Ranking: Τα 10 πιο ακριβά χαρμάνια καφέ στον κόσμο

Από τις φυτείες στον Παναμά μέχρι τις φυτείες στη Χαβάη και την Ταϊλάνδη, θα εκπλαγείτε από τον τρόπο παραγωγής μερικών από αυτούς τους μοναδικούς καφέδες

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΑΝΝΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ


Ο καφές διατίθεται σε ένα ευρύ φάσμα ποικιλιών. Ως αποτέλεσμα τούτου, δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι κάποια είδη καφέ μπορεί να είναι πιο ακριβά από άλλα, είτε λόγω της σχετικής σπανιότητάς τους είτε λόγω του τεράστιου χρόνου και άλλων πόρων που έχουν δαπανηθεί για την παραγωγή τους. 

Αναρωτηθήκατε, όμως, ποτέ ποιοι είναι οι πιο ακριβοί καφέδες στον κόσμο; Πιστεύατε ποτέ ότι το πρωινό σας latte ήταν ακριβό;

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Οι 10 φθηνότερες χώρες να ζει κανείς παγκοσμίως <<<

Από τις φυτείες στον Παναμά μέχρι τις φυτείες στη Χαβάη και την Ταϊλάνδη, θα εκπλαγείτε από τον τρόπο παραγωγής μερικών από αυτούς τους μοναδικούς καφέδες.  

Το εβδομαδιαίο Ranking της Brief λοιπόν, σας παρουσιάζει την λίστα με τους 10 πιο ακριβούς καφέδες στον κόσμο. Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι, η λίστα των καφέδων και των αριθμών που αναφέρονται παρακάτω έχουν συγκεντρωθεί από διάφορες πηγές, όπως η Money Inc, η Finance Online & η Javalush.

>>> Διαβάστε όλα τα Ranking της Brief εδώ <<<

Τα 10 πιο ακριβά χαρμάνια καφέ στον κόσμο
1/
Black Ivory Coffee 
2/ Finca El Injerto 
3/ Hacienda La Esmeralda 
4/ Kopi Luwak 
5/ St. Helena 
6/ Molokai 
7/ Jamaican Blue 
8/ Fazenda Santa Ines 
9/ Los Planes 
10/ Hawaiian Kona 
σ

10/ Hawaiian Kona 
σ

  • Τιμή: $35 ανά λίβρα

Το Hawaiian Kona είναι ο πρώτος από τους δέκα πιο ακριβούς καφέδες στη λίστα και κοστίζει $35 ανά λίβρα.

Αναπτύσσεται στις κρύες πλαγιές των βουνών Hualala si Mauna Loa. Μόνο ο καφές που αναπτύσσεται σ’ αυτά τα δύο βουνά μπορεί να φέρει το όνομα Kona. Η ζώνη χαρακτηρίζεται από ένα ιδιαίτερο κλίμα, με ηλιόλουστα πρωινά, σύννεφα ή βροχές μετά το μεσημέρι, λίγο αέρα και ήσυχα βράδια.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Οι 21 πλουσιότεροι ηθοποιοί στον κόσμο το 2020 <<<

Αυτές οι κλιματικές συνθήκες, σε συνδυασμό με τα ηφαιστειογενή εδάφη, πλούσια σε μέταλλα, δημιουργούν ιδανικές συνθήκες ανάπτυξης του καφέ. Τα φυτά ανθίζουν συνήθως μετά από στεγνούς χειμώνες και συλλέγονται το φθινόπωρο.

Ο καφές Hawaii Kona είναι ένας καφές ποιότητος που αξίζει να δοκιμάσετε, αφού είναι ισορροπημένος, με λεπτή γεύση, με ελαφρές νότες σοκολάτας και μέτριας οξύτητας.

9/ Los Planes 
δ

  • Τιμή: $40 ανά λίβρα

Το Los Planes είναι μια οικογενειακή φυτεία καφέ στο Ελ Σαλβαδόρ.

Είναι ο πρώτος καφές στη λίστα μας που κέρδισε βραβεία, όπως η δεύτερη θέση στο κύπελλο αριστείας του 2006 και η έκτη θέση στο ίδιο γεγονός το 2011.

Αυτός ο βραβευμένος καφές διατίθεται σε μια ποικιλία γεύσεων, κάτι που είναι ασυνήθιστο, όπως μανταρίνι με καραμέλα και καστανή ζάχαρη.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Οι 25 παλαιότερες πόλεις στην Ευρώπη  <<<

Έρχεται με μια αρκετά ιδιαίτερη τιμή, $40 ανά λίβρα, ωστόσο, το Los Planes κατάφερε να δημιουργήσει μια ουσιαστική πιστή πελατειακή βάση που λατρεύει την ποικιλία και την αναζωογονητική γεύση τους.

Ο καφές Los Planes είναι ο ένατος ακριβότερος καφές στον κόσμο.

8/ Fazenda Santa Ines 
σ

  • Τιμή:  $50 ανά λίβρα

Στη συνέχεια, έχουμε το Fazenda Santa Ines, έναν βραζιλιάνικο καφέ που κοστίζει περίπου $50 ανά λίβρα.

Καλλιεργείται κοντά στη βάση των βουνών Mantiquera και είναι γνωστό για τη φρουτώδη και γλυκιά του γεύση.

>>> Διαβάστε ακόμη: Ranking: Οι 9 παλαιότερες εταιρείες αυτοκινήτων στον κόσμο <<<

Με πάνω από 100 χρόνια εμπειρίας στην καλλιέργεια καφέ πίσω από αυτό, το Fazenda Santa Ines κατάφερε να αναπτύξει ένα μεγάλο κοινό σε όλο τον κόσμο, καθιστώντας εύκολη την αιτιολόγηση της τιμής των $50 ανά λίβρα.

Έλαβε την όγδοη θέση στο διαγωνισμό Cup of Excellence του 2009.

7/ Jamaican Blue 
σ

  • Τιμή: $50 ανά λίβρα

Το Jamaican Blue, με τιμή $50 ανά λίβρα, καλλιεργείται στα βουνά της Jamaican Blue στα 5.000 περίπου πόδια.

Στην περιοχή όπου αναπτύσσονται οι κόκκοι καφέ υπάρχει αρκετή βροχόπτωση όλο το χρόνο και έχει καλά γονιμοποιημένο έδαφος, επιτρέποντας στους κόκκους να ανθίσουν καλύτερα.

Συχνά περιγράφεται ως καφές με ήπια γεύση και στερείται άμεσης πικρίας ή δυσάρεστης γεύσης.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Οι 10 παλαιότερες αεροπορικές εταιρείες που λειτουργούν <<<

Το Jamaican Blue κατάφερε να βρει ένα δεκτικό κοινό στην Ιαπωνία και έχει γίνει δημοφιλής στον ιαπωνικό πολιτισμό. Τώρα, οι Ιάπωνες είναι οι μεγαλύτεροι εισαγωγείς της μάρκας.

Οι λόγοι για αυτό δεν είναι 100% σαφείς, ωστόσο, πιθανότατα οφείλεται στην ήπια γεύση, την οποία επιλέγουν άτομα που δεν αντέχουν την πικρή γεύση καφέ.

6/ Molokai 
δ

  • Τιμή: $51 ανά λίβρα

Ένας άλλος καφές που καλλιεργείται σε αυτό που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως η καλύτερη πολιτεία στις Ηνωμένες Πολιτείες για την καλλιέργεια καφέ, στην Χαβάη, η Molokai είναι μακράν ένα από τα καλύτερα παραδείγματα καφέ της περιοχής στην αγορά.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Οι 30 πιο ακριβές χώρες να ζει κανείς το 2020 <<<

Καλλιεργείται, παράγεται και ψήνεται στο Kualapu'u, στην κομητεία Maui, η οποία έχει μερικές από τις καλύτερες συνθήκες καλλιέργειας καφέ στον κόσμο, οι οποίες σε συνδυασμό με τα χρόνια δεξιοτήτων και εξευγενισμού, επιτρέπουν στην Molokai να πωλείται περίπου $51 ανά λίβρα.

5/ St. Helena 
σ

  • Τιμή: $79 ανά λίβρα

Ο πέμπτος πιο ακριβός καφές στον κόσμο είναι η St.Helena, με περίπου $79 ανά λίβρα.

Παράγεται στο νησί της St. Helena, το οποίο βρίσκεται περίπου 1.900 χιλιόμετρα από την ακτή της Αφρικής. Η δημοφιλία του οφείλεται στον Ναπολέοντα Βοναπάρτη, ο οποίος τον εκθείαζε και μάλιστα φύτευε και ο ίδιος τους σπόρους του στο νησί St. Helena.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Οι 20 πλουσιότεροι πολιτικοί στον κόσμο το 2020 <<<

Επίσης, η γεωγραφική του θέση διαδραματίζει μεγάλο ρόλο στις συνθήκες καλλιέργειας του καφέ, οι οποίες δεν μπορούν να βρεθούν πουθενά αλλού στον κόσμο, ενώ το γεγονός ότι βρίσκεται τόσο μακριά από τις ακτές το κόστος μετακίνησης είναι υψηλό και αυτό αντικατοπτρίζεται και στην τιμή του καφέ.

Ωστόσο, λόγω της γεύσης του, έχει δημιουργήσει μια σημαντική βάση θαυμαστών, οπότε η εταιρεία είναι σε θέση να χρεώσει μια καλή premium τιμή για τον καφέ που απολαμβάνουν.

4/ Kopi Luwak 
σ

  • Τιμή: $160 ανά λίβρα

Ο Kopi Luwak είναι πιθανώς ο πιο γνωστός καφές στη λίστα και κοστίζει περίπου $160 ανά λίβρα.

Αυτό που κάνει αυτόν τον ακριβό καφέ ενδιαφέρον και διαφορετικό από τους υπόλοιπους, είναι ο τρόπος με τον οποίο οι παραγωγοί αποκτούν πραγματικά τους κόκκους καφέ.

Κατασκευασμένο στην Ινδονησία, το Kopi Luwak παράγεται τροφοδοτώντας τα κεράσια καφέ σε συγκεκριμένο ζώο (ονομαζόμενο ως Asian Palm Civet) το οποίο είναι μικρό σαρκοφάγο θηλαστικό, και στη συνέχεια περιμένουν να μαζέψουν τους κόκκους καφέ από τα κόπρανα του ζώου.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Οι 25 πλουσιότεροι τραγουδιστές στον κόσμο το 2020 <<<

Αυτά τα μοναδικά ζώα ζυμώνουν τα κεράσια του καφέ κατά τη διαδικασία πέψης τους, απελευθερώνοντας ορισμένα ένζυμα που δίνουν στα φασόλια καφέ τη μοναδική τους γεύση.

Λόγω αυτής της μοναδικής διαδικασίας, το Kopi Luwak προσελκύει χιλιάδες τουρίστες στην Ινδονησία κάθε χρόνο για να δοκιμάσουν τον τοπικό καφέ.

Ο Kopi Luwak ονομάζεται επίσης civet, προς τιμήν του θηλαστικού που βοηθά στην δημιουργία του.

3/ Hacienda La Esmeralda 
σ

  • Τιμή: $350 ανά λίβρα

Στο νούμερο τρία στη λίστα των πιο ακριβών καφέδων στον κόσμο, βρίσκεται η ποικιλία Hacienda La Esmeralda.

Ο καφές καλλιεργείται στην πλαγιά του όρους Baru στον Παναμά, κάτω από τη σκιά των δέντρων γκουάβα.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Τα 10 πιο ακριβά ουίσκι στον κόσμο <<<

Η επιτυχία του οφείλεται στην πολυετή εμπειρία στην παραγωγή εξαιρετικών χαρμανιών καθώς και η δέσμευση για την άπταιστη ποιότητα του καφέ αυτού.

Η Hacienda La Esmeralda έχει κερδίσει πολλούς διαγωνισμούς με την πάροδο των ετών, ενώ έχει λάβει και πολλά βραβεία.

2/ Finca El Injerto 
σ

  • Τιμή: $500+ ανά λίβρα

Ο δεύτερος πιο ακριβός καφές στον κόσμο είναι ο Finca El Injerto, με την τιμή του να αγγίζει τα $500+ ανά λίβρα.

Η πλειονότητα των λόγων για τους οποίους αυτός ο καφές κοστίζει τόσο πολύ, οφείλεται στα εξαιρετικά πλούσια φασόλια από τα οποία φτιάχνετε ο καφές τα οποία είναι εξαιρετικά σπάνια. Ό,τι είναι σπάνιο συνήθως, κοστίζει πολλά χρήματα και αυτός ο καφές δεν αποτελεί εξαίρεση.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Τα 10 πιο ισχυρά brands πολυτελείας το 2019 <<<

Ωστόσο, είναι εύκολο να καταλάβουμε γιατί ο καφές έχει τόσο υψηλή τιμή. Ο Finca El Injerto έχει κερδίσει επτά φορές το κύπελλο αριστείας και τερμάτισε δεύτερος στον διαγωνισμό τις φορές που δεν κέρδισε.

Το Finca El Injerto διαθέτει επίσης μια μοναδική διαδικασία πλύσης, η οποία βελτιώνει την ποιότητα των σιτηρών, οπότε πλένει τα φασόλια σε ένα μόνο κανάλι και τα διαλύει δύο φορές.

1/ Black Ivory Coffee 
δ

  • Τιμή: $1,000+ ανά λίβρα

Το Black Ivory Coffee είναι ο πιο ακριβός καφές στον κόσμο. Η τιμή του ξεκινά περίπου από τα $1.000 ανά λίβρα και φθάνει έως και $1.500 ανά λίβρα.

Η εταιρεία παρασκευής της εν λόγω ποικιλίας καφέ, η Black Ivory Coffee που εδρεύει στη Βόρεια Ταϊλάνδη, έχει αναπτύξει μια διαφορετική διαδικασία παραγωγής του καφέ, που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα πίστευαν, αφού παράγεται από περιττώματα ελέφαντα.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Οι 10 παλαιότερες σοκολάτες που δημιουργήθηκαν ποτέ <<<

Ειδικότερα, η Black Ivory Coffee φτιάχνει τον καφέ της τροφοδοτώντας κεράσια Arabica σε ελέφαντες στη φυτεία τους. Από εκεί, περιμένουν ενώ τα κεράσια διασπώνται και χωνεύονται από τον ελέφαντα και στη συνέχεια συλλέγουν τα φασόλια από τα κόπρανα τους.

Παρόμοιο με το πεπτικό σύστημα του civet, όταν οι κόκκοι καφέ περνούν από το πεπτικό σύστημα των ελεφάντων, παίρνουν επίσης νέες γεύσεις από ένζυμα, ενώ διαλύουν ανεπιθύμητες πρωτεΐνες που είναι υπεύθυνες για την πρόκληση πικρής γεύσης.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Οι 10 κορυφαίες θεωρίες συνωμοσίας για τον κορωνοϊό <<<

Αυτή η διαδικασία διασφαλίζει ότι το Black Ivory Coffee είναι σε θέση να παράγει ένα απαλό, μοναδικό φλιτζάνι καφέ με υπέροχη γεύση.

 

Άννη Χαραλάμπους