Αυτό το πουλί πέταξε αδιάκοπα από Αλάσκα έως Ν. Ζηλανδία (ΒΙΝΤΕΟ)

Πουλί-πρωταθλητής / Έκανε άυπνο 12.200 χλμ.

Παγκόσμιο ρεκόρ πτήσης πραγματοποίησε ένα μεταναστευτικό πουλί, πετώντας αδιάκοπα για περισσότερα από 12.200 χλμ. από την Αλάσκα στη Νέα Ζηλανδία, χωρίς καθόλου ενδιάμεσες στάσεις.

Την πτήση κατέγραψε η περιβαλλοντική οργάνωση Global Flyway Network, που μελετά τα θαλασσοπούλια που πραγματοποιούν μεταναστεύσεις μεγάλων αποστάσεων.

>>> Διαβάστε επίσης: Εφιαλτικό για την οικονομία ένα δεύτερο κύμα κορωνοϊού <<<

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το εν λόγω πουλί -μια λιμόζα (godwit) όπως ονομάζεται- ανήκει σε είδος πουλιών με αεροδυναμική κατασκευή που συναγωνίζεται τα μαχητικά τζετ.

Ο μικρός πρωταθλητής απογειώθηκε από τις βορειοδυτικές ΗΠΑ στις 16 Σεπτέμβρη κι έφτασε 11 μέρες αργότερα στην Ωκεανία, φτάνοντας ταχύτητες πτήσεις έως και 88 χλμ./ώρα.

Το αρσενικό θαλασσοπούλι διέθετε δορυφορικό πομπό, οπότε το ταξίδι του μπορούσε να καταγραφεί, μαζί με ακόμα τέσσερα πουλιά που επίσης έφυγαν από την Αλάσκα, όπου είχαν παραμείνει επί δύο μήνες και τρέφονταν με στρείδια και σκουλήκια.

Με βάρος μεταξύ 190 και 400 γραμμαρίων οι λιμόζες έχουν καταπληκτικά αποδοτικό ρυθμό μετατροπή της τροφής σε ενέργεια.

Αυτό όμως που εντυπωσιάζει τους επιστήμονες είναι η ικανότητά τους να μειώνουν τον όγκο των εσωτερικών τους οργάνων, κάτι που τα βοηθάει σημαντικά κατά τη διάρκεια των μακρινών τους πτήσεων. Ενώ επίσης εντυπωσιακό είναι ότι δεν κοιμούνται ποτέ κατά τη διάρκεια του μεταναστευτικού τους ταξιδιού.

>>> Διαβάστε επίσης: Απέτυχε το «ΕΣΤΙΑ» - Μόλις 1 στους 5 αναμένεται να εγκριθεί <<<

 
508
Thumbnail