Ranking: Τα πιο περίεργα Χριστουγεννιάτικα έθιμα στην Ευρώπη

Τα πιο περίεργα Χριστουγεννιάτικα ήθη και έθιμα σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά την περίοδο των εορτών

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΑΝΝΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ


Αρκετά περίεργα είναι τα Χριστούγεννα του 2020, αφού λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και των περιοριστικών μέτρων, για «πρώτη!» φορά ο περισσότερος κόσμος έκανε Χριστουγεννιάτικο τραπέζι με μόνο 10 άτομα. Ίσως να μην είναι έθιμο, ίσως να είναι συνήθειο, ίσως να υπάρχουν άλλοι λόγοι, στην Κύπρο όμως είναι γεγονός ότι τα Χριστουγεννιάτικα τραπέζια δεν είναι μια απλή υπόθεση.

Τα Χριστούγεννα στην Κύπρο απαιτούν μια άλφα διαδικασία, ίσως όχι ως προς την αγορά των δώρων, όσο της διαδικασίας για το ψήσιμο των κουραμπιέδων, των μελομακάρονων και του Christmas cake, μετά της βασιλόπιττας και τέλος των λουκουμάδων για τους καλικάτζαρους. Επίσης, «υψίστης» σημασίας αποτελεί για τον Κυπριακό λαό η προετοιμασία για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι, το οποίο είναι «must» για όποιον το διοργανώνει. Μπορεί τα πιο πάνω να ξεκίνησαν σαν έθιμα ως προς τον τρόπο που γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα στην Κύπρο, φυσικά το κάθε σπίτι και η κάθε οικογένεια έχει τον τρόπο με τον οποίο έμαθε να γιορτάζει τα Χριστούγεννα.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Πόσοι ενοικιάζουν & πόσοι έχουν δικό τους σπίτι στην ΕΕ <<<

Τι γίνετε όμως στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Ποια είναι τα έθιμα που ακολουθούν και με ποιο τρόπο γιορτάζουν τα Χριστούγεννα. Το εβδομαδιαίο Ranking της Brief, σας παρουσιάζει τα πιο περίεργα Χριστουγεννιάτικα έθιμα σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ασχέτως της πανδημίας του κορωνοϊού), που ομολογουμένως είναι πολύ διαφορετικά από τα έθιμα της Κύπρου.

Τα πιο περίεργα Χριστουγεννιάτικα έθιμα στο κόσμο
1/
Γερμανία
2/ Τσεχία
3/ Βουλγαρία
4/Ουγγαρία
5/ Ολλανδία
6/ Λεττονία
7/ Ιρλανδία
8/ Αυστρία
9/ Γαλλία
10/ Ιταλία
11/ Φινλανδία
12/ Σουηδία
13/ Ισπανία
14/ Σλοβακία

>>> Διαβάστε όλα τα Ranking της Brief εδώ <<<

1/ Γερμανία

Γνωστό έθιμο είναι να τοποθετούμε χριστουγεννιάτικες κάλτσες πάνω από το τζάκι, στη Γερμανία όμως αντί για τις κάλτσες τους, βγάζουν έξω τα παπούτσια τους. 

Κι όμως, οι Γερμανοί βγάζουν τα παπούτσια τους έξω περιμένοντας τον Άι Βασίλη να τους τα γεμίσει με γλυκά και λιχουδιές. Γι' αυτό τον λόγο από τις αρχές του Δεκέμβρη, τα παιδάκια αφήνουν τα παπούτσια τους έξω και αν δεν ήταν καλά παιδιά τη χρονιά που πέρασε, αντί για γλυκά θα βρουν κλαδιά μέσα.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Τα οικιακά έξοδα ανά χώρα της ΕΕ <<<

2/ Τσεχία

Όπως φαίνεται στην Τσεχία, τα ερωτικά θέματα παίζουν σημαντικότατο ρόλο για τις γυναίκες της χώρας. Γι' αυτό τον λόγο, οι «προβληματισμένες» υποψήφιες νύφες στέκονται με την πλάτη κολλημένη σε μια πόρτα και πετούν ένα από τα παπούτσια τους στον αέρα ώστε να φτάσει σε ύψος ακριβώς πάνω από τον ώμο.

Αν εκείνο προσγειωθεί με τη μύτη να κοιτάει την πόρτα, τότε η γυναίκα πρόκειται να παντρευτεί μέσα στην επόμενη χρονιά. Στην αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή το τακούνι κοιτάει την πόρτα, το δαχτυλίδι θα αργήσει έναν ακόμη χρόνο να «εμφανιστεί».

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Ποιες χώρες της ΕΕ ανακοίνωσαν μέτρα ενόψει εορτών <<<

3/ Βουλγαρία

Στην Βουλγαρία το έθιμο θυμίζει λίγο Κυπριακή νοοτροπία, αφού το Χριστουγεννιάτικό τους τραπέζι πρέπει να είναι πλούσιο.

Δηλαδή, στην Βουλγαρία το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι πρέπει να αποτελείτε από 12 διαφορετικά φαγητά, ούτως ώστε το κάθε ένα να αντιστοιχεί για κάθε μήνα του χρόνου.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Οι χώρες που διαχειρίστηκαν καλύτερα τον κορωνοϊό <<<

4/ Ουγγαρία

Στην Ουγγαρία είναι μια χώρα όπου τα Χριστούγεννα είναι μεγάλη υπόθεση, αφού θεωρείται η πιο μεγάλη γιορτή του χρόνου.

Γι’ αυτό το λόγο θα βρει κανείς και τα πιο πολλά και ενδιαφέροντα έθιμα να γίνονται στην Ουγγαρία. Κατ’ αρχάς ο Άγιος Βασίλης, έρχεται όχι τη νύχτα της 31ης Δεκεμβρίου, αλλά από τις 6 του μηνός! Τα δώρα τα αφήνει στα παπούτσια των παιδιών, που πρέπει να είναι καθαρά και τοποθετημένα έξω από το σπίτι.

Τέλος, στο εορταστικό τραπέζι προτιμούν το ψάρι παρά το κρέας.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Τα πιο «busy» αεροπορικά δρομολόγια εν καιρώ κορωνοϊού <<<

5/ Ολλανδία

Ένα «αποικιοκρατικό» έθιμο έχουν τα Χριστούγεννα στην Ολλανδία. Ο Άγιος Βασίλης δεν μοιράζει μόνος του τα δώρα. Αυτός επιβλέπει την διαδικασία και όλη τη δουλειά την κάνει ο Zwarte Piet (Μαύρος Πιτ), που είναι ο σκλάβος βοηθός του. Ο Zwarte Piet, είναι μια πολύ δημοφιλής γιορτινή φιγούρα για την Ολλανδία. Το μικρόσωμο αυτό τρολ, που περνά το χρόνο του σκάβοντας στα ανθρακωρυχεία (εξού και το μαύρο χρώμα του), ανεβοκατεβαίνει με άνεση τις καμινάδες των σπιτιών, αφού ο καπνός και τα κάρβουνα πλέον δεν τον ενοχλούν.

Σύμφωνα με την παράδοση, το χόμπι του είναι να παρακολουθεί τα παιδιά, δίνοντας στη συνέχεια αναφορά στον Άγιο Βασίλη για το ποια ήταν καλά και ποια όχι, αλλά και να τον συνοδεύει στο μοίρασμα των δώρων. Τα κακά παιδιά, αντί για δώρα βρίσκουν από τον Μάυρο Πιτ μια κάλτσα γεμάτη με κάρβουνα.

Ακόμη, στα παιδιά λένε ότι αν δεν είναι φρόνιμα, ο Μαύρος Πιτ θα έρθει και θα τα πάρει μέσα στο σάκο του και θα τα πάει στην Ισπανία, εκεί όπου ο Ολλανδός Άγιος Βασίλης ζει παραδοσιακά.

6/ Λετονία

Στην Λετονία τα δώρα δεν έρχονται στις 25 ή στις 31 του μηνός, αλλά κάθε μέρα των γιορτών. 

Οι γιορτές διαρκούν συνολικά για 12 μέρες και όλοι κάνουν δώρα σε όλους κάθε μία από αυτές.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Οι 10 πρώτες μάρκες αυτοκινήτων σε πωλήσεις στην Κύπρο <<<

7/ Ιρλανδία

Στην Ιρλανδία, την νύχτα της παραμονής των Χριστουγέννων, όλα τα παράθυρα των σπιτιών που βλέπουν προς το δρόμο, φωτίζονται από ένα αναμμένο κερί, το οποίο τοποθετείται στο περβάζι. 

Το αναμμένο κερί στα παράθυρα είναι ένα σύμβολο καλωσορίσματος της Μαρίας και του Ιωσήφ, οι οποίοι εκείνο το βράδυ ψάχνουν απεγνωσμένα ένα πανδοχείο.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Η καθαρή αξία των 45 προέδρων των ΗΠΑ  <<<

8/ Αυστρία

Στην Αυστρία ο δίδυμος αδερφός του  Αγίου Βασίλη είναι εξίσου διάσημος με αυτόν. Λέγεται Krampus και στην ουσία είναι το ακριβώς αντίθετο από τον γλυκό και αγαπημένο Άγιο μικρών και μεγάλων. 

Ο Krampus είναι ένας δαίμονας που παρακολουθεί τα παιδιά και τιμωρεί όσα ήταν κακά τη χρονιά που πέρασε, παίρνοντάς τα μαζί του στα σκοτεινά και βαθιά έγκατα της γης…

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Πόσα θα πληρώσεις για ένα καφέ στην Κύπρο & πόσα στην ΕΕ <<<

9/ Γαλλία

Στην Γαλλία την παραμονή των Χριστουγέννων, τα παιδιά αφήνουν τα παπούτσια τους δίπλα από το τζάκι, με σκοπό να τους τα γεμίσει με γλυκά και ξηρούς καρπούς ο Πατέρας των Χριστουγέννων (Pere Noel), που θα κατέβει από την καμινάδα καθώς κοιμούνται. 

O Pere Noel συνοδεύεται από ένα άλλο παππούλη τον Pere Fouettard, ο οποίος δέρνει ελαφρά τα παιδιά που ήταν άτακτα κατά τη διάρκεια του χρόνου…

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Ποιες άλλες ευρωπαϊκές χώρες δίνουν Golden Visas <<<

10/ Ιταλία

Οι Ιταλοί τα Χριστούγεννα πετάνε τα παλιά έπιπλα έξω από τα παράθυρα. Με αυτό το έθιμο, λένε, ότι θα φύγουν τα παλιά προβλήματα.

Οι εορτασμοί των Χριστουγέννων ξεκινούν με το σύνθημα που δίνεται από ένα κανόνι που βρίσκεται στη Ρώμη.

Την παραμονή των Χριστουγέννων τα παιδιά ντύνονται βοσκοί και γυρίζουν από σπίτι σε σπίτι, τραγουδώντας τα κάλαντα, ενώ ο κόσμος τους κερνά με γλυκά και ξηρούς καρπούς ή τους δίνει λεφτά.

Επίσης, ο κόσμος μαζεύεται στις πλατείες όπου διεξάγεται διαγωνισμός για την καλύτερη φάτνη. Tο βράδυ, καίνε το «appo» που είναι το κούτσουρο των Χριστουγέννων και το Λυχνάρι της Mοίρας φέρνει δώρα σε όλους.

Ακόμη, στις 6 Iανουαρίου τα παιδιά περιμένουν με αγωνία τη γριά La Befana, η οποία ψάχνει τον μικρό Ιησού και στην πορεία της αναζήτησής της αφήνει δώρα στα φρόνιμα παιδάκια.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Οι 20 πλουσιότεροι DJ στον κόσμο το 2020 <<<

11/ Φινλανδία

Η σάουνα αποτελεί «εθνικός θησαυρός» της Φινλανδίας. Σχεδόν κάθε σπίτι διαθέτει και από μια, όπου τα Χριστούγεννα μετατρέπεται σε ιερό τόπο για να συνδεθούν με τους νεκρούς προγόνους τους. 

Κάθε Παραμονή Χριστουγέννων οι οικογένειες μαζεύονται και γδύνονται πριν καθίσουν με τις ώρες στη σάουνα με σεβασμό και προσήλωση, καθώς θεωρείται επίσης και η κατοικία του θρυλικού καλικάντζαρου. 

Μόλις τελειώσει η οικογενειακή συγκέντρωση στη σάουνα, οι Φινλανδοί κατευθύνονται στις εορταστικές εκδηλώσεις, ενώ οι τα πνεύματα των προγόνων τους επιστρέφουν. 

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Τα 15 πιο ακριβά φαγητά που μπορείτε να αγοράσετε <<<

12/ Σουηδία

Στη Σουηδία από το 1958 όταν και προβλήθηκε για πρώτη φορά το χριστουγεννιάτικο επεισόδιο "Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul", αλλιώς γνωστό ως «Ο Ντόναλντ Ντακ και οι Φίλοι του σας εύχονται Καλά Χριστούγεννα», έγινε αμέσως θεσμός. 

Το αγαπημένο παπί όλου του κόσμου, ο φωνακλάς και νευρικός Ντόναλντ Ντακ εδώ και 62 χρόνια καταφέρνει να κρατά τουλάχιστον το 50% των Σουηδών στα σπίτια τους, όταν και ξεκινάει να προβάλλεται το εορταστικό επεισόδιο στις 3 το μεσημέρι ακριβώς κάθε χρόνο. 

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Οι 20 δουλειές με τις υψηλότερες αποδοχές στον κόσμο <<<

13/ Ισπανία

Στην Ισπανία, ο Tio de Nadal, αλλιώς «ο Τίο των Χριστουγέννων» ή «το πνεύμα των Χριστουγέννων», είναι φτιαγμένο συνήθως από κούφιο ξύλο με κλαδιά για πόδια, ένα χαμόγελο και ένα κόκκινο καπέλο. 

Κάθε απόγευμα από τις 8 Δεκεμβρίου μέχρι και την Παραμονή των Χριστουγέννων, τα παιδιά ταΐζουν το κούτσουρο με μικρές λιχουδιές και νερό και το βάζουν κάτω από μια κουβέρτα για να το κρατάνε ζεστό

Την Παραμονή των Χριστουγέννων όμως τα πράγματα γίνονται λίγο περίεργα, αφού τα παιδιά αρχίζουν και χτυπούν με ξύλα τον Τίο και τραγουδούν παραδοσιακά τραγούδια που έχουν σαν κεντρικό θέμα τις... χοντρές σωματικές εκκενώσεις και του ζητούν να ξεφορτωθεί τα «απορρίμματα» του και σαν άλλη πινιάτα πετάει από μέσα γλυκά και δώρα, πριν καταλήξει στη φωτιά καθώς είναι πλέον άχρηστος.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Αυτές είναι οι 10 πλουσιότερες χώρες στον κόσμο το 2020 <<<

14/ Σλοβακία

Στη Σλοβακία, στην αρχή του δείπνου της Παραμονής Χριστουγέννων, ο αρχηγός της οικογένειας παίρνει ένα κουτάλι από το παραδοσιακό πιάτο της χώρας, γνωστό ως «Loksa», το οποίο φτιάχνεται από σπόρους παπαρούνας, ψωμί και νερό. Στη συνέχεια, πετάει το πιάτο στο ταβάνι. 

Σύμφωνα με το έθιμο, όσο πιο πολύ από το μείγμα παραμείνει στο ταβάνι τόσο πιο πλούσιοι θα είναι οι καρποί του την επόμενη χρονιά.
 

Άννη Χαραλάμπους