Ranking: Τα 15 πιο ακριβά φαγητά που μπορείτε να αγοράσετε

Θέλετε να μάθετε ποια είναι τα πιο ακριβά φαγητά;

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΑΝΝΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ


Η τιμή ενός γεύματος σε ένα εστιατόριο μπορεί να είναι χαμηλή, μπορεί να είναι έτσι κι έτσι, μπορεί όμως να είναι και αρκετά ψηλή, ανάλογα με το εστιατόριο και κυρίως το πιάτο που θα παραγγείλει κάποιος. 

Κι ενώ εμείς χωρίσαμε τις τιμές στα 3, δηλαδή φτηνό, έτσι κι έτσι και ακριβό, τι θα λέγατε για αρχική τιμή $27.000 για μερικά πεπόνια και $34.500 για μερικά αυγά ψαριών;

Το εβδομαδιαίο Ranking της Brief σας παρουσιάζει τα 15 πιο ακριβά φαγητά που μπορείτε να αγοράσετε, βασισμένο σε στοιχεία του BBC και της Wikipedia. 

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Οι 20 δουλειές με τις υψηλότερες αποδοχές στον κόσμο <<<

Σας προτείνουμε να καθίσετε καθώς διαβάζετε αυτό το άρθρο γιατί οι τιμές που ακολουθούν είναι «ελάχιστα» τσιμπημένες. Πρόκειται στ’ αλήθεια να δείτε αυγά ψαριών τα οποία κοστίζουν $34.500 ανά χιλιόγραμμο, και sushi που θα μπορούσε να σας «σκοτώσει» στον λογαριασμό!

>>> Διαβάστε όλα τα Ranking της Brief εδώ <<<

Αυτά είναι τα 15 πιο ακριβά φαγητά:
1/
Χαβιάρι Almas 
2/ Πεπόνια Yubari 
3/ Γαλαζόπτερος τόνος
4/ Κοτόπουλο Ayam Cemani 
5/ Κρόκος
6/ Λευκές τρούφες
7/ Μανιτάρια Matsutake
8/ Τυρί Ελαφιού
9/ Μέλι Manuka 
10/ Ζαμπόν Iberico
11/ Βανίλια
12/ Βοδινό Wagyu
13/ Φούγκο
14/ Φουά Γκρα
15/ Στρείδια

15/ Στρείδια

  • Κόστος: $50 - $100 ανά δωδεκάδα

Τα στρείδια δεν θεωρούνταν πάντα ακριβά. Τον 19ο αιώνα, τα στρείδια χρησιμοποιήθηκαν για να γεμίσουν τις κοιλιές της εργατικής τάξης καθώς ήταν φθηνά και άφθονα τότε.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Αυτές είναι οι 10 πλουσιότερες χώρες στον κόσμο το 2020 <<<

Ωστόσο, την σήμερον ημέρα τα στρείδια έχουν πλέον γίνει μια λιχουδιά για τους πλούσιους. Μερικά από τα κορυφαία εστιατόρια του κόσμου τα πωλούν την δωδεκάδα από $50 μέχρι και $100!

14/ Φουά Γκρα

  • Κόστος: $90 - $110 ανά λίβρα

Το Φουά Γκρα είναι λιπαρό γαστρονομικό έδεσμα από συκώτι χήνας ή πάπιας και αποτελεί γαστρονομική παράδοση της γαλλικής κουζίνας.

Παρασκευάζεται σε ελεγχόμενες εκτροφές όπου τα ζώα διατρέφονται υπερβολικά και με τη βία προκειμένου να αποθηκεύσουν λίπος στο συκώτι τους.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Αυτά είναι τα 10 πιο «luxury» café στον κόσμο <<<

Η τεχνική παρασκευής του φουά γκρα πρωτοεμφανίστηκε το 2.500 π.χ., όταν οι Αιγύπτιοι παρατήρησαν πως οι μεταναστευτικές χήνες είχαν την ικανότητα αποθήκευσης λίπους στο ήπαρ τους, ως προετοιμασία για πτήσεις μεγάλων αποστάσεων. Η γεύση του συκωτιού των πτηνών αυτών κρίθηκε εξαιρετική και έτσι αποφάσισαν να αναπαραγάγουν τεχνητά το φαινόμενο, παχαίνοντας χήνες με σύκα και καρπούς.

Η εκτροφή φουά γκρα αντιμετωπίζει έντονη κριτική διεθνώς, καθώς θεωρείται πως παραβιάζει τις ορθές τακτικές εκτροφής των ζώων.

Παρ’ όλα αυτά το φουά γκρα εξακολουθεί να παράγεται σε ορισμένες χώρες, με εκτιμώμενη τιμή ανά λίβρα γύρω στα $90 με $110.

13/ Φούγκο

  • Κόστος: $135 ανά λίβρα

Το Fugu έχει τη φήμη ως το πιο επικίνδυνο πιάτο στον πλανήτη. Ο λόγος είναι γιατί το όνομά του προέρχεται από τα ψάρια από τα οποία είναι φτιαγμένο: "Fugu" ή "Globefish". Εάν δεν έχει προετοιμαστεί σωστά, μπορεί να είναι θανατηφόρο για όποιον το τρώει.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Τα 20 πλουσιότερα μοντέλα στον κόσμο το 2020 <<<

Επομένως, η προετοιμασία του Fugu ελέγχεται αυστηρά από την ιαπωνική νομοθεσία, ενώ ταυτόχρονα, μόνο ειδικευμένοι σεφ που έχουν περάσει από τρία ή περισσότερα χρόνια έντονης εκπαίδευσης επιτρέπεται να το προετοιμάσουν.

Όπως καταλαβαίνεται το συγκεκριμένο πιάτο είναι μόνο για τους τολμηρούς! 

12/ Βοδινό κρέας Wagyu

  • Κόστος: $200 ανά λίβρα

Το βόειο κρέας Wagyu θεωρείται συχνά ως το απόλυτο κομμάτι κρέατος. Είναι κομμένο από τέσσερις διαφορετικές φυλές αγελάδων, όλες από την Ιαπωνία.

Πολλοί άνθρωποι συγκρίνουν την εμπειρία της κατανάλωσης ενός κομματιού Wagyu με ένα μικρό κομμάτι ψαριού, καθώς λιώνει εύκολα στο στόμα, χάρη στο λίπος που μειώνεται στη διαδικασία μαγειρέματος.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Οι 20 μεγαλύτερες ανακαλύψεις πετρελαίου στον κόσμο  <<<

Το Βοδινό κρέας Wagyu είναι ακριβό λόγω της αυστηρής διαδικασίας εκτροφής που πρέπει να υποστούν τα βοοειδή και του συγκεκριμένου τύπου τροφής που πρέπει να καταναλώνουν.

11/ Βανίλια

  • Κόστος: $300 ανά λίβρα

Η βανίλια είναι ένα μπαχαρικό από τις ορχιδέες του γένους Βανίλια.

Οι λοβοί τους είναι αρκετά δύσκολο να μεγαλώσουν και να συγκομίσουν, γι 'αυτό θα βρείτε συχνά το μεγαλύτερο μέρος της βανίλιας που χρησιμοποιείται σε προϊόντα είναι τεχνητό.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Οι 20 πιο ακριβοπληρωμένοι αθλητές στον κόσμο το 2020 <<<

Τα περισσότερα φασόλια βανίλιας στον κόσμο καλλιεργούνται στη Μαδαγασκάρη. Τα τελευταία χρόνια, οι πολλές καταιγίδες στο νησί προκάλεσαν την τιμή μιας βανίλιας να ανέβει έως και $300 κιλό!

10/ Ζαμπόν Iberico

  • Κόστος: $392 το κιλό

Το ζαμπόν Iberico είναι ένας τύπος επεξεργασμένου κρέατος από την Ισπανία και την Πορτογαλία.

Τα καλύτερα κομμάτια προέρχονται από χοίρους ελευθέρας βοσκής που τρέφονται από βελανίδια κατά την τελευταία φάση της ζωής τους.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Τα 10 πιο ακριβά χαρμάνια καφέ στον κόσμο <<< 

Αν θέλετε τον καλύτερο τύπο ζαμπόν Iberico, τότε πρέπει να δοκιμάσετε το «black label». Προέρχεται από τα πιο αγνά ιβηρικά γουρούνια που έχουν τραφεί από βελανίδια για την πλειονότητα της ζωής τους.

Η διαδικασία σκλήρυνσης παίζει επίσης μεγάλο ρόλο στη γεύση και την ποιότητα του κρέατος.

9/ Μέλι Manuka 

  • Κόστος: $500 το κιλό

Το μέλι Manuka προέρχεται από τη Νέα Ζηλανδία και παράγεται από το λουλούδι Leptospermum Scoparium, πιο γνωστό ως Manuka Bush.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Οι 10 φθηνότερες χώρες να ζει κανείς παγκοσμίως  <<<

Αυτή η νόστιμη λιχουδιά έχει πολλές θεραπευτικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση των πάντων, από πονόλαιμο έως κοινό κρυολόγημα. Επίσης, πιστεύεται ότι περιέχει αντιικά, αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικά οφέλη.

8/ Τυρί Ελαφιού 

  • Κόστος: $500 ανά λίβρα

Το τυρί αυτό δημιουργείται από το γάλα του ελαφιού. 

Όμως, ο λόγος για τον οποίο είναι ένα από τα πιο ακριβά τρόφιμα και τυριά στον κόσμο είναι ότι παράγεται μόνο στο αγρόκτημα «Moose House» στη Σουηδία. Κυριολεκτικά δεν μπορείτε να το βρείτε οπουδήποτε αλλού στον κόσμο.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Οι 21 πλουσιότεροι ηθοποιοί στον κόσμο το 2020 <<<

Υπάρχουν περίπου τρεις ποικιλίες τυριού ελαφιού: στιλ φλοιού, φέτας και μπλε τυρί.

Είναι κατασκευασμένο σε περιορισμένους αριθμούς και θα σας κοστίσει ένα χέρι και ένα πόδι για το προνόμιο να το δοκιμάσετε.

7/ Μανιτάρια Matsutake

  • Κόστος: $600 το κιλό

Το μανιτάρι Matsutake αναπτύσσεται στην Ασία, την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική και είναι ένα πολύτιμο υλικό στην ιαπωνική, κορεατική και κινεζική κουζίνα.

Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, ο αριθμός τους έχει μειωθεί εξαιτίας των διεισδυτικών εντόμων και των δέντρων που εισβάλλουν στο σημείο όπου μεγαλώνουν.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Οι 25 παλαιότερες πόλεις στην Ευρώπη  <<<

Είναι εξαιρετικά σπάνια και υπάρχει μια καλή πιθανότητα να εξαφανιστούν εντελώς εάν τα πράγματα συνεχίσουν όπως είναι, καθώς δεν υπάρχει τρόπος καλλιέργειας αυτού του μανιταριού.

Έτσι, εάν θέλετε να δοκιμάσετε ένα πριν εξαφανιστούν, ετοιμαστείτε να πληρώσετε πολλά  χρήματα!

6/ Λευκές τρούφες

  • Κόστος: $2.100 - $2.500 το κιλό

Ξεχάστε το λάδι τρούφας, οι λευκές τρούφες είναι καλύτερες.

Προερχόμενες από την περιοχή του Πιεμόντε της Βόρειας Ιταλίας, οι λευκές τρούφες είναι πολύ πιο δύσκολο να βρεθούν, σε σύγκριση με άλλες, καθώς αναπτύσσονται μόνο ανάμεσα στις ρίζες ορισμένων τύπων δέντρων.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Οι 9 παλαιότερες εταιρείες αυτοκινήτων στον κόσμο <<<

Οι λευκές τρούφες φημολογούνται για την έντονη γεύση και το διακριτικό τους άρωμα.

Η τιμή τους βασίζεται κυρίως στις συνθήκες υπό τις οποίες μεγαλώνουν, πόσο καιρό χρειάστηκε για την εύρεση και την προμήθειά τους, καθώς και τον περιορισμένο διαθέσιμο αριθμό τους.

5/ Κρόκος

Κόστος: $500 - $2.000 ανά λίβρα

Αυτό το μπαχαρικό ονομάζεται κατάλληλα «Κόκκινος Χρυσός» λόγω του χρώματος και του γεγονότος ότι αξίζει περισσότερο από χρυσό.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Οι 10 παλαιότερες αεροπορικές εταιρείες που λειτουργούν <<<

Ο λόγος που είναι τόσο ακριβό είναι ότι το λουλούδι Crocus, από το οποίο προέρχεται, μπορεί να μαζευτεί μόνο μερικές συγκεκριμένες εβδομάδες το χρόνο το φθινόπωρο και η συγκομιδή του μπαχαρικού απαιτεί πολλή σκληρή εργασία.

4/ Κοτόπουλο Ayam Cemani

  • Κόστος: $2.500 το καθένα

Αυτά τα μαύρα κοτόπουλα, από την Ινδονησία, πιστεύεται ότι έχουν μαγικές ικανότητες. Συγκεκριμένα, οι Ινδονησιακοί πιστεύουν ότι το κρέας του κοτόπουλου έχει τη δύναμη να θεραπεύσει κάθε είδους ασθένειες, καθώς και να φέρει καλή τύχη.

Είτε αυτό είναι αλήθεια είτε όχι, είναι συζητήσιμο. Ωστόσο, τα κοτόπουλα Cemani πωλούνται περίπου $2.500 το καθένα, ανάλογα και με το μέγεθός τους.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Οι 30 πιο ακριβές χώρες να ζει κανείς το 2020 <<<

Ωστόσο, λόγω ανησυχιών για τη γρίπη των πτηνών στις δυτικές χώρες, είναι σπάνιο να βρεθούν εκτός χωρών της Ασίας όπως η Ινδονησία και η Μαλαισία.

3/ Γαλαζόπτερος τόνος

  • Κόστος: $3.603 ανά λίβρα

Ο Γαλαζόπτερος τόνος από την Ιαπωνία, και συχνά βρίσκεται στην κορυφή των διαγραμμάτων των θαλασσινών ως τα πιο ακριβό θαλασσινό πιάτο στον κόσμο.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους είναι τόσο ακριβό. Μόνο ο τόνος Bluefin έχει ακριβή ισορροπία γεύσεων σε σύγκριση με άλλους τύπους τόνου, λόγω της υψηλότερης περιεκτικότητας σε λιπαρά.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Οι 20 πλουσιότεροι πολιτικοί στον κόσμο το 2020 <<<

Επομένως, ελέγξτε το πορτοφόλι σας προτού το παραγγείλετε σε ένα εστιατόριο, καθώς θα σας κοστίσει ακριβά!

2/ Πεπόνια Yubari 

  • Κόστος: $27.229 για δύο

Θεωρείται ως ένα πλούσιο δώρο στην Ιαπωνία. Αυτά τα πεπόνια είναι εξαιρετικά ακριβά λόγω της γλυκύτητας τους. Είναι ένας συνδυασμός δύο άλλων πεπονιών και έχει υψηλή εκτίμηση, ιδιαίτερα στους πολίτες της Ιαπωνίας.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Οι 25 πλουσιότεροι τραγουδιστές στον κόσμο το 2020 <<<

Το 2008, ένα ζευγάρι αυτού του είδους πεπονιών πουλήθηκε σε δημοπρασία για $27,229, αφού είναι πάνω από $13.500 το καθένα!

1/ Χαβιάρι Almas 

  • Κόστος: $34.500 το κιλό

Δεν θα ήταν η πιο ακριβή λίστα φαγητών χωρίς κάποιο χαβιάρι να συμπεριλαμβάνεται μέσα σωστά;

Ένα κιλό αυτού του συγκεκριμένου τύπου χαβιαριού θα σας κοστίσει την ίδια τιμή με ορισμένα ολοκαίνουργια αυτοκίνητα. Το κόστος είναι μειωμένο στον περιορισμένο αριθμό αυγών που παράγει ο λευκός αλμπίνο οξύρρυγχος, καθώς συνήθως παράγουν αυγά μόνο μία φορά κάθε 100 χρόνια!

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Τα 10 πιο ακριβά ουίσκι στον κόσμο <<<

Έτσι, εάν θέλετε να φάτε μερικά από τα καλύτερα χαβιάρια στον κόσμο, καλύτερα να ετοιμαστείτε να βάλετε βαθιά τα χέρια στις τσέπες σας!
 

Άννη Χαραλάμπους