Ranking: Οι χώρες που διαχειρίστηκαν καλύτερα τον κορωνοϊό

Οι χώρες με τις καλύτερες επιδόσεις στην διαχείριση του κορωνοϊού

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΑΝΝΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ


Καθώς η πανδημία του κορωνοϊού έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον κόσμο, πέρα από τους φόβους για την έκταση που θα πάρει το δεύτερο κύμα της έξαρσης του ιού, η Κομισιόν όπως και ο ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας), άρχισαν ήδη να κάνουν λόγο και για τρίτο κύμα.

Κι ενώ το πρώτο κύμα της έξαρσης του κορωνοϊού έχει ήδη φέρει πανικό στον διάβα του, πολλές χώρες προσπαθούν ακόμη να μαζέψουν τα κομμάτια τους από τις «ζημιές» που προκάλεσε ο ιός στην υγεία, την οικονομία και στην ψυχολογία των ανθρώπων. Μέσα σε σχεδόν 9 μήνες, είδαμε τον τουρισμό να «τσακίζεται», τις επιχειρήσεις να κλείνουν, τους δρόμους να αδειάζουν, τα ταξίδια να μειώνονται σε σημείο ολικής καθήλωσης των αεροπλάνων, τον κόσμο να φοβάται να μιλήσει, να πλησιάσει ή να αγγίξει ένα συνάνθρωπό του, ενώ ταυτόχρονα ζήσαμε το περιβόητο «lockdown» που θα χαραχτεί στην ιστορία και ακόμη αναμένουμε.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Τα πιο «busy» αεροπορικά δρομολόγια εν καιρώ κορωνοϊού <<<


Είναι γεγονός ότι, στην διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού η κάθε χώρα αντέδρασε διαφορετικά, κάτι που είτε τους βγήκε σε καλό είτε σε κακό. Το Ηνωμένο Βασίλειο άρχισε με την «λαμπρή» μέθοδο της ανοσίας της αγέλης, μέθοδος που τους βγήκε «ξινή» σε ανεπανόρθωτο βαθμό μέχρι και σήμερα, ενώ την ίδια μέθοδο ακολούθησε και η Σουηδία, η οποία ενώ στην αρχή έδειξε να έχει καλά αποτελέσματα, αυτή την στιγμή τα πράγματα μάλλον μοιάζουν σκούρα.

Η Κύπρος από την άλλη, αντιμετώπισε το πρώτο  κύμα της έξαρσης της πανδημίας του κορωνοϊού εφαρμόζοντας το κλείσιμο των οδοφραγμάτων μεταξύ της κατεχόμενης και της ελεύθερης Κύπρου στις 15 Μαρτίου του 2020, ενώ μετέπειτα ακολούθησε η εφαρμογή ενός ολικού lockdown στις 24 Μαρτίου του 2020. Η άρση των περιορισμών έγινε σε 4 διαφορετικές και σταδιακές φάσης «ξεκλειδώματος», ενώ η μέθοδος αυτή επέτρεψε στους πολίτες και στους ελάχιστους «γενναίους» τουρίστες που μας επισκέφτηκαν να απολαύσουν ένα ολίγον διαφορετικό καλοκαίρι. Το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού, χτύπησε την Κύπρο με περισσότερα κρούσματα, διπλάσια του πρώτου κύματος, ενώ το νησί μας μπήκε σε δεύτερο μερικό lockdown την Πέμπτη (12/11) με τα αυστηρότερα μέτρα να αφορούν κυρίως τις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου. Ταυτόχρονα, περισσότερα μέτρα ανακοινώθηκαν την Παρασκευή (27/11) από τον Υπουργό Υγείας, κ. Κωνσταντίνο Ιωάννου ο οποίος ανακοίνωσε ένα lockdown 2 σε ολόκληρη την Κύπρο, από τις 30 Νοεμβρίου μέχρι και τις 13 Ιανουαρίου

Κι ενώ όλες οι χώρες αντιμετωπίζουν το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού με περισσότερη σιγουριά και αποφασιστικότητα, πολλοί είναι αυτοί που αμφισβητούν τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται η πανδημία.

Σε μια προσπάθειά του το πρακτορείο Bloomberg, προχώρησε με ταξινόμηση 53 συνολικά χωρών στις οποίες παρουσιάζει ποιες χώρες έχουν διαχειριστεί καλύτερα την πανδημία του νέου κορωνοϊού. 

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Οι 10 πρώτες μάρκες αυτοκινήτων σε πωλήσεις στην Κύπρο <<<

Η ταξινόμηση του Bloomberg, έχει κατασκευαστεί βασισμένη σε δέκα κριτήρια. Συγκεκριμένα, εξετάζοντας από τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων και το ποσοστό θνητότητας μέχρι την διαθεσιμότητα σε τεστ και την άμεση πρόσβαση σε εμβόλια- με βάση τις συμφωνίες με τις φαρμακευτικές-, και από την αποτελεσματικότητα του συστήματος υγείας και τον αντίκτυπο των περιορισμών στην οικονομία μέχρι τους βαθμούς ελευθερίας στην μετακίνηση των πολιτών. Επισήμανε, ωστόσο, ότι τα δεδομένα αυτά δύνανται να αλλάξουν εύκολα και δραστικά, καθώς η πανδημία δημιουργεί εξαιρετικά ρευστές συνθήκες με μία έξαρση του ιού  να μπορεί να καταστήσει εύκολα μια χώρα με καλές κριτικές σε μέρος που αντιμετωπίζει πρόβλημα.

Στην 31η θέση το πρακτορείο Bloomberg ταξινόμησε την Ελλάδα από το σύνολο των 53 χωρών, ενώ η Κύπρος δεν είχε συμπεριληφθεί στην ταξινόμηση του πρακτορείου. 

Το εβδομαδιαίο Ranking της Brief λοιπόν σας παρουσιάζει τις 10 χώρες οι οποίες διαχειρίστηκαν καλύτερα την κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού, βασισμένο στην κατάταξη των 53 χωρών που έφτιαξε το Bloomberg.

>>> Διαβάστε όλα τα Ranking της Brief εδώ <<<

Οι 10 χώρες που διαχειρίστηκαν καλύτερα τον κορωνοϊό:
1/
Νέα Ζηλανδία
2/ Ιαπωνία
3/ Ταϊβάν
4/ Νότια Κορέα
5/ Φινλανδία
6/ Νορβηγία
7/ Αυστραλία
8/ Κίνα
9/ Δανία
10/ Βιετνάμ

10/ Βιετνάμ 

Στην δέκατη θέση είναι το Βιετνάμ. Όταν επιβεβαιώθηκε το πρώτο θετικό κρούσμα κορωνοϊού στο Βιετνάμ στις 23 Ιανουαρίου, η Κυβέρνηση έθεσε σε ισχύ αμέσως το σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Σημαντικό είναι να αναφερθεί πως, το Βιετνάμ προχώρησε σε αυστηρά μέτρα πολλούς μήνες πριν οι υπόλοιπες χώρες είχαν ακόμη αρχίσει να εξετάζουν την οποιανδήποτε λήψη μέτρων κατά της πανδημίας. Επίσης, η χώρα επέβαλε ταξιδιωτικούς περιορισμούς, ενώ ταυτόχρονα παρακολουθούσε στενά την κατάσταση που επικρατούσε εντός και εκτός της χώρας. Τελικά, το Βιετνάμ έκλεισε τα σύνορα του και με την Κίνα ενώ παράλληλα αύξησε τους υγειονομικούς ελέγχους εντός των συνόρων.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Η καθαρή αξία των 45 προέδρων των ΗΠΑ  <<<

Ακόμη, τα σχολεία έκλεισαν για τις διακοπές λόγω του Σεληνιακού Νέου Έτους στα τέλη Ιανουαρίου ενώ παρέμειναν κλειστά μέχρι και τα μέσα Μαΐου. 

9/ Δανία

Την ένατη θέση κέρδισε η Δανία. Η Δανία αντιμετώπισε την πανδημία, απαγορεύοντας τις μεγάλες δημόσιες συγκεντρώσεις, κλείνοντας όλους τους περιττούς χώρους σε όλες τις πόλεις και αποθάρρυνε έντονα τη χρήση των δημόσιων συγκοινωνιών και κάθε είδους ταξίδια, εκτός αν είναι απολύτως απαραίτητα. Τα νηπιαγωγεία, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια έκλεισαν πολύ γρήγορα και τα αεροπορικά ταξίδια περιορίστηκαν. Επίσης, η Δανία ήταν από τις πρώτες χώρες που επέβαλαν τέτοιους περιορισμούς.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Πόσα θα πληρώσεις για ένα καφέ στην Κύπρο & πόσα στην ΕΕ <<<

Επιπλέον, το Δανικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης ήταν δωρεάν για όλους, ανεξάρτητα από την ασφάλιση υγείας, και με παράδοση ενός μεγάλου δημόσιου τομέα υψηλής ποιότητας νοσοκομείων και κλινικών, με σχετικά λίγες ιδιωτικές κλινικές. Αυτή η πτυχή συνέβαλε επίσης στον εντυπωσιακό ρυθμό και την ευελιξία με την οποία ολόκληρο το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης ήταν σε θέση να δώσει προτεραιότητα και να αναδιοργανώσει τα ιατρικά τμήματα, τους θαλάμους απομόνωσης και τα νοσοκομειακά κρεβάτια, καθώς και τους γιατρούς και τους νοσηλευτές, ώστε να είναι βέλτιστα προετοιμασμένοι να απομονώσουν και να θεραπεύσουν τους εισαγόμενους ασθενείς.

8/ Κίνα

Στο νούμερο οχτώ βρίσκεται η Κίνα. Τα δραστικά μέτρα που επέβαλε η Κίνα, φαίνεται να είναι ο λόγος που κατάφεραν να διαχειριστούν εν τέλη την κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού. H κινεζική κυβέρνηση έλαβε «πρωτοφανή μέτρα», σε μια προσπάθειά της να αναχαιτίσει τη μετάδοση του νέου κορωνοϊού, συμπεριλαμβανομένων την κατασκευή προσωρινών νοσοκομείων, τη διεξαγωγή μαζικών δειγματοληπτικών ελέγχων, την ανίχνευση επαφών καθώς και του lockdown.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Ποιες άλλες ευρωπαϊκές χώρες δίνουν Golden Visas <<<

Συγκεκριμένα, στην Κινέζικη πόλη της Γιουχάν, όπου και ξεκίνησε η κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού, εκτός από την επιβολή lockdown της πόλης, η κυβέρνηση χρησιμοποίησε drones με τα οποία έλεγχαν τους ανθρώπους ενώ παράλληλα τους παρότρυναν να φοράνε μάσκα προσωπικής προστασίας και να μένουν σπίτι. 

7/ Αυστραλία


Στην θέση νούμερο επτά βρίσκεται η Αυστραλία. Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Αυστραλία εντοπίστηκε στις 25 Ιανουαρίου 2020, στη Βικτώρια, όταν ένας άνθρωπος που είχε επιστρέψει από το Wuhan της Κίνας, βρέθηκε θετικός στον ιό.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Οι 20 πλουσιότεροι DJ στον κόσμο το 2020 <<<

Η Αυστραλία έκλεισε τα σύνορα της σε όλους τους μη κατοίκους στις 20 Μαρτίου, ενώ οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης επιβλήθηκαν στις 21 Μαρτίου και η κυβέρνηση άρχισε να κλείνει "μη βασικές" υπηρεσίες, όπως χώρους κοινωνικής συγκέντρωσης όπως παμπ και κλαμπ. 

6/ Νορβηγία

Στην θέση νούμερο έξι βρίσκεται η Νορβηγία. Συγκεκριμένα, στις 26 Φεβρουαρίου του 2020, ο ιός επιβεβαιώθηκε ότι έχει εξαπλωθεί στη Νορβηγία, αφού άρχισαν να εμφανίζονται τα πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα. Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι, τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού που εντοπίστηκαν εκτός Νορβηγίας ήταν Νορβηγοί τουρίστες οι οποίοι επέστρεψαν από την Αυστρία και την Ιταλία.

Η Νορβηγική κυβέρνηση υιοθέτησε σειρά μέτρων από την Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020 τα οποία περιλάμβαναν: κλείσιμο όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, απαγόρευση όλων των οργανωμένων αθλητικών δραστηριοτήτων, κλείσιμο των επιχειρήσεις, αναστολή εκδηλόσεων συμπεριλαμβανομένων πολιτιστικών εκδηλώσεων, αθλητικών εκδηλώσεων, κλείσιμο των γυμναστηρίων και πισινών. Επίσης, όλες οι εγκαταστάσεις στον κλάδο της φιλοξενίας, όπως μπαρ, παμπ και κλαμπ, εκτός από εκείνους που σέρβιραν φαγητό έπρεπε να κλείσουν, και κάθε εγκατάσταση που σερβίρει φαγητό θα πρέπει να εξασφαλίσει ότι οι επισκέπτες θα μπορούσαν να μείνουν τουλάχιστον 1 μέτρο απόσταση.

Ακόμη, οι επαγγελματίες υγείας που εργάζονταν με ασθενείς, απαγορευόταν να ταξιδεύουν στο εξωτερικό μέχρι τις 20 Απριλίου 2020. Η απαγόρευση αυτή ίσχυε τόσο για επαγγελματικά ταξίδια όσο και για ιδιωτικά ταξίδια.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Τα 15 πιο ακριβά φαγητά που μπορείτε να αγοράσετε <<<

Επίσης, είχε ζητηθεί από τον κόσμο να μην επισκέπτονται άτομα που βρίσκονταν σε ιδρύματα, όπως και με ευάλωτες ομάδες (ηλικιωμένους, ψυχιατρική, φυλακές κλπ.) και γενικά ενθαρρύνονταν να περιορίσουν τη στενή επαφή με άλλους.

5/ Φινλανδία

Στις 29 Ιανουαρίου 2020 επιβεβαιώθηκε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στη Φινλανδία, όταν ένας Κινέζος τουρίστας που επισκέφθηκε τη Φινλανδία από την Wuhan βρέθηκε θετικός στον ιό.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Οι 20 δουλειές με τις υψηλότερες αποδοχές στον κόσμο <<<

Στις 16 Μαρτίου, η κυβέρνηση ανακοίνωσε τα ακόλουθα μέτρα εκδίδοντας διάταγμα. Τα μέτρα είχαν προγραμματιστεί να είναι σε ισχύ μέχρι 13 Απρίλιου αλλά αργότερα πήραν παράταση έως 13 Μαΐου. Τα μέτρα περιλάμβαναν: κλείσιμο των σχολείων, κλείσιμο των δημόσιων εγκαταστάσεων ( όπως, θέατρα, βιβλιοθήκες, μουσεία κλπ.), την συνάθροιση ατόμων μέχρι 10 άτομα, ενώ τα άτομα ηλικίας άνω των 70 ετών έπρεπε να αποφεύγουν να έρχονται σε επαφή με άλλα άτομα.

4/ Νότια Κορέα

Στην τέταρτη θέση βρίσκεται η Νότια Κορέα. Η ανταπόκριση της Νότιας Κορέας ενάντια στην έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού ήταν ανάμεσα σε αυτές που ξεχώρισαν.  Η Νότια Κορέα κατάφερε να χαμηλώσει την επιδημιολογική της καμπύλη, χωρίς να χρειαστεί να κλείσει τις επιχειρήσεις ή να εκδώσει εντολές κατ’ οίκον περιορισμού ή να εφαρμόσει πολλά από τα αυστηρότερα μέτρα που υιοθετήθηκαν από άλλες χώρες του κόσμου. 

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Αυτές είναι οι 10 πλουσιότερες χώρες στον κόσμο το 2020 <<<

Από την αρχή, η λήψη αποφάσεων στη Νότια Κορέα ήταν μια συνεργασία μεταξύ της κυβέρνησης και της επιστημονικής κοινότητας. Συγκεκριμένα, η Σεούλ υιοθέτησε μία στρατηγική που συνδύαζε ενημέρωση του κοινού, συμμετοχή του πληθυσμού και μαζική εκστρατεία ανίχνευσης κρουσμάτων. 

3/ Ταϊβάν

Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Ταϊβάν και η τρομερή επιτυχία της στη διαχείριση της πανδημίας. Σύμφωνα με το Bloomberg, η Ταϊβάν, η οποία συνδέεται με την ηπειρωτική Κίνα από όπου ξεκίνησε ο νέος κορωνοϊός τον περασμένο Δεκέμβριο, αφού επέβαλε γρήγορα περιορισμούς στα σύνορά της, υιοθέτησε μια στρατηγική που εκμεταλλεύεται την τεχνολογία. Η Ταϊβάν λάνσαρε εφαρμογές με πληροφορίες για την διαθεσιμότητα σε μάσκες ή τα μέρη που είχαν επισκεφθεί επιβεβαιωμένα κρούσματα.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Αυτά είναι τα 10 πιο «luxury» café στον κόσμο <<<

Πλέον έχουν περάσει περισσότερες από 200 ημέρες χωρίς να καταγραφεί κρούσμα έπειτα από τοπική μετάδοση και η ζωή έχει επανέλθει σε φυσιολογικό επίπεδο, αν και τα σύνορα παραμένουν κλειστά.

2/ Ιαπωνία

Στην δεύτερη θέση βρίσκεται η Ιαπωνία, η οποία υιοθέτησε διαφορετική στρατηγική αποφεύγοντας την επιβολή του κλειδώματος. Σύμφωνα με το Bloomberg, η χώρα αντιμετώπισε τις εξάρσεις του κορωνοϊού κηρύσσοντας τις περιοχές της σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ακόμη, λόγω και των κρουσμάτων φυματίωσης που είχε αντιμετωπίσει στο παρελθόν, η χώρα έχει δημιουργήσει ένα κεντρικό σύστημα υγείας καλά στελεχωμένο με ιχνηλάτες που γρήγορα επανατοποθετήθηκαν στο τμήμα για τον Covid-19. Η επιτυχία, ωστόσο, του ιαπωνικού μοντέλου βασίζεται επίσης αρκετά στην εμπιστοσύνη και την συμμόρφωση των πολιτών, οι οποίο φορούν πιστά την μάσκα και αποφεύγουν τα μέρη όπου παρατηρείται συνωστισμός.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Τα 20 πλουσιότερα μοντέλα στον κόσμο το 2020 <<<

Παρόλο που τώρα παρατηρείται μια αύξηση των λοιμώξεων, η Ιαπωνία με πάνω  από 120 εκατομμύρια πληθυσμό έχει καταγράψει μόλις 331 σοβαρές περιπτώσεις Covid-19. Η Ιαπωνία ανέβηκε στη βαθμολογία λόγω της ικανότητάς της να αποφεύγει τις θανάσιμες λοιμώξεις και παρά το γεγονός ότι διαθέτει τον πιο γερασμένο πληθυσμό του κόσμου.

1/ Νέα Ζηλανδία

Η Νέα Ζηλανδία βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης, χάρη στην αποφασιστική, ταχεία δράση της στην αντιμετώπιση της πανδημίας, σύμφωνα με το Bloomberg. Η Νέα Ζηλανδία μπήκε σε lockdown στις 26 Μαρτίου πρίν ακόμα να είχε σημειωθεί κανένας θάνατος από Covid, κλείνοντας τα σύνορά παρά τη μεγάλη εξάρτηση της οικονομίας από τον τουρισμό.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Οι 20 μεγαλύτερες ανακαλύψεις πετρελαίου στον κόσμο  <<<

Έχοντας θέσει ως στόχο την ελαχιστοποίηση των κρουσμάτων στο έδαφός της, η Νέα Ζηλανδία επένδυσε στα τεστ και στα συστήματα ιχνηλάτησης, επιβάλλοντας παράλληλα την υποχρεωτική καραντίνα. Το αποτέλεσμα είναι ότι εδώ και μήνες στη χώρα έχουν καταγραφεί ελάχιστα κρούσματα, πράγμα που επέτρεψε στις αρχές να επιτρέψουν τις μεγάλες κοινωνικές εκδηλώσεις και τις μουσικές συναυλίες, αν και ο τουριστικός κλάδος υποφέρει.  

Άννη Χαραλάμπους