενδύσεις οι οποίες αποδείχτηκαν κερδοφόρες για αυτούς. 

Μερικοί πολιτικοί είναι επιχειρηματίες και έχουν κερδίσει τα χρήματά τους πριν ξεκινήσουν το αξίωμά τους ή αναλάβουν ηγετικούς ρόλους, άλλοι, κυρίως εκείνοι από βασιλικές οικογένειες, κληρονομούν ευθύνες, χρήματα και αξιώματα από τις οικογένειές τους.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Οι 25 πλουσιότεροι τραγουδιστές στον κόσμο το 2020 <<<

Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως, οι περισσότεροι πολιτικοί βγάζουν πολλά χρήματα χρησιμοποιώντας την εξουσία και την επιρροή τους για να επηρεάσουν τις συμφωνίες και τις προσφορές τους ή τους προτιμώμενους οργανισμούς τους. 

Αν και πολλοί από αυτούς που είναι στη λίστα προέρχονται από τη Μέση Ανατολή και τη Νοτιοανατολική Ασία, οι πλουσιότεροι  άντρες τις λίστας βάση στοιχείων του Forbes, είναι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Μάικλ Μπλούμπεργκ, με μόνο 14 δισεκατομμύρια διαφορά ενώ, ο «φτωχότερος» της λίστας δεν είναι άλλος από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Το εβδομαδιαίο Ranking της Brief λοιπόν σας παρουσιάζει τους 20 πλουσιότερους πολιτικούς στον κόσμο το 2020.
 
Οι 20 πλουσιότεροι πολιτικοί στον κόσμο το 2020:
1/
Βλαντιμίρ Πούτιν
2/ Μάικλ Μπλούμπεργκ
3/ Μαχα Βατζιραλονγκορν 
4/ Σέιχ Μανσούρ μπιν Ζαΐντ Αλ Ναχιαν
5/ Ο πρίγκιπας Αλουαλιντ μπιν Ταλαλ Αλσαουντ
6/ Σουλτάνος του Μπρουνέι
7/ Σέιχ Χαλίφα Μπιν Ζαΐντ Ναχιαν
8/ Σέιχ Μοχάμαντ μπιν Ράσιντ αλ Μακτούμ
9/ Μοχάμαντ Αλ Αμουντι
10/ Μοχάμαντ μπιν Σαλμάν
11/ Σίλβιο Μπερλουσκόνι
12/ Αμπντουλ Αζιζ Αλ Γουραιρ 
13/ Αμπντούλλα μπιν Αχμαντ Αλ Γουραιρ 
14/ Σουλταν μπιν Μοχαμαντ μπιν Σαουντ Αλ Καμπιρ
15/ Ίμελντα Μάρκος
16/ Κιμ Γιονγκ Ουν
17/ Πρίγκιπας Αζίμ
18/ Ρος Περότ
19/ Πρίγκιπας του Λιχτενστάιν
20/ Ντόναλντ Τραμπ
σ

20/ Ντόναλντ Τραμπ
δ

 • Καθαρή αξία: 3,1 δισεκατομμύρια δολάρια

Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ο 45ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Πριν εισέλθει στην πολιτική ήταν επιχειρηματίας και τηλεοπτική προσωπικότητα. Ο Τραμπ είναι ένας από τους πιο γνωστούς ανθρώπους στον κόσμο.

>>>Διαβάστε ακόμη:Ranking: Τα 10 πιο ακριβά ουίσκι στον κόσμο <<<

Από το 2020, η καθαρή αξία του Ντόναλντ Τραμπ είναι περίπου 3,1 δισεκατομμύρια δολάρια, καθιστώντας τον τον 20ο πλουσιότερο πολιτικό στη λίστα.

19/ Πρίγκιπας του Λιχτενστάιν
δ

 • Καθαρή αξία: 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια

Ο πρίγκιπας του Λιχτενστάιν, Χανς Ανταμς ο Δεύτερος, βασιλεύει για πάνω από 20 χρόνια και μιλά άπταιστα γερμανικά, γαλλικά, αγγλικά και ιταλικά. Έχει σχεδόν εντελώς ανεξέλεγκτη εξουσία στη χώρα του. Ο Πρίγκιπας του Λιχτενστάιν είναι ένας από τους πλουσιότερους πολιτικούς στον κόσμο.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Τα 10 πιο ισχυρά brands πολυτελείας το 2019 <<<

Από το 2020, η καθαρή αξία του πρίγκιπα του Λιχτενστάιν εκτιμάται σε 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

18/ Ρος Περότ

σ

 • Καθαρή αξία: 3,7 δισεκατομμύρια δολάρια

Ο Ross Perot είναι ένας Αμερικανός επιχειρηματίας που είναι πιο γνωστός για το γεγονός ότι ήταν Προεδρικός Υποψήφιος Ανεξάρτητου Κόμματος το 1992 και το 1996. Ο Perot είναι ένας από τους καλύτερους επιχειρηματίες του κλάδου και ξεκίνησε την καριέρα του στην IBM το 1957.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Οι 10 παλαιότερες σοκολάτες που δημιουργήθηκαν ποτέ<<<

Η καθαρή αξία του Ross Perot είναι περίπου 3,7 δισεκατομμύρια δολάρια, καθιστώντας τον τον 18ο πλουσιότερο πολιτικό στον κόσμο.

17/ Πρίγκιπας Αζίμ
δ

 • Καθαρή αξία: 5 δισεκατομμύρια δολάρια

Ο πρίγκιπας Αζίμ είναι ο τρίτος στη σειρά που διαδέχθηκε το θρόνο του Μπρουνέι. Ο Βασιλιάς του Πρίγκιπα Haji Haji Abdul Azim, είναι ο δεύτερος γεννημένος πρίγκιπας και το μεγαλύτερο παιδί της Αυτού Μεγαλειότητας Σουλτάνου Haji Haji Hassanal Bolkiah. Ο Azim είχε το προνόμιο να σπουδάσει στα καλύτερα σχολεία, όπως το Oxford Brookes University και το Leighton Park School.

>>>Διαβάστε ακόμη:Ranking: Αυτές οι 5 χώρες σας πληρώνουν για να τις επισκεφθείτε <<<

Η καθαρή αξία του πρίγκιπα Αζίμ εκτιμάται σε περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια.

16/ Κιμ Γιονγκ Ουν
δ

 • Καθαρή αξία: 5 δισεκατομμύρια δολάρια

Ο Kim Jong-Un είναι ο ανώτατος ηγέτης της Βόρειας Κορέας μετά το θάνατο του πατέρα του Kim Jong-il το 2011. Ο Kim Jong-Un πέρασε τα πρώτα του χρόνια στο σχολείο στη Βέρνη της Ελβετίας. Είναι γνωστός ως ένας από τους ισχυρότερους δικτάτορες στον κόσμο.

>>>Διαβάστε ακόμη:Ranking: Οι 13 Ευρωπαϊκές χώρες που θα ανοίξουν το καλοκαίρι <<<

Από το 2020, η καθαρή αξία του Kim Jong-Un είναι περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια, καθιστώντας τον τον 16ο πλουσιότερο πολιτικό στον κόσμο.

15/ Ίμελντα Μάρκος
δ

 • Καθαρή αξία: 5 δισεκατομμύρια δολάρια

Η Imelda Marcos είναι Φιλιππινέζα πολιτικός και πρέσβης που γεννήθηκε στη Μανίλα των Φιλιππίνων. Η Μάρκος είναι η χήρα του πρώην Προέδρου των Φιλιππίνων Φερδινάνδου Μάρκος. 

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Οι 10 κορυφαίες θεωρίες συνωμοσίας για τον κορωνοϊό<<<

Η καθαρή αξία της Imelda Marcos είναι περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια.

14/ Σουλταν μπιν Μοχαμαντ μπιν Σαουντ Αλ Καμπιρ
δ

 • Καθαρή αξία: 6 δισεκατομμύρια δολάρια

Ο πρίγκιπας Σουλτάνος μπιν Μοχαμαντ μπιν Σαουντ Αλ Καμπέρ είναι μέλος της οικογένειας Suadi Royal. Ωστόσο, εκτός από το 12ο γιο του Βασιλιά Αμπντουλάζ και του Στέμματος Πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας, από το 2005 έως το 2011. Ο Αλ Καμπέρ είναι γνωστός για την ίδρυση της γαλακτοκομικής εταιρείας Almarai το 1977.

>>> Διαβάστε όλα τα Ranking της Brief εδώ <<<

Από το 2020, η καθαρή αξία του Σουλτάν bin Mohammed Bin Saud Al Kabeer εκτιμάται σε περίπου 6 δισεκατομμύρια δολάρια, καθιστώντας τον τον 14ο πλουσιότερο πολιτικό στη λίστα.

13/ Αμπντούλλα μπιν Αχμαντ Αλ Γουραιρ
σ

 • Καθαρή αξία: 6 δισεκατομμύρια δολάρια

Ο Abdulla bin Ahmad Al Ghurair είναι επιχειρηματίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που είναι μέλος της οικογένειας Al Ghurair. Η οικογένεια δημιούργησε το Al Ghurair Grup και ο Abdulla δημιούργησε επίσης την Mashreq Bank το 1967, το οποίο σήμερα είναι μία από τις κορυφαίες τράπεζες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Τα επίπεδα ρύπανσης πριν/μετά το Lockdown σε 6 πόλεις  <<<

Η καθαρή αξία του Abdulla bin Ahmad Al Ghurair είναι περίπου 6 δισεκατομμύρια δολάρια.

12/ Αμπντουλ Αζιζ Αλ Γουραιρ
σ

 • Καθαρή αξία: 7,5 δισεκατομμύρια δολάρια

Ο Abdul Aziz Al Ghurair είναι επιχειρηματίας που τον καθιστά έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ο Al Ghurair είναι ο σημερινός διευθύνων σύμβουλος της Mashreq Bank και ο πατέρας του είναι αυτός που ίδρυσε την τράπεζα.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Οι 5 πιο καταστροφικές οικονομικές κρίσεις & ο COVID-19 <<<

Από το 2020, η καθαρή αξία του Abdul Aziz Al Ghurair εκτιμάται σε 7,5 δισεκατομμύρια δολάρια, καθιστώντας τον, τον 12ο πλουσιότερο πολιτικό στη λίστα.

11/ Σίλβιο Μπερλουσκόνι
σ

 • Καθαρή αξία: 8,5 δισεκατομμύρια δολάρια

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι είναι πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας που είναι ένας από τους ισχυρότερους υπουργούς μετά τον πόλεμο στην Ιταλία. Ο Μπερλουσκόνι είναι ευρέως γνωστός ως ο συνηθισμένος εγκληματίας κατηγορούμενος και καταδικασμένος για φοροδιαφυγή. Είναι επίσης ιδιοκτήτης του ιταλικού ποδοσφαιρικού συλλόγου A.C.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: 8 χαρακτηριστικά τουριστικά μέρη πριν/μετά τον κορωνοϊό  <<<

Η καθαρή αξία του Silvio Berlusconi είναι περίπου 8,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

10/ Μοχάμαντ μπιν Σαλμάν
δ

 • Καθαρή αξία: 10 δισεκατομμύρια δολάρια

Ο Mohammed bin Salman είναι ο Πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας και γεννήθηκε στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας. Ο πατέρας του Βασιλιάς Σαλμάν που έγινε ο Βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας και πρωθυπουργός της Σαουδικής Αραβίας τον Ιανουάριο του 2015.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Οι 10 χώρες με τον περισσότερο ιατρικό εξοπλισμό <<<

Από το 2020, η καθαρή αξία του Mohammed bin Salman είναι 10 δισεκατομμύρια δολάρια, καθιστώντας τον, τον 10ο πλουσιότερο πολιτικό στον κόσμο.

9/ Μοχάμαντ Αλ Αμουντι
δ

 • Καθαρή αξία: 12,6 δισεκατομμύρια δολάρια

Ο Mohammed Al-Amoudi είναι επιχειρηματίας της Αιθιοπίας που έχει γίνει ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο. Ο Αλ-Αμούντι κέρδισε την καθαρή του αξία μέσω των κατασκευών, των ακινήτων, των διυλιστηρίων πετρελαίου και άλλων επιχειρήσεων.

>>>Διαβάστε ακόμη:Ranking: Οι 14 χειρότερες πανδημίες στην ιστορία και ο κορωνοϊός  <<<

Η καθαρή αξία του Mohammed Al Amoudi είναι περίπου 12,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

8/ Σέιχ Μοχάμαντ μπιν Ράσιντ αλ Μακτούμ
δ

 • Καθαρή αξία: 14 δισεκατομμύρια δολάρια

Ο Shaikh Mohammed bin Rashid al Maktoum είναι ο πρωθυπουργός των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ο κυβερνήτης του Ντουμπάι. Είναι ο ιδιοκτήτης του 99,67% της Dubai Holding και ο υπεύθυνος για εκείνα τα πραγματικά δροσερά τεχνητά νησιά φοινίκων στον Περσικό Κόλπο.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Οι 33 γυναίκες CEOs του 2019 <<<

Η καθαρή αξία του Shaikh Mohammed bin Rashid al Maktoum ανέρχεται περίπου στα 14 δισεκατομμύρια δολάρια, καθιστώντας τον τον 8ο πλουσιότερο πολιτικό στη λίστα.

7/ Σέιχ Χαλίφα Μπιν Ζαΐντ Ναχιαν
δ

 • Καθαρή αξία: 18 δισεκατομμύρια δολάρια

Ο Shaikh Khalifa Bin Zayed Nahyan είναι ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και κυβερνήτης του Αμπού Ντάμπι. Μετά το θάνατο του πατέρα του, πέτυχε στη θέση του Εμίρη του Αμπού Ντάμπι και έγινε πρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Τα 20 ακριβότερα αυτοκίνητα στον κόσμο <<<

Η καθαρή αξία του Shaikh Khalifa Bin Zayed Nahyan είναι περίπου 18 δισεκατομμύρια δολάρια, καθιστώντας τον, τον 8ο πλουσιότερο πολιτικό στον κόσμο.

6/ Σουλτάνος του Μπρουνέι
δ

 • Καθαρή αξία: 20 δισεκατομμύρια δολάρια

Ο Σουλτάνος του Μπρουνέι, επίσης γνωστός ως Χασανάι Μπολκία Μουζιζαντίν Γουαντουλάχ, είναι ο πρίγκιπας και ο σουλτάνος του Μπρουνέι. Έχει πολλά επίτιμα διδακτορικά από πανεπιστήμια, όπως το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στην Αγγλία.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Οι χώρες με το ταχύτερο internet στον κόσμο<<<

Από το 2020, η καθαρή αξία του Σουλτάνου του Μπρουνέι εκτιμάται σε περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια

5/ Ο πρίγκιπας Αλουαλιντ μπιν Ταλαλ Αλσαουντ
δ

 • Καθαρή αξία: 20 δισεκατομμύρια δολάρια

Ο πρίγκιπας Alwaleed Bin Talal Alsaud είναι μεγαλοπρεπής επιχειρηματίας, επενδυτής και φιλάνθρωπος της Σαουδικής Αραβίας που γεννήθηκε στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας. Ο Talal Alsaud είναι μέλος της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας και συμπεριλήφθηκε στο «Time 100» του Time Magazine.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Οι 10 χώρες με τους μεγαλύτερους Προϋπολογισμούς Άμυνας <<<

Η καθαρή αξία του πρίγκιπα Alwaleed Bin Talal Alsaud είναι 20 δισεκατομμύρια δολάρια, καθιστώντας τον,  τον 5ο πλουσιότερο πολιτικό στον κόσμο.

4/ Σέιχ Μανσούρ μπιν Ζαΐντ Αλ Ναχιαν
δ

 • Καθαρή αξία: 30 δισεκατομμύρια δολάρια

Ο Shaikh Mansour bin Zayed Al Nahyan είναι πολιτικός και επιχειρηματίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που γεννήθηκε στα Trucial States το Νοέμβριο του 1970. Ο Al Nahyan είναι πρωθυπουργός των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και είναι επίσης υπουργός των προεδρικών υποθέσεων και είναι μέλος του η άρχουσα οικογένεια του Αμπού Ντάμπι με τον μισό αδερφό του Khalifa bin Zayed Nahyan.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Τα 15 καλύτερα αεροδρόμια στον κόσμο <<<

Από το 2020, η καθαρή αξία του Shaikh Mansour bin Zayed Al Nahyan είναι περίπου 30 δισεκατομμύρια δολάρια.

3/ Μαχα Βατζιραλονγκορν
δ

 • Καθαρή αξία: 30 δισεκατομμύρια δολάρια

Ο Maha Vajiralongkorn είναι ο πρίγκιπας της Ταϊλάνδης. Ο Maha Vajiralongkorn αποφοίτησε από το Βασιλικό Στρατιωτικό Κολλέγιο και εκπαιδεύτηκε στις ένοπλες υπηρεσίες της Βρετανίας, της Αυστραλίας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Είναι σήμερα ο 3ος πλουσιότερος πολιτικός στον κόσμο.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Οι 10 χώρες με τα καλύτερα εκπαιδευτικά συστήματα <<<

Η καθαρή αξία του Maha Vajiralongkorn είναι περίπου 30 δισεκατομμύρια δολάρια.

2/ Μάικλ Μπλούμπεργκ
δ

 • Καθαρή αξία: 56 δισεκατομμύρια δολάρια

Ο Michael Bloomberg είναι Αμερικανός πολιτικός και επιχειρηματίας που είναι πιο διάσημος για το ότι ήταν πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης και ιδρυτής του 88% ιδιοκτήτη του Bloomberg LP.

>>>Διαβάστε ακόμη: Πάμπλο Εσκομπάρ: Ο «el Patron de la cocaína» της Κολομβίας <<<

Από το 2020, η καθαρή αξία του Michael Bloomberg είναι 56 δισεκατομμύρια δολάρια, καθιστώντας το,  τον 2ο πλουσιότερο πολιτικό στον κόσμο.

1/ Βλαντιμίρ Πούτιν
σ

 • Καθαρή αξία: 70 δισεκατομμύρια δολάρια

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι Ρώσος πολιτικός που γεννήθηκε στη Σοβιετική Ένωση. Ο Πούτιν υπηρετεί επί του παρόντος τη δεύτερη θητεία του ως Προέδρου της Ρωσίας. Με τα χρόνια ο Πούτιν έχει κερδίσει μια πολύ αμφιλεγόμενη φήμη.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Οι 10 κορυφαίες χώρες για ταξίδια και τουρισμό το 2019
 <<<

Από το 2020, η καθαρή αξία του Βλαντιμίρ Πούτιν είναι περίπου 70 δισεκατομμύρια δολάρια, καθιστώντας τον, τον πλουσιότερο πολιτικό στον κόσμο.
 

Άννη Χαραλάμπους