Ranking: Οι 9 παλαιότερες εταιρείες αυτοκινήτων στον κόσμο

Η λίστα με τις 9 παλαιότερες μάρκες αυτοκινήτων και εταιρείες που εξακολουθούν να κατασκευάζουν οχήματα μέχρι και σήμερα

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΑΝΝΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ


Το πρώτο αυτοκίνητο στον κόσμο κατασκευάστηκε το 1808, περισσότερο από 200 χρόνια πριν. Τροφοδοτήθηκε με υδρογόνο και έτρεξε σε κινητήρα εσωτερικής καύσης

Είναι αρκετό  να πούμε ότι, η αυτοκινητοβιομηχανία έχει προχωρήσει πολύ από τότε, αλλά ορισμένες παλιές εταιρείες έχουν αντέξει με την πάροδο του χρόνου. 

Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως, τις πλείστες αν όχι και όλες τις μάρκες αυτοκινήτων που περιλαμβάνει η σημερινή λίστα, είναι διεθνώς γνωστές. Κάποιοι έχουν να πουν πως τις εμπιστεύονται περισσότερο από άλλες «νεότερες» μάρκες, και τις παρομοιάζουν με το κρασί, όσο πιο "παλιό" τόσο πιο καλό. 

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Οι 10 παλαιότερες αεροπορικές εταιρείες που λειτουργούν <<<

Επίσης, κάποιες από τις ακόλουθες μάρκες αυτοκινήτων έχουν περισσότερη ιστορία απ'ότι ίσως νομίζετε… 

Το εβδομαδιαίο Ranking της Brief λοιπόν σας παρουσιάζει την λίστα με τις εννέα παλαιότερες μάρκες αυτοκινήτων και εταιρείες που εξακολουθούν να κατασκευάζουν οχήματα μέχρι και σήμερα!

Οι 9 παλαιότερες εταιρείες αυτοκινήτων στον κόσμο:
1.
Peugeot
2. Tatra
3. Opel Automobile GmbH
4. Mercedes-Benz
5. Škoda Auto
6. Land Rover
7. Renault
8. Fiat
9. Cadillac
 

>>> Διαβάστε όλα τα Ranking της Brief εδώ <<<

δ

9. Cadillac
δ

 • Έτος ίδρυσης: 1901
 • Ιδρυτές: William Murphy, Lemuel Bowen, Henry M. Leland
 • Χώρα προέλευσης: Ηνωμένες Πολιτείες
 • Σε ποιες χώρες υπάρχει: Ηνωμένες Πολιτείες, Καναδάς, Μεξικό, Ευρώπη, Μέση Ανατολή (εκτός Ιράν), Κίνα, Ταϊβάν, Νότια Κορέα, Ιαπωνία

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, η μάρκα Cadillac πιθανότατα δεν θα υπήρχε χωρίς τον Henry Ford, ιδρυτή της μάρκας αυτοκινήτων «Ford». 

Το 1901, ο Henry Ford ίδρυσε την Henry Ford Company, η οποία ήταν η δεύτερη προσπάθειά του να δημιουργήσει έναν κατασκευαστή αυτοκινήτων. Έφυγε από την εταιρεία λόγω διαφωνιών με τους χρηματοοικονομικούς υποστηρικτές Lemuel Bowen και William Murphy, παίρνοντας το όνομά του μαζί του.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Οι 30 πιο ακριβές χώρες να ζει κανείς το 2020 <<<

Ο Murphy και ο Brown έφεραν τον Henry Leland για να εκτιμήσουν το εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο, ώστε αυτό και ο εξοπλισμός του να μπορούν να τεθούν προς πώληση, αλλά ο Leland τους έπεισε να συνεχίσουν την επιχείρηση. 

Μετονομάστηκε Cadillac το 1902. Η εταιρεία αγοράστηκε από την General Motors το 1909, αλλά είχε ήδη δημιουργήσει όνομά για την πώληση πολυτελών οχημάτων μέχρι τότε.

Η Cadillac ήταν η πρώτη αμερικανική εταιρεία αυτοκινήτων που κέρδισε το Royal Automobile Club του Dewar Trophy του Ηνωμένου Βασιλείου το 1908 και το έκανε ξανά το 1912. Σήμερα, έχουν κερδίσει πέντε βραβεία Motor Trend Car of the Year.

8. Fiat
δ

 • Έτος ίδρυσης: 1899
 • Ιδρυτής: Giovanni Agnelli
 • Χώρα προέλευσης: Ιταλία
 • Σε ποιες χώρες κυκλοφορεί: Παγκόσμια, εκτός από τον Καναδά, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία

Με το πλήρες όνομα Fabbrica Italiana Automobili Torino, το οποίο μεταφράζεται απευθείας στο ιταλικό εργοστάσιο αυτοκινήτων, Τορίνο, αυτή η εταιρεία είδε προνομιακές αρχές στα χέρια ενός διοικητικού συμβουλίου. Το πρώτο αυτοκίνητο Fiat κατασκευάστηκε το 1899, την ίδια χρονιά που ιδρύθηκε και η εταιρεία.

Τα πιο δημοφιλή αυτοκίνητα της Fiat εμπίπτουν συχνά στις κατηγορίες αυτοκινήτων και σούπερ μίνι. Άρχισαν να εργάζονται σε ηλεκτρικά οχήματα το 1970. 

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Οι 20 πλουσιότεροι πολιτικοί στον κόσμο το 2020 <<<

Σημαντικό είναι να αναφερθεί πως, εκτός από τα αυτοκίνητα, η Fiat έχει επίσης συμμετάσχει στην κατασκευή όπλων.

Η Fiat κατέχει πλέον τη Chrysler Automobiles και οι δύο συγχωνεύθηκαν για να σχηματίσουν τη Fiat Chrysler Automobiles το 2014. Κέρδισαν 12 βραβεία European Car of the Year, κάτι που είναι κάτι περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία παραγωγής αυτοκινήτων ή οχημάτων που έχει κερδίσει ποτέ.

7. Renault
δ

 • Έτος ίδρυσης: 1899
 • Ιδρυτές: Louis Renault, Marcel Renault, Fernand Renault
 • Χώρα προέλευσης: Γαλλία
 • Σε ποιες χώρες κυκλοφορεί: Παγκόσμια (118 χώρες)

Ιδρύθηκε ως «Société Renault Frères», αυτή η εταιρεία ιδρύθηκε από τους αδελφούς Louis, Marcel και Fernand Renault. Ο Λούις, μηχανικός, είχε σχεδιάσει πρωτότυπα πριν από την ίδρυση της εταιρείας και οι αδελφοί του χειρίστηκαν τις επιχειρήσεις ενώ εστίαζε στο σχεδιασμό. 

Στην πραγματικότητα, ένα χρόνο νωρίτερα το 1898, ο Louis είχε ήδη πουλήσει το πρώτο του αυτοκίνητο σε έναν φίλο της οικογένειας.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Οι 25 πλουσιότεροι τραγουδιστές στον κόσμο το 2020 <<<

Η Renault άρχισε να παράγει τους δικούς της κινητήρες ανεξάρτητα το 1903. Η εταιρεία έστρεψε την εστίασή της στην κατασκευή φορτηγών, λεωφορείων και εμπορικών φορτηγών οχημάτων πριν από τον πόλεμο, στη συνέχεια σε κινητήρες στρατιωτικών αεροσκαφών και πυρομαχικά κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, και στη συνέχεια σε γεωργικά και βιομηχανικά μηχανήματα. 

Συνέχισαν να κατασκευάζουν αυτοκίνητα κατά τη διάρκεια αυτών των περιόδων.

Η Renault έχει κερδίσει έξι βραβεία European Car of the Year, τρία βραβεία Autobest Car of the Year και πολλά άλλα βραβεία σε εθνικό επίπεδο. Η εταιρεία συμμετέχει επίσης σε μηχανοκίνητα αθλήματα και έχει υποστηρίξει και βρίσκεται πίσω από πολλές νικηφόρες ομάδες.

6. Land Rover
δ

 • Έτος ίδρυσης: 1896
 • Ιδρυτές: Οικογένειες Sumner και Spurrier 
 • Χώρα προέλευσης: Ηνωμένο Βασίλειο
 • Σε ποιες χώρες κυκλοφορεί: Παγκόσμια

Αρχικά σχηματίστηκε ως Lancashire Steam Motor Company το 1896 στην Αγγλία, αυτή η μάρκα έχει αλλάξει πολλές φορές με την πάροδο των ετών. 

Η εταιρεία παρήγαγε για πρώτη φορά χλοοκοπτικά ατμού και τελικά έκανε το πρώτο ατμοκίνητο φορτηγό λίγο αργότερα. Το 1907, μετονομάστηκαν σε Leyland Motors.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Τα 10 πιο ακριβά ουίσκι στον κόσμο <<<

Το 1968, η Leyland Motors άλλαξε το όνομά της σε British Leyland Motor Corporation Ltd (BLMC) καθώς συγχωνεύθηκε με την British Motor Holdings. Έγινε κρατική εταιρεία το 1975 και στη συνέχεια άλλαξε το όνομά της το 1986 σε The Rover Group. Μεταξύ αυτών των δύο τελευταίων εκδηλώσεων, η μάρκα Land Rover ιδρύθηκε το 1978.

Τα πρώτα μοντέλα της ποικιλίας Rover έχουν κατασκευαστεί από την εταιρεία Leyland Motors από το 1948 και συνεχίζουν να παράγονται μέχρι σήμερα, και θεωρούνται «Βρετανικό icon». Το 1951, τους χορηγήθηκε βασιλικό ένταλμα από τον βασιλιά George VI.

5. Škoda Autoδ

 • Έτος ίδρυσης: 1895
 • Ιδρυτές: Václav Laurin και Václav Klement
 • Χώρα προέλευσης: Τσεχική Δημοκρατία
 • Σε ποιες χώρες κυκλοφορεί: Παγκόσμια, εκτός από τη Βόρεια Αμερική και τη Βραζιλία

Η Škoda Auto ιδρύθηκε το 1895 ως Laurin & Klement και κατασκεύαζε ποδήλατα, μοτοσικλέτες και αυτοκίνητα στο Mladá Boleslav, Βασίλειο της Βοημίας. 

Από τότε που άρχισε να παράγει αυτοκίνητα το 1905, η εταιρεία γρήγορα έγινε ο μεγαλύτερος κατασκευαστής αυτοκινήτων σε όλη την Αυστρία-Ουγγαρία.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Τα 10 πιο ισχυρά brands πολυτελείας το 2019 <<<

Το 1925, η εταιρεία εξαγοράστηκε από την Škoda Works, και τον βιομηχανικό όμιλο, και μετονομάστηκε και μετονομάστηκε σε Škoda Auto, τώρα πιο γνωστή απλώς ως Škoda. Το 2000, έγινε θυγατρική του Ομίλου Volkswagen.

Σήμερα, η εταιρεία είναι η μεγαλύτερη και πιο δημοφιλής μάρκα αυτοκινήτων στην Τσεχική Δημοκρατία. Η εταιρεία συμμετέχει επίσης σε μηχανοκίνητα αθλήματα. Ένα ειδικό μοντέλο αυτοκινήτου αυτής της εταιρείας έσπασε ακόμη και το παγκόσμιο ρεκόρ Bonneville Speedway για το γρηγορότερο αυτοκίνητο στον κόσμο με κινητήρα έως και δύο λίτρα τον Αύγουστο του 2011, φτάνοντας σε ταχύτητες των 227 mph.

4. Mercedes-Benz
δ

 • Έτος ίδρυσης: 1883
 • Ιδρυτές: Karl Benz και Gottlieb Daimler
 • Χώρα προέλευσης: Γερμανία
 • Σε ποιες χώρες κυκλοφορεί: Παγκόσμια

Αυτή η διάσημη μάρκα αυτοκινήτων ιδρύθηκε επίσημα το 1926, αλλά είναι το αποτέλεσμα ενός συνδυασμού δύο άλλων κατασκευαστών αυτοκινήτων που υπάρχουν εδώ και πολύ καιρό.

Η Daimler-Motoren-Gesellschaft (DMG) ήταν μία από αυτές τις εταιρείες, το όνομά της μεταφράζεται περίπου στην Daimler Motors Corporation. Ιδρύθηκε από τους Gottlieb Daimler και Wilhelm Maybach το 1890 και ξεκίνησε παράγοντας βενζινοκινητήρες. Αφού η εταιρεία σημείωσε επιτυχία σε μικρά αγωνιστικά αυτοκίνητα, άλλαξε την εστίασή της παράγοντας μοντέλα Mercedes.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Οι 10 παλαιότερες σοκολάτες που δημιουργήθηκαν ποτέ <<<

Εν τω μεταξύ, η Benz & Companie Rheinische Gasmotoren-Fabrik, που ιδρύθηκε από τους Karl Benz, Max Rose και Friedrich Wilhelm Eßlinger, δημιουργήθηκε το 1883. Ξεκίνησε την κατασκευή βιομηχανικών μηχανών και κινητήρων αερίου πριν ο Benz αποφασίσει να επικεντρωθεί στο πραγματικό του πάθος,  τα αυτοκίνητα ή που αποκαλούσε, «άμαξες χωρίς άλογα». Έκανε το Benz Patent-Motorwagen, το πρώτο βενζινοκίνητο αυτοκίνητο στον κόσμο, το 1886.

Αυτές οι δύο εταιρείες συγχωνεύθηκαν για να σχηματίσουν τη Mercedes-Benz το 1926 και οι υπόλοιπες, όπως λένε, είναι ιστορία.

3. Opel Automobile GmbH
δ

 • Έτος ίδρυσης: 1862
 • Ιδρυτής: Adam Opel
 • Χώρα προέλευσης: Γερμανία
 • Σε ποιες χώρες κυκλοφορεί: Αφρική, Ασία, Νότια Αμερική, Ευρώπη (εκτός της Μεγάλης Βρετανίας)

Πιο γνωστά απλώς ως Opel, αυτή η εταιρεία αυτοκινήτων ιδρύθηκε στις 21 Ιανουαρίου 1862 ως κατασκευαστής ραπτομηχανών. Η εταιρεία άρχισε να κατασκευάζει ποδήλατα το 1886 και έκανε το πρώτο της αυτοκίνητο το 1899.

Η Opel έκανε το επίσημο ντεμπούτο της στο Motor Show του Αμβούργου το 1902, όμως η Opel δεν επικεντρώθηκε στην αποκλειστική κατασκευή αυτοκίνητων, έως ότου το εργοστάσιό τους κάηκε ολοσχερώς λίγα χρόνια αργότερα. Στη συνέχεια, η εταιρεία αποφάσισε να ξαναχτίσει και να κατασκευάσει αυτοκίνητα μόνη της, εγκαταλείποντας την επιχείρηση ραπτομηχανών

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Οι 10 κορυφαίες θεωρίες συνωμοσίας για τον κορωνοϊό <<<

Το 1913, είχαν γίνει η μεγαλύτερη εταιρεία αυτοκινήτων στη Γερμανία και το 1930, η μεγαλύτερη στην Ευρώπη.

Η Opel όχι μόνο έχει κατασκευάσει αυτοκίνητα με τη δική της μάρκα, αλλά επίσης πωλεί οχήματα με τις μάρκες Vauxhall, Buick και Holden. Η Opel είναι πλέον θυγατρική του Groupe PSA, αν και ήταν θυγατρική της General Motors. Συμμετέχει επίσης σε μηχανοκίνητα αθλήματα σε όλο τον κόσμο.

2. Tatra
δ

 • Έτος ίδρυσης: 1850
 • Ιδρυτής: Ignác Šustala
 • Χώρα προέλευσης: Τσεχική Δημοκρατία
 • Σε ποιες χώρες κυκλοφορεί: Παγκόσμια, επιλεκτικά

Ιδρύθηκε αρχικά ως Ignatz Schustala & Comp. Η Tatra ανήκει στην εταιρεία Tatra Truck και ξεκίνησε να κατασκευάζει άμαξες. Το 1891, η εταιρεία προχώρησε στην παραγωγή σιδηροδρομικών αυτοκινήτων, μετονομάστηκε σε Nesselsdorfer Wagenbau-Fabriksgesellschaft στη διαδικασία.

Το 1897, ο τεχνικός διευθυντής της Tetra Hugo Fischer von Roeslerstamm αγόρασε ένα αυτοκίνητο Benz από τον εαυτό του και το χρησιμοποίησε ως έμπνευση για να κάνει το πρώτο αυτοκίνητο της εταιρείας, που ονομάζεται Präsident, αργότερα εκείνο το έτος. Το πρώτο φορτηγό τους κατασκευάστηκε τον επόμενο χρόνο.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Τα επίπεδα ρύπανσης πριν/μετά το Lockdown σε 6 πόλεις  <<<

Η Tatra παρήγαγε κινητήρες για άρματα μάχης και φορτηγά για το γερμανικό στρατό κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά αμέτρητοι Γερμανοί στρατιώτες πέθαναν πίσω από το τιμόνι. Σύντομα εκδόθηκαν εντολές που απαγόρευαν στους Γερμανούς στρατιώτες να χρησιμοποιούν φορτηγά της Tatra.

Η εταιρεία σταμάτησε επίσημα να παράγει επιβατικά αυτοκίνητα το 1999, αλλά συνεχίζει να κατασκευάζει φορτηγά, ειδικά τετρακίνητα. Ο Karel Loprais, ένας διάσημος αγωνιστής φορτηγών από την Τσεχική Δημοκρατία, έχει κερδίσει το Ράλι Ντακάρ έξι φορές με ένα όχημα Tatra.

1. Peugeot
σ

 • Έτος ίδρυσης: 1810
 • Ιδρυτής: Armand Peugeot
 • Χώρα προέλευσης: Γαλλία
 • Σε ποιες χώρες κυκλοφορεί: Παγκόσμια

Η Peugeot άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες της ως οικογενειακή επιχείρηση καφετιέρας το 1810 και τελικά άρχισε να κατασκευάζει ποδήλατα το 1830, στη συνέχεια αλεστές, πιπέρι και καφέ το 1842. 

Ο Armand Peugeot ενδιαφερόταν για την κατασκευή αυτοκινήτων από νωρίς και άρχισε να παράγει αυτοκίνητα το 1882 .

Το πρώτο αυτοκίνητο της Peugeot κυκλοφόρησε ως συνεργασία με τον Leon Serpollet το 1889 και ήταν ένα τρίκυκλο ατμού που ήταν πολύ αναξιόπιστο για μαζική παραγωγή. Το 1890, έκαναν ένα καλύτερο αυτοκίνητο εσωτερικής καύσης με τη βοήθεια ενός κινητήρα Panhard-Daimler.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Οι 5 πιο καταστροφικές οικονομικές κρίσεις & ο COVID-19 <<<

Οι οικογενειακές διαφορές ανάγκασαν τον Peugeot να φύγει και βρήκε το Société des Automobiles Peugeot το 1896, δύο χρόνια πριν ξεκινήσει να κατασκευάζει μοτοσικλέτες. Το 1926, οι κατασκευαστές μοτοσικλετών και αυτοκινήτων χωρίστηκαν επίσημα σε ξεχωριστές εταιρείες.

Η Peugeot έχει κερδίσει πέντε βραβεία European Car of the Year, δύο βραβεία Semperit Irish Car of the Year, τέσσερα Car of the Year Auto Europa και 9 Car of the Year στην Ισπανία. Η Peugeot Sport έχει κερδίσει πέντε Παγκόσμια Πρωταθλήματα Ράλλυ, δύο Παγκόσμια Κύπελλα Le Mans, δύο Παγκόσμια Πρωταθλήματα Αντοχής και τρία Πρωταθλήματα Διασυνοριακού Ράλι. Είναι πλέον θυγατρική του Ομίλου PSA.
 

Άννη Χαραλάμπους