Ranking: Τα 15 καλύτερα αεροδρόμια στον κόσμο

Δείτε ποια αεροδρόμια ψηφίστηκαν ως τα καλύτερα του κόσμου για το 2019

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΑΝΝΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ


Το αεροδρόμιο Changi της Σιγκαπούρης ψηφίστηκε ως το καλύτερο αεροδρόμιο του κόσμου για το 2019 από διεθνείς ταξιδιώτες αεροπορικών μεταφορών για έβδομη συνεχόμενη χρονιά.

Η Ασία κυριαρχεί στην κορυφή της κατάταξης, καταλαμβάνοντας τις έξι πρώτες θέσεις. Οι ευρωπαϊκοί αερολιμένες ανταποκρίθηκαν επίσης ικανοποιητικά λαμβάνοντας επτά από τις 15 πρώτες θέσεις.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Αξιοσημείωτο είναι, πάντως, το γεγονός πως, κανένας αερολιμένας από τη Βόρεια Αμερική, τη Νότια Αμερική, την Αυστραλία ή την Αφρική δεν κατάφερε να μπει στους πρώτους 15 της κατάταξης των καλύτερων αεροδρομίων του 2019.

Σύμφωνα με την κατάταξη, το αεροδρόμιο Denver International καταλαμβάνει την 32η θέση, ενώ το Hartsfield-Jackson Atlanta International, την 36η θέση.

Επίσης, το αεροδρόμιο της Αθήνας, βρέθηκε στην 42η θέση ενώ το 2018 βρισκόταν στην θέση 39 της κατάταξης. 

φω

Οι 15 κορυφαίοι αερολιμένες του 2019 είναι:

1/ Αεροδρόμιο Τσανγκί της Σιγκαπούρης
2/ Διεθνής Αερολιμένας Τόκιο Χανέντα
3/ Διεθνές Αεροδρόμιο του Ινσόν
4/ Διεθνές Αεροδρόμιο Χαμάντ
5/ Διεθνές Αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ
6/ Διεθνές Αεροδρόμιο Σουμπού Κεντρμίρ
7/ Αεροδρόμιο του Μονάχου
8/ Αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου
9/ Διεθνές Αεροδρόμιο Ναρίτα
10/ Αεροδρόμιο της Ζυρίχης
11/ Διεθνές Αεροδρόμιο του Κανσάι (KIX)
12/ Αερολιμένας Φρανκφούρτης (FRA)
13/ Διεθνές Αεροδρόμιο Ταϊβάν Ταογιουάν (ΤΠΕ)
14/ Αερολιμένας Schiphol του Άμστερνταμ (AMS)
15/ Αεροδρόμιο της Κοπεγχάγης (CPH)

Η κατάταξη αναλυτικά:

15. Αεροδρόμιο της Κοπεγχάγης (CPH)
ψ

 • Ετήσιοι επιβάτες: 30,3 εκατομμύρια
 • Προηγούμενη κατάταξη: 19

Γιατί είναι φοβερό; 
Η Κοπεγχάγη είναι ένας από τους πιο πολυσύχναστους κόμβους στη Βόρεια Ευρώπη και σημαντική βάση επιχειρήσεων για τις Σκανδιναβικές Αερογραμμές και τη Νορβηγική Air Shuttle.

Οι αναθεωρητές της Skytrax επαίνεσαν τον αερολιμένα για τις ευκρινείς πινακίδες του και τις αποδοτικές, αν και μερικές φορές γεμάτες, εγκαταστάσεις.

14. Αερολιμένας Schiphol του Άμστερνταμ (AMS)
δρ

 • Ετήσιοι επιβάτες: 71,1 εκατομμύρια
 • Προηγούμενη κατάταξη: 12

Γιατί είναι φοβερό;
Ο αερολιμένας Schiphol του Άμστερνταμ είναι ένας από τους πιο πολυσύχναστους αερολιμένες στην Ευρώπη και κόμβος για την KLM και την Transavia.

Εγκαινιάστηκε το 1916, το Schiphol καταγράφεται για την ευρεία ποικιλία δραστηριοτήτων αναψυχής του, και διαθέτει μια βιβλιοθήκη στην οποία τα φυλλάδια μπορούν να συνδυάσουν ένα καλό βιβλίο περιμένοντας τις πτήσεις τους.

13. Διεθνές Αεροδρόμιο Ταϊβάν Ταογιουάν (TPE)
φ

 • Ετήσιοι επιβάτες: 42,3 εκατομμύρια
 • Προηγούμενη κατάταξη: 15

Γιατί είναι φοβερό; 
Ακριβώς έξω από την πρωτεύουσα της Ταϊβάν, την Ταϊπέι, το Taoyuan International είναι το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Ταϊβάν. Ο αερολιμένας αποτελεί την έδρα τόσο για την China Airlines όσο και για την EVA Air.

Οι αναθεωρητές της Skytrax επαίνεσαν το αεροδρόμιο για τις ευγενικές υπηρεσίες, το καθαρό περιβάλλον και τις γρήγορες γραμμές μετανάστευσης. Το Taoyuan ήταν επίσης κάποτε σπίτι του μουσείου αεροπορίας της Ταϊβάν, αλλά το μουσείο έκλεισε νωρίτερα φέτος για να ανοίξει ο δρόμος για την επέκταση του αεροδρομίου.

12. Αερολιμένας Φρανκφούρτης (FRA)
δ

 • Ετήσιοι επιβάτες: 69,5 εκατομμύρια
 • Προηγούμενη κατάταξη: 10

Γιατί είναι φοβερό; 
Ο αερολιμένας Φρανκφούρτης είναι ο τέταρτος αερολιμένας με τη μεγαλύτερη κίνηση στην Ευρώπη και ένας από τους σημαντικότερους κόμβους διέλευσης στον κόσμο. Η FRA είναι η βάση της Lufthansa και ο στόλος της των σχεδόν 300 αεροσκαφών.

Οι αναθεωρητές της Skytrax επαίνεσαν το αεροδρόμιο για την ευκολία διέλευσης μεταξύ των τερματικών σταθμών και τις άφθονες επιλογές αγορών και δείπνου. Ορισμένοι, ωστόσο, παραπονέθηκαν για μακρές γραμμές μετανάστευσης.

11. Διεθνές Αεροδρόμιο του Κανσάι (KIX)
φ

 • Ετήσιοι επιβάτες: 28,9 εκατομμύρια
 • Προηγούμενη κατάταξη: 13

Γιατί είναι φοβερό;
Το Kansai International βρίσκεται σε ένα τεχνητό νησί στον κόλπο της Οσάκα και αποτελεί σημαντικό κόμβο για την ANA, την Japan Airlines και την Jetstar Japan.

Οι αναθεωρητές στο Skytrax επαίνεσαν το Kansai για τη μοντέρνα αρχιτεκτονική, τις καθαρές εγκαταστάσεις και το χρήσιμο προσωπικό του. Ο αερολιμένας διαθέτει επίσης ένα κατάστρωμα παρατήρησης Sky View το οποίο προσφέρει στους επιβάτες θεαματικές απόψεις για τις εισερχόμενες και εξερχόμενες πτήσεις.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

10. Αεροδρόμιο της Ζυρίχης (ZRH)
φ

 • Ετήσιοι επιβάτες: 29,4 εκατομμύρια
 • Προηγούμενη κατάταξη: 9

Γιατί είναι φοβερό;
Μόλις οκτώ μίλια από την καρδιά της Ζυρίχης, το αεροδρόμιο χρησιμεύει ως βάση για τις Ελβετικές Διεθνείς Αεροπορικές Γραμμές και ως κόμβος που συνδέει τη μεγαλύτερη πόλη της Ελβετίας με την υπόλοιπη χώρα.

Για τους επιβάτες με παρατεταμένη παράδοση, ο αερολιμένας της Ζυρίχης προσφέρει ενοικιάσεις ποδηλάτων και ενσωματωμένα σκέιτ και εκδρομές στο Ελβετικό Μουσείο Μεταφοράς Μηδικής.

9. Διεθνές Αεροδρόμιο Narita του Τόκιο (NRT)
δ

 • Ετήσιοι επιβάτες: 42.6 εκατομμύρια
 • Προηγούμενη κατάταξη: 11

Γιατί είναι φοβερό;
Η Narita είναι η πρώτη από τους δύο αερολιμένες του Τόκιο που εμφανίζεται στον κατάλογο. Η Narita βρίσκεται 35 μίλια έξω από την πρωτεύουσα της Ιαπωνίας και διαχειρίζεται το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς κυκλοφορίας που πηγαίνει μέσα και έξω από την πόλη. Ο αερολιμένας αποτελεί σημαντικό κόμβο για την All Nippon Airways και την Japan Airlines.

8. Αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου (LHR)
φ

 • Ετήσιοι επιβάτες: 80,1 εκατομμύρια
 • Προηγούμενη κατάταξη: 8

Γιατί είναι φοβερό; 
Το Χίθροου είναι το έβδομο αεροδρόμιο με τη μεγαλύτερη κίνηση στον κόσμο και το μεγαλύτερο από τα πέντε βασικά αεροδρόμια που εξυπηρετούν το Λονδίνο.

Το Χίθροου βρίσκεται εν μέσω σημαντικής ανακαίνισης με την προσθήκη νέου κτιρίου στον Τερματικό 2. Το 10χρονο κτίριο του Τερματικού 5 ονομάστηκε ο καλύτερος τερματικός σταθμός του κόσμου από το Skytrax.

Το Heathrow αποτελεί τον κύριο κόμβο της British Airways και του Virgin Atlantic.

7. Αεροδρόμιο του Μονάχου (MUC)
φψ

 • Ετήσιοι επιβάτες: 46,3 εκατομμύρια
 • Προηγούμενη κατάταξη: 6

Γιατί είναι φοβερό;
Βορειοανατολικά του κέντρου του Μονάχου, το MUC είναι ένα από τα πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια στην Ευρώπη και το δεύτερο στη Γερμανία, μετά τη Φρανκφούρτη.

Το Μόναχο λειτουργεί ως ένας σημαντικός κόμβος για τη Lufthansa και διαθέτει αρχιτεκτονική αεροναυπηγικής βαριάς χρήσης. Πάρκο κοντινών επισκεπτών περιλαμβάνει μίνι γκολφ και επίδειξη ιστορικού αεροσκάφους.

>>> Διαβάστε εδώ ειδήσεις και στην αγγλική <<<

6. Διεθνές Αεροδρόμιο Chubu Centrair (ΜΚΟ)
φ

 • Ετήσιοι επιβάτες: 9,8 εκατομμύρια
 • Προηγούμενη κατάταξη: 7

Γιατί είναι φοβερό;
Χτισμένο πάνω σε ένα τεχνητό νησί στη μέση του κόλπου Ise κοντά στην πόλη της Ναγκόγια, το Centrair, γνωστό και ως Διεθνές Αεροδρόμιο της Κεντρικής Ιαπωνίας, είναι μια πόλη εστίασης για τις αεροπορικές εταιρείες Japan Airlines και ANA.

Η Centrair κατέχει τη διάκριση ως ο καλύτερος περιφερειακός αερολιμένας στον κόσμο.

Έχει ένα ουράνιο κατάστρωμα 1.000 ποδιών, όπου οι επιβάτες μπορούν να παρακολουθούν τα πλοία να πλέουν στο λιμάνι της Ναγκόγια. Υπάρχει επίσης ένα παραδοσιακό ιαπωνικό λουτρό, όπου μπορείς να έχεις ένα χαλαρωτικό μουλιασμένο όσο βλέπεις το ηλιοβασίλεμα πάνω από τον κόλπο.

5. Διεθνές Αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ (HKG)
φ

 • Ετήσιοι επιβάτες: 74,5 εκατομμύρια
 • Προηγούμενη κατάταξη: 4

Γιατί είναι φοβερό; Χτισμένο σε ένα τεχνητό νησί στα ανοικτά των ακτών του Χονγκ Κονγκ, το HKG έχει γίνει μία από τις πιο δημοφιλείς εγκαταστάσεις στον κόσμο από τότε που άνοιξε το 1998.

Ένα από τα πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια στην Ασία, το Hong Kong International λειτουργεί ως το σπίτι του Cathay Pacific, του Hong Kong Airlines, του HK Express και του Cathay Dragon.

4. Διεθνές Αεροδρόμιο Χαμάντ (DOH)
δ

 • Ετήσιοι επιβάτες: 34,5 εκατομμύρια
 • Προηγούμενη κατάταξη: 5

Γιατί είναι φοβερό; 
Η Hamad International άνοιξε τις πύλες της για επιχειρήσεις το 2014 και τώρα είναι η πατρίδα της Qatar Airways.

Το αεροδρόμιο και οι δυο τερματικοί σταθμοί του βρίσκονται σε έκταση 5.400 στρεμμάτων γης και η κατασκευή τους κοστίζει 16 δις δολάρια. Το Skytrax περιγράφει την εγκατάσταση ως "το πιο αρχιτεκτονικά σημαντικό τερματικό συγκρότημα στον κόσμο, καθώς και ως το πιο πολυτελές."

3. Διεθνής αερολιμένας Incheon (ICN)
φ

 • Ετήσιοι επιβάτες: 68,4 εκατομμύρια
 • Προηγούμενη κατάταξη: 2

Γιατί είναι φοβερό;
Η Incheon διατηρεί τη θέση της ως ένα από τα επίλεκτα αεροδρόμια του κόσμου με ένα τρίτο τέλος. Βρίσκεται σε ένα νησί λίγο έξω από την πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας, η Incheon είναι η βάση της Korea Air και είναι το 16ο αεροδρόμιο στον κόσμο. Εγκαινιάστηκε το 2001.

Οι εγκαταστάσεις της Incheon, που χαίρουν ιδιαίτερης εκτίμησης, περιλαμβάνουν μια σειρά από επιλογές αγορών και δείπνου, εκτός από μια πληθώρα πολιτιστικών παραστάσεων. Το αεροδρόμιο διαθέτει ακόμα και ένα Κορεατικό μουσείο πολιτισμού.

2. Διεθνής Αερολιμένας Τόκιο Χανέντα (HND)
εδ

 • Ετήσιοι επιβάτες: 87,1 εκατομμύρια
 • Προηγούμενη κατάταξη: 3

Γιατί είναι φοβερό;
Η Haneda είναι ένας από τους δύο σημαντικούς διεθνείς αερολιμένες που εξυπηρετούν την περιοχή του Τόκιο. Σε απόσταση λίγων μιλίων από την καρδιά της Ιαπωνικής πρωτεύουσας, η Haneda έχει αποδειχθεί δημοφιλές λιμάνι εισόδου για επαγγελματίες ταξιδιώτες και τουρίστες.

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

Το τέταρτο πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο του κόσμου, η Χανέντα, είναι γνωστή για την αποδοτικότητα των υπηρεσιών, την καθαριότητα και τις αγορές του.

1. Διεθνές Αεροδρόμιο Σιγκαπούρης Τσανγκί (SIN)
φδ

 • Ετήσιοι επιβάτες: 65,6 εκατομμύρια
 • Προηγούμενη κατάταξη: 1

Γιατί είναι φοβερό; 
Για έβδομη συνεχόμενη χρονιά, ο Τσανγκί παίρνει το στέμμα ως το καλύτερο αεροδρόμιο του κόσμου. Τα Changi χρησιμεύουν ως σπίτι για τις Σιγκαπούρη Airlines, το Silkair και το Tigerair, και είναι το 19ο αεροδρόμιο με τη μεγαλύτερη κίνηση στον κόσμο.

Ο αερολιμένας της Σιγκαπούρης έχει λάβει επαίνους από φυλλάδια για την όμορφη αρχιτεκτονική του, την αποδοτική λειτουργία του, τις πολυτελείς ανέσεις του και τις επιλογές δείπνου και αγορών.

Άννη Χαραλάμπους